Aký máte názor na rozprávky?
Dnes som sa dopočula, že moja budúca švagriná zakazuje deťom rozprávky! To by som ja nikdy nedopustila, ale zaujímajú ma vaše názory.
@lilyen2011 Veď nemusia sedieť a pozerať, stačí počúvať, či nie?
- podla toho ake rozpravky, tiež ich prisne vyberam, rovnako aj knihy. Prečo sa ty vobec nad nou zmyslaš ved su to jej deti.
zakazuje pozerat, počúvať alebo čítať? moje deti do 3 rokov telku nepozerali skoro vobec. (teda s vynimkou dvoch mesiacov kedy som mala ranne nevolnosti take ze som len lezala pri toalete) ale počúvať a čítat? to nie... akurat im stale vyberam čo mozu v telke pozerat. nepaci sa mi to nasilie co je tam
Čítame vela rozprávok, hlavne pred spaním, pozeráme vecernicky a detske pásmo cez vikend rano
Zakazovať rozprávky? Neviem, mne to pride extrémne, mam dojem, ze niektore mamky sa v zákazoch priam vyžívajú
Podla mna by výchova nemala byt o zákazoch, ale o motivácii.
Rozprávky vzdy v kazdej dobe patrili k detstvu
@pribinak Súhlasím s tebou, že o tom detstvo je.
@rubinka Príde mi to ako nezmysel!
@stastnablcha Aké násilie, napr. v Dobe ľadovej
@juhseverzapad no kedysi v lidli davali cd s nahovorenymi rozpravkami, no u nas 0 bodov takze nic aspon snaha bola... Ja preferujem tieto typy rozpravok 😉
@lilyen2011 Kniha je v poriadku, ja som skôr myslela tie filmové 🙂
@juhseverzapad filmové ako som písala, len za odmenu a tiez len take co schvalim. Tie moderne sa mi vobec nepacia.
@lilyen2011 Prečo? Ja tam vždy nájdem veľa pravdy.
No podla mna take extremne zakazy nikdy nerobia dobrotu a neskor sa to rodicom pekne vypomsti. Samozrejme rozpravky treba vyberat ale zakazovat uplne? Nasa vyrasta na krtkovi, Pat a Mat, Vcielke Maji a vidim ze sa z rozpravok vela naucila. Bude mat 3 roky a zacina mat oblubene rozpravky ako Toy Story alebo Shrek na ktorych tiez nevidim nic zle. Mame rozpravky na DVD aby nemusela pozerat reklamy v telke ktore su podla mna ovela vacsie zlo.
Esteze maju niektore matky co riesit 🙄 . Normalne pozeraju rozpravky. Preco by nie? Aj pocuvaju CD rozpravky. Aj si citame z knihy rozpravky. Jasne, ze rozpravky detom patria. A mame aj TV normalne. Pustam im tam rozpravky a piesne cez youtube. Super vec. A aj naucne veci. Nemusime z deti vyrabat martanov, ktori v zivote nevideli TV a nepoznaju rozpravky 😕
detom pustam len rozpravky ktore sa pacia mne a osobne si myslim, ze prave tie moderne sa snazia ist cestou mimo nasilia a zbrani..
/ved si len porovnajme - stary "dobry" tom a jerry, vlk a zajac, gumkaci, kacer donald, pepek namornik a podobne verzus wall-e, pepa pig, masa a medved, zajicek bezusacek atd.. - schvalne, kde je viac nasilia? osobne si myslim a nikto mi nenahovori, ze to tak nie je, ze to je v starych rozpravkach/
@juhseverzapad ano my dospely ano, ale deti malokedy pochopia tu rozpravku tak ako my.. Napr. Up dieta nepochopi tak ako ty a ja napr. Dieta vidi baloniky, psy, smiesneho vtaka a pod. Dospeli vidia tu lasku k zene a vernost, spolocne kroky zivotom a nesplneny sen.. To ajo priklad cize pri rozpravke transformer, kde autoboti bojuju dieta neuvidi utlak,korupciu, ci sudrznost ale len boj, vybuchy a boj tak preto detom rozpravky vyberam ja. Len v dnesnej dobe je tazke najst nejaku fakt dobru. 😕
@jana_eyre suhlas a tie slovenske niektore stare 🙄 . Ja nemam rada napr. Cervenu ciapocku 😀 a piesen Kohutik Jarabi 😀 . Obe mi pridu take morbidne 😀 . Ale nezakazujem to detom, ved ja to tiez poznam od detstva a vadit mi zacali az v dospelosti. myslim, ze nezanechali ziadne negativne nasledky 😀 . Ked ma niekto potrebu zakazat dietatu napr. Dobu ladovu, tak podla mna, ma nejaky sam so sebou problem a mal by si ho vyriesit, nie trestat dieta za to.
@lilyen2011 No tak take blbosti ako Transformers doma ani nemame. S priatelom sme dost maniaci do animakov a mame asi vsetky ktore vysli od doby Toy Story 1. Pozeravali sme animaky este ked nebola mala na svete no ale toto nas ani nenapadlo pozerat aj ked to islo v telke. A uz vobec by som to nepustila dietatu..aj ked by sme mali chlapca.
@lauricka v tych rozprakvach boj predstavuje boj dobra a zla, no teraz mi to pride take prehnane... Tom a jerry je kategoria sama o sebe, ale napr. Vlk a kozliatka, cer.ciapocka tieto rozpravky maju v sebe aj kus nasilia ( rezeme brucho, cpeme don kamene) ale dieta by si z toho malo vziat ponaucenie ( z rozpravky nie zo samotneho rezania) c.c.nerozpravaj sa a cudzim, nechodbocuj z cesty.. Kozliatka tiez neotvarame dvere ked sme sami doma a pod...
@juhseverzapad, zavisi od veku a ake rozpravky. Ako stare su tie deti?
@lusyke ved toto, dieta ked je na youtube vyskoci na neho hocico, klika a ked sedi pred pc ci tv tak ani nevies co moze vidiet napr. Eroticke reklamy v tv a netvarme sa, ze to tak nie je..nasilie detto, alkohol tiez atd atd... Preto vravim som tv zrusila uz 3r dozadu a ked rozpravka tak pozriet a koniec, ziadne klikanie kade tade...
@lilyen2011 no tak ked vyberas z modernych rozpravok nieco ako transformers a podobne hluposti, tak sa ani necudujem, ze mas pocit ze nove je zle.. mna take nieco ani nenapadlo pustit detom, je strasne vela modernych rozpravok, ktore su kvalitne, pekne, poucne a vhodne uz od nizkeho veku.. mozno by si mala skusit niekedy si pozriet kvalitne rozpravky..
a na youtube mi este nikdy nevyskocilo nic nevhodne - ani reklama, ani rozpravka z nejakej uplne inej temy.. vzdy to je podobne ako to, co sledovali predtym a vobec, ked im pustam nieco z youtube, tak som prinich a pocuvam co pozeraju, takze by som vedela zasiahnut..
@juhseverzapad - čo je nezmysel? Podľa mna neni jedno čo dieťa pozerá, ja mam niekedy fakt problem čo deťom pustiť, všade same nadavky, vyhražky, nič pozitivne, mam rada mile nenasilne rozpravky ale tych je v telke čoraz menej.
@jana_eyre no vidim, ze sa nechapeme ok budis... To ze som spomenula transformera neznamena ze to detom pustam. To, ze viem o com to je a pouzila som to ako priklad obsahu je druha vec. Film som videla ja a preto aom uviedla, co by si z toho vzalo dieta a ako som film vnimala ja, ale jasne clovek nieco napise a uz pome chytame sa za slovicka to je take konikove co uz no...
@lilyen2011 ano, suhlasim
@lilyen2011 No prave preto mame doma DVD. Davam pozor na co ta mala pozera.
@lilyen2011 nehnevaj sa, ale kde som naznacila, ze ho detom pustas? mne sa zda naopak take konikovske domyslat si veci, ktore nikde nie su napisane..
@lilyen2011 inak ktore z tych novych rozpravok sa ti nepacia ak zabudneme na transformerov?
@lilyen2011 ok, teraz som to posebe precitala este raz "mna take nieco ani nenapadlo pustit detom," moze vyzniet akoby som chcela povedat, ze to pustas detom ty, ale tak som to nemyslela..
chcela som povedat, ze ak pomedzi kopu novych rozpravok vyberas zrovna transformers a ine nie, ze sa necudujem, ze nevies o kvalitnych novych rozpravkach..
@jana_eyre
no tak ked vyberas z modernych rozpravok nieco ako transformers a podobne hluposti, tak sa ani necudujem, ze mas pocit ze nove je zle.. mna take nieco ani nenapadlo pustit detom

Ja osobne deťom rozprávky zakazujem tiež, ale len tie, ktoré aú plné násilia, zbraní a pod. A áno už 3 roky mám odpojený televízor a rozprávka je za odmenu. Dôvod? Nechcem, aby len sedeli pred tv celý deň.