Je sledovanie televízie škodlivé pre malé deti?
Žienky ak ste s pol ročným alebo to jedno v akom veku dieťa v obývačke, a máte pustenú telku tak tiež manžel hundre, že dieťatu ničíte transmiteri v mozgu? Občas sa nanu pozrie, a to je celé. Dakedy, keď mi treab ist na WC tak už musím aj TV dakedy využiť nakoľko je už neposedný, otáča sa atď.
@kika541996 telku aktívne pozeráme len večer keď deti už spia. Ako "podmaz" ju vôbec nevyužívame, nepáčia sa mi tie zhypnotizované pohľady, zrazu nič nepočujú, nerozumejú, len telka, telka, telka a môžem na nich hovoriť koľko chcem, nepočujú nič len telku.
Samozrejme, výnimočne pustím, keď sú chorí, napríklad. ale ja už mám deti staršie, keď boli maličkí nepozerali vôbec, neviem čo by to v takom malom veku mohlo tomu dieťaťu reálne dať. Čo sa hygieny týka, chodili so mnou aj na wecko, aj do sprchy 🤷🏻♀️
na polrocne dieta netreba naozaj pustat telku, vobec. ak sa otaca je neposedne dieta, no a? treba ti nejaku ohradku albeo bezpecne miesto, aj ak sa otoci, tak nic sa nedeje...
nepride mi vobec vhodne ucit dieta na stale pustenu telku, ci pozera alebo nie
@kika541996 suhlasim s manzelom. Pri 6 mesacnom som nikdy nemala pustenu TV. My celkovo nemame doma zapnutu TV v priebehu dna. Zapiname az vecer ked si nieco chceme pozriet, pripadne pustim synovi rozpravku, ale ma 4,5, nie je babatko.
@kika541996 a naco je preboha polrocnemu telka? otaca sa a co. moja ma 2 roky a TV bezne zapnutu nemame, radsej nech so mnou ide na wc, ako ma sediet pred TV. potom preco 5-6 rocne deti zavislacia na TV, ked od batolata im je toto ponukane.
Ďakujem za každý názor.
Daj okolo neho kopu roznych predmetov a to ho urcite zaujme na ten cas kym pojdes na wc. A ak by plakalo, no vsak si ho zober so sebou😊
manzel ma pravdu...
@kika541996 doma tv nemáme. Keď si potrebujem odskočiť, dieťa dám do ohrádky. Večer pred spaním namiesto pozerania tv čítam knihy. Odporúčam, je to úžasná psychohygiena. Od kedy nemáme doma telku, mám pocit že som menej podráždená a mám čistejšiu myseľ. (V minulosti som ju používala ako podmaz, musela som mať doma niečo zapnuté. Nechápem ako som tak mohla žiť)
Pekný večer.
Celé moje detstvo si pamätám moju mamu ako sledovala maďarské seriály a vôbec nás nevnímala aj keď sme za ňou s niečím prišli,alebo sa hnevala ,že ju vyrušujeme . Veľmi som nechcela ,aby ma moje deti pamätali podobne a preto som naozaj to nikdy nerobila. U nás sme naozaj televízor najprv ani nemali a neskôr ho používali iba príležitostne.Teraz v léte ho nezapíname aj 3 mesiace a cez zimu si dávame nahrať dokumenty a pod. Teda nikdy nejde len tak pustený bez zmyslu.
Tiež ako detská sestra v praxi vidím toľko chorých a postihnutých detí a ich rodičov čo by urobili čokoľvek aby mali zdravé dieťatko a nemajú to šťastie. Je isté,že technické zariadenia majú mimoriadne neblahý vplyv na vývoj mozgu a ani možno nevieme to žiarenie ešte čo všetko ovplyvňuje,že je obrovskou výhodou detí mať rodičov,ktorí ich dokážu chrániť od týchto vplyvov.
Aj tak malé dieťatko sa musí naučiť na bezpečnom mieste ,ohrádka,postieľka alebo niekto iný...to zvládnuť chvíľku bez mamky. Ak odbehnete pokojná a nebudete v napätí,pretože Vaše dieťatko to všetko intenzívne cíti a dokážete to ako samozrejmú vec,pochopí,že sa nič hrozné nedeje a naučí sa to zvládnuť.
Nebojte sa, je to len obdobie v jeho raste keď Vás potrebuje mať stále ale čím ďalej bude spoznávať svet,tým viac sa niečim zaujme .
Buďte preto čím viac zmysluplne s dieťatkom,lebo ak ho naučíte odmalička zamestnávať sa technickými zariadeniami bude ťažké to zmeniť. Čo by mnohí rodičia závislých tínedžerov dali zato vrátiť čas......
Ono statostlivosť o deti je naozaj náročná,ale aj krásna keď úsilie prináša radosť.
Prajem Vám veľa síl a šťastia s dieťatkom ,je pekné,že o tom uvažujete a myslíte naň. Ste na dobrej ceste.
@marianna621 toto je jedna z najkrajších reakcií, aké som tu čítala. Plná dobrých rád ale aj pochopenia, bez odsudzovania. Veľmi pekne napísané.
@tamta suhlas... u nas je na TV podmaz zvyknuty manzel, ja ju pustam kvoli malemu, len ked mu musim nevyhnutne ostrihat nechty.
Ved ho nechaj na zemi, tam si snad neublizi...
Ešte pred narodenim dieťaťa sme sa s mužom dohodli, ze do 4 rokov tv pustenú mať doma nebudeme v jeho prítomnosti. Aj keď prídeme na návštevu, vždy poprosim, aby tv vypli.
Nielenže obraz z TV zapina u deti tie časti mozgu, ktoré sa spúšťajú pri závislých, pri ich závislostiach, bolo to skúmané cez MR v niektorých štúdiách. Mihotavé svetlo môže spôsobiť rôzne neurologické poruchy, epilepsiu a pod. Navyše aj podmaz spôsobuje u deti oneskorený nástup reči, nakoľko dieťa sa učí rozprávať tak, že naňho priamo artikulujes. A v nejakej ďalšej bolo dokonca vyvrátené, že do 2 rokov života sa dieťa z TV nevie naučiť nič, takže aj argumenty niektorých mojich známych, čo sú nadšení, že dieťa sa naučilo nejaké slovíčko z TV je nespravny…
Nie som žiadna bio eko matka, ani nikoho neodsudzujem, mám mega narocne dieťa, ale aj na wc ho beriem so sebou, aj do kúpeľne, proste všade. TV je pre mňa no go z vyššie spomenutých dôvodov.

No ja sama vypinam telku keď som s malou v obývačke. Napozera sa jej dosť, nie je to určite zdravé pre tak malé bábätko, cize toto suhlasim s tvojim muzom. Ked idem na zachod, necham dieťatko pod hrazdickou na zemi, kde si nemoze ublížiť a počujem ho.