icon

Ako riešiť náročné správanie 14-mesačného dieťaťa?

spenat9
4. sep 2025

Prosim pomozte mi niekto, ja uz neviem co mam robit s mojim 14 mesacnym synom. Mne nevadi, ked krici, ked place, ked musi byt nonstop na mne zaveseny, ked nechce jest, prebalovat sa, zaspat, vsetko to zvladam, ja ho lubim najviac na svete, cely je uzasny. Ale nezvladam uz to ako ma nonstop sticuje a po novom uz aj kuse, ja uz dochadzam o nervy, zo zaciatku som to este zvladala ale to co uz zacal teraz robit je neunosne, nonstop chodim po dome v capici ale on si aj tak najde cestu aby ma vykmasal za tie vlasy a nie nie ich pustit, vytrhne mi miliardu vlasov za den, ja uz to s nim nezvladam.. pride chce ma objat a dat mi pusu ale hned ma zacne sticovat a kusat, ja uz sa zblaznim, nonstop mu hovorim razne nie ked zacne a posledne razy som uz dokonca stratila nervy a aj som na neho nakricala a on nic, smeje sa a mysli si ze sa hrame, ja to nechapem.. pritom ked mu poviem hocico ine ze nie, ze nesmie tak to chape a prestane, pekne posluchne ale tieto vlasy ani za boha.. extremne to boli co tu predvadza, zamotane vlasy mam ze to nedokazem ani rozcesat, okolo hlavy poodtrhane pramene v strede - ja uz neviem jak mu to vysvetlit ze nesmie a je to stale len horsie a horsie, uz ho neviem od seba ani odtrhnut

Strana
z2
spenat9
autor
5. sep 2025
@evcagabi

@spenat9 dostala si rady ako z minuleho storocia kedy to plieskanie bolo v mode - hlavne podla rad, co dostavam ja od starsich dam v rodine - a no nie, tiez svoje dieta bit nebudem, nebudem ho stavat do kuta ani len tak mu plieskat po rukach, ze ved len tak jemne to urob. Nie. Je to maly cloviecik, ktory este nevie co sa smie a co nie a je na nas, aby sme ich to naucili

@evcagabi ano presne, hovoris uplne moje slova.. ja to absolutne nechapem, vsak deticky su male, spoznavaju svet, nechapu veci.. nechapem jak niekto moze capnut take male telicko.. naco si robi niekto deti ked na ne nema trpezlivost.. a presne ako pises my sme tu na tu aby sme ich viedli zivotom a ukazali co mozu a co nie.. u nas doma nastastie vsetky babky aj dedkovia maju rovnaky nazor a teda ani nas s muzom ako deti v zivote nebili ani sa nam nevyhrazali ze dostaneme na zadok a podobne.. a to teda moj muz bol v detstve doslova nezvladatelny a tiez v zivote nedostal ani len naznakom.. osobne si aj myslim ze vdaka ich vychove mame ja aj muz s rodicmi nadherne vztahy.. preto som aj ostala prekvapena kolko ludi doma plieska svoje deti..

doriiis
5. sep 2025

No však nevadí,tak ďalej odsúvaj tento problém a tvoje dieťa pochopí,až mu pleskne iné dieťa,ktorému bude robiť zle,lebo to bude považovať za normálne.A potom budeš zase v smútku z toho,že tvoje dieťa je vyclenovane.

jaskolka
5. sep 2025
@spenat9

@jaskolka pozri kazdy mame svoj sposob vychovy, ty si mozes vychovavat deti ako ty chces a ja zase ako ja chcem

@spenat9 tak potom načo chces rady od iných? V podstate si každú radu tu odmietla s tým,že budeš hľadať inde. A opakujem,capnutie po ruke,aby pocítil,že je to niečo nepríjemné a bolí,nie je bitka ako si to tu zrejme pochopila. A horšie je opakovane ziapat po dieťati,ako mu raz a dôrazne ukázať "že tudy cesta nevede"
A keď o pár mesiacov dieťa uhryzne na ihrisku iné dieťa,tak čo urobíš? Či začne ťahať za vlasy niekoho? Tiež začneš ziapat a kričať?

spenat9
autor
5. sep 2025
@jaskolka

@spenat9 tak potom načo chces rady od iných? V podstate si každú radu tu odmietla s tým,že budeš hľadať inde. A opakujem,capnutie po ruke,aby pocítil,že je to niečo nepríjemné a bolí,nie je bitka ako si to tu zrejme pochopila. A horšie je opakovane ziapat po dieťati,ako mu raz a dôrazne ukázať "že tudy cesta nevede"
A keď o pár mesiacov dieťa uhryzne na ihrisku iné dieťa,tak čo urobíš? Či začne ťahať za vlasy niekoho? Tiež začneš ziapat a kričať?

@jaskolka dostala som tu aj par dobrych rad, skus si precitat.. zbytocne sa ma tu snazis presvedcit o svojej pravde len aby si obhajila ze capanie po rukach rocnemu dietatu je v poriadku, ja viem ze je to najjednoduchsia cesta pre vacsinu z vas a preto to robite - ja to robit nebudem, mam na svoje dieta dostatok trpezlivosti a ak mu to mam milionkrat zopakovat a odist od neho kym to pochopi tak to aj dovtedy robit budem.. a po tychto komentoch som si ista ze uz ani tie nervy nestratim

jaskolka
5. sep 2025
@spenat9

@jaskolka dostala som tu aj par dobrych rad, skus si precitat.. zbytocne sa ma tu snazis presvedcit o svojej pravde len aby si obhajila ze capanie po rukach rocnemu dietatu je v poriadku, ja viem ze je to najjednoduchsia cesta pre vacsinu z vas a preto to robite - ja to robit nebudem, mam na svoje dieta dostatok trpezlivosti a ak mu to mam milionkrat zopakovat a odist od neho kym to pochopi tak to aj dovtedy robit budem.. a po tychto komentoch som si ista ze uz ani tie nervy nestratim

@spenat9 tak nič v zlom,ale keď na neho ziapes a kričíš,tak už tie nervy dosť strácas
A ver tomu,že síce capnutim mu podľa tvojej predstavy telesne"neublížis"ale vreskom a krikom mu ublízit môžeš ešte viac. Niekedy milión slov je menej ako jeden čin.
To je ako keď som deťom vysvetľovala,že sporák je horúci, nepochopili(pochopiť nechceli),kým som im teda nedovolila to skúsiť. Popálili sa,revali pol hodinu a odvtedy na sporák nesiahli.

anonym_17d3d8
5. sep 2025

Ono je dobré čo tu niekto poznamenal, že ho baví tvoja reakcia. Ja chapem, že sa niekedy nedá nebyť bez reakcie najmä aj ťa to bolí, ale teda snaž sa to minimalizovať. A robiť iba to čo som ti písala na začiatku. Aj náš sa vyžíval v mojej reakcii, ak ju nedostal, tak mal menšiu potrebu robiť. Nehovorim že mi nerupli nikdy nervy, pár krát som mu vlasy potiahla aj ja. A hej, “zabralo”, zľakol sa, rozplakal sa lebo nečakal od maminky niečo takéto. Čiže prestal to robiť lebo bol vydesený čo som mu urobila. Nie, ďakujem, toto nepotrebujem tak malému dieťaťu robiť. Prešlo to aj bez toho, aby som ho cápala.

jaskolka
5. sep 2025

A ešte mi napadla jedna situácia,mám kamošku, ktorá takisto mala teóriu,že maximálna trpezlivosť na dieťa a nikdy ani hlas nezvýšit.Toez dieťa malo obdobie ,že stipalo,hryzlo. Pravdepodobne tiež to riešila vysvetľovaním a neviem ešte čím. Raz ju jej dcéra uhryzla tak,že mala týždeň modrinu a vtedy priznala,že ju v tom momente inštinktívne tak udrela,že dieťa doslova spadlo na zadok. Bolo to jednoducho moment prekvapenia a strašne ju to zabolelo, uhryzla ju nečakane a silno.Takže podľa mňa bolo lepšie to capnutie,keby urobila predtým a možno k tomu by ani nedošlo.

vero13
5. sep 2025

Aj moja malá si teraz prechádza niečím podobným, má čerstvo dva roky a začala nás cápať, my sme ju nikdy v živote necapli a ani to určite nespravíme, ona proste len skúša hranice a sleduje reakcie, učí sa… my ideme teraz tiež cestou, že jej chytím ruku aby som jej to zabránila a poviem jej: nie rukou sa nebije, ale hladká a nechám ju ma pohladkať…chce to čas, určite jej nebudem ukazovať, že nechcem aby ma bila tým že ju ja capnem (to je ozaj logika 🤦🏻‍♀️) je to proste obdobie, skus mu tiež ukázať, že nie takto to nerob a naviesť ho ako… prajem pevné nervy ❤️

evcagabi
5. sep 2025
@spenat9

@evcagabi ano presne, hovoris uplne moje slova.. ja to absolutne nechapem, vsak deticky su male, spoznavaju svet, nechapu veci.. nechapem jak niekto moze capnut take male telicko.. naco si robi niekto deti ked na ne nema trpezlivost.. a presne ako pises my sme tu na tu aby sme ich viedli zivotom a ukazali co mozu a co nie.. u nas doma nastastie vsetky babky aj dedkovia maju rovnaky nazor a teda ani nas s muzom ako deti v zivote nebili ani sa nam nevyhrazali ze dostaneme na zadok a podobne.. a to teda moj muz bol v detstve doslova nezvladatelny a tiez v zivote nedostal ani len naznakom.. osobne si aj myslim ze vdaka ich vychove mame ja aj muz s rodicmi nadherne vztahy.. preto som aj ostala prekvapena kolko ludi doma plieska svoje deti..

@spenat9 moja ma teraz cerstvo rok a miluje "buchat" ma po tvari. Tak ako hladkam ja ju, snazi sa to urobit aj ona a podari sa jej to mozno z 10raz tak 2-3x. Proste na nej vidim, ako ju ja pohladkam, hned ona vystrie rucicku a chce to zopakovat. Uz velkakrat som jej ju chytila a pohladila sa s nou a vtedy to urobila zakazdym dobre. Baby tu pisu, ze ich to bavi a bla .. podla mna to nie je o baveni sa , je to len o tom, ze to nedokazu ako my a skusaju.. jasne, tak male dieta sa samo nev*serie na zachod bez plienky, ale zakarene je 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

spenat9
autor
6. sep 2025
@anonym_17d3d8

Ono je dobré čo tu niekto poznamenal, že ho baví tvoja reakcia. Ja chapem, že sa niekedy nedá nebyť bez reakcie najmä aj ťa to bolí, ale teda snaž sa to minimalizovať. A robiť iba to čo som ti písala na začiatku. Aj náš sa vyžíval v mojej reakcii, ak ju nedostal, tak mal menšiu potrebu robiť. Nehovorim že mi nerupli nikdy nervy, pár krát som mu vlasy potiahla aj ja. A hej, “zabralo”, zľakol sa, rozplakal sa lebo nečakal od maminky niečo takéto. Čiže prestal to robiť lebo bol vydesený čo som mu urobila. Nie, ďakujem, toto nepotrebujem tak malému dieťaťu robiť. Prešlo to aj bez toho, aby som ho cápala.

@jaskolka ano stratila som ich a preto som sem napisala ale po tom co som tu dostala za “rady” som si uz ista ze tie nervy nestratim

@anonym_17d3d8 Ano toto aj mna velmi zaujalo, odvcera to praktizujem a vidim ze to zabera, hned ma pusti ked vidi ze nemam ziadnu reakciu kdezto predtym ani za svet ma pustit takze ocividne sa mu pacila moja reakcia.. poucila som uz aj celu rodinu a zatial to vyzera dobre, vyrazne menej skusa :D

Strana
z2