Ako odplienkovať 2,5 ročné dieťa?
ahojte. Sme zufali. Dcera ma cochvila 2.5 roka a bojujeme s odplienkovanim. V zime sme to skusili, par tyzdnov sa pytala a potom prestala. Skusali sme odmeny, tresty, motivacie... nic nefunguje. Kludne ju nechame behat v mokrych gatkach a vobec jej to nevadi, hra sa dalej, sedi a ani len nepovie,ze cikala. Kupili sme take plienkove gatky zVonku pogumovane, nech neni uplne v mokrom,ale ani to nepomaha. Teraz uz vidi vonku cikat deti a ona hystericky krici ze cikat nechce. cca 3x denne cika, ostatnych velakrat nie. Po spani sa posadi na serbel, vycika a vykaka,a tam to konci. Poradte,ako na nu? Byt v klude zacina byt problem,uz sme jej dali aj mesiac pauzu,a ani ta nepomohla. Nemate trik, tip ako na to? A este...aj ked ju skusim nejako odlakat a ze ju posadim,zacne krik a neposadime ju.
Surodenca necakame, ziadne zmeny ani problemy doma nie su, uz si len nevieme rady. Na jesen ide do skolky,ale co ked bude mat plienku?
no my mame podobny problem prve 3-4 dni som bola zufala ked som jej na den nedala plienku vsade sa mi pocikala nakricala som nanu ☹ a potom mi to bolo luto teraz sa este nepyta ale ked ju dam na nocnik tak tam sedi do kym nieje nocnik naplneny nemyslim do plna ale staci ked sa vycika raz ....potom sa aj ona sama tesi ze sa vycikala na buduci tyzden ju chcem naucit nech sa pyta sama .....ale to ze ma este plienku riesi len moja svokra 😠 uz mi to lezie na nervy....vsetko ma svoj cas a nikam sa netreba ponahlat dietatko ti da najavo kedy uz plienku nebude chciet 🙂
kazde dieta je ine... nas maly nechcel najprv na nocniku ani sediet, nedala som mu plienku, tak sa pocural a tiez mu to vobec nevadilo... to som raz skusila, este nebol na to pripraveny, tak som mu nechala dalej plienku...mal 2 roky a 3 mesiace a boli sme na dovolenke v tatrach, zaujal ho tam zachod, ale az pri odchode domov...prisli sme domov a asi za 2 dni, ze on uz nechce plienku, ze chce slipky. odvtedy sa sam zacal pytat a pocural sa v priebehu prveho tyzdna raz.odvtedy vobec, na nocnik sme chodili asi len 2 tyzdne, potom sme zacali chodit na zachod, zaujalo ho splachovanie 😀 😀 😀 vraj pomaha zmena prostredia, ze si to deti skor uvedomia, ist niekde na dlhsie ku babke, alebo dovolenka... nestresuj, uvidis, je to zo dna na den, len ju nesmies nutit, lebo sa zasekne a bude to trvat dlhsie...do skolky to stihnete v pohode 😉 😉 😉 skus jej obcas povedat, ze ides aj ty na zachod 😝 drzim palceky
Ahoj, môj drobec mal v lete dva roky, tak sme sa rozhodli, že s plienkami skončíme. v horúčavách sme chodili bez plienky, cikali na mravce a do trávy, no stále sa nepýtal, doma sa pocikával NONSTOP. Po dvoch mesiacoch som to vdzala, enbavilo ma neustále čúchať ocikaný koberec :D :D A v januári sa sám rozhodol, že nechce plienku a do plienky už cikal iba v noci. Od nočnej plienky nám pomohla látková - krásna maskáčová, pre velkých chalanov, do ktorej sa neciká :D :D pri mladšom synčekovi som sa preto rozhodla používať iba látkové plienky a čuduj sa svete, od desiatich mesiacov ciká a kaká do nočníka, nepýta sa síce, ale ked idem prebaliť, dám na nočník, poviem cikaja on ciká :D :D samozrejme, potom poriadne zatlieska celá rodina, tešíme sa, že sa vycikal a on sa teší, že sa mu podarilo zaujať a rozosmiať nás :D
v lete, ked boli horucavy, sme dali dole plienku. jeho starsiemu bratovi som vysvetlila, ze nech ide s nim cikat a hraju sa akoze kto dalej dostreli. velmi sa mu to pacilo, pochvalili sme ho. odvtedy dve tri nehody a plienku nepotrebuje. 😉
Ahojte. Nemam cas citat vsetky Vase prispevky. Mam skoro 2,5 rocneho synceka a chcela by som ho uz oducit od plienok. Viem,ze na to musi postupne prist sam. Zatial ho vacsinou na nocnik davame iba my z nasej vole, ked ocakavame, ze mu asi bude treba cikat, kakat. Dakedy no skor vynimocne sa vypyta aj sam. Vacsinou vsak hlasi az ked sa pocika, pokaka hlavne - do plienky. Povie, ze chce vymenit plienku, pripadne ked bol bez plienky, mal slipy a pocikal sa, tak povedal, ze potrebuje ciste, suche, lebo ich ma mokre. Takze s tymto problem nema. Vie urcit, ze nieco urobil, ze je mokry, je mu to neprijemne, dokonca dakedy, ked som mu plienku nedala a casto cikal do slipov, nedarilo sa mu pytat sa, tak sam povedal, ze uz chce radsej plienku. Neviem, ci mam este cakat, alebo natvrdo zobrat plienku, nechat iba na denny a nocny spanok, alebo co by ste mi poradili? Dakujem pekne za kazdu radu.
u nas je to podobne, maly ma 2 roky a 5 mesiacov. Ked bol mensi a na nocnik sme ho posadili tak sa aspon vycikal. Skusala som aj nechat ho iba v slipoch ale bez uspechu. BUd sa pocika a vobec mu nevadi ze je v mokrom alebo to zadrziava a pocka si kym mu dam plienku. A ked ho teraz dam na nocnik tak si na nom aj hodinu kludne posedi ale nic neurobi 🙂 a hned ako dostane plienku tak do minuty je uplne plna 😀
Uz som ho skusala aj podplacat hrackami ale ani to nezabera 😖
Tak uz neviem. Este sa splieham na to ze snad v lete ked ho necham behat nahateho ale moc sanci tomu nedavam.
ked bude teplucko treba nechat holu ritulku a ono to pojde
niekedy pomoze povedat ze si zabudla kupit plienocku ist von a tam nenasilne pripominat ze sa treba vycikat lebo ked sa pocika bude mokra a bude muset ist domov kamaratka tak oducila syna ktory nechcel za svet curat inde ako do plienky trvalo to celeho pol dna
tiez s kakanim mala nechcela kakat inde ako do plienky jedneho dna plienka nebola a mala isla na nocnik a bolo po probleme
hlavne sa snaz nenasilne pripominaj medzi recou len tak mimochodom ked nechce nocnik ani videt nedavaj ju tam skusaj vonku mozno zachod nebude zly napad
vobec si nevsimaj komentare typu co stresujes, chcela si radu plienky su drahe ma ist do skolky je to uplne normalne
drzim palec a prajem pevne nervy
ahojte, uz som uplne zufala, maly bude mat v aprili 3 roky a o nocniku ani pocut. Kupili sme aj schodiky na zachod, ktore zabrali viac ako nocnik ale dovtedy kym som nesla do porodnice a maly bol u babky, ktora mu davala plienky,i ked my sme mu ich uz doma nedavali a maly sa aj pytal - cikat, s kakanim to bol vzdy problem. Na to sa mu narodil bracek a mne to pride tak, ze ked moze babatko cikat a kakat do plienky tak to robi aj on a uz sa vobec nepyta, nepomaha vobec nic, pochvala, vysvestlovanie, ani mokre slipy, nic. Co mam robit?
Baby, vacsinou sa pise o odplienkovani celkovom ale ja mam problem ten, ze nasa mala ma teraz 3 roky a 2 mesiace a bez den sa naucila velmi rychlo- 1,5 r. mala ked sa pytala na nocnik. Aj na obed, ked spi je uz bez plienky ale nemozem ju odnaucit bez plienky na noc 😒 aj som jej uz slubovala, ze ked bude rano sucha plienka nieco dostane, darcek... Nepomaha to, ona sa na to proste nezobudi...skusala som aj vziat plienku uplne, ze sa hadam uvedomi, ze ked plienku nema tak nebude cikat ale nepomohlo, prezliekala som ju aj postel aj 3x za noc a preto som sa na to vykaslala. ja ked idem spat tak vzdy ju preberiem a posadim na nocnik, vycika sa ale do rana znova pocika...mali ste podobny problem? Dajte nejake tipy ako prestat davat aj na noc...
suhlasim s tymi mamickami, ktore napisali, ze malinku treba nechat, nech sa sama rozhodne, kedy, kde a ako....ja mam 3 deti a kazde jedno si samo urcilo, kedy je ich pravy cas......nemaj strach, ani my dospelaci 🙂 nechodime s plienkami....raz to pride aj na malinku....nevesaj hlavu.....drzim palce....mimochodom, moja dcerka bude mat o chvilu 3 roky a na noc mame pre istotku plienku, keby jej cvrklo... ako moja mala hovori, maminka mam v plienke kvapku.....
tiez neriesim....prv sama zacala ked
mala2r4mes....druha ma 2r3m.....ta vobec nic....neriesim.....do septembra casu dost😉
mamicky nie na silu.....iba horsie bude
ahojte maminky!ja mam tiez 2,5 rocneho synceka a tiez nechce chodit ani na nocnik a ani na wc ked ho necham bez plienky a potrebuje cikat alebo kakat tak si tu plienku pyta,radsej mu ju dam lebo on sa nechce ani pocikat kolko krat som skusala aj ze mu ju nedam ale bala som sa aby sa mu nieco nestalo lebo to vydrzal dlho drzat az bol z toho nervozny...tiez uz neviem ako na to tak sme si dali teraz prestavku ...ked vidi vonku deti ako cikaju s nim to ani nehne ako by ho to vobec nezaujimalo
My sme odplienkovali takto: http://www.montemother.com/nase-odplienkovanie/
Ahojte ja mam so synom tiež ten problém že nie a nie dole plienku a to ma o 2 mesiace 3roky. Skúšali sme bilik aj záchod no nič, všade to pusti len nie tam. Tiež sa spolieham na leto lebo v septembri ideme do škôlky.
@malinka231 ahoj, my sme vekovo rovnako a moja tiez cika vsade len nie na zachod. Uz 2 mesiace je doma bez plienky no jej nevadi, ze sa pocika. Este aj povie, ze nebude cikat do serbla. Neviem, co sa v lete zmeni a od sbtembra musi do skolky.
My sme našu silou mocou chceli odplienkovat a tak to dopadlo že vreskot či si mala sadnúť na nočník,redukciu na wc či von cikať proste masaker,vreskot,tak som to nechala tak a prestala počúvať rodiny kedy sa naučí a zrazu to prišlo po niekoľkých mesiacoch začala sa cez deň pýtať,má už skoro 3 a pol roka ale na noc ešte plienku má,no nejdem už silou mocou do toho a nútiť ju aby sa pýta v noci
@uzanka16 kamarátka mi minule povedala že jej malá nosila na noc plienku až do 5 rokov
@malinka231 ja som sa pýtala psychologicky že ma noc dokedy je to normálne a ona že do 5 r.je to Ok
@malinka231 pre istotu som to zisťovala či zas sa ponáhľať s odplienkovanim či nie
@corola ahojte baby, ako ste na tom s odplienkovanim, zmenilo sa niečo? Naša buchta v auguste bude mať 3 roky v septembri ide do škôlky. Cez deň je bez plienky už 3.tyzden no čúra všade len nie do nočníka, som zúfalá. Neviem čo s ňou. Je strašne tvrdohlavá, vždy povie cikám keď už je mokrá, ani si nečupne, po stojačky. Poraďte niečo.
@lubi2002 nic sa nezmenilo :( zatial vyzera, ze pojde do sukromnej skolky a tam mi povedali, ze oni ju za den odplienkuju, ked bude vidiet ine deti. No neviem ci to na moju bude fungovat. A neviem co spravim, ked sa predsa ozvu zo statnej, ci sa tesit alebo smutit. Tiez uvitam kazdu radu.
Ahooojte mamičky, idem si sem pre radu alebo sa aj vyrozprávať 😁 Synček má v sobotu dva roky. Nikam sme sa neponáhľali doteraz, neviem ci som spravila dobre alebo zle ale to je jedno. Na nocnik si sadal, aj sa zvykol vycikat ale to nebolo nič také ze odplienkovanie. Teraz som si povedala je leto teplo bude to fajn. Dobre tak ide sa nato. No odkedy už je tu fáza že čo najmenej plienky nech cura cez deň vonku pekne do serblika alebo trávicky, akonáhle dám dole plienku taky cirkus. Proste to odmieta. Známe je, že dieťa musí proste mat správny čas. Aj u Vás to tak bolo a dá sa to do poriadku? Rada by som bola. Bolo mi jasné že nejaký čas to bude trvať ved sme teraz len začali len hovorím po informujem sa alebo respektíve si rada prečítam nejaké rady skúsenosti. 🙂)
Ja som skúšala 2x. V 1,5 roku a v 2,5 roku. Ale len tak ze jeden deň. Bo keď sa mi naschvál počkala do oblečenia tak som v tom nevidela zmysel. Nakoniec mesiac pred 3 timi narodeninami sa začala pýtať keď som ju každé 2 hodiny vysadala na serblik. Prvý deň 2 nehody, druhý deň jedna. Potom už nič. Po týždni som vzala aj nočnú plienku. 3-4 nehody za 3 mesiace a už je hotovo. Moja rada, neponáhľat sa, nedávať na reči druhých. Nie je to súťaž kto ma odplienkovane skôr. Ja som to nechala na ňu. A bolo to bez nervov aj pre ňu aj pre mňa. Držím palce
Tresty za to, že nechodí 2,5 ročné dieťa na nočník???? Tak už som videla všetko. Ako nič v zlom, ale zarábaš tomu dieťaťu na vážne psychické problémy. Môj syn má viac ako 2,5 roka, plienky má, iba mu v pozitívnom zmysle spomíname, že ak chce už byť veľký chlapec, tak nech povie, keď potrebuje ísť cikať a pôjde na nočník. Chodí od dvoch rokov do súkromnej škôlky, plienky im tam nevadia. Pár krát sa im tam vycikal do nočníka, ale nenutia. Doma sa vždy sám vypýta pred poobednym a večerným spánkom. Nočník hrá melódiu, keď sa doňho vyciká a preňho je to mega motivácia, že "nocnicek bude spievať". Ale nikdy sme naňho nepozreli krivym okom, že nechce. Preňho musí začať byť komfortnejšie bez plienky, vtedy si povie, že bude hlásiť. Dnes vonku hlásil, že ciká do plienky. Tak sme mu povedali, že keď bude už cítiť, že chce cikať, nech nabudúce povie, že pôjde na nocnicek. Ale netlačíme. Väčšina detí sa odplienkuje aj tak samo... Lebo z vlastnej vôle budú chcieť. Nie z vôle rodičov

Ja ti napisem, ako sme postupovali my. Kazdy ma na to iny navod, tak snad ti nejaky pomoze 🙂
My sme s odplienkovavanim zacali zhruba, ked mal syn 2 roky a 4 mesiace, ked sme mu cez den odstranili plienky. Ale kazdu hodinu som ho davala cikat - chcel, nechcel, isiel 🙂 Vzdy sa vycikal a takto sme to robili kazdy den. Ale musela som si ustriehnut cas medzi cikanim, pretoze ked som to presvihla, jasne, ze sa pocikal. On este velmi nerozpraval, ani nijako nenaznacoval, ze je mu treba. Len sme chceli, aby sa naucil chodit bez plienok. Po urcitom case sa naucil pytat. Ale jasne, ze obcas sa zabudol. Asi tri razy sa stalo, ze sa hral a v zapale hry zabudol a mal pod sebou mlacku. Nijako sme to nekomentovali, len sme to utreli a prezliekli ho. Na jar sme zacali bez plienok chodit aj von. Na noc mu zostali plienky, ale akonahle sa naucil sam pytat (na jar), tak prestal aj v noci cikat do plienok. Nocne plienky mal len ako poistku, v lete sme ich dali prec uplne.
A este nam dost pomohla kupa ineho nocnika. Mali sme dva nocniky a ani jeden nesluzil tomu, na co bol urceny. Ale potom sme mu kupili priesvitny zeleny nocnik, kde videl, ako to tam pribuda 😀 A to sa mu strasne pacilo. Najprv ho mal len tak, na hranie a potom aj na to, naco naozaj je 🙂
U nasich aj u sestry mal tiez pekne nocnicky, ale nechcel do nich cikat. Takze isiel u nich rovno na velky zachod.
Kazde dietatko je ine, neda sa povedat, kedy bude chodit na nocnik. Ja viem, ze je lahke povedat, ze nemas stresovat, ale nanaliehaj na nu. Proste jej to musi "docvaknut" v tej jej malej hlavke. A uvidis, ze to zvladnete a nastup do skolky bude bez problemov co sa plienok tyka.