Je rýchly vývoj bábätka normálny?
Ahojte, chcem sa spýtať ohľadne môjho 3 mesačneho synčeka. Od 3 týždňa si drží hlavičku sám bez podopierania ( hneď po pôrode ako ho na mňa položili si dvíhal hlavu(sestričky nechápali) a začal vnímať nás alebo nejaké predmety otáčaním za nami/nimi. Keď mal mesiac a pól začal sa otáčať s bruška na chrbátik (nebola to náhoda robí to do dnes) na dva mesiace sa ťahal hlavičkou do sedu keď bol v kresielku alebo na rukách v polosede mrncal sám sa posadil a bolo dobre (pediatrička povedala že pokiaľ to robí sám mame ho nechať že vidno že je veľmi šikovný ale my ho posadzat nemáme ) 20.7. Mal 3 mesiace a posúva si kolienka pri bruško akoby plazil a niekedy sa mu podarí dať aj noha pod bruško úplne akoby šiel stvornožkovať a dokáže sa nohami odrážať . Myslite si že je toto normálne? Máte niektorá skúsenosti ? Dá sa to nejako zastaviť , obmedzovať ho aby to ešte nerobil alebo ho nechať tak? Všetko sa mi to zdá extrémne skoro .
@katrin21 označím ťa, od teba som videla pekné vysvetlenia v podobných témach
Viem, že chceš počuť, že máš geniálne dieťa, ale... 🙂 nemáš a s najväčšou pravdepodobnosťou bude úplne priemerné. Čo chceš zastavovať? Proste ho nedávaj do polosedu, ale na brucho a na chrbát, nech sa neťahá hore.
@marcela654 Toto vsetko sedi aj na mojho a nakoniec je motoricky skor pozadu. Ale spatne to hodnotim ako taku akcnost nervovej sustavy, ktora doteraz (ma 5 rokov) silne reaguje na podnety a je dost aktivna, maly je velmi inteligentny, ale aj nekludny a ma casto taky motoricky nepokoj.
Hlavou sa do sedu nemá stavať, to jediné by som stopla.
Okrem vyssie uvedeneho sa mi nepozdava ani to z brucha na chrbat, ci tam nebude nejaky hypertonus. Sla by som k fyzio pre vlastny klud.
Rýchly vyvoj nie je zlý, len treba posúdiť či to robí správne ako má, určite tiež odporúčam zájsť ku dobrej fyzio
Išla by som k fyzio.
Tiež by som išla na fyzio. My chodíme a presne fyzio nám povedala, že sa nemáme báť ak malá niečo nerobí hneď podľa tabuliek ,lebo často sa stáva,že detičky začnú skôr a nerobia veci správne a potom sa to musí korigovať (ploche nohy, slabé kĺby, zlé držanie tela). Nemusí to vôbec byť aj váš prípad,ale nech radšej pozrie fyzio a budeš si istá,že je to v poriadku 🙂
Až na to posadzovaniesa takto správalo 80% detí z môjho okolia 🤷🏼♀️. Nič rýchle, nič špeciálne nerobí. Pasívny sed som j mojich detí nepodporovala a v kresle boli iba výlučne od 6m pri jedení.
Tak vies ako napr ja mam cviky, ktore cvicim pre seba a je mi tak najlepsie (nie ako co mi niekto nadiktuje), podla mna je to urcite spravne, co robi dieta. Kazdy je nejaky a treba sa sledovat a najviac co podla mna dieta potrebuje je prijatie a to ho posuva spravnym smerom.
@marcela654 tak po poriadku.
Zalezi ako zdviha hlavicku. Ci ju v zaklone , ked je na brusku, alebo je pekne v predlzeni chrbtice. Ak je moc vysoko, moze to byt znakom hyperonusu.
Otacanie: nie, babatko sa ti neotacalo z bruska na chrbatik. Padalo. Hlavicka je velka,krk slaby este a ruky nestabilne oprete o predlaktia a latke ( to by malo byt stabilne zvladnute ccam v 3.mesiaci).
Ak ti pada , tak vacsinou sa to deje , ked otaca hlavicku a ta ho vlastne prevazi a spadne,co sa laikovi javi ako otocenie,ale nie je to tak. Naopak,je to signal,ze je babo nestabilne na brusku a treba motivovat k spravnemu paseniu konickov a posilnovat svaly chrbta,trupu...
Spravne sa dieta otaca vzdy najprv z chrbta na brusko. Nejde to zmenit, tak je spravny fyziologicky vyvoj. U deti sa sleduje nie len co robia alw hlavne AKO to robia. Cize hlavicka ide k hrudi, ruka cez stred tela k druhej ruke a nozicka cez stred tela na druhu stranu a dietatko sa otoci.
Co sa tyka brusakov. Nie je to znak rychleho vyvoja. Robia to takmer vsetky deti, avsak je dolezite to nepodporovat, netahat babenko v ziadnom pripade za ruky do sedu.. podporovat skor sikme svaly brucha , ktore su dolezite aby sa babo prave dalo do sikmeho sedu ( okolo pol roka) a potom sa casom posadi mozno v 8.mesiacoch.
Ako nahle sa ti taha do sedu, daj hracku na bok, aby prestalo a tahalo sa skor do stran, nie dopredu.
Asi som ta nepotesila,,bohuzial, ak toto nevie pediater a este ti povie,ze ake sikovne dietatko, asi fyzioplogicky vyvoj nie je prave jeho silna stranka. Ziadne posadzovanie!
Kludne kontaktuj fyzioterapeutky, vysvetlia ti ako podporit spravne pohyby a pohybove vzorce a co nerobit, da sa na fitlopte, ale aj bez nej ...
Napr. pozri profil fyziomama z Trnavy, ma dobre videjka
Tu mas link na nu, treba pozriet starsie prispevky
Tu mas par fotiek.
Dolezite je aj ako manipulovat s babatkom.. fyziomama ide podla ceskej fyzio , Kiedroňovej, odporucam jej knizky s fotkami a popismi, napr.Nezna naruc rodicu, kde krasne hned pochopis, ako babatko podporit a co nerobit.
Jo a to padanie z bruska je casto podporene tym,ze dieta ma panvu nie dobre opretu, mozno nozicky lietaju, panva a lakte musia byt oprete pevne a stabilne .
Drzim palce.

za mňa by som išla k fyzio či to robí ,,správne,, pretože dieťa sa nemá posadiť do sedu ako popisuješ bud ide zo šikmého sedu alebo zo štvornožkovania do bočného a tak sa posadí
pediatrička ti nepovie nič také iba že bud je šikovny alebo pomaly a pod odborný názor povie fyzio , viem o čom hovorím takže si hned niekoho najdi a uvidíš čo povie