icon

Ako zvládnuť agresívne správanie u dvojročného syna?

zd582uo
17. feb 2024

Syn má čerstvo dva roky. Dlho zaspával pri dojčení, no asi pred mesiacom som ho odstavila. Bolo to bezproblémové, žiadny plač, okamžite pochopil, že zaspávať bude naďalej vedľa mňa, ale už bez mlieka. Zaspávanie mu trvalo dlhšie, viac sa vrtel a blabotal, no zaspal. Už vyše týždňa ma ale pri zaspavaní bije, miery hlavne na tvár a hlavu. Reagujem kľudne, odotiahnem sa ,chytím za ruky a vysvetlím, že toto robiť nemôže a prečo to robiť nemôže. Chvíľu to pomáhalo, no potom ma zasa začal biť, tak som zasa vysvetľovala a už sa odťahovala radikálnejšie, aby na mňa nedosiahol, čo tiež chvíľu zaberalo, lebo pri zaspavaní preferuje moju blízkosť. Už to nezaberá, stále ma bije a ja som dnes v bezradnosti pristúpila k tomu, že som ho vložila do postieľky a odišla z miestnosti (vysvetlila som mu, prečo sa to stalo). Neplakal, no volal ma. Prišla som asi po piatich minútach a prvé čo urobil bolo, že ma znovu udrel. Opäť som ho vložila do postieľky a vyšla pred izbu, opäť neplakal a len ma volal. Po asi ďalších piatich minútach ku mne nabehol môj muž, ktorému som narýchlo vysvetlila problém. Jeho postoj bol, že ak za malým (stále neplakal, znel pokojne) nepôjdem hneď ja, pôjde on a potom rovno vošiel do izby, vybral ho z postieľky a nechal ho, nech sa ide hrať. Aktuálne teda syn nespí a ja rozmýšľam, čo reagovať pri najbližšom uspavaní. Máte niekto podobnú skúsenosť? Čo vám pomohlo vyriešiť tento problém? Ďakujem.

Strana
z2
zd582uo
autor
17. feb 2024

Ďakujem všetkým za rady, skúsim si z nich zobrať to najvhodnejšie pre našu situáciu. Len dovysvetlenie, syn sa takto neprejavuje počas dňa, len pri uspavaní. Má miernu povahu, v spoločnosti deti je nekonfliktný a plachý, rozhodne neútočí. V spoločnosti mňa a muža neprejavuje frustráciu bitím, ale hádzaním hračiek, no našla som spôsob, ako s ním vtedy pracovať a toto jeho správanie už ustupuje. Bitie pri uspavaní je pre mňa novinka, preto som poprosila o radu skúsenejšie matky. Ešte raz ďakujem.

mooonika1975
17. feb 2024

@klementinka58 uf, toto na neho neplati, posedi a ide znova svoje

andreatytler
18. feb 2024

@zd582uo
Nechce spat. Mozno aj je unaveny, ale potrebuje vzdorovat a tak odmieta spat.
Nasiel sposob ako ta vyprovokovat do akcie, kedze doteraz si pri nom asi len ticho lezala. On vie ze ked capne, spusti sa ti v hlave alarm ze co za cloveka z neho bude ak toto dovolis a musis ho zacat okamzite vychovavat a riesit to.
Uvolnena, relax energia co z teba isla kym si sa sustredila na uspavanie su prec. Si cela nazhavena tento jeho nesvar dostat pod konrolu. Uspavanie uz nie je dolezite. Dolezite je odnaucit ho capat a ides hned na to.
A presne o to mu islo.
A teraz o co ide tebe. Je pre teba dolezite v tom momente vychovata, lebo veris tomu ze ak to neurobis tak vyrastie z neho tyran, alebo nehrat jeho hru? Nevravim ze jedno alebo druhe je nespravny pristup. Ide iba o to co je pre teba dolezitejsie.
Ja by som mu povedala ze jeho hru hrat nechcem, ze som unavena a chcem spat. Otocila by som sa mu chrbtom a ignorovala jeho capanie. Ak by ma zacal capat tak ze by ma to bolelo, povedala by som ze ak bude pokracovat pojem prec a bude zaspavat sam, ale nie v hneve ale skor so smutkom, lebo to nechcem urobit, ale budem nutena.
Hlavne si odsleduj ci je skutocne vecer unaveny. Lebo ak nie, treba zmenit rezim.

Strana
z2