Chodenie 10 mesačného dieťaťa po špičkách
dobry den maminy, chcem sa spytat, ci mate niektora skusenost-nas maly sa ako cca 9,5 mesacny zacal staviat. Ale stoji aj chodi(ked ho drzime za rucicky) po spickach. Dnes som to vravela pediatricke. Odporucila nas na neurologiu ale teda dodala, ze je to asi len o zvyku. Maleho do choditka nedavame. Topanky zatial nenosi, pediatricka odporucila kupit pevne topanocky.
Mate niektora taketo skusenosti a teda, ze po zakupeni topanociek to prestalo? Dakujem
@81anina Nas sa tiez velmi rozculoval pri prvych pokusoch o stvornozkovanie ale nas sa neplazil, takze mal velku motvaciu sa pohnut a v kuse to trenoval a pri tom sa zlostil.
My sme ho par dni ucili tak ze sme ho furikovali. Drzali za boky tak ze mal nozky vo vzduchu a ruckami si ruckoval. To pochopil uz po 2 dnoch ale potom nohy nevedel ako striedat a len tak hopkal pr tyzdnov.
My sme ho davali na rozne vyvysene povrchy ako napriklad nozky mal na kresle a rucky na opierke ruk a tak sa pohupoval alebo som ja lezala na zemi a on bol hornou castou tela na mojom stehne a nozkami na zemi.
@misickaa4 Ahoj, vas maly este nechodi. Chodzou sa mysli samostatna chodza dietata, keby prejde sam bez podpory druheho cloveka 3-5metrov (napr cez obyvacku). Vtedy sa odporuca dat aj prve topanocky.
Inak aj novorodenci par dni po porode na zaklade uchopoveho reflexu prejdu akoze "chodzou" par krokov, ked im pediater ponukne ruky. No o chodzi ako takej sa neda hovorit.
Vodenie za ruky podporuje spickovanie. Tym, ze ho drzis, mu vysuvas tazisko tela dopredu a hore. Ak sa chces vzit do toho, ako nekomfortne sa citi on, skus sa prechadzat 5 min s rukami nad hlavou a drz v kazdej ruke litrovu flasu plnu vody... asi tak 🙂
Nepocuvaj babky a susedky, dopraj mu cas. Chodenim popri nabytku si trenuje stereotyp chodze, uci sa padat a vstavat sam. Ak toto rpeskocis, bude do 2 rokov hladat niekoho druheho ruky a bude sa bat chodit sam. Urobis si tym medvediu sluzbu.
Drzim paste!
@misickaa4 ahoj môže to byť zlozvyk isto pevná obuv a bude po probléme
@andreatytler no on je motivovany az moc rano na posteli sa aj hodinu bavi tym ze lozi po nas cez nas cez vankuse periny klaci pri nas alebo pri cele postele oprety ruckami a hojda sa.To ho velmi bavi tak isto si lahame na podlahu a on sa stvera cez nas hore dole opiera sa o nas.Mame aj vyvisene miesta v byte o ktore sa opiera a lezie na ne zrolovala som kobercek cez ktory musi preliezt ked chce ist z izby do kuchyne.Ja neviem ci je lenivy ci co.No on sa uz stavia na nohy teraz rano sa chcel dokonca vystverat na kreslo no spadol ☺Este skusim furik s nim robit.Mozno 4 nozkovanie preskoci 😕
@andreatytler teraz som skusila s tou plienkou pod hrudnikom ho dvihnut krasne sa dal na 4 a isel no potom spustil rev a koniec a odvtedy krici reve akoby ho drali z koze.Dam mu uz dnes pokoj lebo na mna este susedia zavolaju socialku 😅
@81anina No vidim ze ten vas je velmi aktivny. Zvlastne ako odmieta to stvornozkovanie. Mozno tak velmi plakal lebo to bolo nove... skus este raz ci bude zase taky hrozny plac... ak ano, ja by som sa bala ze ci mu to nejako neskodi.
Ano su deti ktore nestvornozkuju... Citala som clanok ze stvornozkovanie a plazenie je povazovane za to iste... niektore deti sa dokonca posuvaju tak ze sa tahaju nozkami v sede. Asi ako komu vyhovuje... nauci s jednu vec a ked sa s jej pomocou dostane kam potrebuje, naco sa ucit novu vec. Ale pred tyzdnom sme boli u terapeutky a ta povedala ze stvornozkovanie je velmi dolezite pre stravnu chodzu a ze jej ked sa dieta tahalo do stoja pred tym ako stvornozkovalo tak ho normalne nutila dat sa dolu, tym ze mu od zozadu potlacila nozky v kolienkach, ale sama povedala ze ho dokazala drzat dole len na par tyzdnov.
@andreatytler ano este skusim zajtra a uvidime.On sa tak divne aj plazi ako raneny vojak taha jednu nohu za sebou druhou sa odraza hlavne ked sa ponahla a plazi rychlo.Ale ked chce tak vie aj normalne plazit a pekne strieda rucky aj nozky. Hovorila som aj pediatricke na poradni ako plazi a ze nestvornozkuje tak len povedala ze je pozadu tak 1az2 mesiace a ze je pohodlny.Tak skusim zajtra aspon raz a uvidim ked bude plakat necham tak
@lucyl13
@andreatytler ahojte tak trik s plienkou zabral ☺Este sme skusili vcera zacalo sa mu to pacit presli sme len par krat po byte.Islo mu to krasne.K veceru sa zacal spravne plazit pekne striedat rucky nozky kedze dovtedy sa plazil ako raneny vojak a tahal jednu nohu za sebou.Dnes sme ani nestihli trenovat varili sme obed a panko sa dal na 4 a dostvornozkoval k nam z obyvacky do kuchyne sam a velmi sa pritom radoval.Zopakoval zatial asi 3x stale uprednostnuje plazenie no snad sa to casom zlepsi.Najradsej sa stavia pri nabytku dokonca sa snazi aj vyliezt na gauc😃Dakujem zienky za rady 😊
@81anina Super spravy... vzdy ked lozi, tak ho naramne povzbudzujte a pochvalte. Jemu sa to urcite bude pacit viac ako plazenie, lebo je to rychlejsie... len je to pre neho zatial nove a tak sa vracia k tomu co pozna.
@andreatytler jasneee tlieskame mu a on sa rehoce 😊😍
Určite je dôležité spickovanie riešiť, ale u nás 'problem' vyrobila sama neurologička, boli sme u nej so synom, keď mal pol roka, ešte nesedel, nestaval sa, nič, ona ho chytila pod pazuchy a postavila, on sa držal na špičkách a hneď že 'aha, spickuje, vy ho dávate do chodítka?'
@letfenixa No potrebovala pacienta tak si vyrobila... A co si jej na to povedala?
@andreatytler že ešte nikdy nestal a v choditku nebol a nebude

@lucyl13 v pohode😊 to s tou plienkou som uz skusila ale len raz.No vrestal pri tom ako pavian😂Skusala som ho aj lakat na hracku ovladac mobil ked bol na 4 tak kukal a namiesto aby sa konecne pohol dopredu tak sa spustil na brucho a davaj 😕Raz som mu strcila za body plastovu kocku to ho nutilo dvihat sa na 4 no strasne nervacil.Este nieco poskusame a snad to raz pride dakujem za odpoved ☺