icon

Je správne podporovať dieťa v chodení za ruky?

12. máj 2025

Dobrý deň,
môj 15,5 mesačný syn, ktorý chodí okolo nábytku, tlačí nábytok a stojí len s oporou posledné 3 dni chce chodiť za ruky. Spozorovali sme to vtedy, keď sme ho postavili na záhradu, opreli o seba a zrazu vykročil. Doteraz to nimdy neurobil, len stál alebo išiel do kolienok, aby vpred štvornožkoval. Tentokrát to bolo iné. Chytila som ho preto za trup a chodil a chodil. Prechytila som ho za ruky, čo doteraz nechcel, a zase chodil a chodil. Rúčky som mu držala len do úrovne ramien, aby som ho nenaťahovala. Keď zastavil, stála som. Ani by mi nenapadlo ho ťahať dopredu. Ale on začal vykračovať nôžkou a chcel chodiť. Keď som ho zobrala na ruky, tak plakal a chcel pokračovať. Doma a vonku, keď je dlho teplo, normálne štvornožkuje (už 5 mesiacov). Viem, že za ruky sa vodiť nemá, ani sme to nemali v pláne, aby sme ho nenaťahovali, ale on vlastne ťahá nás. Čo teda robiť? Podporovať ho v tom? Najviac ma trápi, že sám nestojí, postaví sa len s oporou, tak nechcem niečo pokaziť. Preto sa naozaj pýtam, či v takomto prípade, keď ho postavíme a on si vykročí, ho naozaj držať za rúčky (tak nižšie) nemôžeme. Je aj toto chyba a zásah do prirodzeného vývoja?
Napr. nám pediatrička zakázala aj chodítko, ktoré sa tlačí, keď som sa pýtala na jej názor (malý ho nikdy nemal, len ma to zaujímalo).
Vopred ďakujem za názory 🙂

minesasubu
12. máj 2025

ja by som s nim trenovala stavanie sa cez rytiera
a skus s nim trenovat aby ked stoji sa sam pustil a podal ti ruky , akoby do priestoru ale na velmi male vzdialenosti , asi sa este boji nemá taku sebaistotu dieta vie kedy je pripravené na samostatnú chôdzu

autor
12. máj 2025
@minesasubu

ja by som s nim trenovala stavanie sa cez rytiera
a skus s nim trenovat aby ked stoji sa sam pustil a podal ti ruky , akoby do priestoru ale na velmi male vzdialenosti , asi sa este boji nemá taku sebaistotu dieta vie kedy je pripravené na samostatnú chôdzu

@minesasubu
Ďakujem 😉

modrahruska
12. máj 2025

Urcite ho v tom nepodporuj, nie je to dobre. Mali sme to rovnako a fyzioterapeutka vyslovene neodporucala vodit za ruky. Ja na tvojom mieste by som isla na fyzio nech zhodnoti a poradi vam, my sme vzdy isli ked sa mi nieco nezdalo a nebola som si ista.

autor
12. máj 2025
@modrahruska

Urcite ho v tom nepodporuj, nie je to dobre. Mali sme to rovnako a fyzioterapeutka vyslovene neodporucala vodit za ruky. Ja na tvojom mieste by som isla na fyzio nech zhodnoti a poradi vam, my sme vzdy isli ked sa mi nieco nezdalo a nebola som si ista.

@modrahruska
Ďakujem pekne, tiež som naklonená tomu, že skôr nevodiť. Na fyzio si myslím, že nám netreba. Riešili sme priamo na rehabilitáciách v nemocnici, kde nám odporúčali už to nechať len na prírodu a keď sa nerozchodí sám do 18. mesiaca, potom budeme opäť riešiť.

vernnik3
12. máj 2025

Ako kedysi fyzioterapeuti neboli, aj v pavúkoch sme boli, aj za ruky sme chodili a tu sme 😀 Je mi jasné že sa tu teraz do mňa pustí xy mamičiek..

autor
12. máj 2025
@vernnik3

Ako kedysi fyzioterapeuti neboli, aj v pavúkoch sme boli, aj za ruky sme chodili a tu sme 😀 Je mi jasné že sa tu teraz do mňa pustí xy mamičiek..

@vernnik3
Je to Váš názor a ja Vám za neho ďakujem. Myslím, že nie je nič čiernobiele (až na toho pavúka 🤣).

viestta
12. máj 2025
@vernnik3

@vernnik3 ano, preto ma polovica nasej generacie zhumplovane chrbice, klby na nohach, nespravne drzanie tela... Jasne dajak to do dreveneho spacaka doklepeme aj v bolesiach. Ale preco to mame robit svojim detom, ked uz vieme, ez im to moze ublizit?

evcagabi
12. máj 2025
@vernnik3

@vernnik3 ine je navsteva fyzio, ktora je velakrat zbytocna a ine pavuky a podobne kraviny, ktore pouzivali nasi rodicia. To, ze ty nemas ziadne nasledky za to podakuj, su tu aj taki, co ich maju

modrahruska
12. máj 2025
@vernnik3

@vernnik3 ale dnes su a preco ich nevyuzit ked su tu presne na to? A uz davno su aj nove poznatky v tychto temach, tak preco zaryto trvat na starom len preto, ze sme to tak mali my a prezili sme, ked nase deti to mozu mat lepsie. Nechapem tieto nazory…

janetinka27
12. máj 2025

Ahoj, aj ked ho drzite za ruky nizsie, nie je to dobre. Aj kvoli jeho zavislosti na vas.on si to teraz zacne vyzadovat. Vas bude boliet chrbat a on si bude mysliet, ze bez vas chodit nemoze a tym sa mu este viac moze oddialit samostatna chodza

katrin21
15. máj 2025

Nie,nie je to spravne,je to nevhodne a to z viacerych dovodov .
Meni sa tazisko tela,dieta ide akoby v predklone a vaha tela ide na spicky noh, brucho nie je spevnene, neaktivuju sa spravne svaly chodila,clenkov. To iste sa deje v chodidku.

Dieta ma chodit popri nabytku ,co najviac a as dovtedt,kym same neurobi krok vpred a pusti sa.
Pri chodzi popri nabytku sa chodi bokom, dolava, doprava a vaha na chodidle sa teda rozlozi na vonkajsie strany, co je vyborne pre spravne posilnenie svalov chodidla. Je to zaklad spravnej buducej klenby a prevencia plochonozia. Dieta stoji so spravnym taziskom, vie sa postavit, posadit atd.. prekraca si a kraca uplne inak. Ani ziadne drzanie nizsie za trup neurobi toto, co chodza bokom.

Ziadne take,ze ono chce chodit dopredu...nie, odolaj, nech sa aj pojeduje, neustupuj, je to pre jeho zdravy vyvoj extremne dolezity mílnik.
Moja druha chodila popri nabytku vyse 2 mesiace, nez sa pustila....
P.s. viem co pisem, presla som si s detmi rehabky a nie je to jedna babka povedala.