icon

Je vývoj môjho 8 mesačného bábätka v poriadku?

9. mar 2022

Ahojte maminky, mam 8 mesacne dievcatko narodene o mesiac skor. Do jej pol roka bolo vsetko ok ale zrazu zacala robit stereotypne krutive pohyby rukami a opakovane otvarat dlane, robi to takmer stale ked je nekludna alebo sa nudi. Spolu s tym sa zhorsil aj ocny kontakt. Ked ju mam na rukach alebo na hrudi vobec na mna nepozrie. Zaujima ju vsetko naokolo a ak sa snazim aj vopchat pred jej oci tak ma ignoruje. Na moje prihovaranie casto vobec nereaguje, vyzera akoby bola hlucha ale pritom viem, ze pocuje. Dalsie co ma trapi, ze ma akoby vobec nepotrebuje. Po prebudeni vobec nezaplace, ked odidem z miestnosti tak tiez neplace. Nevyhladava mna ani moju pozornost. Akoby vobec neexistujem..Velmi ma to trapi. Nezda sa mi to ako normalny vyvoj dietatka, mate skusenost?

Strana
z2
veronikavasakova
Autor odpoveď zmazal
kattakatta
24. jan 2023

Dobry den, zmenilo sa u vas od tej doby nieco?

autor
28. jan 2023

@kattakatta mame doma sikovne ukecane dietatko..no socialna stranka je slabsia, horsie reaguje na meno, zdiela sice pozornost aj ukazuje prstom..no ta prilisna samostatnost tam doteraz zostala..len cas ukaze preco…

skaja_111
26. okt 2023

Môžem sa opýtať ako sa máte ? Úplne ako by som čítala o mojej 7mesacnej a mám poriadny strach

autor
27. okt 2023

@skaja_111 stale nevieme…😞

bubkalienka
Autor odpoveď zmazal
bubkalienka
13. nov 2024

Ako sa vám darí?

autor
13. nov 2024

@bubkalienka mame sa velmi dobre. Doma mame uzasne, spolocenske, ukecane a zvedave dieta 🙏🏻

bubkalienka
13. nov 2024

Ďakujem krásne za odpoveď ;) kedy sa to všetko zlepšilo?

autor
15. nov 2024

@bubkalienka nejako to casom islo samo..vtedy som to tak nevnimala. Asi postupne od roka ked prisli prve slova a potom v roku a pol bol dost posun vpred..

mbiresova29
16. nov 2024

Ja mám doma teraz to isté so synčekom. Mal teraz 15mesiacov je šikovný vie niekoľko zvukov zvierat (asi zo 20) a autá (brmbrm titít atď. ) začína aj slová rozprávať , prstom ukazuje od 10teho mesiac, bavia ho knižky všetko v nich ukazuje aj vonku na všetko ukazuje aj komentuje, keď ho niečo záujme tak aj kukne na mňa či to vidím aj ja, nosí mi hračky ukázať a nie len mne ale aj iným atď...
Ale tá sociálna stránka je slabšia, tiež sa nechcel a ani nechce na mňa na rukách ani za svet pozrieť, keď sa hrá mimo tak nemá stým problém dokonca v poslednej dobe keď sa nepozriem kam chce on aby som sa pozrela tak mi už aj capí ... Ale žeby dáko niekedy plakal za mnou alebo bol na mňa dáko extra naviazaný to nie. Vždy mi to bolo veľmi ľúto. Nie raz som si poplakala. Teraz ako začal rozprávať je to trošku lepšie príde sa aj sám postískať trošku.
Boli u nás z CVI lebo proste ma to strašne trápilo a tiež som čítala "hororové scenáre". Povedali, že je šikovný napreduje ale že treba posilňovať tu sociálnu stránku ... Tak som zvedavá či sa to aj u nás časom zlomí a a dozrie aj po tej sociálnej stránke a bude všetko tak ako má byť.

barborkave
30. aug 2025

Moja 8 mesačná detto. Keď ju mám na rukách nepozrie sa na mna ani za svet. Vykrúca sa. Ale keď je na zemi pekne na každého pozera a aj očný kontakt vyhľadáva. Tiež ma veľmi nepotrebuje, keď sa zobudi a ja tam nie som tak sa sama hrá, občas niečo blaboce.
Moja robí ale neustale všelijaké pohyby s ručičkami. Máva, otvára a zatvára dlane, krúti prstami, dlanami… toho sa obavám najviac.

mbiresova29
30. aug 2025
@barborkave

Moja 8 mesačná detto. Keď ju mám na rukách nepozrie sa na mna ani za svet. Vykrúca sa. Ale keď je na zemi pekne na každého pozera a aj očný kontakt vyhľadáva. Tiež ma veľmi nepotrebuje, keď sa zobudi a ja tam nie som tak sa sama hrá, občas niečo blaboce.
Moja robí ale neustale všelijaké pohyby s ručičkami. Máva, otvára a zatvára dlane, krúti prstami, dlanami… toho sa obavám najviac.

@barborkave my sme zistili aj príčinu v 15 mesiacoch prečo sa nechce pozerať z blízka. Moje dieťa je ďalekozraké. Ma 3dioptrie nevidí dobre na blízko. Aj teraz keď mu poviem pozri sa na mňa keď ho mám pred sebou zakryje si oči ale inak už má očný kontakt super. Navštívila som aj psychologičku tá povedala že ma len oneskorený vývoj reči a ma zlú pozornosť boli sme teraz aj u logopedičky ale povedala tiež že má zlú pozornosť ale inak je šikovný. A tiež veľa ovplyvňuje že nevidí dobre a okuliare mi nosiť nechce. Takže buďte v klude nesledujete viem z vlastnej skúsenosti, že dosť mi to zobralo nervov lebo som si myslela že moje dieťa je “iné” a sledovala som každý jeho pohyb. Mal aj dáke svoje vlastnosti ale aj tie miznú .
Dôležité je sledovať keď bude dieťatko staršie či sa usmeje, vníma okolie, začne ukazovať prštekom a či vám donesie ukázať hračku a atď.

Strana
z2