icon

Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?

tatiana234
1. júl 2025

Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 ty chceš od trojročného decka, aby bol rozumovo vyspelejší ako ročné dieťa a nereagoval agresivne, ale nejako rozumne, áno? Koľko máš rokov ty? Päť? Lebo ak si dospelá, mala by si na také banality ako riešenie zásuviek v dome (ďalšií "neriešiteľný" problém z radu "decko sa naučilo sprosté slovo") reagovať asi ako trocha rozumovo vyspelejšia ako ten trojročný a nie rovnakou agresivitou, či?

@annm81 opíš tú "rovnakú" agresivitu, prosím. Ďakujem

sofia1979
8. júl 2025
@annm81

@sofia1979 že nikoho nezabilo je jedna vec. Že deti, ktoré boli bité, vrátane opakovaného "len capania" majú do neskoršieho života horší štart ako by mali pri normálnej výchove od vyzretých rodičov, je vec iná. A tento fakt nezmení ani utkvelá predstava "mňa bili a nič mi to nespravilo". Treba hľadať iné metódy, ako z dieťaťa vykresať slušného človeka.

@annm81 opakujem capnutie po zadku, určite z neho vychovas slušného človeka si píš. Ten kto capne po zadku nieje vyzrety rodič? Mam 46 rokov a 6 ročne dieťa najmladšie moje deti sú už dospelé slušne vyzrete krásne žijúce a capla som ich po zadku nie raz. Máj pekný deň ty vyzreta

sofia1979
8. júl 2025
@annm81

@sofia1979 že nikoho nezabilo je jedna vec. Že deti, ktoré boli bité, vrátane opakovaného "len capania" majú do neskoršieho života horší štart ako by mali pri normálnej výchove od vyzretých rodičov, je vec iná. A tento fakt nezmení ani utkvelá predstava "mňa bili a nič mi to nespravilo". Treba hľadať iné metódy, ako z dieťaťa vykresať slušného človeka.

@annm81 ešte pre istotu capnutie neznamená bitku ani nič také ak by, si to chcela pre krútiť nedajbože na týranie. Myslím fakt capnutie. 😁😁😁🙏

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@annm81 opíš tú "rovnakú" agresivitu, prosím. Ďakujem

@weleda123 Nie si tá, čo udrela dieťa, aby ho naučíila, že sa nemá hrať so zásuvkami? Trojročný chlapec predsa tiež len učil ročné dieťa, aby sa na neho nevrhala.

annm81
8. júl 2025
@sofia1979

@annm81 opakujem capnutie po zadku, určite z neho vychovas slušného človeka si píš. Ten kto capne po zadku nieje vyzrety rodič? Mam 46 rokov a 6 ročne dieťa najmladšie moje deti sú už dospelé slušne vyzrete krásne žijúce a capla som ich po zadku nie raz. Máj pekný deň ty vyzreta

@sofia1979 Ďalšia, ktorá sa riadi dojmológiou namiesto faktov. "Si píš" nie je žiadny fakt. Fakty sú také, že deti, ktorých rodičia bežne capali, mávajú štatistický významne horšie skóre v mnohých zručnostiach- od akademických po sociálne.

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 Nie si tá, čo udrela dieťa, aby ho naučíila, že sa nemá hrať so zásuvkami? Trojročný chlapec predsa tiež len učil ročné dieťa, aby sa na neho nevrhala.

@annm81 no, odo mňa dostala jednu po zadku, ktorá nebola silná, bola to len demonštrácia z mojej strany. Od neho dostala po hlave takú, že to zadunelo, plakala vyše hodiny a keby ho jeho otec nechytí, tak ju išiel mlátiť ďalej. Takže ja tu vidím sakra veľký rozdiel aj v situácii aj v reakcii. Ak ty nie, tak si ešte viac mimo. Okrem toho, ako som už predtým spomínala, moja malá napriek všetkému, dokáže na tieto situácie reagovať normálne a síce že odkráča. Ohľadom konkrétneho chlapca by som tu mohla vypísať minimálne 20 prípadov kedy reagoval obdobne, napríklad aj ja cudzie deti na ulici a pritom je to chlapec, ktorý v živote nikdy capnuty po zadku nebol.

Mýlite si tu viaceré pojmy a dojmy. Keď tu vidím túto tlupu žien, tak sa ani nedivím, že dnešné deti nemajú rešpekt, ani hranice a sú agresívne a absolútne nevychované. Aj sestra aj krstná robia s deťmi už roky a tie príbehy čo mi hovoria - pri tejto ukážke tu sa absolútne nečudujem, lebo toto je tu ešte asi slabý odvar toho, čo je v realite.

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@annm81 no, odo mňa dostala jednu po zadku, ktorá nebola silná, bola to len demonštrácia z mojej strany. Od neho dostala po hlave takú, že to zadunelo, plakala vyše hodiny a keby ho jeho otec nechytí, tak ju išiel mlátiť ďalej. Takže ja tu vidím sakra veľký rozdiel aj v situácii aj v reakcii. Ak ty nie, tak si ešte viac mimo. Okrem toho, ako som už predtým spomínala, moja malá napriek všetkému, dokáže na tieto situácie reagovať normálne a síce že odkráča. Ohľadom konkrétneho chlapca by som tu mohla vypísať minimálne 20 prípadov kedy reagoval obdobne, napríklad aj ja cudzie deti na ulici a pritom je to chlapec, ktorý v živote nikdy capnuty po zadku nebol.

Mýlite si tu viaceré pojmy a dojmy. Keď tu vidím túto tlupu žien, tak sa ani nedivím, že dnešné deti nemajú rešpekt, ani hranice a sú agresívne a absolútne nevychované. Aj sestra aj krstná robia s deťmi už roky a tie príbehy čo mi hovoria - pri tejto ukážke tu sa absolútne nečudujem, lebo toto je tu ešte asi slabý odvar toho, čo je v realite.

@weleda123 tebe toto fakt nepríde hlúpe? Oháňaš sa, ako má byť batoľa vyspelejšia ako dojča a nereagovať agresivne, ale sama, o desiatky rokov staršia, si rozumovo tak vyspelá, že iné riešenie problému so zásuvkami, ako capnutie decku, si nenašla. Mne sa ani veriť nechce, že toto píše dospelá žena.

Keď sa tak vystatuješ, ako je tvoja malá vyspelá a dokáže reagovať bez agresivity, tak sa od nej môžeš učiť, lebo zjavne ťa predbehla.

vreckovka2
8. júl 2025
@weleda123

@weleda123 tiez robim s detmi roky, viac rokov ako tvoja sestra 😉 a ver, ci nie, ale najhorsie sa spravaju deti, ktore doma boli bite, okrikovane, vydierane a tak podobne. A ver ci never, ale respektujuci pristup s pevnymi hranicami zabera najviac aj na deti s problemovym spravanim, aj na deti s poruchami spravania. Pri takych s krikom a vydieranim neprejdes.

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 tebe toto fakt nepríde hlúpe? Oháňaš sa, ako má byť batoľa vyspelejšia ako dojča a nereagovať agresivne, ale sama, o desiatky rokov staršia, si rozumovo tak vyspelá, že iné riešenie problému so zásuvkami, ako capnutie decku, si nenašla. Mne sa ani veriť nechce, že toto píše dospelá žena.

Keď sa tak vystatuješ, ako je tvoja malá vyspelá a dokáže reagovať bez agresivity, tak sa od nej môžeš učiť, lebo zjavne ťa predbehla.

@annm81 och, ešteže ty si tak extrémne rozumovo vyspelá, že sa tu môžeš vyjadrovať spôsobom, akým sa vyjadruješ. Podľa tejto logiky boli vlastne naši starí rodičia agresori, ktorí zrejme všetci patrili do Leopoldova, lebo týrali svoje deti jedna radosť. A naši rodičia a z veľkej časti aj my, sme utýrané chúďatká. Koľko by si navrhovala sadzbu za capnutie dieťaťa po zadku? 1 rok? Facka 2 roky? Počúvaš sa? A vraj ja zniem hlúpo a ty tu trepeš nezmysli o agresii a neviem čom.
Áno, REÁLNE, je vyše trojročné dieťa vyspelejšie ako jednoročné. To by taká chodiaca inteligencia ako ty mala vedieť.

annelise17
8. júl 2025
@annm81

@annm81 mne sa inak najviac páči, ako my sme extrémistky a naše deti drzé, lebo nie sú bité a potom tu človek číta tie výlevy a prejavy matiek, ktorých deti neviem po kom sú tak dobre vychované, ako tvrdia.. očividne nejdú príkladom 😂

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@annm81 och, ešteže ty si tak extrémne rozumovo vyspelá, že sa tu môžeš vyjadrovať spôsobom, akým sa vyjadruješ. Podľa tejto logiky boli vlastne naši starí rodičia agresori, ktorí zrejme všetci patrili do Leopoldova, lebo týrali svoje deti jedna radosť. A naši rodičia a z veľkej časti aj my, sme utýrané chúďatká. Koľko by si navrhovala sadzbu za capnutie dieťaťa po zadku? 1 rok? Facka 2 roky? Počúvaš sa? A vraj ja zniem hlúpo a ty tu trepeš nezmysli o agresii a neviem čom.
Áno, REÁLNE, je vyše trojročné dieťa vyspelejšie ako jednoročné. To by taká chodiaca inteligencia ako ty mala vedieť.

@weleda123 áno, trojročné dieťa býva zvyčajne vyspelejšie ako trojročné. A na druhú stranu, niekedy ani tridsaťročný človek nie je onnoho vyzretejší ako trojročné decko...

Naši predkovia robili kopec vecí, ktoré dnes nerobíme, pretože žili v úplne inej dobe a s úplne inými poznatkami.

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@weleda123 oprava: "ako ročné".

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 áno, trojročné dieťa býva zvyčajne vyspelejšie ako trojročné. A na druhú stranu, niekedy ani tridsaťročný človek nie je onnoho vyzretejší ako trojročné decko...

Naši predkovia robili kopec vecí, ktoré dnes nerobíme, pretože žili v úplne inej dobe a s úplne inými poznatkami.

@annm81 agresivita bola agresivitou aj pred 40 rokmi. Tá sa nijako nevyvíja ani nemení časom. Takže tento tvoj argument mi je akurát tak na smiech, vzhľadom k tomu, čo si tu už popísala. Zhodnime sa, že sa nezhodneme a maj pekný upršaný deň.

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@annm81 agresivita bola agresivitou aj pred 40 rokmi. Tá sa nijako nevyvíja ani nemení časom. Takže tento tvoj argument mi je akurát tak na smiech, vzhľadom k tomu, čo si tu už popísala. Zhodnime sa, že sa nezhodneme a maj pekný upršaný deň.

@weleda123 takže už naši prarodičia mali len jedno-dve-tri deti a kopec času sa im venovať? A aj oni mali prístup k celosvetovým komplexným dátam ohľadne takejto výchovy? Zaujímavé...

petulkahu
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 takže už naši prarodičia mali len jedno-dve-tri deti a kopec času sa im venovať? A aj oni mali prístup k celosvetovým komplexným dátam ohľadne takejto výchovy? Zaujímavé...

@annm81 Obdivujem, ze mas este energiu 😂

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@annm81 ja nehovorím o ich prístupe ku komplexným dátam a napríklad áno, voľakedy bola žena ženou v domácnosti a do práce nechodila, venovala sa len rodine, zatiaľ čo dnešné matky pracujú často už od 6m dieťaťa. Agresivita bola agresivitou vždy. Na tom sa nič nemení. Aj v minulosti existovali rodiny, kde sa predsa fyzické tresty neuplatňovali. Takže znovu to hrotíš do extrému.

beronsche
8. júl 2025
@weleda123

@weleda123 "bola to len demonštrácia z mojej strany".
Presne tak, bola to demonštrácia moci
Nie výchovná metóda.

"Tlupa žien" a podobné výrazy, plus vysmesne označovanie inej užívateľky..
Tebe to príde v poriadku? Takto diskutovať?
Mne nie.

A nie, myslíš sa aj v tom, ako musí byť 3r dieťa vyspelé. Lebo aj toto je vysoko individuálne.
Nemyslím si, že tu niekto schvaľuje fakt, že to dieťa zmlátilo tvoje dieťa. Tu ide o poukázanie na tvoj dvojitý meter..
Veď ty tiež používas údery ako výchovný prostriedok.

Zaujíma ma však jedna vec.
Ako vieš, že výchovné údery a capania su ok? Moderná psychológia tvrdí opak.
Tak z čoho pramení tvoje nezlomne presvedcenie, že je to vhodné?

A nie, argument o deťoch, ktorým neboli nastavené hranice neberiem. To nie je relevantný argument, keďže sa určite zhodneme, že deti z benevolentnou výchovou, vlastne výchovu nemajú..
A táto otázka platí pre všetkych prispievateľov ohnivo obhajujucich potrebu fyz.trestov.

beronsche
8. júl 2025
@annelise17

@annm81 mne sa inak najviac páči, ako my sme extrémistky a naše deti drzé, lebo nie sú bité a potom tu človek číta tie výlevy a prejavy matiek, ktorých deti neviem po kom sú tak dobre vychované, ako tvrdia.. očividne nejdú príkladom 😂

@annelise17 to bude určite náhoda, že práve tie, čo fyz. tresty považujú za nevyhnutné, sklzavaju k posmeškom a urážkam..
Jediné, žeby im dochádzali argumenty.. 🙂

annm81
8. júl 2025
@annelise17

@weleda123 predkov si pritiahla ty. A myliš sa, násilie nebolo vždy to isté násilie - vnímanie toho, čo je násilné a čo je v poriadku, sa dramaticky zmenilo. Od prospešného bitia ženy až po verejné popravy. Rovnako je nezmysel tvrdiť, že v minulosti mali ženy viac času na výchovu, lebo nemali, napriek tomu, že nechodilli do zamestnania.

@annelise17 vieš, keby to písala matka nezvládnuteľnéhi dieťaťa, pri ktorom vyskúšala už všetko a je totálne zúfalá, mala by som istú mieru pochopenia. Ale to píše matka údajne najposlušnejšieho dieťaťa v okolí, ktoré je tak vyspelé, že v roku a pol zvláda riešiť konflikty a vie sa všade adekvátne správať, pričom údajne dostalo len pár krát... no, také skvelé dieťa by asi dokázalo v pohode fungovať aj bez akéhokoľvek capania... (samozrejme, už nespomínam, že sa rozplývať nad perfektnou výchovou ročného dieťaťa, ktoré ešte nechodí asi ani do škôlky, je tak úsmevne naivné).

weleda123
8. júl 2025
@annm81

@weleda123 predkov si pritiahla ty. A myliš sa, násilie nebolo vždy to isté násilie - vnímanie toho, čo je násilné a čo je v poriadku, sa dramaticky zmenilo. Od prospešného bitia ženy až po verejné popravy. Rovnako je nezmysel tvrdiť, že v minulosti mali ženy viac času na výchovu, lebo nemali, napriek tomu, že nechodilli do zamestnania.

@annelise17 vieš, keby to písala matka nezvládnuteľnéhi dieťaťa, pri ktorom vyskúšala už všetko a je totálne zúfalá, mala by som istú mieru pochopenia. Ale to píše matka údajne najposlušnejšieho dieťaťa v okolí, ktoré je tak vyspelé, že v roku a pol zvláda riešiť konflikty a vie sa všade adekvátne správať, pričom údajne dostalo len pár krát... no, také skvelé dieťa by asi dokázalo v pohode fungovať aj bez akéhokoľvek capania... (samozrejme, už nespomínam, že sa rozplývať nad perfektnou výchovou ročného dieťaťa, ktoré ešte nechodí asi ani do škôlky, je tak úsmevne naivné).

@beronsche vieš čo, ja mám taký pocit, že asi ani nemá zmysel nejako tu udržiavať konverzáciu, lebo vy kolektívne nečítate s porozumením. Kde som napísala, že pravidelne používam fyzický trest pri výchove? Absolútne nikde. Vkladáte slová do úst ľudí, hrotíte všetko do extrémov a tvárite sa akoby ste zožrali múdrosť sveta, keď ani len nedokážete porozumieť písanému textu a tvárite sa tu, že jedno capnutie po zadku je týranie zverenej osoby. Takže nie, takýmto spôsobom diskutovať nie je ok.
@annm81 tuná je krásny príklad čoho, o čom hovorím. Mne inak nepríde zvláštne, že pani to ešte "nevzdala". Zažila som ju v pár diskusiách, aj keď ja osobne som s ňou doteraz tú česť nemala a ona je presne ten typ, že idem do tla, kým nedostanem posledné slovo. Tak kľudne si ho uzurpujte aj tentokrát. Ako sa hovorí - múdrejší ustúpi.

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@beronsche vieš čo, ja mám taký pocit, že asi ani nemá zmysel nejako tu udržiavať konverzáciu, lebo vy kolektívne nečítate s porozumením. Kde som napísala, že pravidelne používam fyzický trest pri výchove? Absolútne nikde. Vkladáte slová do úst ľudí, hrotíte všetko do extrémov a tvárite sa akoby ste zožrali múdrosť sveta, keď ani len nedokážete porozumieť písanému textu a tvárite sa tu, že jedno capnutie po zadku je týranie zverenej osoby. Takže nie, takýmto spôsobom diskutovať nie je ok.
@annm81 tuná je krásny príklad čoho, o čom hovorím. Mne inak nepríde zvláštne, že pani to ešte "nevzdala". Zažila som ju v pár diskusiách, aj keď ja osobne som s ňou doteraz tú česť nemala a ona je presne ten typ, že idem do tla, kým nedostanem posledné slovo. Tak kľudne si ho uzurpujte aj tentokrát. Ako sa hovorí - múdrejší ustúpi.

@weleda123 múdrejší má argumenty a nezaplieta sa do vlastných tvrdení, ale tak zjavne ani na definicii múdrosti sa nezhodneme.

annm81
8. júl 2025
@weleda123

@weleda123 inak, ľudia tu s tebou slušne diskutovali, keď si to prestala zvládať, dá sa z diskusie odísť aj elegantnejšie ako s prázdnimi osobnými útokmi...

beronsche
8. júl 2025
@weleda123

@weleda123 súhlasíš s použitím fyz.trestov? Súhlasíš. Považuješ ich za vhodné? Považuješ.
Tak čím to teraz obhajujes? Že ich nepoužívas pravidelne. No áno, lepšie ako nič..
Vieš, úplne iná rétorika je napísať, že "viem, že fyz.tresty nie sú ok, ano stalo sa mi to, som len človek".
Lenže nie, ty tu dookola vysvetľujes, že ako je to ok capnut dieťa.
Ja dookola reagujem, ze to ok nie je a na rozdiel od teba nikoho vysmesne a pohrdavo neoznacujem.
Zozrala som všetku múdrosť sveta? Hrotim niečo do extrémov? Hmm, nemyslim. a to to prvé považujem za vysmesnu poznámku.
Ty nie?

Ok, ale skúsme ešte raz diskutovať slušne.
Ak teda môžem otázku, na základe čoho usudzujes, že sú fyz.tresty prospešné?

katarina092
8. júl 2025
@annm81

@sofia1979 Ďalšia, ktorá sa riadi dojmológiou namiesto faktov. "Si píš" nie je žiadny fakt. Fakty sú také, že deti, ktorých rodičia bežne capali, mávajú štatistický významne horšie skóre v mnohých zručnostiach- od akademických po sociálne.

@annm81 tu statistiku chcem vidiet🙂

annm81
8. júl 2025
@katarina092

@annm81 tu statistiku chcem vidiet🙂

katarina092
8. júl 2025
@annelise17

@katarina092 tak mi prosím ťa napíš, kde konkrétne som napísala, že si zlá že máš poslušné dieťa. Dala som ti tam aj zátvorky a napriek tomu ty si ideš svoje, hlavná vec že my ťa všetky prekrúcame, pritom to je očividne tvoj spôsob konverzácie. Očividne nevieš čítať s porozumením.

@annelise17 naznacila si, ze robim nieco zle ked mam najposlusnejsie…

annelise17
8. júl 2025
@katarina092

@annelise17 naznacila si, ze robim nieco zle ked mam najposlusnejsie…

@katarina092 nie, napísala som doslovne : Je super, ak je milý a správa sa pekne, dodržiava pravidlá - to je super - ak to učiteľka takto myslela, tak je to skvelé.
Zvyšok som písala o význame slova poslušnosť ako dodržanie každého jedného aj nezmyselného pokynu a na konci máš opäť doslovne napísané, že tým NENARÁŽAM na teba.

katarina092
9. júl 2025
@vreckovka2

@weleda123 tiez robim s detmi roky, viac rokov ako tvoja sestra 😉 a ver, ci nie, ale najhorsie sa spravaju deti, ktore doma boli bite, okrikovane, vydierane a tak podobne. A ver ci never, ale respektujuci pristup s pevnymi hranicami zabera najviac aj na deti s problemovym spravanim, aj na deti s poruchami spravania. Pri takych s krikom a vydieranim neprejdes.

@vreckovka2 kto tu zastava vydierania, bitia a pod??? Zas nezachadzajte so extremu

katarina092
Autor odpoveď zmazal
katarina092
9. júl 2025
@beronsche

@katarina092 vieš prečo to dieťa ťahas preč, ak sa nesprava vhodne? Lebo je to prirodzený dôsledok jeho správania. Výchova. Na rozdiel od jednej na zadok.
Kolegyňu hádam vychovávať nebudeš, že?

@beronsche prosim?? Chcte povedat ze deti ktore sem tam dostanu na zadok maju z Toho zle spravanie?? To nemyslite vazne… Vase deti len posluchali?? Ako ja som to vravela len ako priklad, ani si nepamatam zeby som tahala dieta z ihriska prec