Deti ma neposlúchajú a robia si čo chcú
Ahojte, zas raz idem po radu tu na MK lebo mi parádne radite. Naozaj aj ta téma ktorú som založila minule že nič nestíham posledné dva dní praktizujem niekoľko rád a všetko stíham. Ale k veci moje staršie deti lebo ich mam 3.Syn 8r a dcérka 5r.strasne ma nepočúvajú pred ľuďmi keď niekde som alebo je u nás niekto na návšteve ci už cudzí alebo rodina no katastrofa, poviem slušne prestaň, nerob nepomáha, kričím nepomáha, čapnem po riti nepomáha. Úplne si robia čo chcú. Alebo syn dnes úplne ne hapacka bola som s deťmi bon, prišla k nám švagriná a syn na ňu že Chod mi kúpiť dačo... A ja Darki to ako sa správaš a on ešte horšie drzo... Ani von ma nepočúvajú si robia čo chcú som z toho na nerv v normálne stále rozmýšľam co som spravila zle.... Tak dievčatá moje radite mi 😉🤟❤️
@lauriema urcite tabulka, odmeny...das im do riadkov cinnosti co maju denne robit,vratane spravania.. vecer vyhodnocujes..ak splnili smajlik ,ked nie cerveny smutny.
Na konci tyzdna vyhodnotenie a odmena, musi to byt nieco,co velmo chcu...aby ich to motivovalo sa snazit..toto ucinkuje,ver mi. A kludne aj opacne, trest ak na to budu kaslat,vezmi nieco,co tiez velmi chcu a neboj sa placu, revu, reakcie...povedz im,se to je nasledok ich konania.
@lauriema myslím ze u vás je hlavným problémom tvoja úplne odlišná povaha ako ma tvoj syn. Ty nechápeš jeho, on nechápe teba.
Možno by si mala trochu zvolnit a nevyzadovat 1000% poslušnosť a riadenie každej sekundy života, deti niesu cvičene opice. Skôr im nastaviť pevné pravidlá, systém a nechať ich vyzrat si dôsledky keď neposluchnu a zároveň veľkú slobodu ako odmenu keď si splnia co majú.
Tvoj syn je nezávislý typ, myslím ze on si potrebuje všetko vyskúšať na vlastnej koži. Proste na neho platí radšej ho nechať spadnúť a udrieť sa ako mu dookola pripomínať že nemá niekam liest lebo môže spadnúť a udrieť sa.
Daj im jasne pravidlá, nemenné denne povinnosti (napr. Naložiť umývačku riadu, prečítať 3 stránky knihy, upratať večer izbu) a keď splnia tak odmena, napríklad mobil. Ako písali baby, neboj sa vyhodiť hračky ci sladkosti do koša. Na 8 ročného bitka neplatí, ani krik, keď riešiš všetko krikom deti sú voči nemu odolné. A hlavne zbytočne lutovanie im naozaj nepomoze.
Je drzý na svagrinu a chce aby mu niečo kúpila? No poslala by som ho napísať si zoznam co všetko chce, ešte by som ho hecovala nech si tam aj playstation napíše. By si videla tu jeho reakciu keby naivne píše a vy sa na ňom zabavate ako vám naletel. Druhý krát by si rozmyslel ci sa strapni nejakými príkazmi. Ste dospelý, mate mentálnu prevahu, tak ju ukážte, dajte mu ju pocitit. Bez kriku, vyhrážok, zbytočných scén. Nech sa učí na vlastných chybách. Ma len 8, pockaj keď príde puberta, to len začne byť drzi. Musíš sa naučiť ako na neho už teraz
Ešte na trochu zarazili niektoré veci...
Ma prázdniny, prečo od neho chceš aby sa učil? Véd učiť sa bude v škole nie? Tak isto knihy, nie každého to baví. Dohodnite sa na 3 stránkach na deň, nech si vyberie sám. Aj keby to ma byt atlas vtákov alebo rybárska príručka. Alebo zaujímavá téma na internete. Budte dôsledný, on si zvykne. Nenutte ho čítať iba vtedy keď si zmyslite vy ze teraz by mal. Stačí ze musí čítať, ostatne nechajte na nom
Tiež nechápem prečo si ho nepustila s dedom von? Co je na tom ze vola starkemu? Prečo nemohol ísť, lebo to nebol tvoj nápad?
Neriad ho toľko. Daj mu pevné pravidlá, systém aké aj slobodu a možnosť rozhodovať o veciach v jeho živote (voľný čas, krúžky, oblečenie) uvidíš tu zmenu
Pozri malá má 5. Na mňa si dovolí viac lebo jej to dovolím ale na sestru? Ani náhodou ona má autoritu väčšiu stačí že na malú pozrie a vie že je zle.
K tomu materializmu ... ten deti nemení stále. Malá má plno hračiek ale aj plno sme podarovali a bežne v hračkárstve povie že toto nechce nech majú deti. Túžila po bábike má ju túžila po ďalšej musela vydržať nemala ju hneď.
Na druhú stranu a malou sa toľko nasmejeme že konec 😀 ale na druhú stranu ani nám nesvieti slnko niekedy ... to isté deti sú týždne že je malá pohoda na všetkom sa dohodneme a ptm zrazu BUM ona nebude ona nechce ... a neboj aj u nás hračky leteli do koša neraz ale tu bol rév že NIE NIE NIE 😀😀😀
A 8 ročnému by jedna letela keby na mňa vrieskal
@lauriema tiež nechápem prečo si ho nepustila s dedom.. sama si písala ,že malo idete von lebo do večera praces a varíš..dieťa sa nudí chce niekam ísť a nemôže..Keď si to neviete zariadiť vy ako rodičia ,tak buď rada ,že deti má kto zobrať von.. Poriadok a plne hrnce nie sú všetko..Ak už mu doprajes všetko od hračiek ,cez plech koláča každý deň,tak mu dopraj aj mať nejaké zážitky ..nie len spomienky ako sedí doma a čaká či pôjdete aspoň na ihrisko..
@lauriema s kým bude 7 m, keď pôjdeš do práce?pravdepodobne so starými rodičmi a to bude ešte horšie.Ty si už niekde písala, že syn trávi veľa času s dedom či tam býva?Dobrá, milá, ustupciva mama, ktorá každému vari po chuti a všetko kúpi tu si nikto vážiť nebude.Toto je miesto, aby tvoj muž povedal synovi mamu budeš poslúchať má toho veľa, ak nie tak zaluj.Tento vek sa Ti nezľakne nejakých hodnotiacich tabuliek to platí na 4,5 r deti Neboj sa byť prísna je to pre deti dôležité, aby mali mantinely.Nebude Ta mať menej rád, keď vezmeš mobil či dáš trest, ale ak zavolá starým rodičom tak ti ho polutujú a efekt nulový.S chlapcami treba tvrdšie akonáhle zisti, že Ťa má omotanu okolo prsta bude to zneuzivat.uz teraz vidíš, že si robí čo chce máš posledný čas byť dôsledná a nejaké pravidla
@janulik2008 Ja keď poviem, deti ideme triediť hračky, nič sa nakoniec nedá preč, všetko zrazu potrebujú.. Aj keď sa už vôbec s tou hračkou nehrajú
@lujza123 Chcem aby sa učil aj cez prázdniny, myslím si ze 5 príkladov z M. Prepis nejakej vety plus čítanie ešte nikomu neuškodilo... Véd by bol úplne mimo po 2m keby sa vôbec neučil. Knihy na doma toľko ze si môžem kníhkupectvo otvoriť aj Albi knihu ma napr. Jeho žiadna kniha nezaujíma.... Mne nevadí ze vola star. Rodičom ale ze si im povie klamstvo, že ho tyram atď.... Chápeš? A dedo hneď na mňa ze nemám mu rozkazovať že je zlatý chlapcek😪
@lauriema s tým čítaním bojujeme aj my doma, dcére sa moc nechce, ledva prečítala harryho Pottera, čo ináč filmy miluje.
Niekedy ale stačí zmeniť prístup a deti donútiť učiť sa tak aby o tom nevedeli. Vieš keď mu povieš ze idú sa počítať príklady v jeho detských očiach je to strašná nespravodlivosť, všetci majú prázdniny a on sa musí učiť. Jasne ze sa búri. Skus mu dávať úlohy nenápadne. Popros ho nech ti prečíta nejaký recept na koláč. Ze ci by ti nemohol vypočítať koľko gramov múky treba keď chceš 2 násobne množstvo ako je v recepte. Nechaj ho napísať zoznam veci co kúpite v obchode. Popros ho nech vypočíta koľko rožkov treba kúpiť na 7 dní keď každý deň zjete 5.atd.
S tým klamanim je to blbé, ale deti v jeho veku si takto vymýšľajú často. Najhoršie je ze dedo nespolupracuje, pritom by stačilo keby nabudúce pri zalovani povedal ze mu neverí, že mama by ho nikdy netyrala. Takto keď ho ľutuje ho v tom len podporuje. To si urobila správne keď si ho nikam nepustila keď si takto vymýšľal.
@lauriema
Parádna výchova, klobúk dole.
Mne keby raz syn pred inými povedal, že ho týram, lebo od neho vyžadujem povinnosti, v tom momente by som mu zbalila kufor( a akože zavolala sociálku) nech ide....keď ho mama týra tak mu bude v decáku predsa lepšie....hneď by sa zbadal.
8 ročný už nie je hlúpy, ale vo vašom prípade vychcaný.
A potom mu nezabudni za odmenu upiecť koláč.

@jany149 Ahoj, ďakujem ti ze si sa somnou podelila o svoj príbeh... Máš presne pravdu vlastne všetky ženy mi to tu píšu ze zle vychovávam a preto to určite zmením...