Dieťa a technológie: Vadí vám tablet alebo televízor?
Baby, sledujú vaše ročné deti TV, prípadne púšťate im tablet, telefon, počítač? Priznám sa, že ja som na to dosť alergická a vôbec nie som toho fanúšik. Lenze naša rodina - starí rodičia, krstní a pod, malej hocikedy púšťajú na telefóne či počítači pesničky, videoklipy, reklamy.. Svokrovci mi povedali, že u nich platia ich pravidla a budú si robiť, čo chcú. Mňa to hrozne irituje.
@tanyag presne! Tento príspevok mi zdvihol tlak spolu s “EHM” 🙈🤯
U syna som to dodrziavala strikntnejsie,pozeral naozaj malo v tom veku..viac menej len u svokrovcov,kde ide tv v podstate nonstop ako podmaz.ale samozrejme casom aj doma rozpravky,videa po angl.ked sa narodila dcerka samej som to nepustala,ale pri synovi sa potom uz zviezla ovela castejsie..ma 2,5r.a vie asi 15farieb po anglicky,pocitat do 10 po anglicky a asi 15-20 takych fraz.od wake up,come on,no way a bezne ich pouziva v hovorovej reci :D takze za mna telka nieje zla,ak sa pustaju videa pod dohladom..telefon vacsinou na ceste autom do stojanu a presne ako pises ,moj otec alebo svokra im obcas na telefone pustaju take kratke videjka a deti sa z toho naramne tesia..neriesim.nieje to denne,doma im na telefone inak nepustam,tablet nemame,tak im to nechyba.deti mam dost zive,niekedy je tv naozaj jediny sposob ako ich usadit a skludnit najma ked su chori :Dv
@adalee tak to je prilis
Moja 2 rocna pozera rozpravky od malicka v TV, v tablete, mobile aj v kociku a som s tym uplne v pohode. Ale jasne ako kazdej mame vyhovuje nech robi.
Baby ja som v dvoch rokoch vedela vymenovať všetkých biskupov Slovenska, lebo mi starký ukazoval kalendár a opakoval ich mená.... Myslíte si., že si to pamätám doteraz? To, že vie 1,5rocne dieťa vymenovať farby alebo nejaké anglické frázy ešte neznamená, že to bude prospešné pre jeho život a bude si to celý život pamätať 😉Jednoducho tak funguje audialna pamäť. Ak to dieťa počúva, tak si to zapamätá. Preto sa od vás naučí aj rozprávať. Keby ste mu púšťali čínske videa, bude vedieť čínske frázy 😉
Ročnému??🙈a co budu davat ked pojde do skoly?To sa Vam moze vypomstit,dnesne deti su fakt ine,ina strava,ovzdusie a tie blbosti a la youtuberi,..
Nam islo max.Duck Tv, a ked sa oducali od plienok,tablet hrací.Este je to moc malinke dietatko🥰, ved to je za odmenu,moji ,,starí,, 6 a 9 si stale dokazu kreslit a vyfarbovat, slovo nuda nepozname.
@sense a potom sa ti rodicia cuduju, ze ma dieta problem s rečou a so slovnou zasobou.Čo tak mu radsej citat rozpravky, ved nad PC a mobilom bude este dost ako dospelak🤦🏻♀️🤷🏻♀️
@eva233 amen. Presne tak. A zeny to tu obhajuju, ze ich dieta vie po anglicky farby🤦. Staci travit s dietatom cas, nauci sa cokolvek.
Do 2 rokov vôbec!!! od 2 do 5tich rokov max. 1 hod. denne. Veľa s dieťaťom sa hrať, komunikovať, spievať mu, pozerať obrázkové knihy, dieťa sa nemá čo učiť rozprávať z mobilu, tabletov... Vy ste rodičia, vaše dieťa, slušne im vysvetliť, že viac bude, keď sa mu povenujú osobne. Ak nepomôže, žiaľ, dieťa si beriem a starám sa o neho.
@jana_eyre_2 môj 12r syn si tiež myslel, že ma jediný rodičovskú kontrolu a obmedzeniami času, aplikácií... tak som sa na to pýtala v škole a majú ju skoro všetci. Len sa možno tak strasne za to hanbia, ako môj syn, tak o tom nahlas tie decká nehovoria 🙂
Používanie telefónov, tabletov... celkovo preukázateľne znižuje IQ. Odporúčam každému vypočuť par podkastov alebo youtube videí profesora Stranskeho. Je to vyslovene strašidelné, ako toto vplýva na mozog deti. Mam 12 r a 5 r syna. Keď bola korona a my sme mali homeofices obaja (na ktorých pracujeme) a k tomu dve 2 a 9 r deti doma, pozerali dosť telku, hrali tablet. Po tých pár mesiacoch lockdown bol dosť problém ich to oducit. Teraz obaja 2 hod denne su pred obrazovkou. Starsi telefon a hry, mladsi playko strategicke hry + rozpravku. Takze tiez uplne nedodrziavam odporúčania neurologov... inac Cesta autom aj 5 hodín k babke bez tabletu - hráme hry, kukaju z okna, nudia sa. Reštaurácia- bez tabletu. Rozprávame sa, mrncia, že dlho čakajú, tiez zahrame nejaku hru kartovu,... pozriem okolo seba vonku, 2r decko v kočíku s telefónom v ruke. Wtf??? Minule som bola u lekára. Ročne decko pri odchode z ordinácie telefón v ruke v kočíku. Potom ho mama prebalovala a otec držal telefón nad hlavou decka, aby videlo tu fiha tralala. To je také šialené. To nie je o tom, že nech si každá mama spraví, ako chce. To je akoby ste videli 8 rocne decko fajčiť za školou, 11 rocne opité a poviete, že nech si každý robí ako chce. Toto strasne vplyva na celu komunitu ludi. V podstate posledných 10 rokov sme online všade a výskum je v plienkach. Ale prognóza katastroficka. Ucitelia (nastastie) berú ráno detom telefóny v nasej skole, po vyučovaní ich vracajú, niektoré krajiny už úplne zakázali nosiť telefóny do škôl aj stredoškolákom. V sillicon valey nemajú deti v školách už žiadne počítače, ani interaktívne tabule do určitého veku, lebo to preukázateľne poškodzuje mozog, kognitívne funkcie... je to strašne.
@espeo 😀 môže byť jasné, len my sme sa k tomu dostali tak, že som im navrhla aby si zobrali do školy kartové hry keď budú mať voľnu hodinu a on mi na to povedal že sa nemá s kým hrať lebo im učitelia dovolia byt na mobile.. na to som sa pýtala že či to len on má obmedzenie a že hej, že všetci ostatní drtia mobil.. takže nemyslím že by to bol aj u nás rovnaký prípad.. skôr by som verila tomu že žiaden rodič už neprizná že mu je to jedno... Ale obviňovať nikoho nechcem samozrejme..
@espeo a samozrejme moze byť že ma tým chcel donútiť k tomu aby som mu dala viac času ale u mňa s tým nepochodí..
@espeo áno je to strasne 🤷🏼 ja tiež keď to vidím.Dieta s cumlom a mobil/tablet v ruke 🤦🏼♀️ Radšej keby sa sústredili oducit ho od cumla a nie naučiť ho na elektroniku.Ale to by sa tomu dieťaťu museli najprv chcieť venovať.Ja tiež pustím môjmu synovi (za chvíľu 3r) občas telku aj pesničky na mobile.Ale má to minimálne
@penelope2066 moje dieta ma cumel aj tablet a nemam pocit, ze sa mu nevenujem. Nesud nikoho koho nepoznas ☝️
@rybka1987 Pisala som to všeobecne...Citala som Tvoj predchádzajúci koment odkedy dávaš svojmu dieťaťu mobil a radšej sa nejdem k tomu vyjadrovať.Je to Tvoja vec.Nesudim,je to môj názor.Pre mňa je to nepochopiteľné,strkať do rúk takému malému dieťaťu mobil,tak ako je pre mňa nepochopiteľné aby malo väčšie dieťa cumel.
@penelope2066 v poriadku, ja som len reagovala na tvoju poznamku, ze tymto rodicom nechce venovat svojim detom.
@rybka1987 pre mňa nieje venovanie sa deťom dat mu do ruky mobil/tablet.Ak treba dieťa zabaviť napr. aj v kociku tak je plno ďalších veci čo mu dať do ruky.
@penelope2066 ok
@silvike mne by šlo srdce puknut🥺Vedome im škodit.Dobrý sluha,ale veľmi zlý pán.Tak by som to nazvala.Ale nemozeme kazdeho zachranit, musime si tych svojich ochranit 🥰
starsej som zacala pustat aktivne rozpravky az ked mala skoro 3 roky .. ( predtym len ked som napriklad s muzom v nedelu pozerala nieco a ona sa motala okolo, alebo ked mi nakukla do mobilu ked som nieco robila , uplne sa tomu zabranit neda ) ale teraz mladsia veru so starsou nieco zhliadne lebo veru ju nezavriem do izby ked starsia nieco pozera … ale je to tak max raz do tyzdna .. u nas to nikdy neficalo presne preto lebo ja cez tyzden telku zapnutu nemam ( ani TV stanice normalne nemame ) a zabavat tym deti je pre mna nepripustne … racsej nech sa nudia.. a hladaju si sami co budu robit nez pasivne sediet a cumiet do bedne 📺
@hendikep cesta sa vzdy najde🙂aj nudit sa obcas treba.Moji sa dokazu zahraj aj uzavermi od kapsičiek,vyrobia si z tvrdeho papiera hracku a pod.Ale v tv si radi kuknu dokument,vecernicek.Ale su uz vacsi.
@evelyn0303 presne … moja mama ked pride na navstevu tak hned, s co tu robite cele dni? a uz jej nieco pusta na mobile ( starsej 4,5r) a ja som zato aby proste si zabavku nasla .. ak momentalne varim napriklad .. a vie sa pekne vyhrat s hocicim, ma trpezlivost vie pockat ked treba … ved mne sa v detstve tiez nikto nevenoval nonstop …
@evelyn0303 len bohužiaľ TV a pc s tým nemajú veľa spolocneho😉 skrz reči myslím
@danielahamar deti, ktorym rodicia pravidelne citaju, su na tom neporovnatelne lepsie.Ani 3 rocak s dudlom nebude mat motivaciu vyslovovat hlasky, ked ma usta zapchate.

Áno, moja sleduje. Keď nás trápili zuby a nespala a revala, tak sme boli aj 3 hodiny na krtkovi. Púšťala som jej rozprávky na dvd primerané veku s tým, že som jej to komentovala a opisovala. V dvoch rokoch dostala svoj vlastný tablet, naučila sa ho ovládať, sťahovať hry. Stiahla som jej hry pre jej vek , na YouTube pozerala detské pesničky a videá. Hneď aj v dvoch rokoch vedela tvary a farby dokonca aj po anglicky. Teraz má 6 rokov, sem tam si zahrá niečo alebo pozrie videá. Už ju tablet nebaví, chce mobil, aby mohla telefonovať s babkou, kamoškou. Oči má v poriadku. Nie je na tom závislá, hrá sa aj s legom a lolkami, veľmi veľmi veľmi veľa kreslí a tvorí, nápady berie aj z tabletu. Máme aj iné aktivity. Ja v tom u nás problém nevidím, je doba digitálna.