Ako ste zvládli prvé týždne starostlivosti o bábätko?
Ahojte baby.
Viem ze materstvo hlavne zaciatky nie je med lizat…No dovtedy som si nemyslela,ze je to psychicky tak velmi narocne.
Myslela som ze prve tyzdne dietatko viac menej spi…Mam 37 a vzdy som moc tuzila mat dieta,no nejak sa nedarilo.A teraz,ked dieta mam,tak ma vsetko moc stresuje.Od zaciatku problem s kojenim,ragady a velke bolesti.Prepadal ma az strach ked mala chcela jest,lebo som vedela,ze idem trpiet.Yeraz je to lepsie trochu.Ale mala aj ked je napapkana tak place(nie stale) a mna stresuje,ze ju neviem ukludnit poriadne.Nemozem ju predsa nosit na rukach 24 hodin vkuse.Ked sedim,nepaci sa jej to.
Ma 6 tyzdnom.Je to pre mna stale vsetko take nove.Ked som sama,neda mi ani ist na toaletu,navarit,upratat….Jedine,ze k nej kazdu min.odbehujem…Je to pre mna narocne a asi potrebujem pocut,ze je to normalne a vsetky ste si tym presli.Bola som zvyknuta fungovat a teraz mam akoby zviazane ruky.Mala mi nechce poobede nejak ani spat.Jedine chvilku na mne na hrudi…Ked ju polozim,hned je hore a place a ja som vystresovana a mam pocit,ze to nezvladam 😳
Plakat neplacem,z malej sa tesim,len mam stres zo vsetkeho a miernu uzkost.Nemyslim,ze mam depku
Tvoje pocity sú normálne. Nie všetky deti sú pokojné a stále spia. Ja som dcéru prenosila celú noc hneď po pôrode a skončilo to až o 9 mesiacov neskôr. Niektoré deti sú prosto náročné a musíš byť pri nich 24/7. Môžeš vyskúšať nosič. Ja som tak nosila syna viac ako rok a pol. Dá sa tak spraviť všetko čo potrebuješ. Nájdete si spolu nejaký systém ako to spraviť zvládnuteľnejšie. Všetko je iba obdobie. Niektoré dlhšie niektoré kratšie. A to čo funguje dnes nemusí zajtra.
Držím prsty, nech sa to čím skôr zlepší.
Ano je to normalne, presla si tym vacsina mamiciek. Hlavne si nedaj nahovorit, ako to ini zvladaju a ty nie. Kazde dieta je ine ale malicke babatka su podobne v tom ze si zvykaju na svet. Ani ono to nema lahke, bolo s tebou 9 mesiacov a zrazu ma spinkat oddelene, plakat same v izbe a podobne...ja som na to isla cez pochopenie co sa deje dietatu a mne.
Zazili sme denne koliky, plac 18.00 - 24.00 alebo do 02.00. Stale som si opakovala ze vsetko prejde. Hlavne hovor o svojich pocitoch a nechaj si pomoct.
Teraz si najdolezitejsia ty s babom, ostatne pocka.
Nepocuvaj mudracky co uz zabudli ake to bolo alebo mali deti ako babiky.
satka/nosic, tak som fungovala prve 4mesiace. spanky mala iba na mne/manzelovi. nie je na tom nic zle, babo ta potrebuje, byt pri tebe/na tebe. nebude to trvat vecne. ked spala som pozerala serialy, ostatne som robila ked bola hore a mala som ju v satke.
inak dcera ma 15m a dodnes vsetky spanky travim s nou ☺️
problemy s kojenim som mala tiez, 10tyzdnov som plakala od bolesti, mala som krvave bradavky hroza .. 3laktacne sa u mna striedali. aj to preslo a kojim do dnes.
vsetci mi hovorili bude to vsetko lepsie. neverila som im, ale bude, uvids ❤️
Urcite zvladas vsetko super☺️uprimne neviem kto povedal, ze novorodenci len spia, moja prve tri mesiace ani noc, ani den, len na prechadzke 4 hodky a to som nemohla zastat🙈
kazde dieta je ine,a le ano,a j to co popisujes je nromalne. mali sme to iste.
mm po narodeni dcery mal v praci inu funkciu a cim dalej, tym viac bol v praci. ked mala2m bola som s nou takmer cely den sama.
dcera bola strasne uplakana, an wc som chodila s nou. vzdy mi neico take bolo prosti srsti,a le na vlastnej kozi som pocitila, ze to inak nejde. celkovo sme to amli vlemi podobne, akot o amte vy. aj vela plakala, aj bolestive prsia, nielen ragady, ale aj vystrelujuca bolest do celeho rpsnika, navyse sa mi zacala dusit - reflux. mala koliky. niekedy uplne zachvyty revu, zachadzala sa. preslis me si fakt vselicim.
no co mozem povedat, hoci si takto rodicia vytrpia, raz to prejde. neda sa presne povedat kedy, lebo toto neprichadza nahle,a le bude sa to upravovat vlemi pomalicky a postupne.
je mozne ze ma aj reflux, je mozne, ez ma aj koliky, je mozne, ze chce byt stale pri tebe a ma rada, ked sa hybete. no mysli na to, ze to takto nebude, ze to raz bude lepsie. a blizite sa cim dalej tym vac k tomuto obdobiu.
Su to normalne pocity po porode, neboj, zlepsi sa to.. ja mam teraz druhe babo ma 5 mes. stale to nie je ono... ten prvý rok dietata je to narocny jednoducho- ano aj kojenie, a vsetko ostatne, chapem ta uplne... cas, ale velmi leti a ani sa nenazdas a bude mat 3 rocky a pojde do skolky 😊
Ahoj. No mam 30. Pri prvom babatku teda minuly rok som zazivala zrejme to iste. Mlieka vela nebolo..dcerka bola na UM.. prvych 10 dni spala..a potom sa to zlomilo... 30 minut spanok a 6-7 hodin bdenia. Obcas plakala... v noci nespala a samozrejme ani ja nie. Teraz ma dcerka 13 mesiacov a doma mam dvojicky 3 tyzdnove a povoem ti uz neriesim to co pri nej...nie je na to cas a neucim ich na ruky... napapat odgrgnut a do postielky. Dcerku som naucila na ruky a bolo tazke ju odnaucit to. Dieta sa meni a veru kazdy den je iny.... uzivaj si to...aninsa nenazdas a bude velka. A s tymi bradavkami... moze to byt zle prisatie... skus to poriesit cez laktačnu 🙂 drz sa a mysli pozitivne.
Tvoje pocity su uplne v poriadku. Nie je to lahke, no v prvom rade si treba uvedomit, ze spokojna mama - spokojne dieta, aj ked to babo place viac ako by malo. No ono inak komunikovat nevie 🤷♀️
Nenasla si sa v kojeni? Prejdi na UM - aj ty budes spokojna aj dieta napapane. Pamatam si ako som ja sama po mesiacoch trapenia povedala dost, moj muz si povzdychol a povedal - dakujem, ze si sa tak rozhodla, len sa trapis a aj mala, a ja som ti to uz sam chcel nejako citlivo naznacit.
Mas mojkacne dieta? Kup si nosic - ale pozri znacky ako rischino vi sestrice a pod. Ziadne ergobaby. Ja som s malou v nosici povysavala, navarila, pozmyvala... a kazdemu som sa mohla vykaslat na to kolko by mala lezat ci byt na mne. Aj ked u nas bol problem tichy reflux. Inak ako na mne vez den nespala.. az niekedy v 4tom mesiaci som ju pomaly skladala do postele, a zasa spat do nosica az kym si nezvykla... trvalo to mesiace... a ked chcela spat len na mne v nosici? Kukala som serial, urobila online nakup... proste som to brala, tak ze si mam oddychnut ako viem 🤷♀️
Mala aj kocikovy strajk, to bolo reci od susedov, ci sa mi ju chce vlacit v nosici, pre mna to bola bud prechadzka s nosicom alebo sediet doma na riti!
Proste riad sa tym ako to tenbe vyhovuje a ako to ty citis. A s tym wc, ja som ju nechala normalne na zemi, ci v lehatku a len som dookola opakovala, ze musim ist na wc a ona tu chvilu bud mrncala alebo revala 🤷♀️ A kym som si vypila rano kavu a dala ranajky sa hojdala v samohojdacke. Vydrzala tam presne 15 minut. Do sprchy som ju raz vzala so sebou, raz dala do babybjornu nech sa na mna pozera.. ako vyslo...
Ja neviem ja som s 1dietatom nemala problémy...a to som ho mala skôr ako ty...keď je po kojeni nespokojné tak mu uvar ešte Sunar a možno sa upokojí a zaspí ..mne 1syn spal jak dúdok ja som nevedela čo je to mať stres a depky že nič nemôžem si spravyt
necitam komentare... ale velmi to znie ako moje zaciatky... mala som 31, uz davno som dieta chcela, ale mala bola mega narocna...
Ak by nam mamina nevarila pocas sestonedelia, fakt by sme jedli len maslovy chleba... proste nic som nedokazala pri nej urobit...
Ono sa to samozrejme potom utriaslo, ale spociatku som fakt nonstop kojila... to bolo fakt nekonecne...
Pri malom som si kupila kvalitny nosic a vlacila ho na sebe... plus bol kdekolvek polozeny a lezal (pri malej som k nej stale odbiehala lebo plakala). Cez obed som chodila s kamoskou na 3hodinove prechadzky..fakt aj sekery mohli padat ale ja a Evka sme sa prechadzali s kocikmi... trochu sme si vycistili hlavu, mali sme aj take tie babske pokecy a navyse trochu som sa aj unavila... to fakt odporucam. Drzim palce... akokolve to bude tebe dobre, tak si to nastav. Ja uz pri synovi som tolko veci neriesila...nalozila som ho do nosica a vsetko sme zvladali.... ale uplne chapem ze pri prvom to je mega tazke...
ano, je to nornalne, aj ja som si tym presla, je to narocne a casom to prejde.
na zachod musis, navarit treba, upratovanie ta pocka, velmi dobre ti rozumiem, dolezite je, aby si sa dala do kludu, dietatko ta potrebuje, mne spal aspon maly vonku v kociku, lahni si s nou na postel, daj vankus aby sa ti neodgulala a nestresuj, ten stres za to nestoji.
ja som to zvladala vyborne, mala vela spala, ukazkove dieta, rezim kazde tri hodiny, domacnost tip top, ja oblecena, vymalovana, navarene, vsetko ma dohnalo a v jej 6. mesiaci som dostala depresie...
@123nikolaa123 to mi je luto.Preco si dostala depresiu,ked si to zvladala? 😞
@banalu dakujem krasne 🙂Ja na umele nechcem prejst ani keby.Mala je totslne zvyknuta na cecok a ja ked si predstavim,ze co to obnasa pripravovat mlieko,ze co vsetko musim so sebou vlacit…Prsnik mam vzdy u seba a teplota ja idealna a mlieka mam doststok..Mala pribera dobre.
Chcem kojit najdalej 🙂
neviem, vela som o tom aj citala, velakrat byva zena aj v takom obrovskom svungu a potom sa psychicky zosype, ja som si fakt pripadala genialne a ze to je strasne lahke
Miminky,kazdej jednej vam neskutocne moc dakujem.Ani si neviete predstavit,ako ste ma povzbudili ❤️❤️❤️Vedomie,ze nie som jedina a ze toto vsetko je uplne normalne,ma upokojilo 🙏🙏🙏Ja mam aj taku blbu povahu,ze ma vsetko hned vystresuje 😞
@123nikolaa123 snad je uz vsetko v poriadku 🙏
mozno high need baby. prve mesiace su extrem, potom prvy rok dost tazky. ked sa nauci chodit a rozumiet okolo 1 roku zlepsi sa to. niekedy prve mesiace pomoze len kojit a nosit. a spanok v satke, ked sa zena prechadza alebo skace na fit lopte. nepomoze nic ine len sa zmierit s high need baby.
Ak to nie je high need baby, tak sa to zlepsi skor.
Za predpokladu ze dieta je zdrave.
Ja mam zas postreh od mojich 3deti, ze prve tyzdne boli ok. Na stastie ziadne koliky ich netrapili. Pri prvom som mala tiez problem s bolestivym kojenim, ale preslo to. Najtazsie bolo prist na to ako deti uspat. Na kazde platilo nieco ine, ale aspon spali a mala som cas. Cim su starsie, tym menej spia a tym menej sa viem venovat starsim a inym veciam. Mne pomaha nosic. Aj teraz mala horuckovala, no polozit nemozne. Este aj na wc som s nou chodila v nosici 😁. Ale ani u muza nechcela byt, tak ina moznost nebola. Neboj deti vyrastu a uz to bude ok. Este ich budeme nahanat aby sa nechali pomojkat 🥰.
@cimage S tym suhlasim.Ked odrastu,tak by sme mozno chceli vratit cas ked boli malinke a chceli sa mojkat 🙂
Skusim teda ten nosic,kedze ho viacere odporucate 🙂
Inak,musim sa este priznat,ze mala nespi v postielke,ale s nami v posteli.Cca o 20 si s nou idem lahnut,nakrmim ju po sediacky a potom si lahneme a je na prsniku a cucka si kym zaspinka.
Viem,ze vela mam mi na to napise,ze si dieta na to zvykne a nenaucim ju uz na postielku.Ale verte,ze inak by mi nezaspala.Ona sa na prsniku potrebuje aj ukludnit,nie len napapat z neho.
Citala som zaujimavy clanok a na zaklade jeho som si tiez uvedomila,ze je to v poriadku a aj to,ze dietatko ma prsnik na viacero veci,nielen na papanie.
Prikladam ten clanok:
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/s-matkou-v-po...
Ak ti vyhovuje kojenie samozrejme koj 😊 my sme sa fakt obe trapili, mala reflux a z mojho mlieka jej bolo zle, zahustovat to bol nonsens a ked sme videli aka je spokojna po AR mlieku tak som ju proste plynulo prehupsla na ARko 🤷♀️
A nie je to az tolko roboty, len treba mat dobry system 😂
Drz sa, a ako som manzelovi vravela pri tych najdlhsich revoch (16.00-20.00 non stop niekolko mesiacov), vzdy je svetlo na konci tunela a raz to musi skoncit 😂
Je to normálne, veľmi odporúčam zaobstarať si nosič, náročnejšie bábätko som mala aj ja,a keď som potrebovala robiť, upratovanie, varenie dala som ho do nosiča a bol kľud
@banalu chapem,ty si to mala trosku ine ako my s tym kojenim.Malej moje mliecko zle nerobi a pribera tak,ako by mala 🙂A dakujem,aj vy sa drzkajte 😍Budem na to mysliet ☺️
Spanie spolu s dietatom je super. Urcite jednoduchsie ako v noci dieta vyberat a davat spat ked je kojene viackrat pocas noci, co urcite je 😉.
@cimage tiez spite spolocne v jednej posteli?🙂
Ano, viacmenej s 3detmi 😁. Syn ma svoju postel prirazenu k nasej, prostredna je v strede a najmensia v postielke prirazenej k posteli hned vedla mna 😂
No mne pomohol nosič hlavne pri druhej, keď som sa potrebovala venovať aj staršej aj navariť a tak, supla som do Rischino nosiča a bola som mobilná a ona bola spokojná ze je pri mne, takže win win.

A kam sa ponáhľas? Toto je také jedinečné obdobie co veľmi rýchlo prejde. Ak spi na tebe tak si zober knižku, kukaj film, relaxuj a uži si to. Za chvíľu príde obdobie nahanania dietata po dome. 😁
Máš výhodu, že nemusíš popri tom uspavani nahanat ďalšie deti.