Chôdza 16-mesačného dieťatka a časté pády

19. máj 2020

Ahojte dievčatá mam 16 mesačnú dcérku, ktorá chodí od 13 mesiacov, problém je ale v tom, že skoro každý den spadne možno aj 50x na deň.Chcem sa opýtať je to normálne? Alebo keby bude mať už takú stabilitu že s nou nebude padať?

pribinak
19. máj 2020

Aké má topánky?

pepa_nr
19. máj 2020

Nepoužívali ste chodítko?

autor
19. máj 2020

@pribinak Raky ma topanky.

autor
19. máj 2020

@pepa_nr niee nikdy

autor
19. máj 2020

Proste ma takú nestabilnú chôdzu, mamičky vaše deti na 16 mesiacov chodili už dobre či tiež tak ako moja?

hennyinnsbruck
19. máj 2020

Tak podla mňa každé dieťa je iné...
Niektore od začiatku malo padajú, moja padala aj 10x denne (doma nemala ani nemá papuče)
Chodí skoro 7 mes, aj schody zvláda, a aj tak sa jej sem tam stane ze sa zrube.

Ak sa ti niečo nezdá treba to spomenút lekárovi. 🤷‍♀️

pepa_nr
19. máj 2020

Moji začali 13-mesacní, ale padali máličko. Ale teda zásadne naboso chodia. Podľa mňa je to lepšie.

hennyinnsbruck
19. máj 2020

@pepa_nr aj ja som za chodenie na boso

tehula2016
19. máj 2020

moj zacal chodit az na 18 mesiacov ale padal minimalne..on strasne dlho stvornozkoval a chodil popri nabytku..este pockaj nejaky ten mesiac a keby sa chodza nestabilizovala, spomenula by som pediatrovi..moze tam byt porucha rovnovahy alebo koordinacie..

lujza123
19. máj 2020

50 x mi príde už naozaj dosť aj na dieťa ktoré chodí iba deň. Ak si to teda naozaj počítala a padá takto často spýtala by som sa pediatricky.

Ak ale iba padá častejšie je to viacmenej normálne. Niektoré deti sú opatrne a nepadaju takmer vôbec, iné sú aktívnejšie a na svoju chôdzu sa vôbec nesustredia, potom sa stáva že narážajú, nohy sa im prepletaju, zakopavaju, ešte ani poriadne nevedia chodiť ale už zrýchlia do behu. Niektoré to drží riadne dlho a sú sama modrina este v 5 tích rokoch.

Každopádne k zlepšeniu chôdze pomáha chodiť co najviac naboso (alebo v ponožkách, mokasinach, barefoot) v prírodnom clenitom teréne ako mierne kopčeky, jamy atď.
Tak isto chôdza po schodoch pomáha posilňovať svaly

yanni
19. máj 2020

Ak ti chode samostatne (bez drzania za ruku a podobně nesmysly) uz 3 mesiace, tak 50 krat je vela. Mame niekolko deti a niektore zo zaciatku padali ale nie uz po troch mesiacoch chodenia. Bud ma zle topanky (co su v mojich ociach raky velmi zle) alebo ma enjaky problem. mam tiez 16 mesacnu, chodit zacala ked mala 14 mesiacov, tak poriadne bez padania 15 mesiacov. Teraz pada uz minimalne. Vlastne od zaciatku chodila velmi pekne, padala velmi malo. Chodi bosa, na vonku mala este pred 2mi tyznami len ponozkotopanky. Teraz ma pediped originals aöe aj tak este najviac chodi bosa a aj vonku. len ked ide na odrazadlo, tak jeje dam tie sandalky. Ale inak len naboso. Nechaj ju behat bosu a pozoruj, ci aj bosa tak vela pada. Ak nie, tak ma len zle topanky. Skus jeje dat ponozkotopanky (Attipas, Leguanito, Skinners) alebo BF.

ajka0207
19. máj 2020

Moja ma tri a pol roka a ak nespadne 20x za den tak ani raz. Podla mna su take deti. Ja tiez chodim tak ze aj raz denne sa niekde vysypem, takze to nejak neriesim. A inak, topanky mozu byt problem, pada aj bosa?

marlent
19. máj 2020

Moj ma 2.5 roka...je ako sialeny nie je 20x denne ale vonku vzdy aspon raz dva krat absolutne sa nepozera pod nohy je ako diviak...
Milion aktivit 300 veci naraz ho zaujme a uz zial mu neostane cas sa pozerat kam stupa..

yanni
19. máj 2020

@ajka0207 na 3,5 rocne dieta je to vela. Konzultovala si to s pediatrom? Ak je inak zdrava, tak toto by uz v tom veku nemalo byt.

autor
19. máj 2020

Dievčatá a raky sú také zlé ?? ona doma nosí papučky, nedávam ju na boso...

autor
19. máj 2020

Dievčatá a ked bude bosá tak sa jej nebusú šmýkať nozky po podlahe a dlažbe?

pepa_nr
19. máj 2020

Ja som davala protišmykové ponožky, bývajú aj hrubšie, keby máte studenú podlahu.

yanni
19. máj 2020

A preco by sa mala smykat? My nema vobec koberce, len parkety a dlažbu a nik sa nesmyka. Ak bude uplne naboso, smykat sa nebude. Ak jej chces dat aspon ponozky, tak ABS ponozky (protismykove). Najlepsie ponožky cele pogumované, nie len s "bodkami". A musia jej presne pasovat, aby sa jej pri chodzi nevyzuvali/nezosmykli z nohy. Raky nie su najlepsie topanky (aj ked vela ludi bude tvrdit opak) a uz vobec nie dobre papuce. Maju tvrdu podrazku a nemaju ergonomoicky tvarovanu spicku. Topanka musis byt flexibnilna v kazdom smere, cize ohybna aj priecne a podosvy uplne rovne. A tak malemu dietatu absolutne netreba doma papuce.

marlent
19. máj 2020

Inak mojmu raky tiez nesadli....
Najviac a jedine mu sedia primigi
Doma je bosy ked je zima tak ponozky protismykove ked je teplo tak naboso

hennyinnsbruck
19. máj 2020

Moja sa naučila chodiť bez papuc len protišmykove ponozky.. Bolo to ťažšie asi ako s papucami keďže sa občas smykla ale naučila sa🤷‍♀️

bluka2
19. máj 2020

Môj má tiež 16 m, tiez začal chodiť ako 13m, ale padal iba tak prvé 2 týždne, teraz už veľmi výnimočne. Bývame na kopci, tak som sa obávala, ale zbytočne

bluka2
19. máj 2020

Nedávaj papučky, iba na boso doma

bluka2
19. máj 2020

Neviem, tie protišmykové by som povedala sú tak na vyliezanie na smykalku, doma v pohode aj s normalnymi. Môj nemá žiadne protišmykové a nesmyka sa