icon

Ako zvládnuť hysterické záchvaty u 2,5-ročného dieťaťa?

Dcéra má 2,5 roka a inak je to anjel. To by človek do nej nepovedal. Vonku mi nikdy scénu neurobila, nehodila sa o zem ani nič. V živote, fakt. Ale 1-2x denne sa stáva že jej úplne prepne. Vždy iba doma. Teraz momentálne má úplne najhorší hysák aký kedy mala. Čakám kedy na nás zavolajú susedia policajtov že ju tu asi musím týrať alebo čo. Ona už 30 minút reve, húka, slintá, búcha, pretože som si dovolila ju vybrať z vane (podotýkam že tam bola 30 minút a už mala studenú vodu), a že ideme sa dať do pyžama a spať.
Ona všetko rozumie, krásne vždy poslúcha, všetko sa s ňou dá vykomunikovať, aj rozprávať vie celými vetami krásne a je odplienkovaná. Ale keď jej prepne tak to nepomáha nič, ja fakt neviem čo mám robiť. Nepočúva čo jej hovorím keď jej prepne, hocičo môžem ona proste nie a hotovo. Silno objať nefunguje, ignorácia nefunguje, dať na riť úplne zbytočné (nebijem ju ale už som aj to skúsila či sa potom nespamätá), zavrieť samu do izby nepomáha. Dneska už som normálne rozmýšľala že ju šmarím do vane a osprchujem studenou vodou 🙇 zúfalosť úplná. Tento jej hysák vie spustiť aj drobnosť, napríklad že si umývam zuby čo z nejakého dôvodu nemôžem práve vtedy robiť 🤷 alebo že som pustila umývačku riadu ktorú chcela pustiť ona, ale keď som jej hovorila aby ju pustila tak ona že nie. Ale najčastejšie býva spúšťač že sa má ísť po jedle umyť a prezliecť a spať.

denkabemommy
3. apr 2025

@svokrinjazykmonika starší syn taký bol - do dnes je toho schopný a má 7.5r 😅.. ale pomohlo veľakrát povedať aspoň 5x čo ideme robiť, čo robíme a čo budeme robiť potom. Dodnes mu to musím opakovať takto, lebo stačí trošku viac únavy alebo hladu a má hysák. Nezatváraj ju samú do izby, to nepomôže. Normálne si k nej sadni na zem a čakaj. Ja som si veľakrát začala spievať nejakú pesničku, čo mal syn rád, pomohlo mu to ukľudniť sa (mne tiež), potom sme sa porozprávali o hysáku. Postupne toho vrieskania bude menej, po nástupe do škôlky sa zas trošku viac spustia ale potom sa to bude ukludňovať 🙂

terezkaarthuramax
3. apr 2025

Vsak obdobie vzdoru . To ma kazde dieťa.

zuzinka888
3. apr 2025

Obdobie vzdoru- stretlo sa s tym 99% rodicov a vedeli by knihy pisat. Nastuduj si o tomto obdobi viac. Aby si vedela ako prezit - lebo je to narocne.Myslim ze sa nam vesmir smejea je to priprava na pubertu- mala ukazka ako to moze byt- ak nieco v tomto veku zanedbas ci podcenis

ada510
3. apr 2025

@svokrinjazykmonika úplne normálne aj jej vytvára osobnosť a všetko nikto nemá dokonale dieťa môjho som vliekla po zemi z ihriska a oslahal sa v obchode a to skôr on chcel zavolať policajtov na nás ked tvrdil pri tom ze niesme jeho rodicia 🙈 pomohlo jedine umyť tvar studenou vodou a vonku som nosila fľašu 👌

ruza123
3. apr 2025

No potesim ta - velmi rada by som s tebou menila. Mne toto robili vsetky deti asi 2x za polhodinu - doma, vonku - hocikedy. Fakt neprehanam, toto co popisujes nie je nic naozaj. Viem, ze si zufala, ale predstav si mat doma toto od 2,5 do 4 rokov a viac ako 5 zachvatov denne. Mas velku sancu, ze to prestane robit coskoro, treba to len prezit. Kedze my sme mali tieto zachvaty niekolkokrat denne a hlavne na verejnosti, vedela som, ze tak skoro to nepominie. Trapili sme sa hlavne u syna 1,5 roka..Dnes ma 10 rokov a je uplne normalny 🤣..ale na mne to teda nasledky zanechalo 😅

svokrinjazykmonika
autor
3. apr 2025

Jaj ďakujem Vám ženy. Ja som dnes ostala z toho úplne vyklepaná a traumatizovaná. Toto bolo príliš dnes. A ako čítam tak sme na tom ešte celkom dobre. Zatiaľ.
Možno za to to horšie zvládam lebo 99% je ona dokonalé rozumné dievčatko a doma vie chytiť takýto amok.

pl2y
3. apr 2025

Je to naozaj normálne..moja dcerka ma 2r 3 mes a od 2 rokov toto zažívame…mam pocit, že každý den 20-30 x, ale zas možno tým, že tie emocie pusta častejšie, tak u nej to trvá len pár minút a už vieme ako tak spolu fungovat..medzi 2-3 rokom je obdobie veľkých emócii u deti..oni sa nám zdaju, že sú už mudre a vyspelé lebo už rozprávajú, ale ich mozog funguje len na emociach a nie na logike..to až po 3. roku..čo pomaha je pomenovať emóciu, napr viem/vidim, že sa hneváš lebo si chcela xy ale to nemôžeš atd, aj ja sa niekedy hnevam/ som smutna..a nechať čas spracovat tu emóciu a nevracať sa potom k tomu..proste pockat kým sa ukľudní a ísť sa hrat alebo neico iné spolu robit

maxik24
3. apr 2025

@svokrinjazykmonika zeny ta ubezpecuju ze to je ok. Prepac, nie je. Pises, ze to ma po jedle ked ma ist do sprchy a spat. Prosim ta 🙏 2r dieta ma o 21 davno spat, nie byt hore s hysakom. Je preunavena, ked je o 20 este hore, je to na nu moc. Treba tym detom rozumiet, nie len vsetko hadzat na vzdor. Ved jasne, ze sa to deje najcastejsie ored spanim, to je znak toho, ze ide spat neskoro. Zacnite vecer pripravu na spanok o hodinu skor a uvidis po par dnoch rozdiel. Nie je to nahoda, ale zlyhanie systemu. Proste uz dalej nevydrzi, je unavena, potrebuje spat, hotova, dieta vtedy reaguje hysakom. Kor 2 rocne. Nemam rada toto zvalovanie na obdobie vzodu (v komentaroch, celkovo vzdy a vsade). Skus naozaj upravit denny a spankovy rezim a bude to ok. Nie je nahoda ze ju to chyta pri chystani sa na spanok.

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2025

@svokrinjazykmonika Mne sa dcera v takomto veku hadzala na prechadzke o zem a zasadne do mlaky. Nechala som ju tam chvilu a nevsimala som si ju, preslo to. Keby som ju bola chcela z tej mlaky vytiahnut, tak by ma bola stiahla tiez do nej. Mnohe deti maju taketo cirkusove obdobie, cim menej si ju budes vsimat, tym ju to menej bude bavit. Treba dohliadnut akurat na to, aby si neublizila.

maxik24
3. apr 2025

@pl2y nie je to normalne. Totonco hovoris je uplna pravda, aj tie emocie, aj to pomenovavanie. Vsetko suhlasim. Ale nie v tomto pripade, tu ide jasne o to, ze dievcatko je uzbtak hotove, ze hysaky su z preunavy. Vsimni si, ze su vzdy po jedle, sprche. Proste uz je hotova.

kristinka92
3. apr 2025

@svokrinjazykmonika Čo tak si otvoriť vinko? 🙈

andreatytler
4. apr 2025

@denkabemommy Velmi pekna rada. Uplne suhlasim. Najlepsie co moze mama urobit je modelovat dietatu ako reagovat a teda treba ostat v klude a pokoji.

alenkatt
4. apr 2025

@svokrinjazykmonika Akoby som čítala o mojej 2.5 ročnej dcérke, od slova do slova ale u nás bol masaker január/ február a odvtedy sa to zlepšuje a amokov ubúda. Držím palce

denkabemommy
4. apr 2025

@andreatytler snažím sa mojim synom dať emočný support ako to len ide, nech z nich vyrastú muži, ktorým bude prirodzené prejaviť emócie 🙃. Zatiaľ sa celkom darí ale je to s ním záhul, súčasne ho chápem, tiež som vysoko citlivá ako on. S druhorodeným je to o dosť jednoduchšie v tomto smere.

siska53
4. apr 2025

@svokrinjazykmonika Bud rada, ze to robi len doma a nie vonku, nasim to bolo jedno. Ver ale, ze puberta je horsia.😅

andreatytler
4. apr 2025

@denkabemommy Ano, ano. Je to zahul. Je to velmi tazke pracovat s emociami dietata a zaroven nenechat svoje emocie vybuchnut.

pl2y
4. apr 2025

@maxik24 nie je pravda, že 2 ročne dieta musí o 20 spat..deti čo majú ešte denný spanok bežne zaspávajú až okolo 21 a až keď začnú vypúšťať obedny spanok, tak sa im posunie večierka aj na 19 už..a každé dieťa ma iné spánkové potreby..tiež každý rodič pozná čo funguje a čo nie..ja som skusala dať dcérku spat skorej, ale potom som s nou bola 1,5 hod v spalni, čo sa jej spat nechcelo a všetko mozne vyskúšala..keď trafím jej čas, tak spi do 20 min..veľa a mamiciek, čo necháva spat deti cez obed až do 16 tvrdia, ze nevedia potom dieta uspat ani do 22..netvrdím, že v tomto pripadne to nemôže byt preunava - môže, ale globálne tvrdiť, že 2 ročne dieťa ma o 20 už spat sa nedá

andreatytler
4. apr 2025

@pl2y Suhlasim s tym ze posunutie spanku na skor nezaruci ze hysaky prestanu, ale fakt je ze tak male dieta je vecer unavene bez ohladu na to kolko spi cez den. Proste je to na nich z celeho dna uz prilis a vtedy je tazsie zvladat emocie a tak lahko vybuchnu aj za male (pre nas nepodstatne) veci.
Podla mna by pomohlo presunut narocnu aktivitu na skor alebo iny cas. Napriklad ak to kupanie je spustacom hysaku, tak zacat kupat rano.
Ja mam toto doma s mojim (teraz 5 rocnym). Vecer nekupem, ale nedkazem ho dat do postele bez toho aby som mu poriadne neumyla ruky a tvar a velmi casto pri tomto skoncime s placom.