Je dobré mať v dnešnej dobe dve deti?
S touto životnou situáciou, čo momentálne riešim, viem, že si musím poradiť a rozhodnut sama, no aspoň si chcem prečítať vaše názory mamičky. Dúfam, že to čo chcem napísať sformulujem správne . Máme s manželom jednu krásnu 4 ročnú dcérku, manzel pracuje na dobu neurčitú, ja bohužiaľ v júni končím s prácou, máme hypoteku na byt a dilemu,čo robiť ďalej, mať druhé dieťatko, čo by sme chceli a hlavne naša malá alebo mám hľadať prácu. Mám obavy, ci je správne popri hypoteke mať druhé babo, bojím sa,že ich nebudeme vedieť zabezpečiť.
@decode @zamilion skôr to bude tak, že rodič môže vychovávať ako chce, charakter človeka sa mení, a rozhodne sa môže zmeniť, ako sa stáva samostatnou, svojbytnou jednotkou. Napríklad, dostane sa životnej pozície, kde treba stále bojovať, prevyšovať či "žrať" druhých (napr. podnikanie, riadiaci post) - tam sa správanie určite neriadi princípmi "akceptovania" (ak chce zarobiť a teda prežiť).
dôležitejšia je výchova v láske, k láske ako finančné zabezpečenie🙂 Ak vychováte dieťa tak, že bude vedieť správne rozlišovať medzi dobrom a zlom v každej oblasti, tak nebude potrebovať žiť v blahobyte... veľa skromných rodín dalo sebe i svetu skvelých veľkých ľudí🙂
@pastelka99 a ešte jednu vec Ti napíšem z mojej vlastnej rodiny. Mam sestru, je odomna mladšia. Tento rok bude 6 rokov, čo je vdovou. Ostala sama so synčekom. Zajtra bude mať 10 rokov. Nebohy švagor odišiel nečakane. Ale dlho spolu planovali a šetrili na byt, na zabezpečenie deti, lebo švagor bol profesor, vzdelany, skvely človek. Chcel mať krasny , velky byt, ale bal sa hypoteky, tak šetril, koli tomu nechcel ani skoro druhe babo. Ked zomrel, mal maly 4,5 roka. Ano sestra je zabezpečena, kupila si byt, ma nove auto, ma už aj zamestnaie, može malemu kupiť čo chce. Ale čo z toho? Ked sa maleho zajtra opýtam, čo by chcel na narodeniny, keby si mohol vybrať medzi drahým darčekom, alebo ockom ?Odpoved by bola, ocka a ešte bračeka, alebo sestričku. Lebo sa citi sám, ked je mamka v praci. Aj ked ma našu malu Betku, nie je to ono. Aj minule sa pytal ,sestry prečo nemože mať surodenca? V živote može prisť chvila, kedy ti našetrene peniaze budu uplne nanič, pretože nebudeš mať pri sebe blizkeho človeka, čo je viac ako tie peniaze.
@velkacica mas vlastnu skusenost o tom co pises?? lebo my sme tu so sestrou same a po pravde nesmierne sa podporujeme moralne psychicky keby som bola sama bolo by mi velmi tazko, smutno. takze ja pisem vlastnu skusenost pre autorku spravy ci dat vlastnemu dietatu surodenca. ale ano mas pravdu ludia su vseliaky, preto som dopisala, ze ich treba aj vychovat a nie len zabezpecit po materialnej stranke ale po dusevnej 😉
@betunka39 ja mám o 6 rokov mladšieho brata a tiež som tak žobronila o súrodenca. a moja staršia dcéra tiež od troch rokov vravela, že chce sestričku 🙂 je síce medzi nimi 7 ročný rozdiel, ale majú skvelý vzťah. len mladšia občas žiarli na staršiu, že nemôže všetko to, čo staršia 😀
Ahoj,tak my mame dve deti,hypoteku,a kopec vydavkov okolo beznej domacnosti.Tiez sme chvilu uvazovali ci mat druhe alebo nie,ale da sa to zvladnut,vedela som,ze ak nastupim naspat do prace,tak uz druhe babo mat nebudem,nakolko samozrejme moj plat by bol vacsi ako ta almuzna rodicovsky prispevok,nastastie som na matersku s prvym syncekom isla uz ked som mala na dobu neurcitu,tak sme sa na druhe dietatko dali a nelutujeme.Ved urcite mas nejake vecicky po dcerke co moze nosit druhe dietatko a urcite nejake vecicky dostanes nove od rodiny,priatelov.Moji syncekovia teraz maju 3 a pol roka prvy a druhy pol roka a zboznuju sa.Maly sa za starsim bracekom taha,sedime vsetci traja na zemi a pustame si auticka,spolu sa smeju,steklia,pozeraju rozpravku,je to uzastne mat dve deticky.Mame v rodine dvoch jedinacikov,jedno je nase krstiatko dievcatko 6 rocne a druhy je svagrov syn 4 rocny a na tych detoch vidno,ze su sami,maju kamaratov v skolke,ale ked pridu domov nemaju sa s kym hrat,vidno ze tym detom nieco chyba.Surodenecka laska.
Urcite dve deti,budu sa mat radi,budu na seba davat pozor,budu si v zivote oporou,ked nas raz nebude.
ja nemozem z toho, ze ved boh sa o nas postara, detom staci laska🙂je to absolutne scestne ked toto hovoria dospeli rozumni ludia...nech ma kazdy tolko deti kolkym moze zabezpecit slusny zivot, ktore uzivi...
😀 ja mám4 a da sa to zvladnut
Je to tazka situacia, ale hladala by som sposoby, akymi by sa dalo vsetko utiahnut. Aj za cenu toho, ze po materskej pojdes pracovat. Surodenec ostane navzdy, aj ked vy uz nebudete. Je super mat ako dieta partaka a ako dospely tiez. Byt sam je smutne. 😒
tieto baby hovoria pravdu čo po mne napísali ja čakám druhé a tiež myslím že sa pomestíme s rozpočtom je lepšie mať dve aspoň to jedno nieje samé. A tiež si chceme zobrať tú hypotéku. A myslím že to zvládneme. Keď sa dvaja majú radi a podporujú sa tak to ide.
"...aj za cenu toho, ze po materskej pojdes pracovat" - tak hádam naozaj niekto neočakáva, že bude trvalo žiť na dávkach od štátu, prípadne stále cicať svojho manžela...
Píšem za seba, my čakáme prvé mimi, a tiež máme hypotéku na 30 rokov, ja na MD, manžel pracuje, neviem ako sú na tom ostatné rodiny, ale jedno viem určite že za pár rokov budem chcieť ďalšie mimi, samozrejme ľahko sa to teraz píše, ale ja sama pochádzam s 3 súrodencov mm takisto. Nechceme zostať pri 1 dieťati, záleží to od mnohých vecí v budúcnosti, zdravie, financie, áno, ale tí čo už majú viac detí ti poradia najlepšie. (každý nech si berie na plecia toľko koľko zvládne uniesť) držím palce nech je to akokoľvek.
V kútiku duše by som aj chcela druhé dieťa, manžel má stale zamestanie ... ale už by to nebolo ono , vždy by malo jedno viac, druhè menej ... a to určite nechcem !!!
@velkacica Nemusí to byť pravda. My sme sa s bratom v destsve aj pobili , v puberte neznášali - no tá výchova rodičov sa predsalen prejavila a pri najmenšom probléme sme boli zohratá dvojica. Aj ako dospelý ľudia s vlastnými rodinami si pomáhame - či už finančne /a nejde o malé sumy/ ale aj pri zdravotných problémoch /a bohužiaľ nie ľahká diagnóza ☹ /
Práveže v takých prípadoch sa vieme jeden na druhého spoľahnúť. Pohádať sa vieme skôr o zložení menu na oslave rodičov a o pod. hlupostiach 😀 Rodičia nás jednoduch vychovali, tak, že okrem nich máme na svete len jeden druhého a treba si pomáhať. Dúfam, že tak vychovám popri hypotéke aj svoje čoskoro 3 deti 🙂
@natalym tomu ani ja nerozumiem prečo by malo mať jedno viac ako druhé keď budeš spravodlivá tak to tak byť nemôže 🙂 🙂
@fra Máš pocit, že som zvedavá, že si vyštudovala VŠ? A mám sa teraz z toho akože pos*ať? Adresovala som vôbec tebe môj príspevok? NIE 😀 A žiadny "Boh" sa o teba nepostaral....keď už, tak manžel, nakoľko si furt bola na materskej 😀 Ja nechápem, prečo na mňa reaguje niekto, komu som to neadresovala? Fičíš na niečom, alebo čomu nerozumieš?
@petra7777 no, kedže na mna presne sedeli tieto tvoje "skvelé" slová "Ak dospelá a svojprávna žena má v "dnešnej dobe" 4deti a ešte k tomu povie, veď nejako len bude....chce sa mi zvracať....."
dovolila som si na ne reagovať kedže som sa v nich videla... ale prepáč, už nebudem, nabudúce možeš rovno napísať, že mňa si tým nemyslela a ušetríme čitateľky týchto našich výlevov 🙂 ... a zvyšok nekomentujem, zjavne vieš o mne všetko 😀 😀 😀
a samozrejme že dufam, že si tym nemyslela ani množstvo mojich priateliek, ktoré majú tiež 4 a viac detí a ktoré sú fantastické a skvelé ženy z ktorých rozhodne nikto vracať nebude - urazila som sa trochu aj za ne 🙂
My máme tri a prežili sme, keď muž sám robil a ja na MD.

@velkacica ved prave o to ide, ked nemaš majetky, deti nebudu čakať dedičstvo, nebudu sa hadať ,budu spolu vychadzať, KDe je veľky majtok, tam sa aj surodenci hadaju, lebo každy chce čo najviac.A veľa zaleži od vychovy rodičov, na čo davaju prizvuk v detstve, či na to ,že sa maju radi a či na to, čo všetko im možu kupiť za peniaze.