icon

Ako odnaučiť bábätko, že prsník nie je cumlík?

matilda72
14. jan 2017

Dobrý den. Mám trošku problem maličká má mesiac a ja nič iné nerobím len kojím ale doslova niekedy aj niekoľko hodíin. Lebo pocucká a zaspí položím do postieľku je hore a takto to ide celý deň. Keby nebývame u svokrovcov a svokra je na dôchodku tak uhyniem od hladu. Som rada ak sa idem večer osprchovať a letím k malej čo sa ide až zájsť odplaču lebo nie je na prsníku aj ked pred chvíľkou jedla. ja viem, že veľa zastáva metodu kojiť na požiadanie ale ja sa nechcem stať otrokom kojenia. Iné detičku sa napapajú a spia aj dve hodiny či viac a u nás to nehrozí. skoro vôbec nespí a tým pádom nespím ani ja a už padám doslova na hubu ak spím denne tri hodiny tak to je môj rekord. a v noci inak ako na prse nezaspí. Ja viem, že je ešte maličká a chcem ma stále cítiť ale takto sa mi to zdá až cez. aj dnes boli sme na prvej návšteve a musela som celú návštevu ju mať na prse lebo revala a revala a to tam bola moja babka a krsná a ked ma príde kuknúť nejaký kamoš tak budem pred ním cicku vyťahovať lebo malá bude stále plakať??? baby pradte čo mám robiť som už na konci zo silamy, niekedy som už taká vycicaná, že musím dokrmiť lebo mi už ani mlieko neteči čo je stále na mne prisatá

biolady
15. jan 2017

@matilda72 No podľa toho čo píšeš tak máš mlieka dosť, len tým že je na prsníku neustále tak sa ti už netvorí toľko ako keď si nechávaš odstupy. Potom to dieťa nie je zvyknuté na to, že dostáva jedlo v návaloch a už ho tak nevníma, iba ako uspávačku. Ak si budeš nechávať tie odstupy a používať ten cumeľ alebo čosi iné, tak budeš mať mlieka vždy dosť a dieťa ti bude spokojne spať. Tak isto aj ten reflux nebude taký hrozný, našu strašne pálila záha, dávali sme jej feniklový čaj na pretrávenie a trochu to stiahlo. A čím väčšie odstupy, tým lepšie. Mne tiež krásne priberala, lebo som mala mlieka veľa, som rada že som nesiahla po umelom, lebo práve to by ti pokazilo kojenie. Nie cumeľ. DIeťa si zvykne na prúd a fľašu a nemusí vykonať takú námahu aby sa najedlo a aby spustilo tvorbu mlieka.
Držím palce. 🙂

evittam
15. jan 2017

@lauricka Tak to čo zakladateľka opisuje nie je vôbec normálne správanie dieťaťa - to si myslia len "dojčomatky" - a to bez urážky. Mesačné dieťa sa má napapať a spať - nič viac a nič menej a nie furt matke "visieť na cicku"......😉 Mám dve deti - ani jedno z nich nerobilo to čo ty považuješ za "normálne".....To ako nemá matka robiť nič iné len chodiť po byte nahá, prípadne ležať nahá v posteli s dieťaťom a mať ho stále na prsníku a nič viac a nič menej - minimálne do pol roka -alebo teda neviem do kedy?!
A teraz do mňa aká som "krkavčia mater" podľa niektorých....🙂

evittam
15. jan 2017

@biolady Presne tak - a potom tu bude o pár mesiacov - ako sa nemôžem ísť ani vys..ť bez dieťaťa a podobne..... 🙂

evittam
15. jan 2017

@siska53 A zase jeden subjektívny názor - "ponúkni fľašu a si dodojčila" ... Si predstav, že obe moje deti (syn výlučne dojčený do 4.mesiacov) poznali aj fľašu - čaj, voda, dcérka dokrmovaná od narodenia - a čuduj sa svete - nechodila som po byte nahá, ani nemali zo mňa cumel a dojčila som......😉
A potom keď si niečo takéto a podobné prečíta nejaká zakomplexovaná mamička čo nevie čo má robiť tak sa ani nedivím tým ostatným diskusiám a otázkam na MK....

alby2014
15. jan 2017

Moje mesacne dieta sa za 25 minut najedlo, nadojcilo a odpadlo na 2,5-3 hodiny a robil to dookola asi do 7 tyzdnov, doslova prespal 20h z 24 a to je podla mna normalne. Skoro neplakal, teda prvy plac tipu hysak som zazila, ked ako 7tyzdnovy zacal mat sople a 1x ochorel ( ano plne dojceny, ano imunita ano blabla bla).

U zakladatelky ide pravdepodobne nie o slabe mlieko, alebo malo mlieka, ale o kombinaciu ticheho refluxu, ked sa mlieko vrati, pali zaha, ale babo negrca plus moze ist o zle prisatie, dieta si nevie vytiahnut tolko, kolko potrebuje, aby syte, spokojne spinkalo. Mesiac je malo na to, aby clovek vzdla kojenie, odporucam laktacnu poradkynu, nech skontroluje prisatie. A pristupovat k jej radam s rozumom, lebo urcite ti bude tvrdit, ze cumlik je smrt ( nie je), nemas pouzivat flasu ( no, odporucam myslim, ze medela, alebo NUK, ma cumel na flasu taky, ze simuluje bradavku a tazko sa z neho taha...inak si babo fakt zvykne, ze z flasky tecie a nebude chciet tahat prso, ale stat sa to nemusi), nemusis lezat naha v posteli s dietatom, ani sa nechat ocucavat hodiny, lebo male chce dudloooooooovat prso - na to je cumlik.

Suhlasim s tym, co tu zaznelo, povazovat, toto za normalne spravanie novorodenca, nie je normalne. PLus vsetky tie psie kusy sa fakt nedaju robit, ak mas deti viac.

evittam
15. jan 2017

@alby2014 Presne ako píšeš. Tiež som dojčila - cca max. na každom prsníku 10 min. - aj to je veľa - nakoľko dieťa dokáže to mlieko vypiť do 2 minút a potom sa už len hrá.....
Pri dcérka som mala menej mliečka - tak som od narodenia dokrmovala - ak mala málo - tak nevidím dôvod ponúkať za ďalších 10 minút ako niečo vytiahla znovu prázdny prsník - tak sme spravili UM - a spokojné dieťa a aj matka....A nič zlé sa nestalo.....😉

evittam
15. jan 2017

Ženy, konečne sa uvedomte a začnite používať vlastný rozum a nie len rady na MK ako chodiť nahé po dome s dieťaťom zaveseným na prsníku. Akože komu tým pomôžete?! Sebe? Určite nie....Dieťaťu - tiež extra nie pokiaľ je hladné ....Ak dieťa napríklad nadojčím ráno o 8.00 (skončím cca o 8,20) a stále plače od hladu aj o 8.30-9.00 tak mu asi ťažko pomôže nahá matka s prázdnym prsníkom......Dieťa v tomto veku potrebuje k správnemu vývinu sa najesť a spať.....A tiež spokojnú matku. Nikam nevedie trápenie jedného alebo druhého.
A to som zástancom dojčenia - je to jedna z najlepších vecí čo môže matka svojmu dieťaťu dať - ale ak to nejde tak to nejde a netreba sa trápiť - spokojná matka=spokojné dieťa. A nie potom tu čítať ako pomaly ročné dieťa má stále z matky cumeľ a budí sa na cicek aj 20x za noc - aj to je akože "normálne" - nie, nie je - môj názor.🙂

lukyazojka
15. jan 2017

Skus fľaše a cumle zn. Lovi... tie su prisposobene tak aby neovplyvnili prisatie , tažsie sa z nich mliečko ťaha.. Ja som bola uplne magor do dojcenia , robila som uplne vsetko mozne len aby sme sa dojcili, a darilo sa ..sice prve mesiace skoro kaxdu 1,5 hod az 2 hod. Zojka bola plne dojcena, mala rada dudlik, vybpila v pohode moje mliek z flase... a zaciatkom decembra so dostala 2 ťažke žlčnikove zachvaty za sebou, osviezla ma v sobotu sanitka, v podelok ma operovali v stredu som isla domov . Za ten cas musel moj muz doma vsetko zvladnut sam..prvy krat spal s malou sam v izbe, prvy krat ju krmil sunarom a cajom, kupal, prebaloval.. staral sa o 10 rocneho syna. Zvladli to bravurne.. a ja prve po opraciii..rychlo odsat mlieko..oby som ho nestratila..odsavala som kazde dve hodiny..aj v noci... mlieko ostalo..nechcela som nic od bolesti..len aby som mohla kojit..2 dni po oeracii som doma dcerku nakojila bum..moje babatko ochorelo z mojho mlieka.. total biela stolica, bolest bruska..krv stolici.. behali sme po doktoroch s nou.. Ja som mala strasne vysoke péčenove testy..a mojim mliekom som jej sposobila podobny stav aky sama zazivala. Nikto ma neupozornil ze jej mozem toto vyrobit. Mesiac som z toho dostavala..teraz papa prikrmy 3x denne, pije sunar, odmietla sa na silvestra nakojit a odvtedy je to usmiate stastne babatko aj bez maminkinko mliecka.

alicka850
15. jan 2017

@sardinka336 nie kazde dieta chce cumel. Mozem povedat z vlastnej skusenosti, moja prva dcera bola takyto cecuň, nechcela cumel, len cicik. Samozrejme premotivovana prvomatka, citajuca mamilu som robila dva roky cumel, az kym som s tym od nervov nesekla a neodstavila ju. Pri druhom som mala zbalene 4cumle uz v taske do porodnice a bolo mi sumafuk, co si kto mysli. Maleho z toho napinalo, nechcel, ani nasilu. Tak sme skusali aj doma a nic. Proste nechce, ked som mu ho strcila nasilu, vyplul ho, napinalo ho. Tak neviem, hoci by mi to ulahcilo zivot a dost vyrazne, moje deti cumle bojkotuju. Snad to tretie ked sa zrealizuje bude cumlofil ☺

cilkajanka
15. jan 2017

Čím skôr sa maminka zmieri s tým, že je to normálne správanie bábätka, tým skôr jej odľahne. Naozaj veľmi pomáha nosenie, či už v šatke, alebo ego-nosiči, dieťatko bude pokojnejšie a aj lepšie spinkať. Mám druhé dieťatko a môžem s istotou povedať, že naozaj každé dieťa je úplne iné a má aj iné potreby. Jedna mi prespala od pol rôčka noc a ja som sa mohla vyspať a druhá zas aj po roku ešte celé noci na prsníku... A mamičky, ktoré píšete o "slabom mlieku" - prosím Vás, žiadne slabé mlieko neexistuje. Nestrašte mamičku bludmi. Veľa žien presne takéto reči zvádzajú potom k tomu nahradiť nenahraditeľné materské mliečko umelým...škoda.

babika23
15. jan 2017

Veľmi sa teším ze si sa vyspala... aj ze si dala na intuiciu a dala si jej UM. Ja som kojila rok, ale vecer som jednoducho nemala dosť mlieka, cize skoro od narodenia papali moje deti jedno mliecko z flase... pomedzi to cumlík... a opakujem ze obe som rok kojila.... dudel sme zrušili zo dňa na den a bolo... materstvo si netreba komplikovat, ale zľahčovať, ked to ide... prajem este veľa prespatych noci....

alby2014
15. jan 2017

@cilkajanka
Ja zas neviem, kde sa vzal mytus, ze ak dieta doslova 20h z 24 preplace a musi byt na prsniku, aby bolo kludne, ze toto je NORMALNE spravanie dojceneho dietata - novorodenca. Ja nepopieram, ze dieta place, kldune vecer aj tri hodky, ak ma koliky, ale aby doslova bolo stale pricucnute, to nie je OK, to je niekde problem. Bud v nespravnom prisati, refluxe, alebo niecom ( urcite nie v slabom mlieku, tosnad vsetci vieme, ze neexistuje), ak dieta nasledne dostane flasu UM a zalomi na tri hodiny, pre mna plati,ze bude problem s prisatim, nedostatocnym tokom mlieka, mozno malo mlieka etc, riesitelne veci, bud s laktacnou, ak mama chce, alebo dokrmovanim, ci na cievke, ci na flaske, alebo prechod na UM, ak mama ma viac deti a nema nervy,cas...proste regulerne dovody a pre kazdu netvrdme, ze toto je normalne spravanie novorodenca, ktory prakticky nespi, v dobe, keby mal spat vacsinu dna, papat a kakat.

evittam
15. jan 2017

@alby2014 Ja tiez na tom nevidim nic NORMALNE a neviem ako to moze niekto tvrdit a este to,ze si treba na to jedine zvyknut.....

mia265
15. jan 2017

Ja som tiež malého prvé mesiace kojila každú hodinu. Postupne sa čas predlžoval. Ake chceš kojiť,tak vydrž. Myslím,že je to normálne, môj ešte nemal cumel, takže tiež stále zavesený na mne. Teraz má 19 mesiacov, kojíme stále. Neprechádzala by som na umelé mlieko. Mna to teda ani nenapadlo vtedy,myslela som,že je to normálne, že chce byť pri mne

siska53
15. jan 2017

@evittam aj moj vedel po 3.m.striedat flasu (obcasne) s prsnikom.
To,ze do 2 mesiacov zavedenie flase moze znicit dojcenie mam od PEDIATRICKY,takze som si to nevyguglila na nete. Po 2.m.je pravdepodobnost omnoho nizsia. To mam opat od nej. A druha mi to len potvrdila..

evittam
15. jan 2017

@siska53 Tak ich pozdravuj-obe....😉

sardinka336
15. jan 2017

No a sme doma...decku dá UM a spi jak ,,zarezane,, spokojne, najedené...ja by som si zavolala bud laktačnu lebo takto jej pojde kojenie do kytek...ale je to na nej...alebo si odsat mlieko a tak dat ale to je piplačka a to nikomu neodporučam. Mne sa to nechcelo robit...ani na to nebol čas, nervy, moznosti...

alenky
15. jan 2017

@matilda72 Ja som sa snazila vydrzat takto aspon tri mesiace lebo iba prsnik vedel synceka upokojit. Teraz bude mat styri mesiace a fungujeme asi takym sposobom, ze je stale casto na prsniku, ale nie az tak casto ako predtym lebo uz pekne vnima pozera viem ho zabavit aj inym sposobom ako prsnikom🙂 Ved ked si unavena lahni si na postel zober k sebe maleho a ponukni mu prsnik my takto spime celu noc-myslim tym, ze ho takto dojcim a ked zaspi prsnik vytiahnem, treba pockat kym tvrdsie zaspi. Niekedy ho oklamem cumlikom. Cumlikom som ho takto klamala uz v porodnici ale nie stale ho chcel a dojcim ho dodnes. A tie mamicky co su proti cumlikom maju asi velmi dobre deticky. Pre mna je to velka pomoc, lebo vie sa takto ulozit spinkat, utisit ho u lekara, v obchode-teda medzi ludmi tam kde prsnik nevytiahnem a tiez potrebujem navarit, upratat, trosku okolo seba a to mam doma este 21mesacnu dcerku🙂

baaambulkaa
15. jan 2017

@siska53 no moja pediatricka mi to vyvratila...a vlastna skusenost tiez :D

lukyazojka
15. jan 2017

@sardinka336 ak ma mliecka dost dobra odsavacka jej odsaje za 15 min v pohode jednu davku na krmenie..moze si pri tom citat knihu a nakrmit moze aj tatino ..., mne odsavacka dost pomohla.. musi ale sama prist na to coim najciac vyhovuje..univerzalny recept neexistuje

siska53
15. jan 2017

@baaambulkaa Tak vidis..ja som.toto nastastie neriesila,kedze maly mal uz vyse 3m.,ked som ho zacala ucit na flasu,keby nahodou..a mala sa zatato odmietala naucit z cohokolvek az do roka.. Takze skusenost nemam..ale vela babatiek v takom malom veku,co som aj tu citala,tak z flase im.to slo lepsie,prsnik zavrhlo.. Pediny som sa ja pytala,ked mal maly 3.m.,ta mi toto povedala.. Ako nehadam sa,nemusi to byt pravidlo u kazdej ale tak asi ona,ked robi co len 10rokov s babatkami,tak asi ma viac informacii,plus hadam nejake to studium..

kamillla56
15. jan 2017

@matilda72 blahozelam, dostala si tu pomimo vela rad ako sa uspesne odstavit 🙂 hm otazka ako odnaucit dieta ze prsnik nieje to, co je... pozri, zrejme z teba hovori aj unava atd, mas mesacne dieta, rezim co mate, nebude trvat do roka. Ze dojcene dieta visi matke na ,,cecku" cely den su blbeeeee famy. A nedojcit na poziadanie? no nedaj si pit ked si prave dostala smäd, daj si az ked prejdu 3 hodiny od tvojho posledneho pohara ... Ak sa to deje ze dieta stale chce a vyzera hladne, nieco pravdepodobne nieje v poriadku alebo mas extra citlive dieta ktore ta proste potrebuje vkuse citit ved ma nato pravo a vek preboha, ale to by potom nebolo hladne, co mam pocit, ze tvoje je. Zavolaj si laktacnu poradkynu, nech sa pozrie ci sa dieta dobre prisava, ci pije mlieko alebo si ,,robi cumlik" z prsnika. Dieta ti prespalo po UM tak dlho lebo je tazke na zaludok a travenie, ziadna slava. A zrejme sa najedlo, co sa da aj z prsnika. Nadojcene dieta by malo tak isto prespat dlhsi cas, ale musi sa najest a nie naprazdno sat. Nech vam laktacna skontroluje prisatie, uzdicky, tvorbu mlieka vsetko okolo toho a potom treba riesit ostatne, ked vobec nieco bude treba riesit. A s pristupom daj flasu, daj cumel aby si tu o mesiac neriesila otazku, pomooc dieta sa nechce prisat na prsnik a o rok podporovala ine mamicky, aby tiez spravili to iste. Tento prispevok je pre zakladatelku, ine rakcie ,,nedojcomatiek" ma nezaujimaju a necitam ich.

matilda72
autor
16. jan 2017

@ kamillla56 tak dnes sa mi potvrdilo, že mlieka by hádam aj bolo dosť len milostivá nesaja tak ako má lebo klasika každú nedelu sa mi zapáli prsní a mám teplotu a ona miesto toho aby sala tak si len pocuckáva a spí a klasika v noci, cicacť spala 15 minút a takto dookola a prsník stále bolí a ona len cucká menila som polohu kojenia dávala odgrgnúť jedine mi tak zaspala. no budem musieť niekoho volať lebo takto to nepôjde ja budem mať bolesti a teplotu a malá bude hladná

kamillla56
16. jan 2017

@matilda72 super ze si prisla na pricinu 🙂 ste v takom zacarovanom kruhu, mala sa zrejme nevie dobre prisat, nasledne sa dobre nenaje, je unavena - zapava, zas trochu posaje, prsnik(y) sa dobre nevyprazdnuje a z toho su zapaly, ty si vycerpana.. za chvilu by ti klesla tvorba resp. mala by zacala koli flasi odmietat prsnik (z flase tecie lepsie a prisatie je ine). Klasicke problemy koli ktorym mamicky daju nakoniec um a akoze problem vyrieseny - pre mamicku, dietatko zaplati za take riesenie vysoku cenu .. to nie o tebe teraz 🙂 urcite zavolaj poradkynu, ich zoznam je na mamile podla mesta kde byvas, je ich na vyber viac, ak by sa ti jedna nepozdavala... nech hlavne skontroluje prisatie a uzdicky - tie zvyknu byt niekedy problem. Kedykolvek sa mozes tiez poradit v skupine Laktacna poradna. Dojcenie je zo zaciatku tazke, ale stoji za to zabojovat, potom uz to pojde super. Drzim palce 🙂

matilda72
autor
16. jan 2017

@kamillla56 tak dnes som bola na kontrolovanom kojení tak malá za 8 minút vytiahla len 10ml čo je veľmi ale veľmi málo a sestrička u doktora sama nevedela povedať čo to je lebo prisatá bola dobre aj techniku kojenia mám dobrú ale čo mám robiť, že mám piť čaje na podporu mlieka a mám dokrmovať a idem volať zajtra tej poradkyni a chcem skúsiť tú cievku abu pila UM z prsníka a nie z flašky neviem čím to je ona prsní neodmieta ale na nom zaspí a neťahá ked ju odstavím a stlačím prsník tak z neho strieka mlieko ale prečo nechce sať to mi je záhada lebo dokrmovať sme začali len teraz takže z flašky nepila iba raz ked som mala horúčku a musela som sa odsať aby mliečko vychladlo inak vždy papala len z prsníka a robí to už skoro dva týždne tak vôbec neviem čím to je aj keby chcela moju blízkosť ale podľa aby sa dobre najdela a ona nie potom bola mrzutá unavená stále plakala očká mala od únavy červené proste som sa na nu nemohla pozerať tak som skúsila UM a ostala spokojná vyspala sa proste ako vymenené dieťa. tak mi to prišlo tak ľúto že koľko dní som ju nechávala hladnú lebo poslendé dni mávala večer zelelnú stolicu a tá že je z hladu. dúfam že poradkyna pomôže

mmmj
16. jan 2017

@matilda72 zelena stolica nie je iba z hladu. U dojceneho dietata moze mat stolica roznu farbu, aj zelenu. Zelena moze znamenat, ze si vytiahne iba predne mliecko, ale moze to znamenat aj laktozovu intoleranciu, vtedy treba vysadit mlieko a ml. produkty (u Teba). Ale ak pride skusena laktacka poradkyna, tak urcite pomoze.
Drzim palce , je super, ze hladas pricinu, ze to nevzdavas!

slivka5
16. jan 2017

@matilda72 ahoj, skus do tej laktacnej poradni napisat - to je skupina tu na mk, urcite ti tam poradia nieco rychlejsie kym k tebe pride poradkyna

matilda72
autor
17. jan 2017

@mmmj no ja mlieko nepijem lebo jej nerobí dobre ale ten jeden jogurt denne zjem aby mala probiotika. no a včera sme prišli na to že sa mi vytráca mlieko skúsila som dosávať a odsala som žalostne málo síce som nakojila ale malá ešte pýtala a stiahla 90 ml a ja som potom vysalalen 10ml aj to z obidvoch za 10 minút odsávania. no musím sa dať do pohody a idem skúsiť bylinky a hádam sa to rozbehne

matilda72
autor
17. jan 2017

@slivka5
ako sa tá skupina volá???

mmmj
17. jan 2017

@matilda72 no ked ho mala nevypije, tak sa tvorba prisposobi a znizi. Jogurty by jej vadit nemali. Tak ako pises, skus si dopriat co najviac spanku, vydatnu stravu a co sa tyka byliniek, mne benedikt a senovka naozaj pomohli.
Ta laktacna by mala prist? mozno ona este nieco vymysli.