icon

Ako uspávať dve vekovo rozdielne deti?

tinucha
10. dec 2010

Mám 21 mesačného syna a teraz som v 7. mesiaci tehotenstva. Rozmýšľam ako to bude s dvoma malými deťmi a jednou z vecí, nad ktorými rozmýšľam je napr. uspávanie dvoch detí či cez deň alebo v noci. Mamičky dvoch detí s cca dvojročným rozdielom, ako to robíte vy? Dopredu ďakujem za všetky rady a skúsenosti.

Strana
z2
strapco13
10. dec 2010

tak toto si dam ako oblubenu temu a budem cakat na rady...moj bude mat cca 20 mesiacov, ked porodim....tiez som zvedava ako to zmaknut 😅

benne
10. dec 2010

Nuž, jednoducho, jedno z nich musí vedieť zaspávať samo. Dcéra síce mala už 2,5, ked som bola v takejto situácii, ale cez den stále spáva. Ale ja nie som najlepší radca, kedže moje deti sa vymykajú bežným prototypom dnešných detí a sršia trpezlivosťou a pokojom. No a kamoška mala dve krátko po sebe, tak spomínala niečo ako že hned ako sa dalo, tak ich dávala spať spolu, teda ked to mladšie vyrástlo z toho jesť-spať veku. Kebyže mala ich dávať spať podla ich unavy, tak jedno sa zobudi, druhe ide spať a odznovu... a domácnosť stojí a mamička skončí v blázinci ...muž jej nemohol kvôli práci pomáhať.

janka1874
10. dec 2010

hlavne treba naučiť deti zaspávať samé ináč je to na slučku
zo začiatku bude maličké spinkať väčšinu dňa a potom už len nejako ich ladiť kedy má ktoré aký režim ale režim je veeeeľmi dôležitý pri dvoch deťoch
u nás sa napríklad teraz spí tak že jedna (menšia) ide spať doobedu a to tak že položím do postieľky a spí (naučila som ju tak zaspávať od narodenia aj keď nebolo to ľahké nachodila som 100 kilometrov na začiatku ale potom pochopila že ináč to nebude) a ona vstáva na obed kedy rovno ide druhá slečna spať a tá vstane máme hodinku na to aby sme vypadli vonku a tam zas spí menšia a ak sa vonku ísť nedá tak zas len dám do postieľky a zaspí
najlepšie to bolo keď spávali na obe spolu to bol aj trošku čas pre mňa a vtedy jedine vysielačka pomáhala aby jedna druhú nebudila a teraz ma napadlo staršie dieťa je dôležité aby malo postieľku tak aby vedelo samo vypochodovať keď vstane a nemusí kričať na mamu nech príde vybrať z postieľky
iné ma teraz na rýchlo nenapdá
a večerné zaspávanie od narodenia spolu o 20-tej smer postieľka a padla

bubelko
10. dec 2010

@tinucha lukas mal 29 mesiacov ked sa narodil jonas. denny spanok som u starsieho riesit nemusela, lebo mi prestal spat zrovna pocas tehu. a vo vecernom, priznam sa, som zo zaciatku som mala chaos a teda riadny 🙂 bud ten starsi reval od unavy alebo ten mladsi od hladu 😀 hlavne vtedy, ked manzel nestihol prist domov na kupanie. ale netrvalo to dlho - asi 2-3 mesiace kym sme sa zohrali. skratka som si povedala, ze takto pridem o nervy a zacala som ich oboch kupat naraz v jednej velkej vani. kym som mladsieho vybrala, starsi v nej sedel a hral sa s hrackami. mladsieho som utierala a kremovala v kupelni a tak som ich mala pod dozorom oboch. no a kym som utrela starsieho mladsi bol v postielke a cakal. najskor som ulozila (a stale ukladam) starsieho, zapla mu lampu, dala pusu a jeho oblubene auticko, zakyvaka som a iisla von. mladsieho som potom nakojila a vzala do obyvacky k sebe, kde sa este v lehatku pri mne hral. potom som ho znova nakojila a ulozila do postielky. od pol roka potom chodili spavat uz naraz - o tej osmej. uz som ho nebrala do obyvacky po kupani, ale nakojila a dala spat. 😉
takto to fungovalo a funguje u nas. deti ale spia vo svojich postielkach a vzdy tam spali, jedine ja som spala do pol roka s mladsim v izbe. jednak sa tak manzel vyspal a nebudil sa na plac a jednak sme si podelili starostlivost - ja som mala na starosti babatko, on starsieho syna. 😉

babulina
10. dec 2010

pocas tehotenstva sme naucili dceru zaspavat samu vo svojej izbe, povazujem to za najlepsiu vec pod slnkom co nas napadla, je to podstatne jednoduchsie, standardny den ked je aj mm doma tak ja sa zavriem s malym do spalne a mm obriadi malu pred spanim, kedze casovo zaspavaju rovnako
ked nie je doma pri zaspavanim tak je to obcas mierne na slucku ale mne sa osvedcilo uspavat ich spolocne v nasej posteli, starsia sa hra s hrackami v posteli, ja zatial nakojim a uspim maleho, prelozim do postielky, potom porozpravam rozpravku starsej a snazim sa urychlit proces uspavania najviac ako sa da, ked sa mm vrati v noci tak ju iba prelozime do jej postielky

benne
10. dec 2010

Vlastne áno, aj u nás to bolo podobne ako píše @bubelko ja som mala mrňúska a mm dcéru, ja som spávala s malým asi tak prvých 5 týždnov v inej izbe, odvtedy spíme všetci pekne na kope v našej najmenšej izbe... teda, asi sa to do vianoc mení a dcéra poputuje konečne do svojej...

petusko
10. dec 2010

suhlasim s babami, cim skor naucit starsie dietatko zaspavat samo, aj za cenu placu, nervov z oboch stran a nachodenych kilometrov. a mladsie postupne prisposobovat a tiez ho viest k samostatnemu zaspavaniu, pravdaze primerane veku.
ked bol mensi babatko, tak som najprv okupala jeho, vydrzal po kupani chvilu spokojny, zatial rychlovka starsieho, potom do detskej, starsi sa ulozil spinkat, ja som tam nakojila drobca a dala do postielky spinkat. nachodila som tiez tisice kilometrov od jedneho k druhemu, ale po dvoch-troch mesiacoch to bolo o.k. a bola som s nimi a aj doteraz som kazdy vecer sama, manzel chodi z prace domov neskoro.
my sme starsieho dali do samostatnej izby par mesiacov pred narodenim mladsieho, nastastie to bolo bez problemov, kedze a v spalni zaspaval sam. a teraz uz vyse pol roka spavaju spolu v detskej,bez problemov 🙂
urcite sa to da zvladnut, len netreba povolit a vzdat sa 😉 drzim palce 😉

florans
10. dec 2010

Ahojte, pridam aj ja skusenost. Mam syna 22 mesacneho a dceru 2,5 mesacnu. Zo zaciatku to bolo u nas strasne, ale teraz to uz zmakneme lavou zadnou. Syn spava s manzelom, a ja s malou, aby sa navzajom deti nebudili. Najskor obriadim syna, tak okolo 20 hodiny, dam mu mlieko do postieky a kym dopije kmitam okolo malej. Syn nam od malicka zaspava sam, co je neskutocne velka vyhoda. A na malu mam tym padom viac casu, co sa tyka kojenia. velka pomoc je urcite aj od ocina, niekedy sa smejeme, ze syn je jeho dieta a dcerka zase moje.
Drzim vsetkym maminkam palce, aby vsetky povinnosti zvladali co najlepsie.

zucha
10. dec 2010

presne, ako sa pise. Uz budes mat dieta dost velke na to, aby vedelo zaspavat same 🙂 Teda, ak uz aj neviem. Ten rozdiel je naozaj dost velky syn uz bude vo vela veciach rozumny, takze si da vysvetlit veci a fakty. A zrejme kazde bude mat aj trosku iny rezim. Najprv si ulozis jedno dieta a potom druhe.
U nas je to tak, ze do osmej vecer uz su vsetky tri decka ulozene a ja si pozeram telku 😉 alebo robim, co potrebujem. A je to vdaka tomu, ze ulozim do postele, pobozkam, poviem im, ze ich lubim a odchadzam s izby. A to hovorim aj o tom novorodeniatku, co mame doma.

stvura
Odpoveď bola odstránená
bubelko
11. dec 2010

@stvura a keby si ho nedala spat, ale vecer dala spat skor? to by nepomohlo? mne lukas tiez od dvoch rokov prestal uplne spat - este pocas tehu. tak som to nechala tak, ale kedze vecer uz bol mrzuty, tak som ho zacala skor ukladat. a to pomohlo 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
bubelko
11. dec 2010

@stvura a nebezi na zotrvacnik? mne tiez lukas vydrzal tak dlho byt hore a vymyslat. ja som si myslela, ze ked ho dam skor spat, bude skor vstavat. ale este aj to sa posunulo na neskor. takze teraz spi od 19,30 do 7,30. pred tym mi spaval o 20.30 do 6,30-7,00. a pred tym bol aj mrzuty a zlostny, teraz je aj toto lepsie. 😉

benne
11. dec 2010

@stvura no, moja tiež nechce cez den spávať, ale ona má už 3 preč, tak to neriešim. Je síce večer unavená, ale zvláda sa najesť, umyť... tak sa to dá. Ked je v škôlke, tak tam spí ako nič a večer je totálne vyčerpaná... Kým som ju mala doma, toho roku od marca po august, tak to bolo presne tak, že postupne prestávala spávať, v septembri škôlka a tam začala odznova a pravidelne. Pred škôlkou bývala hore od 7.00 - 21.00až 22.00, teraz pravidelne 6.30 - 20.00, a to či cez obed spí, či nie.

juliagregor
11. dec 2010

ahojte,
ked sa narodili dvojičky starší mal presne dva roky, akonáhle som prišla z nemocky, tak prestal spávať, nemal kľud a bol veľmi zvedavý, nepohol sa odo mna...tak som aspon sa naučil sedieť a čítať a len tak odpočívať....
večer som mala ja na starosť dvojičky a manžel syna a aj tak sme spávali, ja s malými a muž s ním...
deti som kojila naraz a jemu som vtedy čítala a hrala sa s ním, bolo to namáhavé a mal aj dosť zlé obdobie, ked žiarlil, ale prekonali sme to...
čo sa týka denného spánku, tak deti spali vonku v kočíku a vtedy som sa mohla venovať staršiemu, ked sa dalo boli sme na piesku, alebo v detskom centre, hrali sme sa na detskom ihrisku....kojila som hocikde a hocikedy, tak s jedlom problém nebol a tretinu dňa sme boli vonku,
ked boli deti väčšie, tak spávali doobedný spánok na balkone a poobedný vonku a ja som už mala viac času...
prajem veľa trpezlivosti 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
juliagregor
11. dec 2010

@stvura super s kojením, ja som nad tandemom vôbec nerozmýšľala, príroda mi dala len dva cicíky a to by som potrebovala tri, aby som stíhala... 😀 , balkon mám veľký, zmestili sa mi za sebou dva monokočíky a radiť je ťažké, každá má iné podmienky a iné deti...
ja by som potrebovala len jednu vec a to je výťah, bývame 3. bez výťahu a ruky mám ako Tarzan 😝

miika
12. dec 2010

Ahoj, my cakame za par tyzdnov tretie dietatko a pred nedavnom sme urobili to, ze sme druhemu dali jeho izbicku, v ktorej zaspava sam. Ked pride tretie, bude spat v nasej spalni, tam kde spal doteraz druhorodeny. Takze mi vlastne kazde dietatko bude spat v oddelenej izbe. Je to tak lepsie, kazde dieta spi v inej dobe, inak dlho a je lepsie ked sa dieta vyspi tak ako potrebuje, akoby malo byt budene surodencom. Najstarsi je cez den v skole, druhorodeny spava 1x, niekedy 2x cez den a babatko bude zo zaciatku spavat skoro stale, neviem si predstavit ze by som ich mala nutit spat v rovnakom case...v jednej izbicke. Samozrejme nie kazdy si to moze dovolit mat deti velkoryso rozdelene po izbach. Vecer chodia spavat v rovnakom case, druhorodeny ma 1,5roka a uz vie vydrzat aj dlhsie hore a tym padom chodia spat cca o 20.30tej. Ked ich kupem, vzdy ide prvy von mladsi a starsi sa este chvilu hraje vo vani, plus sa vie sam obriadit, len mu skontrolujem zubky. Najprv ulozim mladsieho, potom precitam rozpravku starsiemu a idem prec. Ked budem doma uz s babatkom, starsich bracekov bude mat na starosti tatino a ja si okupem najmladsieho, nakojim ho a ak stihnem, tak mozno pomozem s ukladanim starsich bracekov.

tinucha
autor
13. dec 2010

Ahojte. Ďakujem vám za všetky rady a skúsenosti. 🙂 Tak mi z toho vyplýva, že malého začnem učiť na spanie v detskej izbe na veľkej posteli. Len ako na to. Asi budem musieť taktizovať. Ľahké to určite nebude. A ešte aby zaspával sám. To by som ho musela priviazať aby v tej posteli ostal, keď ja odídem. To bude dohovárania. 😉 Hlavne teraz, keď vzdoruje jedna radosť. 😒

benne
13. dec 2010

@tinucha my sme spali všetci v jednej izbe... ja som to mala jednoduchšie, lebo som ju k samostatnému zaspávaniu viedla od počiatku... ale nevedela som si predstaviť, že by sme ju strčili do jej izby a my ostali s malým... neviem, ako by to zvládla a ja by som tiež bola neustále v strehu, či je v izbe, či spí, či neplače... tak sme spali ako sardinky, ale všetci sme boli pokojnejší... prvé týždne som spala s malým v detskej, potom som sa nasťahovala do "sardinkárne". Pár dní sa malá zobudila, ked som niesla malého na kojenie preč a ked som sa vrátila, tak ešte sa ma pýtala, či už je napapaný... ale časom spala ako "štolverk", alebo si ťahala perinu na uši, aby nepočula malého revať 😀 😀

stella231
13. dec 2010

@tinucha ja tiez mam ten isty problem , asi sa to naučime za jazdy ! 🙂 a tak isto aj rano...vychystat maleho do skolky... 😀 a kojenie!

stvura
Odpoveď bola odstránená
tinucha
autor
14. dec 2010

No my máme takú možnosť, že do detskej priložíme k posteli ešte jednu posteľ. Tak sme rozmýšľali, že manžel tam s malým bude spať cez noc (aspoň sa vyspia obaja) a ja s malinkou budeme v spálni. No veď vyskúšame ako to bude fungovať a uvidíme. Tiež by mi to prišlo ľúto a aj dosť blbé, že sme malého dali do inej izby a teraz na jeho miesto príde nové bábo. Ale takto to beriem tak, že chlapi budú spať spolu. 🙂

janka1874
14. dec 2010

pokiaľ je možnosť vlastnej izby to je úplne najlepšie mne tak chýba taká zba lebo keď je staršia doma (rozumej nie je v škôlke) tak máme problém z denným spánkom lebo sa veľmi navzájom budia noci sú v pohode lebo staršia má dosť vrdý spánok tak menšia ju nebudila keď vstávala v noci na papanie a od 10 mesiacov prespáva celú noc takže je to pohoda
ja osobne by som to neriešila že vysťahovať manžela do druhej izby s dieťaťom ono keď sa mu to začne už teraz vysvetľovať že už je veľký chlapček a táto izbička bude len pre neho a tak tak to určite pochopí a nebude problém ale začať treba čo najskôr nie až po narodení drobčeka

tinucha
autor
14. dec 2010

Ono manžel s tým riešením, že bude spať s malým v inej izbe dosť rýchlo a rád súhlasil. Po skúsenostiach s malým je celkom rád, že sa ho nevyspaté noci nebudú týkať. 🙂

janka1874
14. dec 2010

@tinucha jasné pekne si to zjednodušil 😀 😀 😀 😀

tintinka
14. dec 2010

nas maly spaval v detskej asi do 9tich mesiacov..zaspaval povacsine sam, maval take obdobia, ze si s nim trebalo lahnut, napr. ked sme mu vymenili postielku za postel (asi na 1r. a 3 mesiace), potom zasa zaspaval sam a sem tam sme si lahli k nemu, ked mu to trvalo dlhsie. ked sa malicka narodila, spavala s nami na manzelskej posteli, postielku odmietala a ja som bola leniva ju v noci po kazdom kojeni prekladat. na rok sme ju prestahovali do detskej izby rovno na postel. odvtedy tam spavaju spolu. vecer idu spat naraz. k malej si treba lahnut kym vypije mliecko. syncek zaspi sam. na obed to iste. ked bola mensia a mala viac spankov cez den, tak spavala na balkone, na vzduchu sa jej spalo lepsie a tamju aspon maly nerusil. ked mala tri spanky, tak som sa ju snazila rano budit tak, aby jej vysiel ten druhy spanok naraz s bracekom. potom presla na dva spanky, ale to trvalo velmi kratko, no a v lete sme ju uz natiahli len na jeden spanok denne, aby spavali naraz. kvoli mojmu dusevnemu zdraviu, lebo keby mi este doteraz spali na striedacku, neviem ako by som to zvladla..ja tie dve hodky cez obed potrebujem klud 😝 😀

stvura
Odpoveď bola odstránená
katuskad
14. dec 2010

ahojte. no tak na toto som zvedavá aj ja, že ako to bude u nás 😀 moja dcérka zle spávala od narodenia, vlastne spávala je silné slovo 😀 teraz je to už ako tak, spí v postielke ktorá je prichytená k našej, uspávam ju asi hodinu večer a to ju musím po celý čas hladkať, cez deň zaspí behom 15 min. od januára ju chcem naučiť spinkať v jej izbičke, ale budem rada, ak tam vôbec bude spať, nie to ešte aby zaspala sama 😅 no uvidíme. zatial to veľmi neriešim, bábätko sa má narodiť až v lete tak uvidím ako nám to pôjde, zatial malú aspoň presťahujem do jej izby a potom sa uvidí

miika
18. dec 2010

Trochu mi nie je jasne, ako to prebieha s kojenim u niektorych z vas, pretoze my sme mali dieta v spalni normalne a muz sa vyspal v pohode. Ja mam dost slaby spanok, takze stacilo, ze sa maly zacal len trosku hmyrit, cize nepresiel do placu a uz som ho brala na kojenie. Takze muz vravel ze on casto ani netusil ze som vobec kojila cez noc.
V kazdom pripade mal maly dost slaby spanok a po odstaveni od nocneho kojenia sa casto budil na pitie. Teraz sme ho dali do oddelenej izbicky a spi celu noc aj bez prestavok na pitie. Tak sme vlastne zistili, ze sme mu asi my dvaja s muzom vadili a budili ho - otacanie sa na posteli, chrapanie a tak... Ked odstavim tretie babatko od nocneho kojenia, poputuje rovno k bracekovi do izbicky.
katuskad - ako si vysvetlujes to ze cez den zaspi mala sama a rychlo, a vecer nie? hodinu uspavat dieta hladkanim je fakt neunosne, moj muz tak uspaval svoju dceru ktora k nam chodila na navstevy a stacilo ze odisiel na zachod, zobudila sa a zacala plakat. Potom jedneho dna povedal dost, dali sme ju do izbicky a trochu si poplakala, par krat za nou bol, nechali sme jej zaznutu lampicku, ale postupne si zvykla a zaspavala uplne sama v izbe s nasim syncekom. Pri takychto detoch sa to asi bez placu nezaobide, treba len vydrzat, rodic predsa nie je otrok vlastneho dietatka 😖 .

Strana
z2