Ako riešiť, keď nás 18-mesačný syn búcha a hryzie?
Zdravím, mám doma 18-mesačného chlapca, v poslednom čase nás začal capať, sem-tam aj hrýzť. Čítala som si rôzne články ako na to reagovať, čo robiť ak sa to stane. Snažím sa to aj dodržiavať, ale v poslednom čase sa to stupňuje. Druhé deti necape, iba sem tam ale dospelých hneď proste keď niekde prídeme tak už ide a capne cudzích ľudí. Začal aj do nas hádzať hračky ak sa mu niečo nepáči. Ja už neviem čo mám robiť snažiť sa vysvetľovať, všetky tie rady aplikovať ale hociekdy sa len začne smiať a má z toho zabavu. Je to normálne ? Kedy to prejde ? Či bude ešte horšie 😅 doma sa mu venujeme, necapeme ho a hlavne on bol stále take kľudne dieta a teraz toto. Ďakujem za odpovede a rady 🙂
Tak je, treba mu v tom vcas zabranit. Hlavne mu to treba dat najavo s kludom a nie s nervami.
Nevie spracovat emocie, hlavne tie negativne, tak to riesi ako vie. Je to len obdobie, dozreje, nauci sa aj to. Treba ho len usmernovat. Ked zacne capat, chytit ruku, Ked hadze hracky, pozbierat vsetko co hodi a odlozit. A hlavne nezvysovat hlas a ani nerobit z toho velke "divadlo", pretoze zistil, ze jeho konanie ma u vas odozvu, uputal vasu pozornost, preto sa z toho tesi, smeje sa abude opakovat to co vasu pozornost uputalo. Este nevie vyhodnotit co je dobre, co je zle. Aj to sa casom nauci.
Presne ako pisu baby, je to len obdobie. Hlavne sa netreba na tom nijak smiat ani nic, mozno zahrat divadielko akoze places a ako velmi ta to boli a si z toho smutna.
Syn sa spraval podobne /ale druhych nikdy nebil/ nechapala som kde sa to v nom berie a odkial to ma, nebili sme sa ani nevalali po zemi. Uzavrela som to tym ze doma bolo dusno a to dieta to citilo, po rozvode to bolo ovela lepsie pre vsetkych. Bola som menej uzkostna a syn lepsie spracovaval emocie a bol aj starsi..Nevravim ze sa mas teraz rozviest samozrejme.
18 mesačnému vysvetľovať je náročné a často aj zbytočne
Takéto malé dieťa potrebuje pochopiť že akcia vyvoláva reakciu
Hodi do mna hračku ….poviem hlasnou au a hračku zoberiem. Dostane ju tak o 3 dni
On si rýchlo spojí au s tým že hračka zmizne
Deti sú šikovne rýchlo si spájajú veci
odporúčam si pozrieť profil na insta alebo FB elipredeti
dieta v tomto veku sa smeje pretože to chápe ako jeho formu hry a nie že sa vysmieva proste tomuto pojmu ešte nechápe
tak u nás napríklad fungovala opačná psychologia, prehnaná reakcia ak niečo nechcel urobiť (isť sa sprchovať napríklad že sme utekali prvý a pod) , vždy dať viacero možností na výber (ja som mu podsúvala tú ktorú som v danej chvili chcela napríklad ked sme mali isť doprava a on chcel isť doľava ) pozitivna manipulácia ja tiež fajn
hlavne treba vždy vysvetliť ak povieľ nie prečo to tak je dieťa si to ukladá do hlavy a časom to pochopí aj ked tebe sa bude zdať že v danej chvíli to nechápe
začína obdovie vzdoru a tiež si dieťa uvedomuje že vie niektoré situácie ovplyvniť svojim konaním - rev, krik bitka iných .....
treba mu zabraniť fyzicky ubližovať to naozaj nieje dobré , upozorniť pokiaľ to nezaberie chytiť ruky , ak udrie niekoho cuzdieho tak vysvetliť a odisť so slovami že toto sa nerobí a ospravedlniť sa

Zabrániť mu v tom a vrátiť v rozumnej miere. Tvoje reči má vieš kde, kým nepochopí, že to bolí a nie je len zabáva bude sa smiať ďalej.