icon

Ako riešiť náročné správanie 14-mesačného dieťaťa?

spenat9
4. sep 2025

Prosim pomozte mi niekto, ja uz neviem co mam robit s mojim 14 mesacnym synom. Mne nevadi, ked krici, ked place, ked musi byt nonstop na mne zaveseny, ked nechce jest, prebalovat sa, zaspat, vsetko to zvladam, ja ho lubim najviac na svete, cely je uzasny. Ale nezvladam uz to ako ma nonstop sticuje a po novom uz aj kuse, ja uz dochadzam o nervy, zo zaciatku som to este zvladala ale to co uz zacal teraz robit je neunosne, nonstop chodim po dome v capici ale on si aj tak najde cestu aby ma vykmasal za tie vlasy a nie nie ich pustit, vytrhne mi miliardu vlasov za den, ja uz to s nim nezvladam.. pride chce ma objat a dat mi pusu ale hned ma zacne sticovat a kusat, ja uz sa zblaznim, nonstop mu hovorim razne nie ked zacne a posledne razy som uz dokonca stratila nervy a aj som na neho nakricala a on nic, smeje sa a mysli si ze sa hrame, ja to nechapem.. pritom ked mu poviem hocico ine ze nie, ze nesmie tak to chape a prestane, pekne posluchne ale tieto vlasy ani za boha.. extremne to boli co tu predvadza, zamotane vlasy mam ze to nedokazem ani rozcesat, okolo hlavy poodtrhane pramene v strede - ja uz neviem jak mu to vysvetlit ze nesmie a je to stale len horsie a horsie, uz ho neviem od seba ani odtrhnut

Strana
z2
majlo1234
4. sep 2025

Rucku s vlasmi chytit, a pritlacit palcom zhora jak su hanky, vtedy otvori zovretie. A treba razne. Mna dcera tiez hryzla aj sticovala, ale uz to robi len velmi zriedka, ale ja som vylozene nazjapala na nu, ked ma uhryzla. A sla dole z ruk a prec odo mna. Decka maju rozne povahy, ale u nas cez moju bolest vlak nejde🤣

deedol
4. sep 2025

Len dosledne branit a vydrzat, casom to prejde. Viem, ze si na nery, posielam vela sil ❤️

jaskolka
4. sep 2025

V tom prípade mu ruku zobrať, chytiť a rázne so slovami "nie, nesmieš"ju dať preč. Moji by normálne aj cez tú ruku dostali, neexistuje,aby mi dieťa trhalo guce vlasov a hryzlo ma 😮

beata_k
4. sep 2025

@spenat9 Ty ozaj chodis s ciapkou? Ale no taaak. Razne nie a davam do ohradky alebo odchadzam z miestnosti, ak sa ti da, tak aby bol v bezpeci. Len v tom musis byt dosledna

luciaruz
4. sep 2025

Ja som jej dala jednu po paprči so slovom NIE a bolo vybavene. Nebolelo ju to samozrejme, slabucko som ju. Ona sa iba zlakla, lebo to nečakala. Zacala plakat. Skusila to este zo 3 krat, vzdy dostala po ruke. Uz to viac neskusila. Vedela, ze sa to nesmie.

spenat9
autor
4. sep 2025
@beata_k

@spenat9 Ty ozaj chodis s ciapkou? Ale no taaak. Razne nie a davam do ohradky alebo odchadzam z miestnosti, ak sa ti da, tak aby bol v bezpeci. Len v tom musis byt dosledna

@majlo1234 dakujem, vyskusam urcite.. no posledne razy uz som aj ja zacala na neho ziapat ale ked vidim ze absolutne ziadny efekt, este sa smeje a tesi sa z toho, tak mi je potom luto ze na neho vobec kricim.. a ja to iste, mne by nevadilo keby mi cely den hucal rovno du ucha, vydrzim vsetko ale bolest proste nezvladam

@jaskolka Tak bit ho nebudem ani po rukach, on to nechape ze mi robi zle.. ale ano hovorim mu razne nie nesmies, snazim sa ho odtrhnut a davam ho prec ale on uplny ignor.. hocico ine by pochopil a zacal by plakat ze mu zakazujem nieco alebo by len prestal ale toto on ma furt dojem ze sa hrame

@beata_k ano, zacala som chodit po byte v zimnej ciapke s brmbolcom, vyzeram jak sibnuta.. odchadzam z miestnosti, aj teraz som ho nechala sameho na posteli po tom co sa zase do mna pustil (mame zabrany), davam ho proste prec z mojej dostupnosti hned jak sa mi podari ho odtrhnut a on si v pohode ani nevsimne a hra sa s niecim.. keby ho necham za normalnych okolnosti len tak sameho v miestnosti tak by zacal revat.. teraz nic, pohoda, vykmasal ma a spokojny je

beata_k
4. sep 2025
@spenat9

@majlo1234 dakujem, vyskusam urcite.. no posledne razy uz som aj ja zacala na neho ziapat ale ked vidim ze absolutne ziadny efekt, este sa smeje a tesi sa z toho, tak mi je potom luto ze na neho vobec kricim.. a ja to iste, mne by nevadilo keby mi cely den hucal rovno du ucha, vydrzim vsetko ale bolest proste nezvladam

@jaskolka Tak bit ho nebudem ani po rukach, on to nechape ze mi robi zle.. ale ano hovorim mu razne nie nesmies, snazim sa ho odtrhnut a davam ho prec ale on uplny ignor.. hocico ine by pochopil a zacal by plakat ze mu zakazujem nieco alebo by len prestal ale toto on ma furt dojem ze sa hrame

@beata_k ano, zacala som chodit po byte v zimnej ciapke s brmbolcom, vyzeram jak sibnuta.. odchadzam z miestnosti, aj teraz som ho nechala sameho na posteli po tom co sa zase do mna pustil (mame zabrany), davam ho proste prec z mojej dostupnosti hned jak sa mi podari ho odtrhnut a on si v pohode ani nevsimne a hra sa s niecim.. keby ho necham za normalnych okolnosti len tak sameho v miestnosti tak by zacal revat.. teraz nic, pohoda, vykmasal ma a spokojny je

@spenat9 Tak ho vykmasaj aj ty 🤷

doriiis
4. sep 2025

Áno,budem za zlú.Capni mu po rukách a ukáž,že sa dokážeš aj hnevať.Lebo to,čo stvaras,tak presne z toho má tu srandu.Vie,že mu aj tak nič nehrozi

doriiis
4. sep 2025

A táto tvoja veta že: vydržím všetko je presna ukážka toho,že nemáš absolútne žiadne hranice nastavené.Neznasala som a neznášam ak sa po mne niekto vešia a ziape mi do ucha.A vieš prečo to moje deti nerobili? Lebo som im vysvetlila,že je to pre mňa neprijemne a nemám to rada.Respektovali to a ja rešpektujem ich osobnosti a to,čo nechcú oni

anonym_af9c9e
4. sep 2025

@spenat9 môj syn keď to skúšal po dohovára i a dohovárani má tak naštval že dostal.po ruke nebojte žiadne zlomeniny neboli a tiež som ho potiahla za vlasi nemal vyskubnute noc len to ucítil troška od vtedy pokoj má 18 normálne študuje a nemá psychiatrický problém 😂

januska12323
4. sep 2025

Radšej chodíš po dome v zimnej čapici namiesto toho aby si mu to vrátila? To by som sa zabávala aj ja. Nesmie si dovoliť robiť ľuďom zle a kým je taký krpatý veľa nevysvetlíš. Ruku preč, nie a položiť na zem. Keď nezaberie capni mu naspäť.

spenat9
autor
4. sep 2025

Ja ho bit nebudem.. za ostatne rady dakujem

luciaruz
4. sep 2025

Nemáš ho biť! Ale zľahka tlapnúť po rúčke alebo silnejšie stisnúť. Samozrejme nie až do modriny. Tak dovidenia a hlavne doplešatosti 🧑🏻‍🦲👋🏼

anonym_17d3d8
4. sep 2025

Trvalo toto obdobie u nás niekoľko mesiacov, potom samé prešlo. Iba som vždy chytila ručičku a rázne ale nie krikom povedala: nie, maminka sa nebije, maminku to bolí. Maminke sa dáva moja, alebo pusinku. Dookola 300-krát za deň. Je to frustrujuce ale raz to prejde.

beata_k
4. sep 2025
@spenat9

@spenat9 Nemas mu natrieskat po holej riti. Mas to razne stopnut. Ak ti to zacne robit inym detom na ihrisku, tak budes mat seriozny problem.

jaskolka
4. sep 2025
@spenat9

@spenat9 plesnutie nie je bitie,nemáš ho tresnut z celej sily 🙈. Ani nemas znášať všetko,to je presne ten"omyl"mamičiek,že od dieťaťa si nechajú všetko. No nie,dieťa má nebude biť ani sklbat,ani hrýzť,a ide práve o to,že má a musí pochopiť,že mi to robí zle.

diewcatqoo
4. sep 2025

A ako to riesis, ked ta sticuje? My sme mali obdobie so synom, kedy robil nieco podobne a nic nepomahalo. Tak som mu vratila. Zostal prekvapeny, ze ho to bolelo a odvtedy to neurobil.

januska12323
4. sep 2025
@spenat9

@spenat9 hlavne, že on teba môže. Čo spravíš keď to bude robiť ostatným deťom? Aj im dáš čapice?

anonym_29932d
4. sep 2025

Spravil mi to raz. Dostal po ruke a šiel do kúta. Odvtedy to neurobil. Náhoda? Nemyslím si….
Ty sa kľudne nechaj otĺkať, keď si blbá a ešte aj v zimnej čiapke ako nepríčetná. To som ešte nevidela fakt. Vám to vyhráva už, decko je bohostanok, zomre normálne, keď mu pleskneš po ruke 😒😒

veronikah96
4. sep 2025

A potom si učiteľky v škôlkach nedevia dať rady s deťmi, lebo nemajú žiadne hranice ani doma,nie ešte mimo domu a nehovoriac o tom,že si to ešte aj odnesú, lebo rodičia si budú naďalej obhajovať dieťa aj keď sami musia vidieť aké má správanie....

deedol
4. sep 2025

Kriste, to su zas rady. Nemusis ho capat a dokonca ani kricat, len mu v tom zabranis (nehovor mi, ze sa neubranis pred malym dietatom) a dorazne mu povies, ze to nema robit. Vzdy, aj 100x za den.
Casom to prejde.

spenat9
autor
4. sep 2025

Vy ste tu dobre mimo ked je pre vas jedina cesta capat dieta po ruke, radsej mu to budem milionkrat opakovat, on to raz pochopi, miesto toho ze budem capat rocne dieta po rukach, potom som citala aj ze ho mam sticovat a kusat spat :D viem ze to nakoniec pochopi lebo viem ze mi nechce robit naschval zle, on si mysli ze mi tym prejavuje lasku, to vidim lebo to robi vzdy ked sa dojde objimat alebo ked sa mojkame v posteli.. moj maly je vseobecne velmi narocny, je extremne zivy, ma byt po kom, vidim to sj v porovnani s inymi detmi ktore su ovela ovela kludnejsie nez on a viem ze s nim bude este velmi vela roboty lebo jeho otec bol tiez taky.. ale za to ze je prilis zivy ho urcite nebudem bit nikdy za nic.. ale to ani neznamena ze si necham od neho skakat po hlave, to coho ste sa tu viacere chytili ze si necham hucat do ucha bolo len prirovnanie, ze to by som dokazala ustat bez toho aby som stratila nervy, nie ze by som ho to aj nechala robit.. viem si nastavit hranice, viem milionkrat opakovat, viem potrestat, odist, nech sa jeduje kolko chce, neustupim ak raz poviem nie ale nikdy ho nebudem trestat bitim a nebudem po nom vrieskat jak zmyslov zbavena za kazdu blbost co urobi.. pri tomto sticovani vsak tie nervy stracam a zacala som ziapat preto som hladala rady co by mohlo pomoct ale capat ho po rukach a neviem co este fakt nebudem.. takze dakujem, najdem inu cestu

jaskolka
4. sep 2025
@spenat9

Vy ste tu dobre mimo ked je pre vas jedina cesta capat dieta po ruke, radsej mu to budem milionkrat opakovat, on to raz pochopi, miesto toho ze budem capat rocne dieta po rukach, potom som citala aj ze ho mam sticovat a kusat spat :D viem ze to nakoniec pochopi lebo viem ze mi nechce robit naschval zle, on si mysli ze mi tym prejavuje lasku, to vidim lebo to robi vzdy ked sa dojde objimat alebo ked sa mojkame v posteli.. moj maly je vseobecne velmi narocny, je extremne zivy, ma byt po kom, vidim to sj v porovnani s inymi detmi ktore su ovela ovela kludnejsie nez on a viem ze s nim bude este velmi vela roboty lebo jeho otec bol tiez taky.. ale za to ze je prilis zivy ho urcite nebudem bit nikdy za nic.. ale to ani neznamena ze si necham od neho skakat po hlave, to coho ste sa tu viacere chytili ze si necham hucat do ucha bolo len prirovnanie, ze to by som dokazala ustat bez toho aby som stratila nervy, nie ze by som ho to aj nechala robit.. viem si nastavit hranice, viem milionkrat opakovat, viem potrestat, odist, nech sa jeduje kolko chce, neustupim ak raz poviem nie ale nikdy ho nebudem trestat bitim a nebudem po nom vrieskat jak zmyslov zbavena za kazdu blbost co urobi.. pri tomto sticovani vsak tie nervy stracam a zacala som ziapat preto som hladala rady co by mohlo pomoct ale capat ho po rukach a neviem co este fakt nebudem.. takze dakujem, najdem inu cestu

@spenat9 ty si to pochopila ,že máš dieťa zbiť, či čo? Tak mu to donekonečna opakuj,nechaj si vysklbat vlasy a radšej vždy vrieskaj na neho, namiesto toho,aby si raz dôraznejšie niečo urobila 🙈
A čo sa týka toho,že to tak prejavuje lasku...nuž aj moji su veľmi živí a mali aj obdobie,keď chceli má hrýzť a ťahať mi okuliare,a tiež asi "chceli prejaviť lásku".No bolo to raz či dvakrát , dostali"trest"a už to neurobili. Proste si hranice,za ake dieťa nesmie

anonym_c61e9a
4. sep 2025

By som ho tak vyfavkovala ze by stena dala druhu

majlo1234
4. sep 2025
@spenat9

@spenat9 podla mna sa mylis v tom, ze si mysli, ze ti prejavuje lasku. Ja si myslim, ze ho bavi tvoja reakcia a preto to robi. Bavi ho ten “cirkus” ze skriknes, ked ta to boli. Aspon u nas to bolo tak, moja sa na tom vylozene smiala. Lebo zo zaciatku zo robila jemne a aj ja som bola nachylna nechat to tak a zasmiat sa na tom, ako sa ona smeje. Ako sprosta🤣A potom to vystupnovala az ma uhryzla tak, ze som mala modrinu. A konec srandy bol. Samozrejme, viackrat si to overila, robi to ak vtedy, ked je unavena a prestimulovana, ale ja uz som v strehu a odstrcim ju vzdy

spenat9
autor
4. sep 2025
@majlo1234

@spenat9 podla mna sa mylis v tom, ze si mysli, ze ti prejavuje lasku. Ja si myslim, ze ho bavi tvoja reakcia a preto to robi. Bavi ho ten “cirkus” ze skriknes, ked ta to boli. Aspon u nas to bolo tak, moja sa na tom vylozene smiala. Lebo zo zaciatku zo robila jemne a aj ja som bola nachylna nechat to tak a zasmiat sa na tom, ako sa ona smeje. Ako sprosta🤣A potom to vystupnovala az ma uhryzla tak, ze som mala modrinu. A konec srandy bol. Samozrejme, viackrat si to overila, robi to ak vtedy, ked je unavena a prestimulovana, ale ja uz som v strehu a odstrcim ju vzdy

@majlo1234 tak toto mi nenapadlo ale ked tak nad tym rozmyslam tak asi ozaj moze byt lebo cim viac vyvadzam tak tym viac je vyrehotany.. dakujem, vyskusam nereagovat a iba ho zo seba dostat

spenat9
autor
4. sep 2025
@jaskolka

@spenat9 ty si to pochopila ,že máš dieťa zbiť, či čo? Tak mu to donekonečna opakuj,nechaj si vysklbat vlasy a radšej vždy vrieskaj na neho, namiesto toho,aby si raz dôraznejšie niečo urobila 🙈
A čo sa týka toho,že to tak prejavuje lasku...nuž aj moji su veľmi živí a mali aj obdobie,keď chceli má hrýzť a ťahať mi okuliare,a tiež asi "chceli prejaviť lásku".No bolo to raz či dvakrát , dostali"trest"a už to neurobili. Proste si hranice,za ake dieťa nesmie

@jaskolka pozri kazdy mame svoj sposob vychovy, ty si mozes vychovavat deti ako ty chces a ja zase ako ja chcem

evcagabi
4. sep 2025

@spenat9 dostala si rady ako z minuleho storocia kedy to plieskanie bolo v mode - hlavne podla rad, co dostavam ja od starsich dam v rodine - a no nie, tiez svoje dieta bit nebudem, nebudem ho stavat do kuta ani len tak mu plieskat po rukach, ze ved len tak jemne to urob. Nie. Je to maly cloviecik, ktory este nevie co sa smie a co nie a je na nas, aby sme ich to naucili

bambulkaaskatulka
4. sep 2025

Baby pocujte, ja sa priznám, mám podobný problém, ale s hryzenim. Môj malý to robí celkom často, zjavne prípad ' baví ho reakcia '. Nepomáha dôrazné ' nie ' , nepomáha tváriť sa smutne, biť ho nechcem. Už som ho skúsila jemne pohryznut naspäť s tým, že aby si vedel, aké je to príjemné. Ale keďže som nemala v úmysle odhryznut mu pol ruky a bolo to jemné, až tak mu to asi nevadilo. Keďže naposledy keď ma uhryzol, mu hovorím... mám aj ja teba? A on nastavil ruku v zmysle ' posluz si' 🤦 akože čo robiť baby 🤦

deedol
4. sep 2025
@bambulkaaskatulka

Baby pocujte, ja sa priznám, mám podobný problém, ale s hryzenim. Môj malý to robí celkom často, zjavne prípad ' baví ho reakcia '. Nepomáha dôrazné ' nie ' , nepomáha tváriť sa smutne, biť ho nechcem. Už som ho skúsila jemne pohryznut naspäť s tým, že aby si vedel, aké je to príjemné. Ale keďže som nemala v úmysle odhryznut mu pol ruky a bolo to jemné, až tak mu to asi nevadilo. Keďže naposledy keď ma uhryzol, mu hovorím... mám aj ja teba? A on nastavil ruku v zmysle ' posluz si' 🤦 akože čo robiť baby 🤦

@bambulkaaskatulka opakovat nie, boli! (Pokojne aj doraznejsie), odtiahnut sa, vazny vyraz.

Strana
z2