icon

Cumlík a ruky pri novorodencovi

16. apr 2023

Ahojte, 13.4. som porodila, snazime sa ist bez cumlika a nejakeho extremneho nosenia na ruky, cele dni prespinka ale noc placka zvacsa v sprievode lrdikov. Myslite, ze si, ze to je jedno, ze cumel k babatku prosto patri a tak isto aj nosenie a drndanie na rukach? Dakujem za rady. Je to moje prve babanko.

milanemila
16. apr 2023

Cumel nemalo prve a nema ho ani teraz druhe. Co sa tyka nosenia, tak to som nikdy neobmedzovala, resp ziaden fyzicky kontakt. Zaspavanie pri kojeni, hned ked deti zaplakali boli sme pri nich atd. Dieta bolo 9 mesiacov v tvojom tele a teraz sa zo dna na den ma vediet same ukludnit niekde v postielke? 🤷🏼‍♀️ ja si teda dost uzivam toto novorodenecke obdobie, ked maly zaspi na mne, necham ho niekedy tak cely spanok. Dieta kontaktom s tebou nerozmaznas, praveze mu dodas istotu, ze si tam vzdy pre neho a bude “odvaznejsie” aj neskor ked podrastie.

ankare
16. apr 2023

Ak je dieťatko dojcene, cumel bude asi odmietať. Dojci na požiadanie.
Ano, bábätko nos a tuľkaj, pokial to vyzaduje, veď 9 mesiacov bolo kolisane a stále pri Tebe, potrebuje Ťa cítiť. Láskou sa nedá rozmaznat.
Neboj,bude lepšie. Držím palce!

sasanka605
16. apr 2023

Ani jedno moje cumel nemalo, na rukach sme ich nosili a najmladšiu aj nosíme (bude mat3 mesiace), tam nemas co pokazit

nevenka
16. apr 2023

Tak ja som dojcila 3 deti, prve a tretie malo problem s prisatim asi 4-6 tyzdnov. Druhe obrovske koliky. Bez cumla by som sa zblaznila. Kazde sa dojcilo cca 20 mesiacov. Dojcim stvrte a tiez ma cumel. A tiez koliky. Sama nekaka a neprdka, len velmi tazko. Ked chce dudlit a nechce jest, tak cumel vezme v pohode, ududli sa a cumel vypluje a spi.
Prve 2 mesiace dost spalo na mne kazde babo. Sestrina mala nema cumel a cumel si robi z nej. Ale ma jedno dieta. Kebyze ja mam toto robit, tak ostatne deti ostanu hladne a to tretie aj pokakane cely den. Neviem. Ja som aj dokrmovala flaskou a nevadilo im to. Vedeli to odlisit. Niekedy zaspali na prse a ked boli tuhi, tak sa sami odpojili a prelozila som. Dost zaspavali v kociku vozenim. Vsetko beriem ako obdobie, ktore rychlo prejde.

pribinak
16. apr 2023

Áno bábätko na ruky patrí, veď potrebuje cítiť tvoju blízkosť a samé sa ti zatiaľ okolo krku hodiť nevie

Môj bol dojceny a mal cumel, no problém. Proste mal silný saci reflex a cumlík mu veľmi pomáhal

btus
16. apr 2023

naše cumeľ nemalo a ani mu nechýbal. Prečo dávať dieťaťu so úst plast? Najskôr deti učia na cumeľ, potom ich odúčajú. A na rukách som nosila, lebo som milovala vôňu bábätka a chcela som ho mať pri sebe.

jazula
16. apr 2023

Ja som sa kvôli dojčeniu na začiatku bránila cumlíku, potom sme ho dali a asi v 3 mesiacoch ho dcerka sama odmietla. Na rukách som ju mala ale ako novorodenca často, mala skrytý reflux, pomáhalo jej to. A ja som si tu blízkosť tiež užívala 😊. Cez deň mi aj spávala v nosiči. Má dva roky, mojká sa veľmi rada, ale nosenie už dávnejšie nevyžaduje. Ak babo nechceš nosiť, lebo ti chýbajú voľné ruky, kúp si ergonomicky nosič, je to záchrana. A mne sa dcerka v nosiči vždy krásne vyprdkala 😅

mogaa
16. apr 2023

pomojkať určite na rukách ano, potrebuje cítiť tvoju blízkosť....ale zase nie permanentne na rukách....ešte je to čerstvé, bábätko je zoslabnuté po pôrode, tak ho kludne nechaj ležkať a nech čo najviac spinká....ruky a ústa sa používajú na utíšenie keď je veľmi plačlivé....riaď sa vždy dieťatkom, každé je iné...jedno vyžaduje cítiť niekoho, iné nie...čo sa týka cumla , ten je vyslovene len ak je dieťa plačlivé a vždy to tak bolo, lebo naozaj sú deti čo sa dali utíšiť len cumlom alebo prsníkom🙂

nikpa
16. apr 2023

Neviem si predstaviť, že by som svoje deti nepestovala, potrebuju cítiť blízkosť matky, jej náruč. Nechápem čo je to za nezmysel. Zase je rozdiel nosiť dieťa celý deň ale popestovat, pomojkat určite áno. Dudel je tvoja vec, je to niečo naviac, čo dieťa ukľudní ale nie je nevyhnutnosťou.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anavixy
16. apr 2023

Cumel nemusi, nosenie na rukach urcite ano 🤷🏻‍♀️ Co sa na neho cely den len z bezpecnej vzdialenosti pozerate? Nepocuvaj hluposti o rozmaznavami a extremnom noseni. Ved si ho nosila 9m nonstop, zasapavalo pri hojdani sa v maternici, teraz je hrozba parkrat pohojdat v rukach ked ho nieco boli?

beata_k
16. apr 2023

Drdanie na rukach....aky smutny opis pri babatku co ma 72 hodin. 😞 Ved pre neho znamenas cely vesmir, bez teba neprezije. Ano, nos ho, miluj, bozkaj, objimaj, tul sa k nemu.

lylyjana
16. apr 2023

Nas mal cumel 3tyzdne aj to som mu nanutila a potom honuz nechcel vobec. Na ruky sme brali kym sa upokojil a polozili spat do postele. Lepsie cumlik ako 300x za den sa kojit

btus
16. apr 2023

@lylyjana ja som zase opačného názoru - radšej dám viackrát na prsník ako cumeľ. Vec názoru 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ikonica
16. apr 2023

Moje mali max pol roka, aj to som im ho v podstate 'nanutila', nevyzadovali ho nejako... Ako presli na novu velkost, tak uz ich nechceli a uz som im ich nedavala... Na kojenie cumel nemal ziaden vplyv... Ani flaska na dokrmovanie cca mesiac po porode kym sa poriadne rozbehlo kojenie...

majlo1234
16. apr 2023

Pripajam sa k zastancom nosenia, urcite si doprajte tento kontakt, babatko nebude male vecne a je to pre deti prirodzeny sposob, ako sa utisit a upokojit, citia sa bezpecne

nairia
16. apr 2023

nie, cumel k babatku (nutne) nepatri, ale nosenie na rukach ano... ved ten cloviecik je 3 dni na tomto svete, teraz nic ine by si nemala robit, len ho pocas jeho bdenia mojkat a mat na sebe... potrebuje citit tvoje teplo, tvoju blizkost, tlkot srdca, co pocuvalo vacsinu svojej existencie. zrazu je vonku, na svetle, pri roznych zvukoch, ludoch, podnetoch, ty si jeho jedina istota a rovnako tak ten prsnik- nie je to len o jedeni, ale aj o upokojeni a pocite istoty.
moja cumel nechcela, doslova ju vytacal a namiesto upokojenia ju len rozdrazdil, takze po par pokusoch sme to dalej neskusali. na rukach sme ju spociatku nosili kolko bolo treba...

svokrinjazykmonika
16. apr 2023

Niektoré deti cumel absolútne odmietajú ako moja a niektoré ho majú radi hneď. Tak je to na tebe, ak chceš daj ak ho to upokojuje. A na rukách nos čo najviac, alebo v šatke a nosiči. Také neexistuje že sa dieťa nosením rozmazná, to rozpráva taká jednoduchšia, stará škola. Prvé tri mesiace dieťaťa sa volajú štvrtý trimester. Pre neho si celý svet, nebude ťa chcieť opustiť ani na chvíľu.