Čo robiť, keď rodič zanedbáva dieťa?
Ahojte..
Nebudem obkecavat a prejdem hned k veci. Ide o to, ze cez leto u nas na prazdninach bola sesternicina dcera, 6-rocna. A z celeho toho jej pobytu u nas a informacii, ktore som sa dozvedela, som zhrozena a stale mi to neda a mrzi ma to. Mam pocit, ze je dost zanedbana aj so svojimi dalsmi surodencami. Uvediem priklad. Hned prvu noc som sla dievcatko okupat. Nechty neostrihane na rukach aj na nohach a pod nimi cierna spina, vlasy ako droty, mastne, smrdeli akoby zatuchlinou, ked som jej ich zmyvala, sla z nich az seda voda.. Keby ste videli, aka hnedo-seda voda po nej zostala, ked som ju doumyvala.. Kefku a pastu na zuby nemala, ze tie si ona neumyva. Nohavicky na tyzden len dvoje.. ale predychala som. No ked som sa jej napriklad spytala, co si da jest na veceru, tak sme sa postupne dopracovali k tomu, ze za cely den jedla len keksiky.. Vraj mamina vari neskor alebo niekedy nestihne a tak maju len keksiky alebo chlieb. Dalsi sok - ked povedala, ze byva celu noc hore a spat chodi okolo 6-7 rano, dovtedy je na mobile a pozera youtube.. V skole mala nejake problemy, lebo sa s nou neucila.. No bolo by toho viac, kazdopadne pride mi to ako velke zanedbavanie dietata.. Sesternica nepracuje, len jej priatel, takze cas na domacnost by bol, peniaze maju, ale zda sa mi, ze minaju v prvom rade na nepotrebne veci (cigarety napr.), a neskor zistia, ze im nevychadza.. tak si poziciavaju. Tych prikladov by som vedela este menovat..
Viem, ze to moja starost nie je, ale neda mi, ked som videla/pocula iste veci. V minulosti ju uz susedia nahlasili na socialku, bola presetrena, upozornena a sprava sa nadalej tak, ze vzbudzuje pochybnosti. Kedze je vas tu vela mamiciek, chcem sa spytat, ako by ste reagovali vy? Je podla vas toto normalne? Treba ignorovat a zmierit sa s tym, ze, zial, nie pre kazdeho je jeho dieta aj prioritou, o ktoru sa treba postarat, alebo by ste v zaujme deti nieco podnikli?
Podotykam, ze konfrontovat danu osobu je maximalne kontraproduktivne, nakolko je schopna sa akurat tak odut ako decko, taktiez aj socialka nepochodila.
Co tak najskor sa porozpravat so sesternicou? A dat jasne najavo, ze sa ti jej starostlivost nepozdava, ci potrebuje nejaku pomoc alebo v com je problem. A, ze si ochotna pomoct kvoli detom, ale ak by nenastala naprava, ze to budes pravdepodobne riesit uradne. Ukaz ochotu pomoct, pochopit, ale aj smer, ktorym pojdes, ak deti budu zanedbavane.
@pribinak dakujem ti.
@makova333 prave o to ide - s nou sa neda konstruktivne porozpravat o takychto veciach. Ked pred nou spomenies, ze nieco uz vazne zanedbava a mala by to zmenit, akoby nepocuje, neriesi, v extremnejsom pripade sa urazi, pritom jej clovek chce v dobrom poradit. Ta ochota ukazana bola, aj peniaze sa im pozicali, ked potrebovali. Avsak nevratili a casom sa ukazalo, ze su financne negramotni a nevedia hospodarit (na ukor deti). Inak jej s detmi pomoct neviem - neviem si ich k sebe vziat, varit im, kupat ich, ucit sa s nimi, atd.. A aj napriek tomu, ze sa mi stale viac prieci, nechcem byt za tu zlu, ktora jej sposobi problemy.. ale sama ukazuje, ze je jej prednejsi jej komfort pred jej detmi. A to nie je len moj pohlad, zial, nepoznam nikoho, kto by k nej nemal v tomto ohlade vyhrady. Ale nikto nic nepodnikne, aby sa aspon spamatala. Aj ked tu uz spominana socialka bola a nepohlo to s nou.
V tom pripade sa obrat na UPSVaR (odd. socialnej kurately) v jej mieste bydliska, aby situaciu presetrili.
Si vo veľmi veľmi nezavidenia hodnej situacii. Toto ti naozaj nezávidím. Ani neviem ako ti poradiť. Nahlásiť ju a trpieť, ze sa dozvie, kto to bol? Dohovoriť sa jej nedá,...
Uplne chápem, ako Ta to mrzí skrz deti.
V prvom rade musíš prijať fakt, že bohužiaľ, aj takto žije kopu rodín. Keď dievcatko nemalo ani zubnú kefku a pastu, nevidím to pozitívne a neverim, ze tam sa niečo zmení. Možno na týždeň, keď príde od teba domov, tak sa slečna bude snažiť, ale rýchlo na to zabudne.
Vy sa ako často navštevujete? Ako vychadzas s tou sesternicou? Koľko km od seba bývate? Keď ste z jedného mesta, tak možno častejšie si ju k sebe brať na návštevu, aby videla, že žiť sa dá aj inak? Neviem....
Naozaj veľmi ťažká situacia.
Koľko majú deti? Aké sú staré?
Skusila by som poslat anonymny podnet do skoly, ze ate si ako matka ineho dietata vsimli takuto skutocnost a ze ich prosite, aby to v zmysle zakona riesili s prislusnymi organmi, resp s matkou. Maju zakonnu povinnost.
@makova333
Kedže ma dieťa, školopovinné, tak už asi nebude jej matka malé decko, ktorému treba vysvetlovat, ze sa ma starať o vlastne decko. Toto je vec, ktorú by mala vedieť každá matka a zvlášť, keď je celé dni doma na zadku. Takze smer sociálka, nič ine nepomôže.
@katkami123 niekedy rozhovor pomoze viac ako nahananie socialkou. Ta u nich uz bola a nic sa nezlepsilo. Pokial dieta nie je tyrane, vzdy je lepsie pokusit sa ukazat cestu (ano, nie vsetci dospeli, aj ked nie su skolopovinne deti, vedia so svojim zivotom narabat zodpovedne) ako veci zlepsit v prospech deti. Odobratie deti rodicom ma byt az posledna moznost (pozor! nehovorim o tyranych detoch). Idealne je zapojit aj sirsiu rodinu do pomoci. Niekedy sa to podari, niekedy nie, ale vzdy je lepsie sa o to aspon pokusit.

Môžeš urobiť anonymne udanie, uviesť, že dieťa chodí veľmi špinavé a zanedbane. Že má ciernu špinu pod nechtami a uviesť aj to čím sa ti samé “pochvalilo”