Je v poriadku, ak sa dieťa stavia na nohy pred štvornožkovaním?
Ahojte mamky. Malý má 10 mesiacov ale je predčasné o dva mesiace skôr čiže ako keby 8. Plazi sa krásne , ešte nestvornozkuje ale dáva sa na štyri a tak sa hompala ale ešte nevie prísť nato že môže aj stvornozkovat. Samozrejme cvičíme. Ide mi o to že sa začína stavať na nohy. Keď sa hráme dole na podložke a sedíme pri ňom,príde k nám a ťahá sa za nami a pritom sa postaví. Fyzio nato veľmi nereagovala keď sme jej to spomínali. Bez ohľadu nato že je predčasné. Aký máte nato názor že sa stavia na nohy ale ešte nestvornozkuje? Ďakujem vám. Budem veľmi rada ak nepreskoci štvornozkovanie
@katesocka ďakujem pekne 🙂 potrebujem vedieť názory iných mamičiek, nejdem porovnávať to vôbec
Môj vôbec neštvornožkoval. Plazil sa, posadil a pár dní/týždňov na to hneď na nohy.
@baboobchod áno nedávno tu bola taká diskuska čítala som ju, veľa mamičiek písalo že deti sa hneď postavili
Ako sa stavia na nôžky? Cez rytiera? Pokiaľ má správnu techniku,nechaj ho.
@nina004 prepáč za hlúpu otázku ale to je ako cez rytiera?
Nuž, mne fyzio povedala, že takéto nepodporovať(nespomeniem si na detaily). My sme robili všetko preto, aby začal štvornožkovať.
Moji vobec nestvornozkovali. Ked som mala male deti, tak toto nik neriesil. Ani ziadne w sedy a rytierske stavanie. Ako to islo, tak bolo. A to boli predcasni obaja.
Tak ,že ide z kľaku na jednej nohe ,nie len cez vytiahnutie pomocou rúk.
@nina004 aha ďakujem,áno on toto robí zle ťahá sa a tak sa postaví
Urcitee to ries s fyzio..moj ma vpadnute clenky,slabe brusne svaly,neskoro sa odplienkoval a fyzio tvrdila ze to je presne kvoli tomu ze velmi malo stvornozkoval..hned sa staval na nohy,tym padom ma oslabene brucho atd a vsetko spolu suvisi..takze ja by som to riesila
Je ,moja v 9mm
@lenka2232 veď som aj momentálne máme cviky na stvornkozkovanie tak dúfam že sa rozbehne na štyri poriadne
Nechaj ho vstávať ako si vstane. Každý máme inú techniku a tak isto aj najmenši. Mája 3 neštvornožkovala teda až keď už chodila
Obe moje deti sa najskor vedeli postavit v postielke okolo 7 mesiaca a az potom stvornozkovali. Zo synom som chodila aj na rehabilitacie kvoli hypotonii. Velmi rychlo mu tie rehabilitacie pomohli ale to sme chodili ked mal 4 mesiace. Mal aj diastazu aj ta sa mu pekne napravila.
vôbec toto nerieš...ak ti dieťa nebude chcieť štvornoškovať ale sa bude rovno stavať na nohy, to neovplyvníš nech robíš čokolvek...dieťaťu nevieš zabrániť v stavaní ak sa samo začína stavať(a to akýmkolvek spôsobom).....toto ti povie aj fyzio aj lekárka....ano štvornoškovanie je fajn, ale ak sa dieťa samo začína stavať, nevieš mu to zakázať🙂
Vždy keď čítam takéto diskusie, pousmejem sa ako moje deti boli ukážkovo netabulkove. Najstarší vôbec nestvornozkoval, veľa bol na bruchu tak aj spal, chodil na 10 mesiacov a 1,5roka už bol bez plienky. Ten druhy začal v 5tich mesiacoch stvornozkoval, ešte nesedel, ale zato keď pri stvornozkoval ku gauču, hneď sa postavil na nohy, chodil na 9 mesiacov. Tiež sa narodil skôr a neurologická povedala ze on bežné deti predbehol minimálne o 3 mesiace. V ničom sme ho nepodporovali, všetko robil sam, dnes je to ukážkový športovec, žiadne ploche nohy, ani problémy s chrbticou.
Nazory su tu rozne, ale nespoliehala by som sa na skusenost inych typu: “moje deti to nerobili a su v poriadku”. Dnes sa vie, ze stvornozkovanie je velmi potrebne, prepaja hemisfery, zlepsuje svalovy tonus a celkovu pohyblivost dietata. Takisto su iste vzory, podla ktorych sa dieta vyvija po fyzickej stranke- ako bolo spomenute vstavanie cez nákrok. Ak sa to odchyluje, je za tym nejaky problem (neurologicky, pohybovy, atd) a prave to je znak, ze to treba riesit. Pohladaj na fb Fyziomama, ma k tomu super videa. Odporucam riesit, vyhladat ineho fyzioterapeuta
Nepodporuje ho v tom,keď má zlú techniku. Veľa detí štvornožkovanie preskočí a potom ma problémy s posturou. Nevadí preskočiť plazenie ,málokedy je správna technika,ale v štornožkovaní je dobré dieťa ,čo najviac podporiť a udržať ho pri tom.
Ano je to v pohode, stavat sa moze, je zvedavy a je to lahsie ako stvornozkovanie. Liezť urcite bude neboj, ked chodite na fyzio,tak su na to aj cviky.
Stavať cez rytiera by mal, ako klačaťbna jednom kolene, toto je prve co vam mala fyzio povedaťba ukazať. Dcera tiez chvilu stavala, že sa vytiahla, ale potom uz cez rytiera, len kym si zvykla ma to.
Strasia dcera sa najprv postavila az potom posadila a uplne posledne stvornozkovala. Mladsia isla uplne inak.plazenie sed teraz alurat svtornozkuje a posledne sa postavi.
@saxana000 môžem vedeť aké cviky na stvornozkovanie

Obidve moje deti sa začali najprv stavať na nohy, syn začal neskôr aj stornozkovat (pred prvými narodeninami), dcéra sa začala stavať na nohy keď mala cca 8 mesiacov, stornozkovat začala tuším o mesiac neskôr (presne si to nepamätám)