icon

Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?

tatiana234
1. júl 2025

Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo

vreckovka2
6. júl 2025
@weleda123

@vreckovka2 takže v tomto prípade bol fyzický útok na mieste? Lebo tak mi to z vašich vyjadrení príde. Jedna vec je, že jemu sa nemusel páčiť kontakt - veď ok. Odkráčam od toho, ako to robí napríklad moje dieťa. Prečo bolo nutné zachovať sa agresívne? Prečo moja malá nemá potrebu chovať sa tiež agresívne?
Neviem, čo za Sheldona Coopera je tvoje dieťa, ale moja malá je typické dieťa, síce rozumné, ale stále malé dieťa a vysvetľovanie sa okolo jedného roku stále míňalo účinkom. Dokonca aj v dvoch rokoch, čiže aktuálne, je to väčšinou zbytočné. Stále sa tu točíme okolo toho istého a síce, že tu haníte matky, ktoré dajú jednu po zadku dieťaťu, ale na druhej strane si zastávate dieťa, ktoré agresívne napadne iné dieťa, lebo jemu sa niečo nepáči. Aspoň to teda na mňa takto pôsobí z tých vyjadrení.
Myslím, že vy nechcete chápať druhu stranu, rovnako ako druhá strana nechápe vás.

@weleda123 myslim, ze hned v prvej odpovedi som pisala, ze fyzicky utok nie je na mieste, ale dokazem pochopit aj to dieta. Neschvalujem fyzicky utok, ale dieta by som rpzhodne satancatom nenazyvala...a rovnako ako tvoje dieta nechape, ze nema strkat veci do zastrcky, tak to dieta nechapalo, ze nema udriet. Ak je vsak standardom, ze bije deti bezne v skolke, tak to v poriadku nie je a stala sa niekde chyba. Alebo ma to dieta nejaky problem. Pozri, aj ja som hladala moznosti, ako vysvetlit, aby pochopilo. Ukazovala som dietatu vzdy, ze veci su horuce napriklad. A tak som mu vysvetlila aj elektrinu, ze pali a urobi buch. Kedze vedelo, ze pali hrniec, pec, sviecka, tak stacilo fyzicky pripomenut. Vedelo, ze by ho to bolelo, lebo ked dalo ruku blizko pece, tiez ho to zacalo boliet. Este zo dvakrat skusilo, ci poviem to iste. A bolo. Ziaden zazrak.

beronsche
6. júl 2025
@tiika

Dosť často sa tu opakuje, že občasná po zadku nie je bitka, nezanechá žiadnu traumu, tie deti sú dospelé, sú normálne a nič sa im nestalo.. Do istej miery to môže byt pravda, pretože tu nemusi ísť ani tak o traumy, o nejakého psychycky narušeného jedinca ale o to, ako ten človek komunikuje v problémových situáciách, ako rieši konflikty, orientuje sa vo vlastných emociach a vie ich otvorene a primerane vyjadriť, či sa v dospelosti stane zrelou a vyrovnanou osobnosťou.
A pokial sa pozrieme na vzťahy naprieč celou našou spoločnosťou, či už v súkromí, v práci, na školách, tak nie sú take ako by sme si predstavovali, nezvladame jednoducho komunikovať my sami alebo ani ľudia okolo nás tak, ako by sme chceli. Pokojne si to pripusťme. Nevieme to, pretože najmä v detstve nás to nasi rodičia nenaučili (česť šťastným výnimkám). Pokial na zmene intenzívne nepracujeme, tak si nevhodne vzorce prenášame ďalej.
Takze nejde o jedno capnutie na zadok. Ide najmä o vzťah, ktorý si s dietatom vytvárame. Učíme ho komunikovať a budujeme základný obraz/vzorec ako s ním budeme v budúcnosti nielen riešiť konflikty, nezhody nielen teraz. Pokial nehľadáme iné cesty a stratégie ako to robiť, castejsie sa budeme uchyľovať k určitej forme násilia. A práve to považujem za nebezpečné. Niečo čo sa skôr-neskôr negatívne prejavi na životoch našich aj našich deti.

@tiika výborne napísané!!!

katarina092
7. júl 2025
@pribinak

Ak ju naucis že capnutie po zadku rieši problemy tak ocakavaj že to začne používať aj ona

@pribinak mne teda ani jedno z mojich deti nedalo zatial po zadku a to ich capam ked si zasluzia🙂

katarina092
7. júl 2025

Dieta ale vzdy nerozumie slovam preto treba obcas riesit “vychovnu”.. netreba z toho robit dramu vacsina ludi tak bola vychovavana a su v dospelosti v poriadku bez ujm🙂 nechapem preco dnes panuje tato filozofia ze by to pomaly malo byt trestne.. je rozdiel bit ako zito a vybijat si frustraciu na detoch ked neni dovod.. Mam 40 rocneho znameho, ktory tiez mal takuto “milu” mamicku, ktora mu jakziv nedala po zadku ani ked si zasluzil a na toto konkretne sa stazuje ze mu to neprospelo…

katarina092
7. júl 2025
@andreatytler

@tatiana234
Kazdym capnutim si vytvaras barieru medzi sebou a dietatom. Dieta ta casom bude pocuvat na slovo a tvoj zivot bude ovela kludnejsi, lebo budes mat veci pod kontrolou. Toto nie je vychova, ale drezura. Dieta nie je vychovane, iba poslusne.
Skoro kazde nezelane spravanie vies kontrolovat tym ze z neho vyvodis pre dieta dosledky. Tie dosledky musia byt logicke a vychadzat z priciny.
"Ak este raz hodis to vedro, beriem ho, lebo ti nemozem dovolit v tom pokracovat, lebo ma to boli". Ako vyzeralo to tvoje napomenutie po tom ako ho do teba hodila?

@andreatytler zalezi od veku, 2 rocnemu vzdy nevysvetlis..nie nebude mat ujmu, ludia v dnesnej dobe tak spekuluju nad vychovou a robia dramu tam kde nemaju, som zvedava ako by sa Ti podarilo vsetko vysvetlovat kebyze mas 5 deti

andreatytler
7. júl 2025
@katarina092

@andreatytler zalezi od veku, 2 rocnemu vzdy nevysvetlis..nie nebude mat ujmu, ludia v dnesnej dobe tak spekuluju nad vychovou a robia dramu tam kde nemaju, som zvedava ako by sa Ti podarilo vsetko vysvetlovat kebyze mas 5 deti

@katarina092 Priemerne dieta chape pricinu a nasledok v 1.5 roku, takze aj ked je trochu pozadu, v 2 rokoch uz mozes tuto metodu urcite pouzit.
Vysvetlit pravidla a dosledky vobec netrva dlho. "Ak to vedro do mna hodis, beriem to". Dieta hodi a tak to beries. Tam si hned problem aj vyriesis ak dieta neurobi co potrebujes a to vedierko beries.

andreatytler
7. júl 2025
@weleda123

@vreckovka2 aha, takže tu máme 3.5 ročne dieťa, ktoré reaguje na mierumilovný fyzický kontakt s iným dieťaťom bitkou (ktorú tiež z domu nepozná) verzus 1.5 ročné dieťa, ktoré sa chcelo len objať (opýtať sa nemala ako, keďže ešte nerozprávala) a vy problém vidíte v tom mladšom, hej? Ako pardón, ale vy ste tu niektoré riadne mimo. Máme v rodine ešte o pol roka mladšie dievčatko od mojej malej, tiež sa chodí automaticky objímať a pusinkovať, keď moju malú vidí. Ak to je mojej dcérke v tom momente nepríjemné, tak odkráča preč a nenechá sa objať. Nikdy ani len náznakom nezaútočila ani na ňu ani na iné dieťa, či už na ihrisku alebo hocikde inde. Takže tieto reči si nechajte pre niekoho iného. Akurát ste ma tu utvrdili v tom, čo som si už myslela aj tak o tejto modernej výchove a ženách, ktoré sa ňou riadia a propagujú ju.

@weleda123 Ked si dcere dala na zadok po tom ako pchala prsty do zastrcky, tak sa zarucene neukludnila. Ona bola sokovana, zaskocena, vylakana. Velmi neprijemne pocity, ktore ale nedala najavo niekomu kto jej tie neprijemne pocity prave sposobil.
Skutocne, ako moze niekto napisat ze sa dieta ukludni po tom ako dostane na zadok?
Preco si tie zastrcky nezaistila?

weleda123
7. júl 2025
@andreatytler

@weleda123 Ked si dcere dala na zadok po tom ako pchala prsty do zastrcky, tak sa zarucene neukludnila. Ona bola sokovana, zaskocena, vylakana. Velmi neprijemne pocity, ktore ale nedala najavo niekomu kto jej tie neprijemne pocity prave sposobil.
Skutocne, ako moze niekto napisat ze sa dieta ukludni po tom ako dostane na zadok?

@andreatytler vylakana, hm... Preto jej prvá reakcia bola, že sa mi vypýtala na ruky. Lebo sa ma strašne bála. Už to trošku preháňate niektoré.
A ešte mi povedz, keď si tak strašne inteligentná, ako zaistiť zástrčky, v ktorých sú vždy zapojené spotrebiče. Či čo som tam mala tie spotrebiče prilepiť sekundovým, nech to nevie vytiahnuť? Poprípade to úplne poodpájať a spotrebiče nepoužívať?

katarina092
7. júl 2025
@andreatytler

@katarina092 Priemerne dieta chape pricinu a nasledok v 1.5 roku, takze aj ked je trochu pozadu, v 2 rokoch uz mozes tuto metodu urcite pouzit.
Vysvetlit pravidla a dosledky vobec netrva dlho. "Ak to vedro do mna hodis, beriem to". Dieta hodi a tak to beries. Tam si hned problem aj vyriesis ak dieta neurobi co potrebujes a to vedierko beries.

@andreatytler aj tak sa da, aj ja sa snazim vysvetlit ale ked to robi vyslovene naschval, po zadku dostane… zalezi od dietata

beronsche
7. júl 2025
@weleda123

@andreatytler vylakana, hm... Preto jej prvá reakcia bola, že sa mi vypýtala na ruky. Lebo sa ma strašne bála. Už to trošku preháňate niektoré.
A ešte mi povedz, keď si tak strašne inteligentná, ako zaistiť zástrčky, v ktorých sú vždy zapojené spotrebiče. Či čo som tam mala tie spotrebiče prilepiť sekundovým, nech to nevie vytiahnuť? Poprípade to úplne poodpájať a spotrebiče nepoužívať?

@weleda123 predstav si, ako by si vyvalila oči ty, ako dospelá, keby ti ublížil niekto, komu bezvýhradne doverujes?
Toto sa stalo tvojmu dieťaťu, keď dostalo na zadok.
Že sa vypýtala na ruky je predsa prirodzene. Potrebovala sa uistiť, že ju neodmietas.
Uvediem extrém - aj týrané deti milujú svojich rodicov.
Čo sa týka tých zastrciek - všetko sa dá, keď sa chce..
Ty si si vybrala bitku, ale to ti nijako nezaručuje, že tvoje dieťa to neskúsiť, keď tam nebudeš.

beronsche
7. júl 2025
@katarina092

@andreatytler aj tak sa da, aj ja sa snazim vysvetlit ale ked to robi vyslovene naschval, po zadku dostane… zalezi od dietata

@katarina092 nie, nezáleží od dieťaťa. Vždy je to o rodičovi.
A ak to robi dieťa niečo schválne, išla by som cestou prirodzených dôsledkov, nie bitky.

beronsche
7. júl 2025
@andreatytler

@andreatytler "ako moze niekto napisat ze sa dieta ukludni po tom ako dostane na zadok?"
Že? Úplne absurdne...
Akoby si poniektorí mysleli, že dieťa je iný živočíšny druh, ktorý reaguje úplne inak na negatívne pocity, ako dospelý...
A ktorý dospelý sa upokojí po capnutí? Existuje vôbec normálny človek, ktorý by sa fyz. ataku, čo ako fyzicky slabom, necitil nepríjemne? Lebo podľa mňa nie..

katarina092
7. júl 2025
@nykkushka

Pýtam sa všetkých, ktorí schvaľujú bitku - čapnutie po riti, plienke, prstoch, dokonca tu niekto aj facku dal - som dospelá, denné prichádzam do kontaktu s desiatkami dospelými (sestra na ambulancii)- v jeden pekný deň ma pacient nazval pičou, povedal mi že som jebnutá a mám ísť do piče (nebudem cenzurovať), čiže podľa vašej (de)mentality som mu mala dať jednu výchovnú po hube? Ja ako dospelá osoba som mala dať facku-po riti- dospelému chlapovi (vulgárnemu chrapúňovi)? Alebo to by bolo už cez a pacient má právo mi to vrátiť a sťažovať sa? Ako by ste reagovali v takejto situácií - mali by ste gule a zastali sa sestričky alebo by ste nadávali sestričke, že vrazila pacientovi?
V čom je rozdiel v zápale nezvládnutých emócií udrieť dieťa, ktoré sa ešte len učí reagovať, správať, zvládať emócie a udrieť dospelého (50-55ročného) chlapa, ktorý sa podľa všetkého už má vedieť správať, ovládať?
Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že najhoršia generácia v správaní sú ľudia vo veku 50-70 rokov, vychovávaní presne takou "jednou výchovnou" metódou- arogantní, drzí, vulgárni...

@nykkushka su aj taki dospeli, ocividne chori ludia, ale nevies co mali za detstvo, nepoznala si toho cloveka… mozno ho bili nepravom, tyrali apod… milion dovodov..Netreba si pliest vychovnu s tyranim. Tento vyrok neni podlozeni nijakou statistikou ako silne pochybujem ze za vychovne sa z neho stal prepnuti clovek:D to je cisto Tvoj subjektivny pocit
A je zaujimave preco sa prave o dnesnych detoch hovori ake su nevychovane, drze a biju rodicov uz ako babatka…. A to prave tie deticky co si ich mami nedovolia udriet.. Tato “gentle parenting “ prisla prave zo zapadu a nemozem sa pozerat na niektore shows ako Supernanny natocene 10 - 15 rokov dozadu kde deti vulgarne nadavaju rodicom.. Prave starsia generacia(nevravim ze sa zastavam vsetkeho) bola v porovnani s nasou ovela uctivejsia k rodicom

weleda123
7. júl 2025
@beronsche

@weleda123 predstav si, ako by si vyvalila oči ty, ako dospelá, keby ti ublížil niekto, komu bezvýhradne doverujes?
Toto sa stalo tvojmu dieťaťu, keď dostalo na zadok.
Že sa vypýtala na ruky je predsa prirodzene. Potrebovala sa uistiť, že ju neodmietas.
Uvediem extrém - aj týrané deti milujú svojich rodicov.
Čo sa týka tých zastrciek - všetko sa dá, keď sa chce..
Ty si si vybrala bitku, ale to ti nijako nezaručuje, že tvoje dieťa to neskúsiť, keď tam nebudeš.

@beronsche ak jedno capnutie po zadku je bitka, tak potom neviem ako by ste nazvali, keď niekto dieťaťu naozaj fyzicky ubližuje. Čím ďalej tým viac sa v tejto diskusii utvrdzujem vo svojom názore. Vy, propagátorky benevolentnej výchovy, ste jednoducho absolútne extrémistky. Vídam to denne v reálnom živote a teraz aj tu.

oblecenie99
7. júl 2025

Napíšem to tak blbo, ale som videla sučku psa, ako reagovala, keď ju stena neposlúchlo, čiže možno to funguje na niektoré deti (otázka je, ako, či sa spamäta a pochopí, alebo sa bude báť) ale môj syn to pochopil tak, že to pekne krásne manželovi vrátil. Čiže za mňa nie. Už mám cca vychytané, čo na neho funguje.. a capnutie to teda nie je. Na druhej strane, čo opisujes ty, mi nerobil nikde nikdy (zatiaľ), nikdy nebol vzdorovity ani typ, že by sa hádzal o zem, tak mne sa aj ľahko hovorí... Manželovi aj hej, ale tam je to vyslovene jeho chyba, lebo svojim prístupom (rehotal sa, ak syn nieco drobné vyviedol a nikdy nevedel byť zdravou autoritou, a vo svojom voľnom čase s ním strávil čo najmenej času, lebo mu bola vtedy prednejšia vinica a záhrada u svokry) docielil, že ho 5 ročný syn má ale že dosť v piči. Čiže za nás platí tiež, že to závisí aj od prístupu rodiča.

beronsche
7. júl 2025
@weleda123

@beronsche ak jedno capnutie po zadku je bitka, tak potom neviem ako by ste nazvali, keď niekto dieťaťu naozaj fyzicky ubližuje. Čím ďalej tým viac sa v tejto diskusii utvrdzujem vo svojom názore. Vy, propagátorky benevolentnej výchovy, ste jednoducho absolútne extrémistky. Vídam to denne v reálnom živote a teraz aj tu.

@weleda123 veľmi, veľmi, veľmi sa mýlis, že tu niekto propaguje benevolentnu výchovu.
Nevidím tu jediný príspevok, ktorý by tvrdil, že benevolencia je ok.
Pretože rozhodne nie je.
Veď si niečo nacitaj predtým, ako to kritizujes.

Tu sa bavíme o respektujucej výchove.
Jej podstatou sú PEVNE HRANICE, toto je úplný základ, ďalej bezpodmienečne prijatie, rešpekt k dieťaťu a k jeho vyvinovym fázami, absencia fyz.trestov, porovnávania a nalepkovania.
Dieťa sa vedie k zodpovednosti, k tomu, aby rozumelo aké sú pravidlá a hranice a prečo je to tak.
Už sa opakujem, ale podľa miery nepochopenia je to asi potrebné - hranice jednoducho musia byť. Musia byť dieťaťu jasné a konzistentné. Dieťa bez hraníc stráda, tie sú pre jeho zdravý vývoj dôležité.
Ale je rozdiel, ako rodič hranice nastaví. Či pomocou fyz.trestov alebo nie.
A že vidas deti, ktoré sú úplne nevychovane to nepopieram ale to nie je kvôli absencii fyz.trestov, ale kvôli tomu, že ich rodičia nevychovavaju, len nechávaju "plynúť"..
Tieto deti sú vnútorné neisté, podvedome hranice hľadajú a preto vyvádzajú viac, ako je normálne.
A dosť pochybujem, že by sa správali lepšie, keby sú stále bez hraníc a len občas dostanú na zadok.

beronsche
7. júl 2025
@oblecenie99

Napíšem to tak blbo, ale som videla sučku psa, ako reagovala, keď ju stena neposlúchlo, čiže možno to funguje na niektoré deti (otázka je, ako, či sa spamäta a pochopí, alebo sa bude báť) ale môj syn to pochopil tak, že to pekne krásne manželovi vrátil. Čiže za mňa nie. Už mám cca vychytané, čo na neho funguje.. a capnutie to teda nie je. Na druhej strane, čo opisujes ty, mi nerobil nikde nikdy (zatiaľ), nikdy nebol vzdorovity ani typ, že by sa hádzal o zem, tak mne sa aj ľahko hovorí... Manželovi aj hej, ale tam je to vyslovene jeho chyba, lebo svojim prístupom (rehotal sa, ak syn nieco drobné vyviedol a nikdy nevedel byť zdravou autoritou, a vo svojom voľnom čase s ním strávil čo najmenej času, lebo mu bola vtedy prednejšia vinica a záhrada u svokry) docielil, že ho 5 ročný syn má ale že dosť v piči. Čiže za nás platí tiež, že to závisí aj od prístupu rodiča.

@oblecenie99 u psa je vyžadovaná poslušnosť. Najprv musí poslúchať sučku, potom svoju svorku (pána).
Toto nikto nechce pre svoje dieťa, aby malo celý život pocit, že sa musí podriadiť a poslúchať, keby čo bolo..

weleda123
7. júl 2025
@beronsche

@weleda123 veľmi, veľmi, veľmi sa mýlis, že tu niekto propaguje benevolentnu výchovu.
Nevidím tu jediný príspevok, ktorý by tvrdil, že benevolencia je ok.
Pretože rozhodne nie je.
Veď si niečo nacitaj predtým, ako to kritizujes.

Tu sa bavíme o respektujucej výchove.
Jej podstatou sú PEVNE HRANICE, toto je úplný základ, ďalej bezpodmienečne prijatie, rešpekt k dieťaťu a k jeho vyvinovym fázami, absencia fyz.trestov, porovnávania a nalepkovania.
Dieťa sa vedie k zodpovednosti, k tomu, aby rozumelo aké sú pravidlá a hranice a prečo je to tak.
Už sa opakujem, ale podľa miery nepochopenia je to asi potrebné - hranice jednoducho musia byť. Musia byť dieťaťu jasné a konzistentné. Dieťa bez hraníc stráda, tie sú pre jeho zdravý vývoj dôležité.
Ale je rozdiel, ako rodič hranice nastaví. Či pomocou fyz.trestov alebo nie.
A že vidas deti, ktoré sú úplne nevychovane to nepopieram ale to nie je kvôli absencii fyz.trestov, ale kvôli tomu, že ich rodičia nevychovavaju, len nechávaju "plynúť"..
Tieto deti sú vnútorné neisté, podvedome hranice hľadajú a preto vyvádzajú viac, ako je normálne.
A dosť pochybujem, že by sa správali lepšie, keby sú stále bez hraníc a len občas dostanú na zadok.

@beronsche a znovu sa opakujem aj ja, áno, vídam pravidelne ako tá rešpektujúca výchova funguje v praxi, že drvivá väčšina rodičov si tie hranice absolútne nastaviť nevie a dieťa sa nezmestí do kože. Sestra pracuje už cez 5 rokov s deťmi. Už len tie príbehy, čo mi rozpráva, čo tam s takýmito deťmi zažíva sú choré a tí rodičia sú zjavné súci na psychiatra (a, žiaľ, už aj tie deti). Znovu, jedno capnutie po zadku moju malú ani nijakým spôsobom netraumatizovalo a ďalej rastie úplne zdravým a normálnym spôsobom, je temperamentná, je tvrdohlavá a nie je agresívna, aj napriek tomu, že po zadku už dostala, narozdiel od detí, ktoré po zadku nedostávajú a bijú sa hlava nehlava. Takže už len na tomto sa celá tá teória rúti ako domček z kariet.

beronsche
7. júl 2025

Ešte jedno mi napadlo, výchova k poslušnosti, čiže ta pomocou fyz.trestov a tzv. "Výchovných" úderov má 2 základné rizika:
- dieťa sa podriadi a prislúcha. Aká paráda, na vonok to vyzerá super, dieťa robí, čo mu rodič nákaže. Ale to dieťa vyrastie a má problém s autoritami.
To sú tí dospelí , čo nevedia povedať nie, nevedia sa zastať sami seba v práci, končia s toxickými partnermi..
prip. Sú síce ok, ale len kým nepríde stresová situácia. Vtedy sa už za seba nedokážu postaviť. Príliš im bola vstepena poslušnosť.
- dieťa má burlivejsi temperament a vzdoruje. Je problémové. A také zostane celý život, vždy ma vo vyhrotenej situácii pocit, že musí bojovať, odporovať, hoci to v skutočnosti nie je potrebné, také tie konfliktné typy..

Ono, tieto veci sa zvyknú prejavovať najmä v stresových situáciách.
A koľko takých dospelých poznáte?

beronsche
7. júl 2025
@weleda123

@beronsche a znovu sa opakujem aj ja, áno, vídam pravidelne ako tá rešpektujúca výchova funguje v praxi, že drvivá väčšina rodičov si tie hranice absolútne nastaviť nevie a dieťa sa nezmestí do kože. Sestra pracuje už cez 5 rokov s deťmi. Už len tie príbehy, čo mi rozpráva, čo tam s takýmito deťmi zažíva sú choré a tí rodičia sú zjavné súci na psychiatra (a, žiaľ, už aj tie deti). Znovu, jedno capnutie po zadku moju malú ani nijakým spôsobom netraumatizovalo a ďalej rastie úplne zdravým a normálnym spôsobom, je temperamentná, je tvrdohlavá a nie je agresívna, aj napriek tomu, že po zadku už dostala, narozdiel od detí, ktoré po zadku nedostávajú a bijú sa hlava nehlava. Takže už len na tomto sa celá tá teória rúti ako domček z kariet.

@weleda123 to nie je problém respektujucej výchovy ale ludske zlyhanie!
Pri dopravných nehodách umiera mnozstvo ľudí.
Je to problém áut?
Samozrejme, že nie. To si mnou budeš zrejme súhlasiť..

Nikto netvrdí, že jednou na zadok dieťa ztraumatizujes na celý život.
Je ale potrebné si uvedomiť, že ukladás základy toho, ako ona bude v dospelosti reagovať vo vypätých situáciách, aky postoj záujme na podvedomej úrovni k vlastným emóciám..

Napadlo mi, čo hovoria Kopřivovci (českí psychológia):
Ak ste boli vychovávaní pomocou fyz.trestov a máte pocit, že ste ok, je to NAPRIEK tomu, nie vďaka tomu...

katarina092
7. júl 2025
@beronsche

@katarina092 nie, nezáleží od dieťaťa. Vždy je to o rodičovi.
A ak to robi dieťa niečo schválne, išla by som cestou prirodzených dôsledkov, nie bitky.

@beronsche deti reaguju rozne..preto zalezi od dietata.. a capnutie po zadku sa neda pokladat za bitku

beronsche
7. júl 2025
@katarina092

@beronsche deti reaguju rozne..preto zalezi od dietata.. a capnutie po zadku sa neda pokladat za bitku

@katarina092 nedá.
Ale nie je to ani prospešný výchovný prostriedok.

tamitamitami
7. júl 2025

Nie som zástanca fyzických trestov, milión krát vysvetľujem, dávam ultimátum, odchádzame keď sa dieťa neviem správať. Myslím si že mám naozaj božiu trpezlivosť.
ALE ak dieťa ubližuje opakovane fyzicky ľuďom okolo, xy upozornenie nezaberá tak by som dieťatu jednu na zadok dala.

oblecenie99
7. júl 2025
@beronsche

@oblecenie99 u psa je vyžadovaná poslušnosť. Najprv musí poslúchať sučku, potom svoju svorku (pána).
Toto nikto nechce pre svoje dieťa, aby malo celý život pocit, že sa musí podriadiť a poslúchať, keby čo bolo..

@beronsche Veď aj preto píšem do zatvorky, že je otázne, či tým dosiahneme želaný stav, či nedosiahneme skôr poslušnosť a strach a niekto to nazve vychované dieťa. Ako píšem, ja som videla na vlastné oči, čo sa tým dosiahlo u nás: syn to mužovi vrátil. U nás,.keď sme boli deti, nefungovala bitka ale skôr vydieranie a zastrašovanie: tiež nič moc, ťahá sa to so mnou celý život. Ja svoje deti vychovávame ináč.

dia219
7. júl 2025

Čítala si si tu správu druhý krát predtým ako si ju zdieľala ? Mám problém pochopiť čo píšeš lebo pomaly každé druhé slovo je preklep.

princezna_bosorka
7. júl 2025
@20erika07

V pohode, ukázala si jej, ze takto sa to "ma " riešiť, iste sa nauci nabudúce ako zvládať svoje obdobie vzdoru. Cápanim 🙂

@20erika07 jj, presne. a nabuduce capne ona teba (@autorka) alebo ine dieta... (ved to nie je bitka, tak je to ok)? ci?

ps: obdobie vzdoru je normalne vyvojove obdobie u zdravych deti a jeho sila nijako neindikuje mieru inteligencie...

tiika
7. júl 2025
@katarina092

@katarina092 Koľko ma tvoje dieťa? Ako reaguješ, keď nechce urobit niečo, čo od neho chceš?
Capnutie nie je bitka. Ale je to použitie násilia, čo by sa dalo riešiť aj inak. Ista forma násilia je dokonca schvaľovana aj v respektujucom prístupe. Avsak iba minimálna, nevyhnutná na zabránenie toho, aby dieťa napr. niečo zničilo, tak sa mu ta vec zoberie, alebo na zabránenie toho, aby niekomu ublížilo. Pokial viac nie je potrebné, išlo by už o agresiu. Napr. zabranis, aby dieťa nevbehlo pod auto, nie je potrebné mu este dodatočne dať na zadok.
Aj ta sučka stena odozenie, odtiahne, ale tým to konci.

katarina092
7. júl 2025
@tiika

@katarina092 Koľko ma tvoje dieťa? Ako reaguješ, keď nechce urobit niečo, čo od neho chceš?
Capnutie nie je bitka. Ale je to použitie násilia, čo by sa dalo riešiť aj inak. Ista forma násilia je dokonca schvaľovana aj v respektujucom prístupe. Avsak iba minimálna, nevyhnutná na zabránenie toho, aby dieťa napr. niečo zničilo, tak sa mu ta vec zoberie, alebo na zabránenie toho, aby niekomu ublížilo. Pokial viac nie je potrebné, išlo by už o agresiu. Napr. zabranis, aby dieťa nevbehlo pod auto, nie je potrebné mu este dodatočne dať na zadok.
Aj ta sučka stena odozenie, odtiahne, ale tým to konci.

@tiika Mam 3 deti, 5,4,1….treba rozlisovat.. s tym suhlasim. Tiez sa snazim najprv volit ine taktiky ako dat do kuta, zakazat veci apod.. ale ked treba, opakovane neposlucha a ohrozuje inych, apod tak treba aj fyzicky potrestat… alebo povie nadavku co niekde pocul a nepocuvne ze to nema opakovat tak aj po ustach

viestta
7. júl 2025
@weleda123

@weleda123 nikto tu nepropaguje benevolentnu vychovu. Tie co nepovazuju capnut po riti za spravne tu pisu o respektujucej vychove s jasne definovynymi hranicami. Ked si doteraz nepochopila ten rozdiel, ani po tolkych vysvetlujucich prispevkoch, problem nebude vo vysielaci.

berenika39
7. júl 2025
@katarina092

@tiika Mam 3 deti, 5,4,1….treba rozlisovat.. s tym suhlasim. Tiez sa snazim najprv volit ine taktiky ako dat do kuta, zakazat veci apod.. ale ked treba, opakovane neposlucha a ohrozuje inych, apod tak treba aj fyzicky potrestat… alebo povie nadavku co niekde pocul a nepocuvne ze to nema opakovat tak aj po ustach

@katarina092 takže dítě nebude říkat sprostá slova proto, aby nedostalo přes ústa. Vnímáš, že je to nesmysl? Dítě by mělo vědět, že mezi sebou mluvíme slušně. Ono sice nezeopakuje po facce další sprosťárnu, ale zase už ví, že když něco po někom chci, tak mu jednu plácnu... demagogie, že jo🙂