Ako zvládnuť starostlivosť o seniora a novorodenca?
Ahojte, ani neviem ako zacat. V maji budem mat 30 a cakame s priatelom babatko. Bolo neplanovane. Chvilu som zvazovala interupciu, priatel ma presvedcil… nikdy som netuzila po dietati, kamoskam uz tikali biologicke hodiny a roztapali sa nad kazdym babatkom, ja som nic take nepocitovala. Najprv som bola v soku, musela to cele spracovat, potom som sa aj zacala tesit a teraz ma chyta panika, strach ako to cele zvladnem. Nebojim sa ani tak porodu, ako toho, co nastane potom. Ci budem dobrou mamou, ci zvladnem starostlivost o novorodenca. Do porodu mi ostavaju nejake 4tyzdne, vsetci mi hovoria, ze si vlastne porodim darcek na narodeniny. Len mna to coraz viac zacina viac desit.
Plus…Som vlastne v situacii, kedy musim “dochovat” babku, lebo nikoho nema, do toho mam dieta pod srdcom. Urcite si viete predstavit, ake to je niekedy narocne s dochodkynou, do toho mat male dieta a priatela do vecera v praci. Nechcem sa prilis stazovat, len cim je to blizsie, tym su obavy vacsie…babku nechcem zatial davat do ziadneho zariadenia. Este zvlada starostlivost sama o seba, ale ma tiez svoje nalady, mudrosti, niekedy vystraja hluposti, musim ju kontrolovat. Vlastne je to taka typicka dochodkyna, ktora sa na vsetko stazuje, vsetko je zle, vsetko by urobila najlepsie, ale sama doma nepohne ani prstom. Neviem ako zosuladim potreby dochodcu a dietata. Niekedy mam pocit, ze mi robi naschvaly len aby uputala moju pozornost.
Ako ste to zvladli v domacnosti s novorodencom, dochodkynou a priatelom, ktory je do vecera v praci?
Nemam mamu, ktora by mi pomohla, svokra je fajn ale na tiez svoje starosti a na babku sa neda spolahnut.
Nezblaznim sa?😅
No myslím,že si dosť ufňukaná a pohodlná osoba.Čítaj a vnímaj život okolo seba,aký ťažký život musia žiť.Keď ti je oporou partner,nič viac ti netreba.V živote sú ťažšie obdobia a ľahšie a takto to máme skoro každý .
a kolko ma babka rokov?
75 to je este mladica takto ti bude zrat nervy dlho.Ale mozno ti pomoze s malou,ze pobavi,postriehne,nemusi Vam byt zle.Babka je mentalne ok?Ak nema dake diagnozy typu Alzheimer tak ju vyuzi.
@ktochytavzite nema ziadne diagnozy, len je vzdy najmudrejsia a niekedy je to na nervy pocuvat. 😀 + ked som ju k sebe brala nemala som vztah, zvykla si, ze sme len dve. Tym padom je to niekedy na nervy, ked nevie pochopit, ze mam svoj zivot a nebudem sa jej neustale prisposobovat. Ona by bola najradsej kebyze nemam dieta ani vztah
Stačilo mi,že máš 30 a zvažovala si interupciu.Jedna mamina ma 4 deti a stará sa o oboch rodičov a ešte aj super vypadá,že sa venuje aj sebe.A minule mi podala zákusky cez plot,že veľa napiekla,že nech skúsime🥹.
mna celkom zaujima ako sa o babku staras, ked pises, ze babka zvlada starostlivost sama o seba. to sa nejako vylucuje. ja som popri malom dietati mala starku, ktoru trebalo prebalovat, krmit mixovanou stravou, kupat, kremovat. tomu ja hovorim starostlivost. to, ze pocuvas starecke stazovanie sa a mudrosti to je co za starostlivost? vdak taka babka ti este vykocikuje dieta.
hej chapem babka len ona a ona.Ale tak bude sa musiet aj ona prisposobit a zmenit povahu,mozno si dieta oblibi a bude ti pomocou
Len tie zdravotné prídu.... aby si to neriešila v najhorší čas... ona si bude potrebovať zvyknúť... za mňa starostlivosť o starého človeka v čase keď máš malé dieťa dá dosť zabrať a dieťa bude jasné že časom samostatnejsie ale zasa zo svojej skúsenosti moja dcerka ma 6 je často chorá ltt stíham prácu ak by som sa ešte mala o niekoho starať padnem na hubu.. ...
@matkahelka Starostlivost je podla mna aj to ze jej navarim, nemusi ist do obchodu, pesi do lekara, odveziem, priveziem.. pomaham jej. Byvala sama v starom dome, mohla som ju tam nechat a neriesit. Utocne reakcie su vsak na MK vzdy.
@metoyou4 nie kazda zena je hned nadsena z neplanovaneho tehotenstva…
Ja som neplánovane otehotnela a dvojičky a manžel v zahraničí.A to som už mala dve deti školák a škôlkar a som najviac šťastná matka,že ich mám.Ver mi,zvládneš to.Budú krízy v živote,určite to nepojde ľahko,ale deti sú najviac na svete,keď som smutná a prídu a dostanem od nich objatia a povedia mi,že ma ľúbia.Uvidíš po čase,že budeš šťastná.Držím ti palce,drž sa a nebuď smutná☺️
@matkahelka Pre mna je labsie sa dtarat o babku ako si mal ty ako o babku ktora cel den mudruje,proste ta osych vytazenost ke niekedy horsia ako ta fyzicka.Aj z praxe pre mna lepsie prebalit,nakrmit a lwzi v posteli cely den ako stale za niekym behat a rozculovat sa nad niekym.
@ktochytavzite tiez si myslim, niekedy by to bolo jednoduchsie. Ona mi lezie do veci, preklada ich, aj ked jej poviem, ze si to neprajem. Musim si zamykat izbu inak je v nej a uz doluje. Ked sa jej pytam co by chcela z obchodu povie nic a potom sa nastve, ked jej nic nekupim..😀ked jej nieco kupim-ovocie napr, tak ho nezje a najdem ho zhnite v jej izbe…no mohla by som pokracovat… kolko veci mi pokazila, lebo chcela “pomoct”… riady umyva v studenej vode, lebo setri-vsetko ostane mastne a aj tak to davam do mycky…ale nevysvetlis… upeciem kolac do prace na narodeniny, za noc ho dokaze zjest..ale ked je napecene len tak, tak sa ho nedotkne. Mozno to vyzera ze sa stazujem, ale ked si nevyskusas, nevypisuj mudrosti. Taku pomoc od nej mam, ze niekedy robim veci na 2x 👍
Prečo babka býva s tebou? Čo sa stalo s jej domom?
Pokiaľ je sebestačná, neboj sa, možno ti ešte s dieťatkom pomôže, keď nič iné, aspoň zoberie kočíkovať a ty si zatiaľ podrobíš, čo treba. Moja mama má 75, tak si to viem zhruba predstaviť, ona je tiež ešte úplne sebestačná.
Útočné komentáre si nevšímaj, nemala si písať to o tom potrate, to je kvôli tomu.
Jeeejoo veď Ty sa uz o jedno "dieťa" staráš 😁, a mentálne o niekoľko rokov budú vlastne súrodenci , takže budeš mať oči aj na chrbte a bude to zábava . Trochu nadnesene som to napísala ale tak to je ,tak načo si klamať . Mne sa tiez pritrafilo " náhodne" necakane dieťa na staré kolená a moja mama na dôchodku nemá niekedy od neho ďaleko keď ich tak sledujem jak sa k sebe maju....a spokojní sú obaja 🙃 ,ja už menej niekedy ale čo narobím ...deti 😂
Neboj sa ,bude to dobre ,nie hneď ,ale bude . Držím ti palce a maj nadhľad - vtedy sa nezcvokneš
@h2 ona ma velky dom asi 30km odo mna, nie je tam ani obchod a dom je stary, trebalo by ho prerobit.. na co nema peniaze. Tak som jej navrhla nech pride ku mne byvat, aby jej nespadla strecha na hlavu a nemusela chodit po autobusoch s nakupom. Len som si to asi inak predstavovala.
Nedal by sa jej dom predať a kúpi si byt neďaleko teba? Aby ste nebývali spolu v jednej domácnosti.
@linalinabizu asi tak😂 ja sa snazim ju pochopit, ale pride mi to, ze som jej chcela pomoct a nakoniec som si zavarila. Ale v tom jej dome by nemohla asi byvat, vsade je plesen, strecha zateka, zachod ma len vonku, proste hroza dom…plus v obci byvaju spoluobcania, ktori casto napadaju starsie opustene damy…a ja to prerabat nebudem, ked mam hypoteku na krku. Mala len jednu dceru (moju mamu) ona zomrela uz davnejsie. Cize som jej chcela pomoct, tym ze jednu izbu som mala prazdnu. Len som nevedela, ze casom sa bude chovat ako svihnuta..
@h2 no na vychode a v obci plnej romov, ma ten dom so zahradou mozno hodnotu 10 000, aj to mozno prehanam.
Písala si, že dom je veľký, tak určite má vyššiu hodnotu. Možno Rómovia by kúpili.
Autorka tvoja babička je síce samostatna, ale podľa toho ako popisujes jej správanie už nejakú formu stareckej demencie má. Zapis ju aspoň do poradovnika na DS. Časom ju tam budeš musieť umiestniť a to že to spravíš neznamená že sa na ňu vykašles alebo že ju nemáš rada.
Nič nenici psychicke a fyzické zdravie tak ako starostlivosť o príbuzného seniora so "špecifickým" správaním. Čakáš dieťa ktoré potrebuje zdravú matku, ktorá mu bude zázemim a oporou aspoň do 18tich.
no autorka mas narocnu babku,radswj prebalit,nakrmit ako to co ty mas.To su nervy,ale babka si bude musiet tiez zvyknut a ked sa hneva na banalitach si ju nevsimaj
@h2 aj keby mal hodnotu 20000 tak zati byt nekupi. Viac urcite nie, je to dom pred rozpadom, plus naokolo su vsade romovia.

Ide o to ako si organizačné zdatna a hlavne nakoľko si ochotna vzdať sa na dlhú dobu svojho komfortu. Niekto to nezvládne iný áno. Ale ak mam vychádzať zo skusenosti a nastavenia dnesnej spoločnosti odporúčam ti opatrovateľku pre babku a zhanaj už teraz umiestnenie do domova.