Ako odnaučiť bábätko, že prsník nie je cumlík?
Dobrý den. Mám trošku problem maličká má mesiac a ja nič iné nerobím len kojím ale doslova niekedy aj niekoľko hodíin. Lebo pocucká a zaspí položím do postieľku je hore a takto to ide celý deň. Keby nebývame u svokrovcov a svokra je na dôchodku tak uhyniem od hladu. Som rada ak sa idem večer osprchovať a letím k malej čo sa ide až zájsť odplaču lebo nie je na prsníku aj ked pred chvíľkou jedla. ja viem, že veľa zastáva metodu kojiť na požiadanie ale ja sa nechcem stať otrokom kojenia. Iné detičku sa napapajú a spia aj dve hodiny či viac a u nás to nehrozí. skoro vôbec nespí a tým pádom nespím ani ja a už padám doslova na hubu ak spím denne tri hodiny tak to je môj rekord. a v noci inak ako na prse nezaspí. Ja viem, že je ešte maličká a chcem ma stále cítiť ale takto sa mi to zdá až cez. aj dnes boli sme na prvej návšteve a musela som celú návštevu ju mať na prse lebo revala a revala a to tam bola moja babka a krsná a ked ma príde kuknúť nejaký kamoš tak budem pred ním cicku vyťahovať lebo malá bude stále plakať??? baby pradte čo mám robiť som už na konci zo silamy, niekedy som už taká vycicaná, že musím dokrmiť lebo mi už ani mlieko neteči čo je stále na mne prisatá
@dada200 inak nechapem to spanie v posteli... nasa sa kruti, vstava, sada a neviem co... ja nemam miesto, okopava ma jak zemiaky a este sa aj bojim aby si nieco nespravila, ked nahodou zadriemem... ako nevravim, ze nie je mile, ked ma objime a prituli sa, ale beriem ju k nam na chvilu, aby sa ukludnila a ide naspat k sebe... teraz mala teploty a predvcerom sa sama vypytala k pandicke do postielky
@baaambulkaa nie my sme um nedavala... skusala som, ked mala okolo roka akoze na ochutnavku, ale nechcela... a dokonca ani obycajne nechcela. Davala som jej potom neskor po troche do flasky, aby sinzvykla na tu chut... a ked som odstavila, tak bradavky citronom potrela, povedala mliecko sa pokazilo, ochutnala a sice plakala ale vypila flasku a mnam mnam. 3x som tak spravila a aj teraz ukaze na prsia aj nakukne do vystrihu a skonstatuje neni...
@matilda72 Mesačné bábatko nenaučíš NIČ. Mám dve deti,obidve sa v tomto veku takto správali, myslím, že je to normálne. Ja som to riešila šatkou, keď boli pri mne, spali a necickali. Mne nevadil dieťa v posteli ani by mi nevadilo uspávať na prse, keby potom zaspí a spí. My práve riešime to isté, malá (7mesiacov) len na cicke celé noci a budila sa už každých 45 minút. Takto sa jej spánok pokazil po 4. mesiaci. Mne nevadil dieťa v mojej posteli, ale vadí mi, keď sa celú noc nemožem pohnúť a keď celý večer mi dieťa spí na cicke, že sa nemožem abi vycikať. Takže my to riešime tak, že malú uspáva pár dní manžel a do polnoci ide za ňou on, keď plače, prsko dostane až potom. Ale pri mesačnom babátku by som to absolútne neriešila. Ja som neprijímala žiadnych kamošov v tom veku ani sme nikam nechodili, na to je dosť času potom, podľa mňa. Ja nemám rada extrémy, takže moje deti sa do polroka výlučne nosili, lebo v kočíku byť nechceli, syn sa kočíkoval od polroka, dcéra od 5. mesiacov a práve spí na balkóne v kočíku. Veľa vecí skrátka prejde a myslím, že prejde aj potreba Tvojho bábatka stále byť na prsníku. Fakt je maličké ešte 🙂.
je pravda, že mne kojenie veľmi pomohlo napríklad pri chorobách, keď mu šli zuby, keď sa udrie a veľmi plače, prsom sa ukľudní, no keďže ide mať ochviľku rok, už a nemôže chovať ako mimino a vyžadovať si prsník stále....čítam tu však názory,že mm je zdravšie ako um...to je síce pravda ALE "úžasná" stránka mamila píše, doslova, že nevadí keď žena fajčí, pije atď, len nech kojí......no tak to prd makový.....ak by som mala fajčiť, radšej dám dieťaťu stokrát radšej um, ako také mlieko....a celkovo, matkina životospráva to dosť ovplyvní....ak žena žuje len mastné, sladké a neviem aké chujoviny, do toho si zapáli nedajbože, tak ťažko je to kojenie prospešné.....preto by som neporovnávala UM a MM .....
@alicka850 ja si nemyslím, ze su zmanipulované....ja si len myslím ze neodrazaju az taku realitu.
@guiseppinka u nas to iste, ja by som aj s malou spala ale to sa len kruti, mrvi...kotula z kuta do kuta...nejde jej zaspat, ja sa bojim aby nepadla z postele....no ma toto vyznam?
Dam ju do postielky, ona si chyti taky svoj vankusik a pomaly zaspi...
Ahoj matilda72, moja starsia dcera (teraz ma uz 4 roky) bola presne taka, viac na prsniku spinkala ako papala, kojila som ju aj 40 minut len aby si vycuckala co treba, casom sa to zlepsovalo aj u teba sa to urcite zlepsi a ako si sama napisala je este malicka a potrebuje ta citit. Ja som to pri starsej vtedy vyriesila satkou, aj som s nou tak varila a robila vsetko co sa dalo. Mladsia ta bola presne opacny jedlik, do 10tich minut vycucla co potrebovala a bolo.Je to tazke, ale kazde obdobie prejde 🙂
@yoxinka este raz, to srpavanie dietaa normalne nie je. Aj v diskusii vyplynulo, ze mala ma asi nepravne prisatie, nevie si dost vytiahnut a je hladnaa nekludna proste, na to, aby sa vlastne normalne najedla musi mamu sosat skoro nonstop. ANi mesacne, ani ziadne ine dieta nema co visiet matke na prse 24/7 skoro.
ak to je az take zle ze nonstop 24/7 tak by bolo asi najlepsie vyhladat laktacnu poradkynu.
@guiseppinka to mas super. JA som potrela citronom, malý sa tvaril kyslo, ale vycucl aj citron aj mlieko a bolo po odstavení. S dcerou to išlo lahšie.
Matilda, hlavne si urob ako citis ty....ak chces kojit, stoji to urcite viac namahy ako dat umele mlieko - je kvalitne ano, esteze existuje pre matky ktore z roznych dovodov nemozu kojit alebo nechcu - neodsudzujem je to ich vec, ich dieta, ich zivot kazdy si robi podla toho ako citi ze je to naj....ak mas pocit ze je toho mlieka malo vyskusaj senovku ci Benedikt na zvysenie tvorby, ak to nebude stacit daj zatial to umele mlieko...vrieskajuce dieta na klude a tvorbe mlieka podla mna neprida....ak mas pocit ze s cumlom sa upokoji a stihnes nieco spravit, pripadne ako pises bud najest sa, sprchu tak jej ho kludne daj, ale s vedomim ze to moze ovplyvnit prisatie, ale nemusi....rob tak ako myslis ze je pre teba a malu najlepsie, lebo to je dolezite...a vojnu kt je tu medzi babami si ani nevsimaj, ja nechapem to niekoho este bavi sa furt hadat za kojenie ci umele mlieko, za raw ci polotovary, za latkove plienky ci pampers, atd.atd.atd....nech si kazdy robi podla svojho vedomia, svedomia, uvazenia....ja som aj chcela dat cumel a vypluval, a aj ked som na to mala nekupila som 20 cumlov s tym ze hadam jeden bude akceptovat....mne sa moje dieta s cumlom nepacilo, zakryval mu usta a s tym som nebola stotoznena - ja, ked mal mesiac kojeny bol casto ale aj spal, sice nepravidelne ale spal priemerne 2 hodky, obcas jednu, obcas 3 a postupne sa intervaly predlzovali....ale na ziadnu matku co cumel da alebo dieta ma aj do 5 rokov nezazeram a nesudim....cize zeny klud-mier-pohoda!!!!
@kamillla56 Ani som tvoj príspevok nedočítala. Áno vždy som dcérka najskôr ponúkla prsník, vytiahla všetko čo som mala a ak mala málo tak som ju dokŕmila. Hotovo. A ty si pochybuj o čom chceš. A skús napísať román - možno budeš mať úspech.....Lebo tieto tvoje romány tu už hádam nikto nečíta......Ideš presviedčať matku dvoch detí, že nespravila všetko preto aby len dojčila alebo nemusela dokrmovať - fakt smiešne. Ja som sa dosť natrápila pre to, že som mala menej MM a nemienim tu cudzej fanatickej osobe nič viac vysvetľovať a nebodaj sa obhajovať. Viac nemám čo dodať - všetko som tu už napísala. A nie ani fľaša ani cumeľ nemali na nič vplyv. A ako som už napísala pri zavedení príkrmov už mali môjho MM akurát. Dokrmovala som MM len do zavedenia príkrmov a potom možno kde-tu ......rozumej 1-2x do týždňa.....
@kamillla56 A to čo vypisuješ mne určite nepatrí - ja som pri synovi v 4.mesiaci nemala prázdne prsníky. Proste bol to "pažroš" mal málo - každý druhý večer dostal fľašku UM a pred spaním som ho ešte nadojčila. A ten ďalší večer mal moje odstriekané mlieko vo fľaške čo som za ten čas odstriekala vždy po dojčení ak zostalo. Chápeš? Rozumieš? Nič som nezanedbala - natrápila som sa akurát dosť. Cumeľ mali na zaspanie, do 5 minút vypľuli - hotovo. Ale toto všetko som tu už písala a naozaj nemienim takej "zadubenej" a na jednu stranu hľadiacej osobe nič vysvetľovať - píšem to vlastne len kvôli ostatným a kvôli tomu, že naozaj píšeš o mne hlúposti a nepravdy - vôbec netušíš čím som si prešla a podobne. Tak buď taká láskavá a vyjadruj sa aspoň všeobecne a nie na moju adresu.......
...pardón... "dokrmovala som UM len..."🙏
@matilda72 syna som kojila do 2 rokov.
Prvych 15 mes.na poziadanie.
Stale bol na mne pricucnuty.
Neskor som to obmedzila.
Ale pri druhom babatku uz taku chybu neurobim.
Nevidim na tom nic extra mat babo v kuse na prsniku.
Puto s dietatom sa da budovat aj inak ako sedenim a kojenim babatka denne 20 hodin.
ja som myslela, že riešiš dieťa, ktoré má 1 rok ... ale ved má iba 1 MESIAC !!! čo od neho chceš? ledva vykuklo na svet, bud rada, že papá,cucká..ciká, kaká... všetko prejde, nechaj ho žiť.. dýchať ... ved do 18 -ky (rokov) ťa hádam cuckať nebude... najlepšie spravíš, ak mu aspoň na noc dáš UM .. nič tým nepokazíš.. možno to bude iba na prechodný čas a znova nabehne iba plne na MM.
@mm2008 zase ziadne citanie s porozumenim? Pise ze mala je nacucnuta ale NEJE, iba dudluje a potom je hladna, nervozna a nespi... a autorka ma mlieka dost, ale problem je niekde inde... a predstav si, ze aj mesacne dieta sa da ucit na nejaky rezim... staci sledovat rytmus babatka... pretoze uz v bruchu malo cas kedy spalo a kedy bdelo...
@vrana80 hm keby to bolo len 40 minút tak nevadí ale ja som tak kojila aj tri hodiny posala zaspala o 5 minút hore a takto to išlo aj niekoľko hodín som sa naranjkovala o jedenástej na obed tak asi tak 😀 už som si včera aj poplakala že nemám toľko mliečka. proste nejde to malá nesaje a mne sa tak upchávajú mliekovody a mám horúčky proste nesaje neviem prečo. začne sať a po 5 minútach len dudle a takto je to už od pôrodnice a už ju to asi nenaučím ani prsia sa mi nenalievajú tak ako predtým odsať sa mi podarí tak max 40 ml a končím vyzerá to tak že mám malý tok mlieko je ale nejde tak ako má nevytiahne ho ani malá ani odsávačka
@matilda72 tak skonci. Nema zmysel trapit seba aj malu... spravila si vsetko co si mohla. Vycitky mat nemusis... na znizenie tvorby mlieka si pytaj tabletky... s nimi je to najrychlejsie🙂 a klud. Spokojne dieta, spokojna matka😉
@matilda72 presne toto som ti chcela napísať aj ja ako
@guiseppinka
Nestresuj seba ani malú. Daj jej UM a keď odsaješ aspoň tých 40ml daj jej aj to ako doplnok. Skúšaj a možno sa mliečko rozbehne ak sa dostaneš do pohody. Ak nie,tak sa nič nedeje a budete spokojné obe. Mliečko sa postupne stratí,alebo si daj potom predpísať tabletky ako bolo spomínané.
@matilda72 ak chces kojit dalej uz tri di ti hovorime volaj laktacnu, na mamile je zoznam. Mlieka mas dost preto mas zapaly, mala len nevie sat a dobre tahat, mozno staci upravit prisatie, mozno tam vobec nie je iny problem. Ak ta to vsak ma stresovat. Kludne UM, zas to nie je arzen strihnuty s heroinom, ako sa v dnesnej dobe casto prezentuje. To, ze vytiahnes 40ml z predpokladam rucnou odsavackou je super, ja som vela odsavala, lebo ked maly chytil laktacnu krizu, nemala som nervy pocuvat akoreve od hladu a tak som dala svoje odsate mlieko a ako srpavny chlap, potom syn nechcel prso, kedze z flase tecieeeeee...cize som odsavala do jeho skoro 9 mesiacov a na zaciatku tiez 40,50, ml a ked som koncila som bezne so seba vytiahla liter a maly kym bol na mlieku pil len moje, vobec som nedokrmovala ...a to som mala mega drahu elektricku odsavacku, cze ak odsajes 40ml to je uplne v pohode.
@dada200 ooou, pravda je velmi neprijemna vsak a preto dviha tlak 🙂 sudiac podla tvojho velmi inteligentneho prispevku si vobec ani len nepochopila, co som ti napisala a vobec o com som tu cely cas pisala. Mojim cielom bolo minimalne pomoct zakladatelke, ktora vobec ale vobec nemala problem s tym, zeby si z nej dieta robilo cumel a nikto to nevidel. Neda mi teda nevyjadrit sa trochu inak, v tvojom jazyku, co si pre mna ty. Jedna z tych neschopnych pohodlnych (dopln si tam ten svoj vyraz alebo este horsi, ked existuje) ktore maju mensi materinsky pud nez skrecky, ktore si vedome ci nevedome nechaju odist mlieko a potom to hodia na to ze to ,,neslo", ktore namiesto toho aby rozmyslali o svojich detoch, myslia na seba, strkaju detom do ust kus gumy ktory im tam v horsom pripade nechaju aj pol dna aby mali klud, lebo niesu schopne ich inak ukludnit, uspat, ci nakrmit. Potom sa im to krasne vracia vo vztahu s deckom neskor, tie slavne obdobia vzdoru a podobne. Ked dieta nema normalny vztah s matkou a vracia jej, co dostalo. Jedna z tych, ktore v kutiku duse (neviem ci sa to tak da nazvat) ziarlia a zavidia tym, ktore nepotrebuju uspokojit potreby svojho dietata kusom umelej hmoty, ani to ich deti nevyzaduju. Preto im to dviha tlak, ze, inak by ich to netrapilo ze ine latkuju, satkuju, dlho dojcia ci neockuju resp. davaju dietatu podla nich aj podla studovanych odbornikov to najlepsie. Naozaj si tu zrejme niektore liecia komplexy, ako sa o nich v inych skupinach pise. Normalne dojcene deti absolutne nevisia na ,,cecku" cely den tak laskavo nemudruj ty o tom, co si nikdy nezazila a nezazijes. Ked potrebuju, dostanu to co dostat maju - ich matku a nie umelinu. Ich potrebu splna najblizsi clovek a nie vec. Normalne matky sa staraju predovsetkym o pohodlie svojich deti a nie o to svoje. Radsej nech budu fanaticky, ale dokazu aspon uplne zakladnu vec, hoci si ju tazko vybojuju a neriesia pohodlnost, nakrmit svoje dieta materinskym mliekom a nie susenym chemicky vypracovanym krabicovym z krav, ktore zeru lieky na podporu tvorby mlieka a bohvie aky humus este. Rusim tu ucet ked mam pri pomoci narazit na taketo individua, takze tvoju milu odpoved si neprecitam, ale napis ju tu, nech si frajerka pred nedojcokolegynami, ty pani samozvana dokonala jasnovidka.
Už se poprali???
@kamillla56 uz len koli takymto kravinám by som učet rušila....zase netreba si všetko strašne pripušťať ...klídeček....relax...ked nejde o zivot nejde o nič a všetko je v porádečku....

@guiseppinka a keď si odstavila, dávala si ešte UM? uvažujem nad tým, že s tým seknem