icon

Je problém, ak 4-mesačný nebol ešte očkovaný?

nikoleta17
8. apr 2020

Ahojte moj syn ma za tyzden 4 mesiace pred 3 tyzdnami mal mat svoje prve očkovanie do oboch nožiciek lenze kvoli covid19 nam to doktorka zrusila a nevieme teda ze kedy sa bude očkovat.Prosim vas neni to nejaky problem ze stale neni zaockovany ??

heidy222
8. apr 2020

@nikoleta17 ano, moze to byt problem, vsade v Europe sa aj v tejto situacii ockuje, treba sa toho dozadovat. Napriklad ceska infektologicka komora analyzovala situaciu a dospela k vysledku, ze neockovat ma vacsie riziko ako ockovat pocas vyskytu COVID-19. Podobne sa vyjadrili odbornici v Nemecku. Mojho syna pediater minuly tyzden ockoval (v Nemecku). Je problem, ze na Slovensku sa dolezita zdravotna starostlivost odklada, co moze nakoniec ublizit viac ako COVID-19. Ockuje sa okrem ineho aj na meningitidu, ktora je U babatiek skoro na 100% smrtelna, COVID-19 s nami zostane minimalne rok a pol, to Teraz rok a pol nechcu ockovat?!

nikoleta17
autor
8. apr 2020

@heidy222 vsak to no nic budeme volat doktorke

akvi
8. apr 2020

ktorej choroby sa tak velmi obavas? záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofilové nákazy, pneumokokové ochorenia
Co z tychto chorob moze tvoje dieta REALNE teraz dostat? Na toto si odpovedz a podla toho sa rozhodni. Ockovanie je zasah do imunity. Telo sa musi vyrovnavat s tymto koktailom plus aditivami. Tvoj doktor uvazuje podla mna spravne. Je ovela vacsie riziko, ze dieta teraz dostane COVID, ako to, ze dostane niektoru z chorob, proti ktorej sa ockuje. Chces, aby bojovalo telo s COVID-om, alebo s vakcinou na choroby, ktore teraz dostat je nerealne, obzvlast, ak sedite doma..

miavra
8. apr 2020

Ockovanie bolo zastavene prvy tyzden od opatreni hygienikom, potom ho povolil.

heidy222
8. apr 2020

@akvi uz Len Tetanus, hemofilus, pneumokoky su ovela rozsirenejsie ako COVID-19. Toto je Pre dieta realne nebezpecenstvo. Plus ked par tisic deti nebude ockovanych mozu sa zacat sirit aj choroby ako zaskrt. Argument ze su teraz doma a nemozu to dostat plati teda aj na COVID-19, nie?

akvi
8. apr 2020

@heidy222 tetanus sa neprenasa z cloveka na cloveka, ako by sa uz asi tak mohlo nakazit 3 mesacne babatko?? Bude ho doma rezat spinavym zhrdzavenym klincom, alebo ako asi? Nakazlivost hemofilovej infekcie a jej momentalny vyskyt v populacii je tiez podla mna zanedbatelny, oproti COVID-u. Pneumokoky - podla mna uplne zbytocne ockovanie, pretoze sa ockuje proti par vybranym.. 60% malych deti ma pneumokoka.. Ockovanie je falosny pocit istoty.. Ale ak ho potrebujes, ok, myslim, ze doktor to pochopi a zaockuje..

maciatkolulu
8. apr 2020

@nikoleta17 ja by som teraz v tomto období nedala určite zaočkovať. Je to zásah do imunity a doktor to správne rieši podľa mňa. Riziko, že niekto k vám donesie momentálne Covid je určite vyššie ako to, že dieťa chytí tetanus a iné... A aby to malé telíčko sa vysporiadavalo s očkovaním a plus na to hrozba co i len obyčajnej chrípky nie je bohvie co...

heidy222
8. apr 2020

@akvi nejdem tu rozpisovat vsetko, Len k tomu pneumokokovi. Rocne zahynie na jeho nasledky 1 milion deti. (Udaj z 2012). Sucastna vakcina pokryva 80-89% invazivnych kmenov (tie co sposobuju zapal mozgovych blan, otravu krvi), ano niektore menej skodlive kmene nie su zahrnute. Na COVID-19 boli doteraz zdokumentovane 2 pripady umrtia u dojciat a batoliat (starsie deti neviem presne). Ano, potencialne sa moze stat ze dieta bude ockovane subezne s bezsyptomatickou COVID-19 infekciou Ale treba si uvedomit Ze Toto sa normalne deje, dieta je v normalnej situacii v sustavnom Kontakte s tisickami inych virusov, prakticky sustavne niecim infikovane a napriek tomu sa ockuje. Neockuje sa pri teplote, lebo to bolo vyhodnotene ako zatazenie imunitneho systemu infekciou. Nechcem sa hadat,Ale je nebezpecne poskytovat ludom na internete lekarsku radu bez patricneho vzdelania, najma ak Staci otvorit internet a clovek najde x pediatrickych spolocnosti, ktore odporucaju, na zaklade realnych dat a nie pocitov, aj teraz ockovat.

evkamotka
8. apr 2020

Uz maju pediatri povolenie ockovat tie povinne ockovania do 15 mesiacov. Zavolaj dr a objednaj sa

lucia147852
8. apr 2020

@heidy222 ja sa cudujem, ze nasa generácia este zije, kedze sme na pneumokoky ani hemofila ockovani vobec neboli.
A k teme, ked uz clovek ockuje, urcite by som to netibila v case episemie virusu o ktorom tobo este vela nevieme a neviene uz vovec aku reakciu by prinieslo spojenie vakciny a virisu v tele dietatka. Zodpovedni lekari sami posuvaji ocko aj v case beznej chripky.

martus5220
8. apr 2020

@nikoleta17 ahoj my sme boli na ockovani cca pred 12 dňami a volala som doktorke bolo to prve očkovanie kedze sato posúvalo z rôznych dôvodov(manzel bol v Nemecku cize aj ked este nebola povinná karanténa sme cakalivyse dvoch týždňov) Doktorka bola Za očkovanie vraj sa vyskytuje čierny kašeľ(mala viac prípadov v poslednom obdobi) tak sme boli ockovat🙂

tanyan
8. apr 2020

@martus5220 čierny kašeľ sa vyskytuje, ale lekári väčšinou namiesto poriadnej diagnostiky cez labák zhodnotia stav ako "virózku" a odporučia symptomatickú liečbu alebo "nejaký zápal" liečia širokospektrálnymi antibiotikami. očkovanie proti čiernemu kašľu v mnohých prípadoch len potlačí prejavy a nakazený sa stáva zdrojom nákazy pre celé svoje okolie.
môjmu príbuznému dokonca lekár aj urobil odber a v labáku vyšiel pozitívny čierny kašeľ, ale on ho nechal chodiť do práce a šíriť to ďalej, vraj však sú ľudia zaočkovaní... (môj príbuzný bol ale očkovaný tiež)

heidy222
8. apr 2020

@lucia147852 ano, z nasej generacie napr. my dve zijeme a zase niekto iny nezije 😉 takym argumentom potom mozme uplne zrusit ockovanie vsak ludstvo prezilo aj bez toho

lucia147852
8. apr 2020

@tanyan aj ja som mala takto pted rokom cietny kasel. Tiez som ockovana. A tiez zoadne obmedzenia od dr

martus5220
8. apr 2020

@tanyan ja sa nevyznám nie som lekár 🤷‍♀️Ale očkovanie je o tom ze aj ked nieco z toho dostaneš mal by mat clovek ľahší priebeh ci? Aspon tak som to pochopila

tanyan
9. apr 2020

@martus5220 ale v tomto prípade nedochádza ku efektu tzv. kolektívnej imunite, ale ku nevedomému šíreniu a neidentifikovaní nositelia s ľahkým priebehom sú skutočnou hrozbou.