Chodenie 9 - mesačnej dcérky

merryanna
9. júl 2022

Ahojte chcela by som poradiť,dcérka-9 mesiacov, chodí za pomoci rúk,aj sa stavia ale tiež len keď ju niekto drží za ruky,pri nábytku sa nechce postaviť, sedí ale tiež keď ju dáme do sedu my, čiže nesadne si sama,neplazila sa ani nestvornozkovala,proste to všetko preskočila a dávala sa hneď na nohy,ako docieliť to,aby sa postavila sama?
A je to problém? Vraj sa také niečo riesi s fyzio?

diamond007
9. júl 2022

@merryanna nie je to problem. Neriešte, začne sama od seba.

petamich
9. júl 2022

v prvom rade prestat jej pomahat - posadzat, chodit s nou 🤷‍♀️ a hoc ti tu mozno napisu, ze kazde dieta ma svoje tempo atd. co je pravda ale tie milniky su dolezite pre dalsi vyvoj - ja by som sa napr. isla s fyzio poradit, urcite by vam ukazala pripadne cviky alebo hravu formu ako ju podporit v tom, aby to robila sama

co na to povedala pediatricka? ved ta predsa tiez sleduje psychomotoricky vyvoj

merryanna
autor
9. júl 2022

@petamich pediatrovi ideme po 2 mesiacoch sama som zvedava co povie

54tinka54
9. júl 2022

@merryanna chybu ste spravili tým že ste ju začali vodiť za ruky a dávali ju do sedu. Tým pádom dieťatko nie je motivované prísť na nejaký druh pohybu samé.
Možno sa to ešte dá napraviť, prestaňte ju vodiť za ruky a posádzať, nechať ju na brušku na podložke a motivovať ju rôznymi predmetmi pred ňou, aby sa rozpohybovala.

merryanna
autor
9. júl 2022

@54tinka54 napravime to a ďakujem

viestta
9. júl 2022

@merryanna nevodit, nechodit s nou. Musí sa sama postaviť, musí sa sama pustiť a ísť.

54tinka54
9. júl 2022

@merryanna držím palce 🙂

jjanulienka
9. júl 2022

Daj ju do postieľky tak ma vie dobre chytiť a začne sa stavať, ukaz jej ako na to 😉

merryanna
autor
9. júl 2022

@jjanulienka ďakujem vam mamičky velmi pekne za rady je to moje prve dietatko a žiaľ som počúvala rady starších ako sa robilo kedysi.. preto som sa chcela poradiť a poprosiť o pomoc.. som si vedomá chyby ktoru som spravila a budem sa snažiť ju napraviť.

mia_von_prag
9. júl 2022

Ja by som sa podelila s mojou skúsenosťou. Faza štvornozkovanie je velmi dôležitá. Pracuju pri tom mozgové hemisfery. Moj syn toto preskočil a keď v 2,5 roku nerozprával, s logopedickou sme riesili psychomotoricky vyvoj, vsetko musi prebehnúť správne. Takže my sme v 2,5 roku museli robiť nápravu, veľa štvornozkovať, veľa čítať.
Naštuduj si spravny vývoj dieťaťa za prvý rok, je toho plný internet a žiadne mudre rady starších nepočúvaj. Sleduj, čo ma vedieť v akom mesiaci a keď ma problém, riešiť s pediatrom a fyzioterapeutom. Fakt to nie su preteky, ktore dieťa čo dokáže rýchlejšie

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jjanulienka
9. júl 2022

@nekonecna_katastrofa moje obidve deti sa tak naučili sami sa stavať🤷🏽‍♀️

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanislavicenka
10. júl 2022

@merryanna ach jaj. Nic nepreskocila. Vy ste to preskocili s nou🤦. Treba ju nechat. Moj syn sa postavil v 6 tich mesiacoch. Myslis, ze sme ho zacali vodit za ruky? Nie. Vzdy som ho dala naspat do lahu, nabrusko, na chrbatik, aby posiloval svaly. Obe moje deti stvornoskovali, a same si sadli. Dieta to ma spravit same. Takto mu robis medvediu sluzbu. Prestante s tym, snad nebude uz neskoro. Na vsetko ma cas. Hlavne to vodenie za ruky, najskor ma chodit do stran popri nabytku, takto mu nicis klby 🤦. Nechapem, ako sa toto moze este dist napriek tolkym dostupnym informaciam zo strany odbornikov

elizabet173
10. júl 2022

@merryanna problém je v tom, že to nenechávate na ňu, ona sa spolieha na vás. Nechať dieťa nech sa presunie za hračkou, jedlom ako vie - plazením, neskôr štvornožkovaním. Nechať ho, nech sa postaví pri nábytku samo, aj popri ňom neskôr chodí. Nikdy neposádzať a nikdy nevodiť za ruky!!! Ubližujete mu

elizabet173
10. júl 2022

@nekonecna_katastrofa moje dieťa sa ako polročné postavilo v postieľke samé, asi sto krát, kým zaspalo, deväťmesačné chodilo samo. K niečomu sme ho nenútili, samo sa začalo plaziť a hneď chodiť po štyroch a samo si sadlo, všetko behom mesiaca, lebo do pol roka sa ani neprevrátilo z chrbta na bruško. Niekedy to ide mimo tabuliek.

aurora33
10. júl 2022

@merryanna čo vlastne tvoja dcérka dokáže sama? Odtiaľ sa musíš odraziť, lebo ako čítam ,,chodí" za pomoci rúk, čiže nechodí. Stavia sa, keď ju niekto drží, čiže sa sama nepostaví. Píšeš, že pri nábytku sa postaviť nechce - pretože to sama nedokáže. Sedí, keď ju dáte do sedu, čiže ani to nevie. Neplatí sa, ani nestvirnozkuje. Cize má 9 mesiacov a sama urobí čo? Dokáže sa aspoň pretočiť? Urobili ste obrovskú chybu, že ste dávali na rady starších.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aurora33
10. júl 2022

@stvura ale to nemôžeš takto zovšeobecňovať. Tie problémy môžu prísť okolo 30tky, keď bude mať problém s platničkami napríklad. Stvornozkovanie je úplne prirodzené a tak automatické, že keď to dieťa vynechá, znamená to, že nezapaja svaly ako by mal. Je to super že je syn taký pohybovo zdatný, ale každé zdravé dieťa by malo štvornozkovat. Je jedno či týždne či mesiace, ale malo by.

mia_von_prag
10. júl 2022

@stvura tie problémy, keď preskočí štvornozkovanie sa môžu objaviť neskôr. Dieťa sa učí koordinovať ruky nogy, orientovať v priestor. Napr môžu mať neskôr problémy s matematickymi úlohami, rečou, poruchy čítania písania.
Ale nehovorím, že to je 100% a dúfam že nebude, lebo u nás tá fáza po štyroch bola fakt krátka, v 9,5 m chodil. Dohaňame to neskôr

matkahelka
10. júl 2022

@merryanna v dobe plnej informacii sa spoliehat na rady nasich mam?! uff. dieta sa neposadza, dieta si ma same sadnut! dieta sa nedava do choditka ani sa nevodi za ruky. dieta to netreba ucit. dieta ma v mozgu tieto ukony zakodovane a ked mozog vysle signal, tak vsetko dieta dokaze samo- lozit, stvornozkovat, sediet, chodit popri nabytku, chodit v priesore. mam 14 rocnu dceru a ma 3 spoluziakov, co chodia k fyzio cvicit, pretoze maju krive chrbtice. ale uz v skolke sa mamicky chvalili, ze v 4mes.vedeli "sami" sediet. mam 7mesacnu a ani by mi nenapadlo opierat ju vankusmi a posadzat ju. sadne si sama ked bude stvornozkovat ako jej sestra.

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jjanulienka
10. júl 2022

@nekonecna_katastrofa veď v poriadku, ja netvrdím, že sa tým posilnia svaly😅
Autorka sa pýtala ako sa naučí dieťa postaviť samo. V postieľke to podľa mna ide najľahšie. Samozrejme, že treba dieťa nechávať čo najviac na zemi aby sa pretáčalo a posilňovalo svalstvo ale o tom nebol prispovok, či?😅

merryanna
autor
10. júl 2022

@jjanulienka dakujem velmi za rady.. všetko vyskúšam snad sa nam to podari

stanislavicenka
10. júl 2022

@stvura tieto milniky su dolezite. A co sa tyka nejakych problemov, to sa tyka buducnosti. Sme este generaciou choditkovych deti, a snad kazdy dospelak nad 40 ma bolesti chrbta. Viem, ze pocas zivota sa toho este nabali, ale toto je ten nespravny zaciatok.

elizabet173
10. júl 2022

@stanislavicenka nie všetci, my sme ako decká chodítko nemali, mám 50, nemal ho ani môj syn, v niektorých rodinách skrátka chodítka nepoužívali.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz