Ako obliecť novorodenca?

8. jan 2022

Ahojte,v spálni mame 18 stupňov, ako by ste obliekli novorodenca na spánok aby mu nebola zima? Kúrenie mame podlahove a spalna je najchladnejšia miestnosť, teplota sa nedá regulovať v každej miestnosti zvlášť.

zuzanka.zuzu
8. jan 2022

zapla by som elektrický ohrievač, aj keby som mala zobrať brigádu navyše... nenechám si dieťa mrznúť a ani ho nebudem babušiť (mne sa tiež nedobre spí vo vetrovke 🙄)

autor
8. jan 2022

@zuzanka.zuzu bohužiaľ ten ešte nemáme kúpený, doteraz sme mali okolo 20-21 stupňov v izbe, len ako začalo byt vonku teraz väčšia zima, mame chladnejšie

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzikak
8. jan 2022

no 18 na tak malinke babo je malicko. Spi v perinke ? Ulitke ? Dala by som klasicky overal bavlneny ako pyzamko plus tenky jarny, co sa dava na von. Ak take nemas, urcite treba dat 2 tenke vrstvy plus prikrivku - aspon vankusovu ulitku alebo paplon ak davas. A nezabudnut aspon tenku ciapocku na hlavicku.

klip0
8. jan 2022

Ja by som asi kúpila aspoň malý ohrievač za 10€ z Tesca zatiaľ. 18 je podľa mňa málinko, tiež máme doma dvojtýždňové bábätko a keď máme menej ako 23 tak ma studený nos aj zahlavie.

autor
8. jan 2022

Dávam do zavinovačky ale takej voľnejšej, ruky nechávam vonku lebo sa jej to nepáči 🙂 práveže záhlavie nemáva studené vôbec, len sa mi to zdá malo stupňov ..

elementissa
8. jan 2022

Autorka my máme 17-18 stupňov celý život, lebo nenávidíme teplo. Malý spával ako novorodenec v pyžamku a zavinovačke. To bol vždy spotený až za ušami. Takže iba v pyžamku a od cca 4 mes spával v bodycku zakrytý paplonikom. Ja s mužom správame nahí pod perinou a aj teraz v zime máme v noci otvorené okno dokorán. 18 stupňov je ideálna teplota, ja viem, väčšina ľudí by najradšej žila dakde na Tahiti a kúria si na 30... Ale pre zdravý spánok je ideál 18 stupňov. Nikdy som nebabusila dieťa, co má za dôsledok, že dnes má takmer 2,5 roka, ešte NIKDY nebol chorý a to chodí do škôlky, odkedy tam chodí, tak je to jediné dieťa, čo nevynechalo ani jeden deň, už sa stalo, že tam bol sám, lebo ostatné deti choré (chodí do súkromnej škôlky). Už tretí rok tu máme kovid, zatiaľ sme ho nedostali a to dieťa chodí do kolektívu a muž do práce medzi zákazníkov (prevádzka bola dlho dlho základ). celkovo sme chorí boli naposledy asi
niekedy na strednej škole. Takže otužovanie a celkovo nevychovávanie dieťaťa ani seba k tomu, aby si bol zimomravy je pre zdravie nesmierne prospešné a boostuje to imunitu na vysoký level. My máme v práci v Office 22°C a neviem si zapnúť chladenie, takže celý deň sedím v kancli s otvoreným oknom a priebežne si udržiavam 17-18 stupňov, veď v takej horúčave sa mi mozog topí. A leto je pre mňa čistá poprava :( bohužiaľ, nad 20 stupňov už nezvládam 🤣 ani môj muž a syn, my sme všetci také ľadové medvede.

patka06
8. jan 2022

18 - 19 Stupňov je na spánok ideálna teplota, dala by som body dlhý rukáv a do zavinovačky, moja dcéra zavinovačku neznášala tam mala miesto nej spacie vrece, bez rukávov

autor
8. jan 2022

@elementissa mne tiež ta teplota presne vyhovuje 🙂 len všetci ma strašia, ze nemôžem mať novorodenca v takej zime..

@patka06 moja tam nemá rada ruky, preto ju dávam len tak navolno do zavinovačky, len sa bojím aby neprechladla alebo čo..

petamich
8. jan 2022

my mame 19-20 a spi v pyzamku prikryty dekou (ma 5.5 mesiaca), posledne dni sme v BA mali teplejsie, tak aj okno na vetracku, od narodenia nema rad teplo, perinky, ulitky, spaci vak (ten pouzivam iba u svokrovcov, tam je chladno aj mne), neviem co presne je novorodenec, ci skutocne myslis 1-tyzdnove babatko kazdopadne dala by som pod neho deku, pyzamko, zavinovacku a ak nema studeny zatylok a mas pocit, ze mu je prijemne, tak sa riad nim a nie tym co ostatni hovoria, ak je kusok vacsi mozno spaci vak alebo vsade predavaju hrubsie pyzamo akoby "z deky", netreba ho podla mna zbytocne pre-obliekat

patka06
8. jan 2022

tak vymeň zavinovačku za spacie vrece a bude ok, skús kúpiť hrubšie a tenšie, uvidíš.
Nie je dobre dieťa prehrievať, radšej ak je chladno pridáš na oblečení.

elizabet173
8. jan 2022

nič sa mu nestane, naopak, bude viac otužilé. Kedysi ľudia kúrili v kachliach, ktoré po polnoci vyhasli, teplota klesla aj nižšie ako na 18 stupňov, aj zimy boli tuhšie, deti nebývali tak často choré, ako dnes. Moje dieťa malo tiež studený odchov, choré nebývalo takmer vôbec, ani v škôlke.

zuzanka.zuzu
8. jan 2022

@elizabet173 yop... a zopár detí sem-tam neprežilo 🙄 (bavíme sa o novorodencovi, nie o pár ročnom dieťati)

sykoroka_dizajn
8. jan 2022

Novorodenec môže byt pohode v 18stupnoch veď keď je v perinke, podľa mna ideál na spanie. Nič sa mu nestane akurát dôležité aby nebol v prievane…

elizabet173
8. jan 2022

@zuzanka.zuzu určite neprežilo preto, lebo klesla v miestnosti teplota pod 18 stupňov....nie náhodou preto, že zdravotníctvo nebolo ani zďaleka na takej úrovni ako dnes? Veď pred sto rokmi neexistoval ešte ani penicilín. Pri 18 stupňoch v spálni sa dieťa určite nepodchladí, ak je dostatočne oblečené. Píše o teplote v spálni, nie v celom byte.

elementissa
8. jan 2022

Neboj sa, 18 stupňov je naozaj ideál na spanie, nič sa mu nestane. Spací vak môžeš kúpiť, keď nechce perinku.

jaskolka
8. jan 2022

Na novorodenca 18 stupňov je málo. Ja osobne by som pri 18 stupňoch zamrzla, navyše čistý šok, keď vyjdem spod prikrývky a ladovna v izbe. Viem, že sa traduje, že lepšie sa spi v chlade, ale tiez to je asi individuálne. Na mňa je to zima. My kurime v kotli na tuhé palivo, normálne je okolo 22 stupňov co je ok. A nad ránom je už riadna zima v dome, citeľný rozdiel,a to je len okolo 20 stupňov.

kathhii
9. jan 2022

A na rozdeľovači si nevieš pokrutit ventil, aby ti išlo viac teplej vody vo podlahovky? Ak nemáš všade termostat? Skús nastaviť aj na priestorom termostate vyššiu teplotu.

mana_li
9. jan 2022

@elementissa presne tak pridávam sa k tomuto názoru , zamna je to tiež fajn teplota, netreba zbytočne dieťa naobliekať aj keď je malinké, veď si predstavte seba v dvoch tenkých vrstvách a ešte keď by Vás dali do perinky aj s čiapočkou. Podľa mňa ho určite nemá niekde pri okne v postieľke. Takže 18 je aj zamňa fajn

kathhii
9. jan 2022

Možno treba aj na kotli zvýšiť teplotu vody ktorá ide do okruhov podlahovky. Každopádne kúrenie ohrievacom keď máš podlahové kúrenie (ak je dobre navrhnuté a spravené) je trochu scestné... 😏Skúste si lepšie vyregulovat kúrenie. Ale inak ta teplota v spálni nie je zlá, ale pre novorodenca je to trochu málo. Mne osobne je však zima keď je v spálni menej ako 20 stupňov.