icon

Dokedy by mal novorodenec pribrať na pôrodnú váhu?

31. jan 2025

Ahojte, aké máte prosím skúsenosti?
Dcéra sa narodila s váhou 3500g, z pôrodnice sme šli s 3200g a teraz má tri týždne a má 3390g. Je iba dojcena. Nie je to málo?
Premýšľam,.že začnem dokrmovat, dnes celý deň plače, možno od hladu? Dojcena je podľa potreby. V noci prespí aj 7 hodín. Ciká, kaká normálne.

barka1
31. jan 2025

Co poradňa? Kolko je to "podla potreby"? Asi nie dost, ked si myslíš, že place od hladu. Kojis aspoň 8x za 24h? 190g za 2 tyzdne mi pride málo.
Moj sa narodil predcasne, klesol na 1750g a za 25 dní v porodnici bol na 2500g.
Ak máš pocit, že poriadne pije a máš dost mlieka, nedávaj UM. Radsej ju nakoj aj v noci. Je to dolezite aj pre tvorbu mlieka.

zobaka
31. jan 2025

nas sa narodil 3800 g na poradni 3200 g, plac od hladu, mlieko dr. hned nakazala, to uz som sama zacala podavat, potom kludne babatko

lucia23529
31. jan 2025

Nekazali tie bábätko budiť v noci ? Nám každé 3 hodiny aby priberalo a žltačke 🙂 častejšie ponúkaj kľudne keď sa zobudí a potom pred spinkanim a ak vydrží hore dlhšie tak aj pomedzi to

autor
31. jan 2025

@barka1 podľa potreby myslím tak, že jej dám, keď pýta...na prvej poradni po pôrode ju doktorka nevážila. Neviem či existuje niečo ako "slabé mlieko", ale prvé dieťa som sa snažila dojčiť do 3 mesiacov a iba plakalo. Potom som to vzdala a prešli sme na UM a už bolo spokojné aj pribralo.

autor
31. jan 2025

@zobaka potom ste prešli čisto na umelé?

lucia23529
31. jan 2025

Nedávaj jej iba keď pýta…skús ponúkať, moja teraz keď je väčšia už si vypýta ale niekedy jej tiež ponúknem keď mi príde že dlho nepila alebo ma prepadnutu fontanelu

nataliia_11
31. jan 2025

Ak váhový prírastok len 190g za 3 týždne určite by som nenechávala spat 7 hodín… viem že su rôzne názory na to budenie a možno niekto by so mnou nesúhlasil… a tiež v noci je najväčšia tvorba mlieka, teda čím viac kojis v noci tym viac sa ti tvorí mlieka a možno ani nebudeš potrebovať dokrmovat

lucia23529
31. jan 2025

Môžeš kľudne aj dojčiť aj dávať um. Najprv nadojčíš a keď ti príde že naozaj je jej malo daš ešte 30ml UM tak mi vravela doktorka lebo sa mi tiež slabo rozbiehala po cisárskom laktácia a po 8 týždňoch už som iba kojila

autor
31. jan 2025

@lucia23529 no práveže dnes keď stále plače tak jej dávam mám pocit stále, každú hodinu-dve a nepomáha to

autor
31. jan 2025

@nataliia_11 vďaka, to som nevedela.

zobaka
31. jan 2025

autorka - ja som chvilu este kojila plus umele, ked napr. hodinu jedol a nic z toho, nakoniec po cca 2 mesiacoch a nieco uz cisto na UM, ale u nas bol problem aj silny reflux, cize materske vygrcal a umele huste nie

majamat
31. jan 2025

och malo pribrala. moja dcera od narodenia do 1m asi 750g, no ona neschudla vobec. cize za 2t asi 500g.

personality
1. feb 2025

Denne by malo babo pribrať cca 30g.

ina2405
1. feb 2025

Málo priberá, začni oveľa častejšie ponúkať, nie keď si pýta a v takomto štádiu by som ponúkla aj UM popri materskom. Je vyhladované podľa mňa. Nesleduješ hmotnostné prírastky?

majamat
1. feb 2025

bolo by fajn, keby si zaopatris vahu a odvazis pred papanim a po papani. aby si vedela kolko dokaze spapat.

autor
1. feb 2025

@ina2405 váhu som nesledovala, lebo vyzerala spokojná, až včera som odvážila a zhrozila sa. Už som dala UM a už neplače.

ina2405
1. feb 2025

Tak super, prikladaj často a pravdaže dokŕm UM. Ak malinká nevie dosť vytiahnuť, príp.ty nemáš dosť mlieka.

jamidea
1. feb 2025

My sme z nemocnice sli s porodnou vahou po 3dnoch.
Toto je podla mna fakt zle, prepac, nechcem strasit, ale volaj v pondelok lekarke aby sa nieco nestalo. A ponukla by som dietatu umele. Hned

momo00
1. feb 2025

No moja malá mala po dvoch týždňoch pribrala až 1450gramov. Ale teda ja som mala mledzivo už v 12 týždni v tehotenstve. Mne sa to zdá strašne málo. A bola presná ako hodinky. Každé tri hodiny chcela papať. A ostatné mlieko som musela odsávať, pretože ani z jedného nevypila dosť. Ale moja sestra mala tiež málo mlieka. Doktorka, že čo by mala málo veď má veľké prsia. Ale aj tak jej odporučila mlieko. Keď jej dala prvú fľašu, tak malá ju zdrapla do ruky a nechcela ju pustiť aká bola hladná. No a ja malé prsia a po pôrode veľké až strach. Aj najväčší košík bol málo. Tak mlieko putovalo mačkám, prasiatkam... 🤣 Každý to má inak. Tak radšej jej daj.

dixitka
1. feb 2025

Určite málinko pribrala, dolná hranica normálneho priberania je v tomto veku 150 g týždenne, také optimum sa uvádza až 200 g, no a tvoja toľko ani za 3 týždne nedala… slabé mlieko neexistuje, no môžeš ho mať málo - treba skúsiť malú častejšie prikladať, viac kontaktu koža na kožu, veľa piť, prípadne aj bylinky na podporu dojčenia… ak to nepomôže alebo nechceš ísť touto cestou, tak UM, alebo teda kombinácia dojčenia a UM, kým sa bude dať.

majamat
1. feb 2025

aj napriek tomu skus stale priklada. aspon takto vies, ze ked neplace, ze je dost napapana. moja dcera plakala stale koli refluxu, cize u nej sa mi to nedalo takto fakn odsledovat.

autor
5. feb 2025

5. deň na UM a už ma 3600g 👏👏👏

majamat
5. feb 2025

och, super. lepsie takto ako trapit dieta. prikladat stale mozes, moznos a ti podari rozbehnut laktaciu a dokormovat UM.

jamidea
6. feb 2025

Uff, super, lebi to bolo zle predtym. Teraz mas 200g za cca tyzden. Dobre ze si ju odvazila predtym.