icon

Aký máte názor na stránku mamila.sk?

4. nov 2019

chcela by som vediet vas nazor na tuto stranku nie z pohladu samotneho dojcenia ale z pohladu toho, co tvrdia o alkohole a o liekoch - teda uzitie akehokolvek mnozstva alkoholu (tiez kofeinu) je ok a ze do MM ho prechádza minimum, to iste o liekoch, i ked sa vacsina neodporuca pocas dojcenia oni tvrdia, ze sa nic nestane. co si o tom myslite? existuju doveryhodne zdroje o ktore sa opieraju? rada by som si ich prezrela

Strana
z2
oriesocek
5. nov 2019

Takto ja ako rozumný clovek si zoberiem po zvazeni zo vsetkého nieco. Mamila je naozaj trochu sfanatizovane zoskupenie - aj mne tam prekaza, ze baby na zaklade par skoleni a precitaných članokov tvrdia niektoré veci, co nie je uplne v poriadku. K tým liekom pokial nie je doriešený vplyv na dieta - tak by som ja osobne nekojila nech si na mamile tvrdia co chcu. Ak ucinna latka prejde do mlieka, tak dietatu staci ovela menej ako dospelému na to aby malo z toho horsie nasledky (nizka hmotnost a citlivý organizmus). aj ja som brala ATB a kojila som, ale su aj horsie diagnozy a agresivinejsie lieky - takze je to skor na rozumnej konzultacii s lekarom. a teda este hlavne k roznym zdravotným komplikáciám mamiciek - je potrebne ich riesit (operacie, ktoré sa prekladaju) - kedze dieta potrebuje hlavne zdravú matku (kojenie je potom druhorade).

autor
5. nov 2019

@oriesocek
Z osobnej skusenosti viem, ze ak je ohrozena matka, tak sa podavaju aj silne lieky dokonca v kombinaciach.
To iste plati pri tehotnych. Jednoducho prevazuje prinos nad rizikom a zivot matky je v tomto prvorady. Len nie kazda zena aj premysla.... A poznam vela matiek v mojom okoli, ktora tieto rady poklada za svate, dokonca ma presviedcali, ze je to urcite pravda, lebo mamila to tvrdi... a ja naozaj neviem, preto sa chcem presvedcit o tom, kde je pravda. Zatial vsak myslim, ze je neobjavena

rebeka11
5. nov 2019

Neviem, hladas pravdu, ale kazdy ma tu svoju pravdu.. tak najdes len tu svoju .D https://najmama.aktuality.sk/clanok/257561/skut...

autor
5. nov 2019

@rebeka11
Hadam existuje odpoved na to, ci je to v poriadku alebo nie a takisto aj to ci je to legalne :D nechcem vediet aky presny pocet deti sa zajtra narodi, to je len teoria

oriesocek
5. nov 2019

@rebeka11 prebehla som clanok a ano zdoraznuje jedno - ze Profesionalne laktacne poradkyne musia mat na to vzdelanie (a prax) a na Mamile moze radit ktokolvek kto prejde ich skolenim. a tam je trosku kamen urazu...

rebeka11
5. nov 2019

@oriesocek ano tiez si myslim, mne dokonca radilo dievca, co prave skoncila VS a o svojich detoch ani nechyrovala.. Ja som prave kojila bezproblemov svoje tretie, ale evidentne som zjedla (medvedi cesnak) co mojmu synakovi nevyhovovalo a uz som to skoro vzdala. Nechcel sa ani len pricucnut. Dievcina z Mamily - zhodou okolnosti opatrovatelka , ktora mi prisla postrazit na 2 hodky deti mi poradila, aby som to este skusila, urobila si cas iba s babatkom, pripadne aj kupala sa s nim.. Zabralo.. Poradila aj byliny na znovurozbehnutie mlieka. Nebola nasilna 😉

rebeka11
5. nov 2019

@oriesocek a este vobec si nemyslim o sebe , ze by som bola hlupa, ked si dam radit Mamilou.. Lekari o kojeni netusia nic.. A tych profesionalnych laktacnych poradkyn s certifikatom o.z. Institut dojcenia je asi tak malo, ze o nich nikto nevie

xjakubikovak
Autor odpoveď zmazal
autor
5. nov 2019

@rebeka11
S tym suhlasim a podporujem ich v cinnosti ohladne dojcenia, ak si niekto ziada radu. V pribade byliniek tiez nemusia byt botanicky, ale mna zaujima iba ta cas co sa tyka tych latok ako lieky, alkohol a pod.

maciatkolulu
5. nov 2019

Inak ja som sa bežne kupala s mojimi deťmi aj vacsimi

rebeka11
5. nov 2019

Nuz, ked to nemozu jednoznacne tvrdit farmaceuti (ludia, ktori su na to najstudovanejsi) naco hladas pravdu , či ,,odborníčky" z Mamily to mozu naozaj vediet 😉(prechod niektorych liekov , alkoholu atd do mlieka).. Ak ta zaujima právne hladisko, treba sa poradit s pravnikom... alebo nech sa teda ozve nejaka mamicka , pravnicka, ktora ma uz znalost. Inak mozme len filozofovat, a aj to je niekedy fajn.

autor
5. nov 2019

@rebeka11
Prave na to som sa pytala, na nejake zdroje odkial to vedia a pod. Mozno mi niekto jednoznacne odpovie ze ano, je to legalne preto a preto... Na to cakam 🙂 s pravnikom sa mozem rozpravat asi az ked budem vediet, ze to legalne nie je

maciatkolulu
5. nov 2019

Ale právnik ti vie dat odpoveď, či je to legalne

autor
5. nov 2019

@maciatkolulu
Myslela som skor to, ze som cakala na to, ci neexistuju nejake "univerzalne" testy, ktore by im to mohli dovolovat a chcela som sa k nim dopracovat, nech tam nakuknem, to bol hlavny zamer.
Nie zistit, ze su klamari a zalovat ich, na to ja nemam ani financie ani cas :D

ziarifka
5. nov 2019

Myslím, že tie univerzálne testy sú práve vedecké štúdie, na ktoré odkazujem. Ako pacienti máme právo na zdravotnú starostlivosť podľa najnovších vedeckých poznatkov. Nie na starostlivosť podľa príbalového letáku, ani podľa 30 rokov starých učebníc. Mamila má niekoho, kto berie dojčiace ženy vážne a dal si tu mravčiu robotu, aby tie šialene zložité výsledky spísal do jednoduchej "učebnice" - môže/nemôže pri dojčení.

Poradkyne Mamily sú jednoduché ženy, mimo adekvátne vzdelanie, ktoré by im dalo schopnosť tie výsledky pochopiť a vysvetliť. Sú ale jediné, kto robí osvetu liečbe dojčiacej ženy. Nedokážem nájsť nič ilegálne na tom, že šíria výsledky vedeckého výskumu. Všetky data, z ktorých vychádzajú, sú verejne prístupné.

Ani po klinickej štúdii nevie lekár posúdiť, komu môže liek bezpečne predpísať a na kom sa naopak prejavia tie najhoršie nežiaduce účinky.

Nevzdelanosť nášho zdravotníctva je na dosť vysokej úrovni, uvediem dva príklady: 1. Mám v rodine tú profesionálnu certifikovanú LP. Skoro ma ukrižovala, že dojčím s ATB, ktoré mi lekár pri dojčení predpísal. Lebo idú do mlieka. 2. V lekárni mi nechceli dať sirup na kašeľ, lebo dojčím. Pritom ten istý sirup som kupovala aj pre svoju 2r. dcéru. Čiže ona ho užívať môže, ale ja nie, lebo v pribalovom letáku píšu, že nie je pre dojčiace ženy.

Mamila má naozaj nešťastnú fanatickú prezentáciu tých liekov. Ale vychádzajú z relevantných zdrojov, ktoré sú prístupné aj lekárom. Skôr vidím porušovanie práva na liečbu u lekárov a lekárnikov, ktorí tieto data veselo ignorujú.

palomablanca
5. nov 2019

@ziarifka mne sa uz napr.stalo aj to ze mi lekarnicka nechcela predat tabletky na zapal moc.ciest lebo kojim a pritom na samotnych tabletkach je napisane ze ich mozu brat tehotne aj zeny kt koja....tak ako to je teda? Odkial mohla mat info ze si ich nemozem dat ? 😅

janulka257
6. nov 2019

istý čas odporúčali na stránke, možno aj poradkyne stále odporúčajú liek costi na zvýšenie tvorby mlieka. Tu je vyjadrenie Slovenskej pediatrickej spoločnosti.
Btw laktacnu poradkyňu môže robiť ktokoľvek aj bez medicínskeho resp. zdravotnickeho vzdelania. Nechcem všetky hádzať do 1 vreca... určite sa nájdu aj fundovane laktacne poradkyne

jess2019
22. máj 2020

Pre mna su to fanatici a nepovazujem ich za doveryhodny zdroj informacii resp. treba citat vsetko s odselektovanim fanatizmu :D

elizuella
3. aug 2020

Ahoj. Ja som si rada citala ich clanky a pozerala videa. Velmi mi to pomohlo. Je to kvalitne a zadara. Netreba vsetko odtial brat ako svatu bibliu. Co sa tyka problemov, rad sa s tymi, ku ktorym mas doveru. Ked dojcenie je mega trapenie, tak je umele mliecko.

mauuutinka
21. dec 2021

No pri tom alkohole ide o to, že nehľadajú že môžete piť ako dúha a kojit a ste svätá žena, ide o to že keď si dáte pohár vína večer alebo malé pivo tak je to úplne zanedbateľné množstvo a navyše do mlieka z toho nič nejde tak ani zo stravy nič nejde, pri tom alkohole ide skôr o to aby žena vedela kedy stačí aby sa vedela postarať o dieťa, dojčenie nemá byť prekážka v materstve to znamená že kvôli jednému poháriku netreba napr dojčenie vynechávať preto n je to zanedbateľné množstvo a nie sú proti, navyše ide o výskumné zdovodnitelne vecí a ďalšia vec je že tak ako nejde do mlieka ani nič z alkoholu stravy ani z liekov, to my povedal aj lekár ktorý mi pravidelne predpisuje lieky, mne Kamila s dojčením pomohla, bez laktacnej by som veru dnes nedojcila takže nemôžem povedať krivé slovo, je dôležité asi ak o to o akého človeka ide ale hlavne, Kamila je organizácia ktorá pochádza z kanady a keď si pozriete pôsobenie zakladateľa tam a čo všetko dokázal asi to nebude nejaký sarlata z lesa, ktorý hlása nezmyslu, o dojčení som vedela prd a keď s mi narodil prvý syn chcel som robiť všetko správne dala som si poradiť. Po prvých dňoch všetko fungovalo, takže za mňa spokojnosť, dnes by som spravila to isté

emiw
16. máj 2023

@lucia147852 presne tak. Sekta a ruky prec od nich

cervenaruza123
16. máj 2023

Co sa tyka liekov a podobne, tak myslim, ze trochu tvoria protipol opacneho extremu, a teda ze tehotna ci dojciaca zena sa vacsinou vsade docita, ze nic nemoze. Ano, niektore veci skodia, ale niektore len za istych okolnosti, v istych davkach. Aj lieky co podavame detom, mozu skodit, kazdy jeden a tiez sa niektore uzivaju s tym, ze v pribalovom letaku nie su urcene pre ten vek alebo pre tu konkretnu diagnozu. Lenze ked je chore dieta, lekar samozrejme hlada sposob. Ked je chora matka, jednoduchsie je casto povedat "vydrzte". A nie vzdy sa prihliada na to, ze aj ta choroba ci bolest matky ma negativny dopad na dieta ci kvalitu mlieka. Ja som napriklad mala vyberanu osmicku pocas dojcenia. Musela som potom brat antibiotika. Ked som povedala lekarovi, ze dojcim, povedal, ze to mam jedno, ci mi zoperuju zub a budem brat antibiotika a tie trochu poskodia alebo ci to necham tak a zapaleny zub bude vylucovat skodlive latky do mlieka. Len si musim vybrat z tych dvoch moznosti, ani jedna nie je idealna. A ani nie je casto idealne prestat dojcit.
Nie je podla mna uplne dobre tvrdit, ze zena moze vsetky lieky, lebo naozaj su lieky, ktore mozu velmi zle vplyvat na dieta. Lenze na druhej strane ked ma zena fakt problem, tak jej lekar casto neodporuci nic, len vydrzat a trpiet, pre istotu, lebo nie su studie, lebo nie je pravne chraneny. A prisne vzate... Ked sa nieco nahodou stane, ludia hned idu obzalovat lekara, ze odporucil nieco zle alebo zle poradil. Lenze ziadna liecba nie je bez rizika. Ale ani neliecenie nie je. Takze toto je dost zlozita tema a sice to podla mna v mamile prehanaju, ale som rada, ze je to taky protipol prehnanej opatrnosti zo strany viacerych lekarov. Uz len keby sa nasla zlata stredna cesta.
Co sa tyka dojcenia, mne ta stranka dost pomohla, nasla som si aj laktacnu poradkynu (ale podla odporucani) a neprehanala to fanaticky, dokonca prisla pripravena s tym, ze budeme dokrmovat, len nakoniec ani nebolo treba. Ale to tiez zavisi od konkretneho cloveka.

Strana
z2