Aký je váš názor na takýto vývin charakteru?
Včera som bola s mojou princeznou na prechádzku,pridala sa kamarátka a jej známa....Padla reč na "všetko sa ti vráti na tvojom dieťati" na to som poznamenala že veľa robí výchova,známa mojej kamarátky na mňa pozrela akoby som jej deti na raňajky pojedla....Ale čo sa stalo potom to mi rozum zastavilo...V kočiari mala 2-ročné dievčatko a 5-ročného spratka (prepáčte nemám na neho slov....To bolo hrozné dieťa,prve začal to dievčatko šticovať na to som mu povedala či jemu by sa páčilo keby tak jeho deti šticovali,tak mu jeho mama nedala cukrík začal sa o zem hádzať.....S pod kočiara mi vytiahol čaj a všade ho rozlieval...Upozornila som na to jeho mamu a,ta mi povedala že to je normálne že takto sa dieťaťu rozvíja charakter....Samozrejme nastala vymena názorov...No zdá sa Vám to normálne?
@elina25 no chrakter sa mu tak rozvija. otazkou ostava, ktorym smerom. 😉
a ci mi to pride normalne? nie nepride. ale tiez mi nepride normalne nazyvat moje deti - princom ci princeznou, kym tebe ano... takze otazka by nemala byt, ci je to normalne, v poriadku, atd - pretoze, pre kazdeho je normalne nieco ine. kazdy ma svoje hranice posunute inde a podla toho vychovava svoje deti. moje deti mozu ine veci ako deti mojej kamaratky, a je to pre mna ok. ked sme tam, prisposobujeme sa jej pravidlam a ked deti skratka nemozu po byte behat v topankach zvonku, tak nemozu, hoci doma napr. mozu. atd.
to, ze sa hadze o zem, ked nedostane co chce - to robi vela deti. niektore v 3 rokoch, ine v 4 a su aj take, co to robia, ked maju 5 ci 6. otazka je, ci ten cukrik nakoniec dostal alebo nie. ak nie - nemalo jeho "divadlo" zmysel a on to pochopi, ak ho dostal, bude to robit zas. tot vsjo.
vylievat tvoj caj nemal pravo a s kludom by som mu povedala, prosim si moj caj spät. ak chce vylievat, nech si vylieva vlastny. ak to jeho mama povazuje za normalne, nech vylieva jej veci, nie tvoje 😉
@bubelko pre mňa je moja princezná a čo človek to názor 😉
@mirka1011
@zahradka76 už ma tak vyprovokovala že som je povedala len aby ten charakter chráň bože raz neskončil v najväčších prípadoch Slovenska som už myslela že mi fasne 😀
@elina25 tak Ti rupli nervy, no a co 😉 ani sa nedivim ....ja mimichodom volam svoju dcerku tiez obcas prinzezna 🙂
@elina25 ale ved ja ti to neberiem. si sa pytala, ci sa nam to zda normalne a som ti len ukazala na tvojom a mojom priklade, ze pre kazdeho je normalne nieco ine 😉
jeho spravanie bolo pre jeho vek prirodzene - predvadzal sa, robil hluposti, vymyslal - to deti v takom veku robia. to, ze ho neusmernila jeho mama - to je druha vec. skratka ma inde hranice. that's all 😉 a stretavat sa s nou predsa nemusis, ci?
a hadat sa o style vychovy - nevedie k nicomu. si predstav, zeby ona tebe isla radit, ako mas vychovavat a usmernovat svoju dcerku a nakoniec by ti povedala, ze aby sa raz tvoja dcera neprezentovala v nejakej show - pacilo by sa ti to? myslim, ze nie 😉
kazdopadne - na tvoj caj siahat nemal 😉 to bola tvoja flaska, s kludom si mu mohla povedat, aby ti ho vratil.
@elina25 ja by som tu jeho matku prepleskla a povedala by som jej, že je to normálne, že mne sa zas takto vyvíjal charakter 😀 😀
samozrejme žartujem 🙂 neurobila by som to, i keď ktovie, či by nepadlo na úrodnú pôdu 😉
v dnešnej dobe niektorí rodičia pristupujú k deťom ako k polobohom, preto takéto príhody nie sú až tak zriedkavé 😒
normálne to podľa mňa nie je, ale Ty to neovplyvníš, svoje deti vychovávaj podľa vlastného presvedčenia a uváženia a presne ako si písala v úvode - aj tým rodičom sa taká výchova jedného dňa vráti 😉
Neviem ci sa ti vsetko vrati na dietati ci na vnukoch ci na com/kom, neviem ani ci je to normalne, faktom vsak je ze pri vsetkych dobrych umysloch a zaroven pevnom drzani hranic (viem si dupnut a viem si trvat na svojom) sa ani nam nepodarilo zabranit podobnym prejavom deti v istych zivotnych fazach. Mohli by ste teda nasu rodinku zastihnut vo velmi podobnej situacii vidiac ma na prechadzke pred par rokmi so strasim a mladsou v kocari. Tiez som si vzdy myslela ze nieco podobne sa nam stat nemoze a napriek snahe, aktivnemu pristupu a voli - boli deti silnejsie.
A ten zasadovy postoj som skratka nedokazala drzat 24 hod/denne, takze boli aj chvilky ked som len mavla rukou a nechala to uz tak, nech sa deje vola bozia 🙂. Neviem ci by som to rovno nazvala ze si rozvija charakter, aj ked nieco v style - ze co nazabije to posilni a nech sa teda ucia prezit obaja - je asi dost podobna hlaska.
Nic som nevzdavala, zaroven to vsak nie su veci ktore by som siahodlho vesala na nos niekomu kto take nezaziva. Faktom ze ze:
-deti prezili
-mala je huzevnata a nic si nenecha, pritom mila na tych co su na nu dobri
-po case (usilia ale verim ze zaroven aj tej vole bozej) sa deti skludnili a dnes su uplne normalne
-ked vidim podobnu scenu na ulici, hodi ma to do modu: chapem. Naproti tomu ked vidim okolo odsudzujuce pohlady poviem si vzhladon na nich: no co, zostarente bez tejto skusenosti mysliac si ze ste mudri a pritom ste este len malo zazili.
-urcite som aj ja dosla o cast kamaratok, ktore maju len slusne deticky a rodinky ale zase ziskala nove take s podobnymi "spratkami" a nebanujem...
Asi tolko by som k tomu, nie som dokonala, skor "nanicmama.sk", ktorej zivot vzal nejeden ideal.
Cez vsetko som kludna, nakolko robim maximum co dokazem.
No môj syn sa od takýchto detí dištancuje -pozerá na nich ako keby boli z inej planety hihi 😀 😕 😀
A vyložene má zákaz sa s takýmito deťmi dávať do reči.
Čo ho od malička naučíš sa môže razom pokaziť.Potvrdilo sa mi to pri dcére a dodnes nieje to čo bola a má 16.r.
Také dieťa neprevychováte len čo najdalej od týchto s tým svojim. 😲 😲
Nech si o mne myslí kto chce čo chce takýmto rodičom by som ani nedovolila mať deti čo nevedia vychovávať a potom že deti sú útočné a agresívne-jasné ked im nemal kto ukázať hranice a čo sa smie a čo nie!!! 😠
K tu spominanemu pripadu ze dieta potiahne psika za chvost a jeho mama nic - by som len tolko ze na debate s psychologom v materskom cetre nam toto a podobne bolo na prednske dane ako priklad toho ze mama ani nema vzdy zasahovat a riesit to za svoje dieta. Dieta si musi a malo by zazit co na jeho chovanie ini dospeli. Cast dospelych prejavy cudzich deti obtazuju, povazuju tieto deti za nieco za co by mala mat zodpovednost vyhradne ich matka. To je zcasti v poriadku vo vychove ano ale potom uz v priamej aplikacii a hlavne cim vyssi vek, treba uz dieta nechat na pospas procesom a rekaciam spolocnosti, druhi ludia sice nemaju suplovat nasu vychovu, zaroven kedze dieta je clen spolocnosti, maju sami mu ukazovat aj svojimi reakciami co sa ma a co nie a dieta sa ma z tychto reakcii ucit. Je to prosim pekne oficialny nazor psychologicej "vedy" sucasnosti, ze matky robia medvediu sluzbu tym detom ked vsetko riesia namiesto nich. Akcie dietata voci cudziemu cloveku by mal rovno na to dieta komentovat priamo dotknuty clovek. Ten psycholog nam aj vravel ze mnoho dospelych je v sucasnosti akoby asocilanych - nechce sa im toto riesit akoby to nebola ich starost, lenze vraj je, sme vsetci clenmi spolocenstva a ze vraj v minulosti bola takato vychova inymi uplne bezna. Ze vraj dnes sme skor taki divni kazdy vo svoje ulite starajuce sa o svoje...
Ešte by som chcela dodať,že nemyslím na tých ktorý sa pri všetkej snahe snažia ale proste o tých ktorým je to proste jedno.
No ta sa hrá ta čo alebo rob čo chceš len hlavne že ja mám pokoj.
@bubelko vycarili ste mi usmev na tvari 😵 treba rozlisovat dobre a zle.ak sa vam zda,ze drzost 5 rocneho chlapca,ktory cudzej zene vylieva caj,je ok v ramci vychovy,tak teda dakujem pekne za taku vychovu.deti treba ucit aj slusnosti a nie predvadzat na kazdom kroku jeho otrestenost.to vie kazde decko
@hoblinka13 taaak!!!
@elina25 ved to dieta chcelo byt len stredobodom pozornosti a uz hned sa odsudzuje on, alebo jeho matka, och. Niektore deti to robia ako 5 rocne, niektore ako 3, to je jedno, prejdu si tym niekto viac, niekto menej. Niektore deti su hyperaktivne, alebo hyperkineticke alebo ADHD a robia presne toto a ani o tom nevies, ze prisiel na svet skor a suvisi to s nervovym systémom, lebo to jeho mama nebude vesat kazdemu na nos. Neboj sa ma ona aj doma co robit, aby ho udrzala na uzde. Mam tiez par známych a ich deti narodene v 6.-7. mesiaci, robia presne toto iste. Ale aj ked sa narodil normalne, mohla brat lieky pocas tehu a tiez je to potom to iste. Skratka mala si si zobrat caj a nech to nerozlieva, byt dosledna a hotovo, nie je to tvoje dieta, nevies co je za tym. Niketore hyper decka sa znormalizuju prave v puberte a niektore zostanu mierne názormi trocha inak nastaveni aj v dospelosti - 1 takého poznam, to je cislo. Ma 27, sikovny jak cert ma vlastnu firmu, ale stale nazory ma obcas uletene. A viem ze som ho neznasala ked bol maly, robil omhono horsie veci ako ten co ho popisujes, ale nemohol za to, boli radi, ze vôbec zostal nazive po porode.
@horana teoria je pekna,len v realnom zivote si vsimam,ze kazda matka komentuje negativne cudzie dieta.akoby zavist alebo neviem,o co presne ide.a na dalsej strane,malokto si otvori usta.radsej su ticho,prizeraju sa a ked rodic s dietatom odidu,vtedy zacnu komentovat nemiestne spravanie.
@hoblinka13 prepacte, ale kde som napisala, ze suhlasim s tym, aby chlapec vylieval cudzej zene caj?
citujem 2x vlaste slova:
1."vylievat tvoj caj nemal pravo a s kludom by som mu povedala, prosim si moj caj spät. ak chce vylievat, nech si vylieva vlastny. ak to jeho mama povazuje za normalne, nech vylieva jej veci, nie tvoje"
2."kazdopadne - na tvoj caj siahat nemal to bola tvoja flaska, s kludom si mu mohla povedat, aby ti ho vratil."
jedine, co som napisala, ze kazdy povazuje za normalne nieco ine a to, co ja povazujem za normalne - hlavne vo vychove, moze ina matka povazovat za totalne nerozumne a opacne, tym padom o vychove cudzich nevynasam sudy a neriesim to ziadnymi radami, pokial sa ma dotycna priamo neopyta. nevedie to totiz inak k nicomu 😉
Ano ja súhlasím s horanou ale tu je reč o malých detoch aj zvieratá učia svoje potomstvo kým je malé a tak isto my máme vychovávať svoje deti kým sa všetko naučia.
Nemôžem dieťa poslať plávať a čakať že bude vedieť ako sa správať.Tak isto s dieťaťom som na pieskovisku a ked sa hrá s druhými deťmi tak ho učím spoločenským návykom-aby sa podelil-nebural hrady a podobne.Potom si môžem dovoliť sadnúť a pozorovať či sa správne chová a nie nechať ho napospas vlastním zážitkom.Potom ked natrafí na dieťa ktoré robí deťom zle tak sa bude opičiť a to asi nieje tá správna cesta.
@hoblinka13 ja som jej povedala svoj názor,a malý je zdravý podľa mňa môže byť aj to že bol len on a nevie priať svoju sestričku
@elina25 k tomu "ale mňa to že mi cudzí chlap do hydiny vynadal urazilo,mne tak ani môj nepovie " Ano ten pan jednal nespravne, bolo treba ho upozornit ze take chovanie voci tebe si vyprosis, taky velky by uz mal vediet ze k zene sa sprava uctivo za kazdych okolnosti, a mal by zaroven zajist za psychologom (mozno este niekde mam kontakt), ktory by mu vysvetlil ze sa nasrdil neopravnene a ze 5 rocne dieta este naozaj moze mat obdobia kedy nejedna spravne a tak by nemal byt lenivy a mal mu to tiez pomoct vysvetlit.
Pan ale zjavne vo svojom veku este neovlada zaklady slusneho spravania (viz jeho pomenovanie vas dvoch) a ked mu maly nastavil svojim chovanim zrkadlo, pochopitelne ho to namichlo.
@hoblinka13 vieš ono miešať sa do výchovy iných sa tu na ulici či v obchode alebo inde nerobí
@elina25 necitala som vsetko, ale ja som sa pri svojich detoch naucila jedno-nikdy nehovor nikdy ... Ty mas zrejme este male dieta, mozno ani prvy vzdor nema za sebou ... mozno o par rokov sa na toho 5-rocneho "spratka" budes divat inou optikou 😉 ... ja osobne by som mu ten caj vzala, bez ohladu na to, co si o tom jeho mama pomysli.
@bambinkaa v dnesnej dobe je moderne nazyvat nevychovane dieta,ze je hyperaktivnym.namiesto toho,aby rodicia dbali viac na vychovu,venovali sa detom a nie ich supnu pred telku,decka su zmagorene,nevyzrete a ich spravanie sa ospravedlnuje hyperaktivitou
ok, nechajte detí ťahať psíkov za chvost, nechajte ich rozlievať čaje , nechajte ich robiť rôzne lotroviny.... ak to považujete za správne... v poriadku, každý nech si vychováva po svojom...
ALE nech dieťa ťahá svojho / vášho psíka, nie cudzieho, nech berie a ničí vlastné veci, nie cudzie.... to že rodič neusmerní vlastné dieťa predsa neznamená, že musia byť týmito činnosťami "obťažovaní" úplne cudzí ľudia.... v tomto má dieťa usmerniť rodič a nie očakávať, že sa ozve dotyčný, ktorému to dieťa spôsobuje nejakú nepríjemnosť
@didi19 ja osobne som sa nikdy nemiesala nikomu do vychovy a mam pochopenie pre zive deti,deti su rozne.ale iba pisem,ze nie je normalne,ked dieta vylieva caj a jeho mama sa usmieva.keby ho napomenula a on neposluchol,ok.ale pozerat sa a usmievat... na druhej strane autorka moze byt rada,ze ma kludne dieta a nenatrapi sa velmi s vychovou

@elina25 cau, normalne to nie je. Nad taketo zazitky sa treba povzniest, rsp. treba ich brat ako odstrasujuci priklad. 😉