Kde je zlatá stredná cesta v rodičovstve?
Ahojte som matka 3deti ,prve deti som mala este za menej vyspelej smartfonovej doby tretie rocne mam teraz.Nakupovanie snou je hotova vyzva,ide presne opacnym smerom,uteka za ulicky(schovava sa velka sranda) ,v kociku sediet nechce tak kocik tlacime akurat na odkladanie veci,ked ju vezmem inym smerom ako sa vybrala sama
skrieka,hadze so sebou ludia na mna pozeraju zhrozene ako na neschopnu matku, a tak si vcera chodim po ulickach(beham za malou uz spotena ,ruky vytahane po zem ,usta uz vysusene od vysvetlovania,volania,putania pozornosti) a pozeram do predu .Mamicka mlada,upravena v klude si obzera textil,tlaciaca kocik s rovnak starou dcerkou ako ta moja,dievcatko krasne potichucku sedi a pozera do telefonu.spokojna aj jedna aj druha.vlastne aj cele okolie ked ze prechadzaju po ulickach v tichosti a v klude.a tak sa pytam kde myslite je ta zlata stredna cesta?za jedno telefon do ruk dietata nepatri ,clovek sa mu snazi vyhnut a vychovavat bez jeho vplyvoch a prezit bez nejakej ujmy toto narocne obdobie kym dieta bude chapat co mu vlastne clovek vysvetluje.za druhe je ina doba a clovek si veci vie zjednodusit tak preco to nevyuzit?tak aku vychovu preferujete?
@zuza.m takú, že dieťa dám do kočíka, dám mu do ruky rohlik a nie mobil. Ročnému určite nie. Aj keby sa mal celý svet na mňa pozerať, tiež nedovolím, aby mi behalo po predajni a ja za ním jak šialená.
Nikdy, naozaj nikdy sa mi za 16r nestalo, odkedy mam detí, aby mi niektoré z nich behalo a škriekalo v obchode a nikdy som si ich nesnazila podplatiť mobilom.
@kavasmliekom v obchode s textilom sa jest nema,a ked nechce papat?a skrieka v kociku?
@maciatkoe knizky ma rada to je pravda ale je taka kontaktna ze musim snou citat ,ked ze nerozprava.
taketo nieco zabavi dieta aj v kociku na chvilu 🙂 https://www.svojtka.sk/minipedie-s-pohyblivymi-...
@zuza.m tak jej daj hračku a nevšímaj si ju, alebo choď na nákupy keď je manžel doma a toľko s nou bude, alebo existujú eshopy, keď si nevieš ináč poradiť.
Tak ja som sa ani tak velmi nechcela na nu stazovat,len som chcela vediet nazor ako to riesia druhe mamicky.neviem si predstavit ze teraz ju budem izolovat a nebrat nikam lebo je mala a nevie este ako sa spravat v spolocnosti.muz chodi na tyzdnovky ,jedna rodina je 150km druha 400km. Tak ze velmi ju odkladat nemam kam a vlastne ani nechcem
Ona je v obchode v meste ako ryba vo vode .doslova si to uziva ze ona chodi niekde inde ako doma ci na ulici kde chodime bezne.okrem toho taketo to opacne chodenie inym smerom.je vsade nie len v obchode
Zlatá stredná cesta za mňa je, že do.obchodov som chodila len sama, v čase keď bol s deťmi muž.. alebo som si kupovala veci online..
s deťmi nie, tiež ich mám inak tri s malým vekovým rozdielom.. s nimi som bola v obchodoch výnimočne a len vtedy keď sa tomu nedalo vyhnúť.. (textilu sa podľa mňa vyhnúť da)..
Raz som to sem aj napísala, hneď ma ženy začali presviedčať že sa potom moje deti nikdy nenaučia ako sa v obchode chovať.. je záhada, že dnes už pubertaci vedia normálne nakupovať 🤪 aj samé, aj somnou..
Podľa mňa proste je pre deti maximálne nezáživné sedieť v kočíku a čakať kým mama obzrie tričká.. pre nich je zábavnejšie ísť na prechádzku, kde nemusia čakať, ale niečo okolo seba vidia, občas si pobehaju a nemusia mať v ruke mobil aby ich nebolo počuť..
Nikomu neberiem právo chodiť do obchodu aj s deťmi, ani to nekritizujem, len konštatujem aký je môj pohľad na túto problematiku.. jednoducho si myslím, že žena by si mohla občas dopriať čas bez detí a ísť sa do obchodov pozrieť sama, zatiaľ čo tato na deti dá pozor..
Samozrejme každý môže robiť ako uzna za vhodné, len odpovedám na otázku..
@zuza.m 🤔 že ročne dieťa si užíva, keď chodí inde nie len po ulici 😄 si si to prečítala po sebe? Potom prečo máš taký problém dat jej mobil, uzije si aj to a bude iná. V 2 rokoch bude poznať heslá, bude vedieť sama inštalovať hry, bude vedieť všetko, len nie, kde sa hrajú jej rovesnicky.
@maciatkoe knihy citame ukazuje mi ja jej rozpravam co to je a ake zvuky zvieratko robi inak ju knihy ani hracky nebavia.nieje ako niektore deti ze sa s hrackou bavia aj 20 minut.otacaju pretacaju stlacaju.ma rada ked sa nieco v klada ako palicky do dierky ,peniaze do pokladnicky a take.
Mám tri deti, nikdy som ich neťahala po obchodoch. Chodila som na nákupy sama večer alebo objednávala online. Ja keď vidím deti v kočíku s mobilom v ruke, chytá ma z toho úzkosť, lebo je toho stále viac a zdá sa mi, že tí rodičia absolútne nechápu, čo to robí s mozgami ich detí 😬. My aj teraz, keď niekde ideme, kde treba čakať, beriem deťom knižky, resp. berú si samé a čítajú si. Boli sme pred pár dňami v nemocke na kontrolu a môj 13 ročný syn tam len tak sedel a kukal do blba. Jediný. Je vlastníkom smartfonu, ktorý mal v taške. Celý čas sme sa rozprávali alebo len tak kukal … Veľmi som sa z toho tešila.
@kavasmliekom a? Preco by som nevidela na rocnom dietatu ci sa tesi alebo nie?normalne s otvorenou pusou odzera okolie tesi sa.
@zuza.m ja myslím, že by tak isto hiiikala aj keby si s nou išla na ihrisko medzi deti 😀 ale ved si ju nos kde chceš, keď ju to teší. Len potom sa treba zmieriť s tým, že ju aj teší behať medzi regalmi a schovávať sa ti a škriekať pri tom. Aj to je úplne normálna reakcia 1r dieťaťa.
Deti sú rôzné, ale až takto by sa ani ročné dieťa nemalo v obchode správať, môže byť za tým aj nejaká porucha.
@zuza.m pre mna je zlata stredna cesta vyuzit mobil ci tablet pre male dieta iba v specialnych situaciach nie po obchode a pri nakupoch alebo u lekara...prva dcera ked bola mala bola taka situacia 3x ked uz som naozaj bola s nervami v kybli a pomohla som si rozpravkami na mobile- prva 9 hodin sme stali na hranici (cesta za rodinou)...druha 6,5hodiny na cudzineckej policii sme vybavovali doklady...tretia 10 hodin cakacka na letisku prestal im fungovat system a oni nas manualne po jednom prehladavali v zoznamoch a pristavali.dalsie a dalsie lietadla a stali sme.v sialenom dave(deti na kufroch)
@maciatkoe ja som sa pytala co je stredna cesta ,ci davate decku telefon aby bolo ticho v obchode ,niektore napisali chodia rafsej same bez deti nie kazdy sa oduva.bohuzial ju hracky velmi nebavia tak co mam na tvoje leporela?
Ja pokial je mozne ju neberiem do obchodu a do potravin uz vobec nie.muz chodi na tyzdnovky vzdy ako pride urobi velky nakup a na mensie dokupenie co nam chyba posielam deti.keby mi toto mala robit pri 150e nakupe tak asi ani nenakupim.
Toto sme isli do centra lebo chcela ist starsia dcera ja som viac menej obzerala a malu usmernovala(som chcela aby si zvykala aj na tie obchody a aj na to ze nie vzdy sa ide jej smerom ked ze rodiny mame daleko a naozaj ju nieje kde nechavat varovat a na nej je naozaj vidiet ako sa tesi ze niekam ideme )okrem toho sem tam treba ist aj k dr so starsimi detmi a tam je tiez treba nejake to spravanie.
Myslela som to ako priklad nakupovanie ked ze vcera sme ho akurat absolvovali
@petronelag porucha preto, že ročné dieťa behá, schováva sa a hľadá nejaku zábavu? Ako inak by sa asi malo ročne dieťa chovať? 😳
@kavasmliekom ano ona je uplne normalna a aj jej reakcie.a presne to iste robi ked ju vezmem aj na ihrisko a aj len na ulicu,hlavne ze vypadla z domu.nema ziadnu poruchu ani vadu.normalne sa tesi a jeduje ked zmenim jej smer ci je vonku na ihrisku alebo v obchode.
@zuza.m Je vela zien co dava telefony, a ucite to sama aj vidis. Tiez aj tablety som videla v kociku. Ja som teda mobil ani tablet nedavala. Rocne dietata bez kocika je jasne ze pobehuje po obchode. Preto tie deti v takom veku su v kociku v obchode. Ani si inak neviem predstavit nakupovat a rocne dieta bez kocika. Ved to pri tak malom dietati treba mat oci vsade.
@zuza.m nie, nedávam mobil, a keď dieťa škrieka, idem preč, čiže nehrozí, aby mi tam behalo, škriekalo, hadzalo sa v kočíku, obchod nie je ihrisko, kde môže behať a všetko ťahať, chytať. S dcérou môžeš ísť na nákupy, keď bude doma manžel, k lekárovi tiež som chodila so staršou, alebo som sa objednala na presný čas, doktor už vedel, že prídem s deťmi. Tiež som ich nemala kde nechať.
Na urady som si volala a využívala elektronickú komunikáciu.
A už keď som veľmi musela ísť do obchodu, tak som využila čas, kedy spali v kočíku. A keď nespali, pomohol aj ten rohlik 🤭
@zuza.m ja som nikde nenapísala, že ma poruchu, píšem, že je to úplne normálna reakcia, ak nie je tak, ako ona chce, preto sa treba prispôsobiť a neťahá ju tam, kde behať nemôže
Mne nepríde cudne ze sa dieťa teší. Aj môj malý ma rad rôzne miesta, keď poviem, že ideme do kauflandu, tak sa teší a kričí shopping shopping 🤣🤣 ja s malým chodím po obchodoch asi od 9m a vždy obsedi, je ok, práveže porozuje a komentuje co vidi.
Telefón som mu dala dnes napr, keď sme čakali dve hodiny u Dr a už fskt nevedel obsediet, tak si pozeral svoje videá keď bol malý. Co ja viem, neubudlo z neho. Nepozerá TV ci mobil pravidelne, tak tých 10 minút co ho mal mu neublížilo.
Pokial máš dieťa ktoré neobsedi, skrieka atď, asi by som ho do obchodov nebrala, vysvetľovala, že tam musíme byť ticho a sedieť v kočíku /košíku atď..
Nedala som telefón. Tiež mám tri deti, a ani v aute ani v reštaurácii ani nikde nemajú telefón aby boli ticho. Doma rozprávku/hru na obmedzený čas. Ale ten často presvihnu, bojujeme .. aby to nevyznelo, že je to u nás dokonale. Možno keby to inak nešlo, dala by som aj do kočíka, ale nemyslím si že je to správne riešenie. A naša tretia je tiež výzva, kamoška psychologička mi akurát vravela, že tretorodeni su proste tretorodeni. Možno ťa mamička v obchode bola so svojím prvým, a možno aj tvoje prvé by poslusnejsie sedelo v kočíku, aj bez mobilu. K ničomu to nevedie sa takto porovnávať
@frantisska
Áno, ja som tiež bola kvôli tretej u psychologičky na rozumy 🤣🤣🤣🤣. To je total iný level. Ale moja raz zmení svet, si tak hovorím, lebo ona je úplne extra spešl 😍🤣💪✌️.
Moja dcera uz rok mala, telefon uz mala v rukach tiez ale len stylom ze si ho prilozi a tvari sa ze vola a hovori halo halo. Vidi ze telefonom telefonujeme, zasa nebudem sa tvarit ze mobily neexistuju a zijeme v dobe kamennej ale tiez jej neukazem ze sa tam daju hrat hry a pozerat youtube. Pustam jej rozpravky, pesnicky, ci uz cez reprak alebo aj s videom, ona si aj pozrie, aj zatancuje, aj mi ukazuje a snazi sa na podobnit zvuky ked pocuje zvieratko alebo nieco co pozna, napriklad ahoj. Ked ideme von telefon by som jej nedala do ruky ani keby neviem co robila. Ked ma zlu naladu, idem s nou len na ihrisko nie do obchodaku, kde take vresky vyrusuju inych a na nu mozu este horsie posobit haldy cudzich ludi, umele svetlo, hluk.. nikto sa v takom prostredi neupokoji. Necham nakupy na iny den alebo objednam domov. Na druhej strane chapem ze nie vsetky deti su pohodove vysmiate slniecka ktore maju na salame technologie pokial tam nevidia mladatka zvieratiek. Chapem ze su deti, ktore maju taku povahu, ze tie mamy uz nevedia co urobit. A chcu aspon na chvilu pokoj a ticho. Da sa to pochopit, je to ludske. Neodsudzujem. Ale robim inak. Lebo je to dobre aj pre moje dusevne zdravie nebyt na telefone a aj pre vyvin mojho dietata. Nevidi ma na mobile a preto nema potrebu sa s nim hrat inak ako na halo halo, lebo to je jedine, co ma s nim vidi robit.
Tak kazde dieta je ine... tie zeny, ktore maju deti sa isto na teba zhrozene nebudu kukat, ked vystraja dieta v obchode, dokonca ani tie matky co maju - na pohlad "vychovane" dieta.
Inak potrebujes ten kocik? ked v nom ani nechce byt, vsak si zober ruksak a tam daj nakup.
Ja som prestala pouzivat kocik v 1,5r, dcera je naucena pouzivat svoje nohy, a vie ze v obchode sa nemoze nicoho dotykat a pekne pockat pokym si npr. zoberem rozky do sacku, nikdy som nemusela mobil alebo nedajboze rozok strkat dietatu, aby bolo kludne v obchode... po obchode sme sli skoro vzdy na ihrisko, vedela o tom a tesila sa - vyhra pre obe strany - ja nakupene a ona vysantena na ihrisku.
Veľa záleží od povahy dieťaťa nech si.kazdy vraví čo chce. Môj ako zistil že chodí neexistovalo že by sedel v kočíku, nakupovať s ním bola veľká výzva lebo tiež všade utekal, skrýval sa najnutnejšie nákupy som chodila robiť v čase keď mal spat, dala som ho do kočíka a po ceste v nom zaspal . Ale k veci teraz. Mobil deťom naozaj nie, teraz má 7 rokov a teda žiadne xboxy, hry na mobile playstation nedovolím. Ja som za to že to naozaj škodí tým deťom.

Moje dieta, ked malo rok a museli sme ist po obchodoch. Sedel syncek v kociku a pozeral si leporelo. Este aj synceka chvalili, ze to sa uz ani nevidi, ze dieta v kociku s knizkou 🙂. Odporucam leporela od svojtka. Da sa tam vyhahovat, otacat, otvarat rozne casti v knihe. Tu je podla mna ta stredna cesta pri rocnom dietati