Hádzanie kamienkov na šmýkľavku
Ahojte maminy, možno pre niekoho zvláštna téma, ale potrebujem poznať názor ostatných. Moja mladšia dcérka rada hádže kamienky na šmykľavku. Ja osobne na tom nevidím nič zlé (aj staršia to rada robila). Beriem to tak, že deti sú fascinované v určitom veku tým zvukom. Ale dnes na ihrisku na mňa jedna mamička zazerala, keď som to dcérke dovolila (pokaždé som samozrejme kamienky dala zo šmykľavky dole), lebo ona prikazovala svojím deťom, že sa to nesmie robiť. Tak som trocha zmätená, že čo je na tejto činnosti také zlé. Ďakujem a pekný deň.
boze to je diskusia....ved ta mamina nepisala ze sa jej dieta postavi meter od smyklavky a so silou dospeleho atleta hadze kamene do smyklavky aby ju znicila, aby zranila ine ubohe deti ktore to v zivote nerobili....
predstavujem si male dieta ktore stoji na konci smyklavky, naberie 5 kamienkov o velkosti 0,5 cm, supne na spodok smyklavky a tesi sa z toho....
jasne zakazat, dieta vykazat z ihriska, matke dat pokutu a najlepsie fotku na sidlisko rozvesat aby si na tieto 2 nebezpecne individua davali pozor....
@horana hm, veru, nici sa. Ta nasa smyklavka ma doslova mini kratery na spodnej casti, prave v miestach kde sa kladu kamienky. Po plochych podrazkach topanok ci po zadkoch to nebude. Zrejme ten sklolaminat ma svoje limity a v kombinacii s kamienkovym podkladom to nie je stastna volba.
@lubiduch 😀 nooo, tiez ma pobavili tie komenty podaktore. To ale nic na veci nemeni, ze fakt to nici tu smyklavku. Kladenie ani tak nie, ale nasledne smykanie po kamienkoch. Kazdopadne musim priznat, ze ak by sa ta smyklavka tym nenicila, aj mna by bavilo spustat si dolu kamienky. 😀 😀 😀 Nedivim sa, ze to tie deti bavi...no ktorime sa. Co narobime. 😀
@egyptanka Ahoj, necitala som celu diskusiu, ale mozem povedat, moj syn to robi ,, odjakživa,, . Nie zakazdym, ked sme na ihrisku, ale občas ho to ,, chyti,,. Ja sa nad tým nejako extra nerozčulujem - o chvilu ho to aj tak prestane bavit, kamienky vzdy spolu upraceme a hotovo. Mam omnoho dolezitejsie starosti v zivote ako riesit ostatne maminy na ihrisku. Toto by som si fakt nevsimala.....keby niekoho ohrozoval, to je ina vec.....
@miku1 Hej som z BA, a fakt to tu menia kazdu chvilu odkedy sa mi narodili deti na najblizsom ihrisku nam tu uz 3x menili vsetky prvky, obycajne ihrisko, nie je to ani ziadne z tych vystavnych ako napr. pri Auparku a pod. nie, je to obycajne sidliskove, a to fakt neboli vobec na konci zivotnosti ani znicene, a aj ine v okoli su uz ine nez ked som tam chodila s malymi detmi...jednu jedinu smyklavku tu mame od sociku na vedlajsom sidlisku, taku kovoku vysokansku to sa uz dnes ani nevyraba povazovalo by sa to asi za nebezpecne podla EU noriem - ale ta je neznicitelna, tak uz sluzi zo 40 rokov a stale ako nova 🙂.
To fakt tam mate este lavicky z cias tvojej mladosti - to je huste....a normalne vydrzali?
@koniarova no neviem, tvorive to zrovna nie je..myslim,ze kazde dieta fascinuje,ked prvy krat zisti,ze okrem jeho zadku sa zmykaju dolu aj ine veci😀..jasne,ze normalna matka nedovoli ohrozit ine deti a poskriabanie?u nas na ihrisku nie su doskriabane, asi su natrete silnym naterom,urcite vyrobca ratal aj takymi vecami....a tie nerezove sa poskriabu z hocicoho...dieta moze mat aj v podrazke kamienky atd..
@monciky vidím, že si tehu a asi to je prvé dieťa. Skús sa vrátiť k tejto téme tak o 2-3 roky a potom píš, či chápeš alebo nechápeš niekoho postoj....
Ja som tiež mala kooopec teórií a aká len budem múdra, keď prídu deti, ale realita je iná ... deti nie sú stroje, ktoré sa namažú a fungujú, ako by sme chceli my.
Ja chodím s malou na ihrisko preto, aby sa pohrala a nie preto, aby som ju tam buzerovala.... a že sa mi vráti špinavá? No a čo, práčka operie....ja zavesím, ožehlím a uložím do skrine... 😀 😀 😀 😀
Možno nie som mamička podľa knižky, ale deti sú spokojné.
moj to má tiež zakázané ,odjakživa ,to isté bude aj pri malej,rovnako aj to aby neišli na preliezky kam vekovo nepatria,to isté platí o nafukovacích hradoch..a aby nebehali v protismere ked su tam iné deti atd,atd..videla som v parku pár veľmi škaredých zranení,kde na vine bol vždy rodič dieťaťa,babka,dedko.a .nie tie iné deti a maminy čo na to zazeraju,
,ak sa vám baby nič nestalo ,nemáte podobnu skusenosť,budte len radi ,je to fakt nepríjemný pohľad a aj tie zranenia..stačí okamih
a videla som aj dievčatko čo si veľmi škaredo poškriabalo na kamienkoch ,na šmýkale na nohách mala z toho také škrabance ,popálené ,červené ranky ,že s nou išli hned preč,,odvtedy ja vzdy pozerám či na šmýkale skutočne nič nie je
videla som škriatkov bez dozoru ako sa kamenom snažia prerezať lano na preliezkach a rodičia na nich len z diaľky zhukli,že idu domov..zober si,že tvoje dieťa sa tam ide hupať a rupne to pod ním,len preto,že iné si neváži ,to čo tam je pre všetkych..a nie preto,aby jedna mamina plátala gate dieťaťu ,len preto,že iná mamina to má u riti
toto nie je len o kamienku ,niektorí rodičia a deti sa správaju ako divé prasce 😠
naši tiež mali odo mna zakazane hadzať kamienky na šmykačku a všetci štyria to prežili v psychickom zdraví 😀
jednoducho sa tym laminatove šmykačky ničia, ved to je jednoznačné bez diskusie, hlavne od tych malych a ostrejších kamenov ... miest kam sa daju hadzať či spušťať bezpečne kamienky je plno, napríklad voda, jama, hocijaká naklonená rovina či prázdny priestor .. valať sa po zemi mohli a chodili z ihrísk špinaví ako prasce, mohli po šmykačke liezť v protismere a aj hocijako inak, lebo to šmykačku neničí ... nemyslím si, že by som deckám zákazom hadzania kamenov na šmykačku ukradla detstvo 😀 😀 😀
@fra protismer neničí šmýkalu,to je jasnačka,ale ja som videla chlapca ako sa šmykol,normálne zhora ,na tej točivej šmýkalke a medzitým sa tam zdola začalo štverať dievčatko,zostrelil ju dole nohami,on nemal šancu sa tomu vyhnuť ,tých nešťastných pádov a nehod je veľmi vela ,s tým sa tu málokto pochváli
☹
@horana samozrejme kompromis treba, na vlastnú šmykľavku môžu deti hádzať kamene, len ich musia upratať a nehadzat keď du tam iné deti 🙂) moje baby učím nenicit cudzie ani svoje veci a dôvody, ze ju aj tak vymenia oveľa skôr u mňa neobstojí, nie je to naše ale pre všetkých... nechala by si svoje dieťa kopať do cudzieho auta, keby kreatívne konalo do rytmu pesničky, lebo sa mu to páči a ved nemá toľko sily aby ho poškodil? nejde o šmykľavku podľa mňa ale o princíp...
Co sa tyka prvej časti, nehnevaj sa ale trojročné dieťa pri jazere, kde je hlava na hlave, plno ľudí, a matka leží, opaluje sa a mysli si, že ho ta 5 ročná dievčina postrazi? toto je totálna nezodpovednost... súhlasím, ze na deti sa nedá dohliadať 24/7 a tak isto s tým, že to ani nie je správne. preto, ak sa chcela opaľovať, mohla sa na balkóne v byte, alebo pri bytovke, kde bývali a malý si mohol pobehovat a hrať sa, kedze aj ja som tam žila, bolo to uzatvorené a ako deti sme mohli hrať a behať kade tade 🙂)
moje baby sú z tých živých deti, jedna ma diagnostikovane ADHD, poruchu pozornosti, a ďalšie problémy, obe od 18tich mesiacoch nespia cez deň, a behajú cely deň ako naspeedovane 🙂 takže viem co to je mat také deti 🙂 aj oni behajú sami po vonku, bicykluju sa po ulici sami, hrajú sa so susedovymi deťmi, ale podla seba viem kedy sú situácie kedy na nich treba dohliadnut aby sa nič nestalo...
@barcelona94901 jasne, však len ked sme boli na ihrisku viacmenej sami a to byvalo pomerne často, na ihrisku plnom detí som im liezť v protismere nedovolila
Pridám aj ja môj postreh... Osobne mi nevadí, keď sa takto detičky hrajú, ale môjmu to zakazujem z jednoduchého dôvodu - veľmi ľahko sa kamienky môžu ocitnúť na hlávke iného dieťatka. Deti sa radi šantia a ešte celkom nerozlišujú, ako veľmi sa tým dá ublížiť druhému.
Minule som šla s malým do lekárne, po ceste sme natrafili na šmýkalku, šiel sa šmyknúť. Ja som si nevšimla, že na jej konci je nahádzaný piesok a kopa vody. Takže môj malý skončil komplet premočený, špinavý a ešte k tomu vyzeral, akoby sa práve pokakal...
Takisto mi vadí, keď sa na detských ihriskách zdržiavajú teeneageri, ktorí ničia zariadenie určené pre malé deti. Učme naše deti vážiť si nielen svoje, ale aj cudzie veci, je to aj pre iné detičky, prípadne pre ich mladších súrodencov. S kamienkami sa dá hrať aj mimo šmýkalky napr. hádzaním ich do vedierka.
@siska25 stotoznujem sa s nazorom:o) netreba len same zakazy, potom pridu do skolky a nebudu vediet co od radosti, ked tam mama nebude vsetko len zakazovat:o) tych par kamienkov nikoho nezabije, pekne po sebe upratat a je po probleme...riesi sa tu nepodstatna vec, ale ze deti vo veku 10r a viac bez dozoru rodicov demoluju detske ihriska, preliezaju ploty a skacu ako besni po smyklavkach a ohrozuju male deti, to je podla mna problem!!
@baska1 problém je aj to,že maminy dávaju malé deti na preliezky ,nafukovacie hrady ,kam ešte vekovo nepatria ..jééj aha aká je šikovné..kukni,odfoť,náš zlatušik šikovný..ono je to baby také zlaté,že ?do okamihu..kedy sa to malé ,šikovné dieťa nezrýpe dole na iné dieťa,videla som trojročného chlapca na preliezkách od 7 rokov..tak hnusný pád,všetky kosti si obuchal o železné tyče a dieťa vedľa neho strhol za nohu dole,to padlo na dievčatko,čo si tam zbieralo kamienky ,rodičia,dozor dedkovia ,nikto nestihol baby zasiahnuť,to je okamih,malé šmyknutie,spotená malinká ručička,nie ešte rýchly reflex..neprajem také veci nikomu vidieť a hlavne tenstrach ,pane bože žije?dýcha?cudzie deti su to,iného rodiča NEZODPOVEDNOST ale vám to trhá srdce ,ten plač,sanitka ,strach ostatných detí ,otrasné niečo..to isté sa stáva na nafukovacích hrAdoch,,inak aj tam niektoré malinké detičky dostali riadné kopačky do hlavy ! a veru aj tam dokážu vytriasať kamienky ,tam nemáte šancu to vidieť
@egyptanka ahojte, téma veru na pobavenie. Aj naše deti radi hádžu kamienky na šmýkačku, potom sa do nich ešte spustia (na verejnom ihrisku). Osobne nevidím na tom nič nenormálne a zlé. Tu v Rakúsku sa deti váľajú dole kopcom keď je blato a ich mamy to neriešia. Môžeme byť rady, že máme živé a zdravé deti, niektoré maminky čo by za to dali :(
@barcelona94901 no hej, ale keby som sa riadila vekom od ktorého je preliezka určená, tak moje dieťa by na ihrisko na žiadnej preliezke byť nemohlo, lebo všade je napísané od 3 rokov
@egyptanka
GENIÁNA TÉMA 🙂 (ale asi preto mi to tak pripadá, ze to nechápem)
Bolo by super, keby niekto zhrnul do jedného zoznamu všetky tieto bizarné témy 🙂
Geniálnejšie, ako táto téma je už len to, že koľko príspevkov sa podarilo na ňu "vyzbierať"
Ale aby som nevyznel, ako posmievač: Ak vadí maminkám, že tam hádže Tvoje dieťa kamene, tak je to tým, že tieto maminky pravdepodobne naozaj SÚRNE POTREBUJÚ KONFLIKT. Riešenie: Kúp si za pár centov drevené gorálky a nech hádže tie. VYDÁVAJÚ KRAJŠÍ ZVUK, nepoškodzujú šmýkalku a ostatné maminky TI MOZU FUKAT PRASKOVY CUKOR medzi polky 🙂
PS:
Tento víkend je v Detve folklórny festival. Choď sa tam pozrieť, kúp dieťaťu rapkáč (nádherný zvuk) a ostatné maminky EŠTE BUDU RADI, KEĎ SA TVOJE DIEŤA VRÁTI KU KAMIENKOM 🙂
@monciky bud tvoja mama zabudla,alebo tam u vas boli nejake zazracne deti. Moja mama ma totiz uplne inu skusenost....
a vacsina z nas bola od 5r.uz sama vonku,castokrat na,nas ani nevideli,co robime a veru vselico sa postavalo...
pobili sme sa (ja som sice nebola bitkar,ale ked niekto robil zle mojej mladsej sestre,tak sa inak nedalo),pohadali.
a veru deti po sebe aj piesok hadzali. Kamene neboli.
lenze vtedy boli asi aj ludia slusnejsi,mozno mami strach.
uz som tu v teme v jednom prispevku pisala,co ma trapi viac,ako "hadzanie",( je to skor kladenie) kamienkov na smyklavku.
a dobre ti tu jedna,radi,pozri si tu temu o take 2r...mozno budes mat stastie na,dizta,ktore ta ako stroj bude pocuvat a nikdy nic nevyvedie. Aj ked..ja take nepoznam. Leda ze ma tak maximalne do 18.m.
@moni244 aby predišli zraneniam,preto su pieskoviská,bludiská,malé šmýkale,kolotoče,hupacie koníky a kadečo iné ,prisposobené veku detí 😉
@barcelona94901 tak u nás na sídlisku také žiadne preliezku špeciálne určené pre malé deti nie sú, max. pieskovisko, húpací koník
Mna hned zaujal nazov temy, kedze aj my casto chodime na "kamienekove" ihrisko - nas pracovny nazov a tiez sa moje deti veeeeelmi radi takto hraju, ze jednoducho nosia vo vedierkua lebo lopatkou kamienky a davaju ich tam dolu na smykalku, kde teda uz dieta dopadne a tam si to ukladaju a aukladaju a prehrabuju sa v tom. A pravdu povediac, mna ani len nenapdalo im to nejako zakazovat. Samozrejme, musia uhnut ak sa niekto ide smyknut, ale vacsinou su deti radi ze sa smyknu prave cez tie kamienky. Ziadne hadzanie a vyhadzovanie, to urcite nie, ale pekne sa takto pohrat a hlavne ked tam je malo deti alebo ziadne na smykalke, tak nevidim dovod im to zakazovat. A o tom niceni...fakt mna to ani len nenapadlo 🙂 Ze teda prave taketo 1-2 r. deti tymto sposobom hry zdevastuju smykalku. Na nicenie su tam potom podvecer uz ine vekove kategorie, veru. A zas, ked cely povrch je pokryty takymito strkovymi ci akymi kamienkami, tak ako naozaj niekto ocakava, ze deti nevezmu tie kamene a nebudu to niekam prenasat, odnasat, ukladat atd atd. ? Deti a hlavne male deti, miluju hry s kamienkami 🙂 A to ze su spinave...ako s tym vzdy ratam, ze cisti domov neprideme. Ale o tom je detstvo 🙂 Ak chcem aby sa deti neuspinili, snazim sa ich zobart niekam inam. Aj ked nam sa tusim vsade podari nejako zagebrit :/. Nuz, co uz. Ale koli tomu by som urcite detom nebranila hrat sa s kamienkami.
ja zakazujem hadzat kamineky, lebo potom deti nerozlisuju, ci tam niekto stoji, alebo sa moze stat ze inde hodi kamienok a rozbije dake sklo na aute. videla som take deti co to na smyklavke mali povolene a potom mi hadzali do deti kamienky. je inde hadzat na dakej luke, podla mna kamene nesluzia na hadzanie. ja na detske ihriska moc nechodim, lebo je tam same sklo a mamicky co tam odahazduju spaky z cigariet.
@brumka na fajčiace maminky sa musí inak, ja som to spravil a funguje to. Treba si riadne otvoriť ústa. Poviem Ti príklad, ako som to spravil ja:
Obdivujem Vašu aroganciu. Fajčíte na detskom ihrisku, kde je to jednak zakázané zákonom a jednak tu sú malé deti. STE KRKAVČIA MATKA, KTORÁ SI DIEŤA NEZASLÚŽI. To, že zabíjate svoje dieťa je Vaša vec a vec Vášho svedomia. Pochopíte to, keď si svoje dieťa pochováte, alebo keď bude mať alergie na všetko. Ak už chcete fajčiť, tak zapáľte cigaretu aj tomu dieťaťu, aspoň mu skrátite utrpenie a rakovina si ho skorej vezme. Pre to dieťa bude lepšie, KEĎ HO DÁTE DO DECKÉHO DOMOVA, lebo sa o deti starať neviete...
Ďalej už nebolo treba, lebo maminka sa rozplakala a zobrala svoje dieťa z ihriska preč. Samozrejme cigaretu nezahasila... Možno to bola silná káva, ale tá maminka si už nedovolila zapáliť si na deckom ihrisku, keď sa tam po polroku ukázala. Kašlite na kamienky, špaky a fajčenie - to sú ozajstné problémy.
@egyptanka no tak vymyslite inu sikmu plochu, kde to mozu sypat. Napr doma na plechu 😀 . Nie, aktivita to nie je zla. Len deti treba usmernovat, kde ano a kde nie. Ak sa tym smyklavka nici, co ja fakt netusim, tak potom je skoda ju nicit. Ak sa nenici a kamienky upracete, tak mozno nevadi, ale je to priklad pre ostatnych, ze sa to moze a nie kazdy tie kamienky uprace....plus maminky, ktore to nechcu detom dovolit, su trochu v nedobrom postaveni, ked ich deti vidia, ze ine to mozu. Hm, zacarovany kruh 😉
@brumka aj ja mám psa, ale ho nepustím ani len do blízkosti pieskoviska (aj keď je panelákový a určite čistejší, ako niektoré deti, čo tam sú). Dokonca ho venčím na takom mieste, kam deti nemôžu kvôli autám.
Ak sa pustíš do týchto ľudí, priprav si argumenty, leooni výhovorky majú. Zahraj sa s kamarátkou na takú hádku a povedz jej, nech vymýšla všetky možné obhajovacie výhovorky a takto sa VYZBROJ do OBHAJOVANIA PRÁV SVOJHO DIEŤAŤA.
@lauricka ale to je tak vo vsetkom-niekto dovoli sladkost pred obedom-a dieta ju spapa na ihrisku- iny nedovoli vobec a jeho dieta sa pozera na to dieta co tu sladkost papa-,niekto dovoli skakat zo schodov iny nie,niekto dovoli bezat dolu kopcom iny nie,niekomu nevadi ked dieta donesie zo skoly 3 a inemu vadi aj dvojka,niekto vedie dieta k praci v domacnosti,iny ma filozofiu ze sa v zivote este to dieta ,neskor ako dospelak ,napracuje dost a nech si detsvo uzije bez domacich povinnosti.......a tak mozeme menovat hoc aku vec zo zivota.
Neda sa predsa vyzadovat od kazdeho aby bol rovnky, aby mal rovnake nazory,postoje,rebricek hodnot.....dieta bude vzdy konfrontovane s tym ze ine dieta moze,alebo musi nieco ine ako ono.
To pre mna nie je dovod menit svoj nazor na urcite veci a ani to nevyzadujem od inych.
Ale co si vsimam, tak deti co mali vela zakazov v utlom detsve su casto ako odrhnute z retaze ked su bez dozoru uz ako vacsie deti.

O kamienkoch na ihriskach si uz myslim dlhsie svoje. Je fajn, ze deti sa s tym rady hraju, ale tu to asi tak konci. Add. 1 sme zakazdym po navsteve ihriska ako prasce mulajuce sa v prachu, topanky zasadne nosime take, ktore by sme si kludne vzali na stavbu k miesacke. Add. 2 je to desne nebezpecne a udivuje ma koho toto vobec napadlo. 😝 Kym nedali na nasom ihre pod kolotoc gumenny koberec, dovtedy tam detom vylietali nohy ako na hrachu. Pretoze kamienky su vsade. A ak si autor kamienkoveho napadu myslel, ze zotrvaju tam kde ich vysypali, tak bol pekne naivny a nepredvidavy. A add.3 - smyklavka sa tym nici. Najma ta sklolaminatova. Mam odsledovane ake drahy vyrypane zostavaju po hrsti kamienkov, ktorymi este prefici zhora dieta. Takze zadrie sutriky pekne do materialu.
Aj moje deti to robievali, sledujuc hru inych. S kamienkami sa hra fajn, je to ozaj tvoriva, prijemna hra. Co by nie. Ale uz zasahujem, dietatu kamienky na smyklavku nedovolujem a ak nahodou predsa len za hrst nalozi, nedovolim sa po nich smyknut. Spraceme, odstranime.
Je aj fakt, ze sa nimi radi decka ohadzuju. Proste, cele to je total konsky napad a bezpecnostne hladisko niekto nedomyslel.