Ako zvládať náročné 3,5-ročné dieťa?
Dobrý večer, mám 3,5 ročného syna, ktorý je veľmi náročná osôbka, tvrdohlavý, ukričaný, hlučný a neskutočne negatívny diktátor. Je ťažké ho vychovávať a dosiahnuť, aby sa zmenilo jeho správanie. Ľudia, čo nás nepoznajú, sú veľmi pobúrení,že aké je to dieťa "nevychované" a "drzé". Je v druhej škôlke a v oboch sme riešili jeho správanie. Ja ako matka som nešťastná,že ho nezvládam a hanbím sa, keď na nás pozerajú ľudia a krútia hlavami. Aj dnes ma cudzia mamička išla poučovať ako vychovávam dieťa a podobne. Poraďte,ak máte aj vy skúsenosť ako sa naučiť prijať dieťa také, aké je a zmierniť prejavy v jeho správaní,aby som nezlomila jeho podstatu a dôveru.
Myslím si,že veľa veciam nerozumie,v septembri a októbri sa na všetko pýtal,teraz sa už nepýta a zle si vysvetľuje mnohé veci a udalosti.
@vea28 pozitivne na tom vsetkom je, ze psychologicka povedala, ze je tvarny🙂takze jej ver a pokracujte v sedeniach.Nauci Ta ako reagovat, korigovat
Poznam takeho chlapca ma uz 5 r a jeho mama je ucitelka v skolke, takze pedagog a tiez by si povedala, ze nezvladnuta vychova.
Ale, ked som bola s nimi som videla, ze chlapec je velmi mudry, inteligentny, ale strasne tvrdohlavy s dospelymi sa rozprava ako s kamaratmi vie ich uzemnit "ty mi nic nebudes hovorit"ja viem sam co mam robit...
V skolke problemy je vodca triedy na podnet ucitelky boli u psychologicky nema adhd ziadnu odchylku ma starsiu sestru, ktora nie je tak veduca osobnost.A zaver bol je taka povaha dominantny bez empatie neprejavi lutost skor este skodoradost a sedelo by nanho pomenovanie maly tyran.Jeho mama nerezignovala, ale vychova a vztah je neustaly boj kto z koho.
Situacie, ktore opisujes robia skoro vsetky deti🙂beries to ako svoje zlyhanie, ale su naozaj deti vzpurne vzdorovite s ktorymi mozes mat hranice ake chces a aj tak Ta budu chciet " prestat '"a vmanipulovat ako potrebuju.je velmi samostatny bola som u nich vyberal si chlieb, syr ...mama mu hovori, ze vari veceru nie on chce chlieb, ak mu to vzala zobral si spat, az ho poslala do izby hladneho.Psychologicka to vyhodnotila ako jej zlyhanie, ze nemala ho nutit jest veceru, ale co najmenej hrotit situacie a chcel chlieb msl mat chlieb.rozculena mi volala z terapie, ze ako mohla synovi vyhoviet ved si nemoze robit co si zmysli🙂tak babo rad kolko ludi tolko pohladov.Neber to ako zlyhanie musis sa naucit respektovat jeho divoku povahu a nejsko sa nsucit zit bez konfliktov
@luccija presne toto som mala na mysli. Niekedy to 'statie si za hranicami'je v ociach deti obycajny boj o moc, ale oni to vidia tak, ze to rodicia s nimi bojuju.. tak oni len bojuju naspat.rodic to vnima stylom 'musi ma posluchat' a dieta ma pocit ze je komandovane (ved chcel len chlieb, to nie je ziadna veda) a tak si potom presadzujd svoju u slabsich, kde ma sancu pochodit
@luccija Ďakujem za vysvetlenie a povzbudenie,potrebujem počuť,teda si prečítať,či je možné,že aj mnoho iných ľudí sa trápi tým istým problémom a hľadajú riešenia. Áno,sto ľudí,sto chutí,preto som začala túto diskusiu, chcem skúsiť viac rád a nájsť cestu, ktorou sa dať. Moje zlyhania by nemuseli narobiť veľa škody, keď mi poradia rodičia,čo toto tiež prežívajú. Prečítala som aj články o výchove, mám aj knihy,bola som u školskej výchovnej poradkyne,u psychologičky tiež. Môj cieľ je,aby môj syn našiel vo mne milujúcu matku a raz vyrástol v zdravého a šikovného muža. Som kreatívna no nie vševediaca.
skúste knihu muži sú z marsu,ženy z venuše a deti sú z neba
@vea28 ahoj ako ste na tom teraz? Zmenilo sa niečo? Kľudne môžeš aj do správy. Ďakujem

My sme mu s mužom nikdy nepovedali,že ho v škôlke necháme, keď nebude poslúchať,no čudoval sa a pýtal muža,že prečo sa deti pýtajú rodičov, či prídu a prečo ich tam nechávajú a ......,plakali a kričali,to bolo na začiatku školského roka,čo on neplakal,lebo už chodil do škôlky.