icon

Kde je zlatá stredná cesta v rodičovstve?

zuza.m
14. feb 2025

Ahojte som matka 3deti ,prve deti som mala este za menej vyspelej smartfonovej doby tretie rocne mam teraz.Nakupovanie snou je hotova vyzva,ide presne opacnym smerom,uteka za ulicky(schovava sa velka sranda) ,v kociku sediet nechce tak kocik tlacime akurat na odkladanie veci,ked ju vezmem inym smerom ako sa vybrala sama
skrieka,hadze so sebou ludia na mna pozeraju zhrozene ako na neschopnu matku, a tak si vcera chodim po ulickach(beham za malou uz spotena ,ruky vytahane po zem ,usta uz vysusene od vysvetlovania,volania,putania pozornosti) a pozeram do predu .Mamicka mlada,upravena v klude si obzera textil,tlaciaca kocik s rovnak starou dcerkou ako ta moja,dievcatko krasne potichucku sedi a pozera do telefonu.spokojna aj jedna aj druha.vlastne aj cele okolie ked ze prechadzaju po ulickach v tichosti a v klude.a tak sa pytam kde myslite je ta zlata stredna cesta?za jedno telefon do ruk dietata nepatri ,clovek sa mu snazi vyhnut a vychovavat bez jeho vplyvoch a prezit bez nejakej ujmy toto narocne obdobie kym dieta bude chapat co mu vlastne clovek vysvetluje.za druhe je ina doba a clovek si veci vie zjednodusit tak preco to nevyuzit?tak aku vychovu preferujete?

Strana
z2
zuza.m
autor
14. feb 2025

@frantisska ano presne kazde dieta je ine.prve dve deti chodili somnou vsade lebo nebolo kde ich nechat.prvy tiez utekal ale vzdy sa dal zlakat aha co tu je.druha sedela ako babika v kociku a stacilo pozerat.tretia ma iny temperament.neporovnavam

Ako som pisala ja som sa na nu ani nejako nechcela stazovat je uplne bezne decko ked sa jej neico nepaci da to najavo.ci v obchode ci na ihrisku a obcasnym scenam sa nejako nevyhneme.zatial to niesu ani enjake prehnane sceny len skrek ked ju nepustim kam chce ,ked citi ze juuz nedrzim prestane .pisala som ze som mala v ustach sucho z vysvetlovania a poucania.tak ze som sa snazila usmernovat slovne putat pozornost aby som nemusela robit veci proti jej voly a podobne. len malo ktora mamicka citala s porozumenim a pochopila co som sa pytala.
PYtala som sa ci mamicky vyuzivaju smartfony na ulahcenie zivota ked uz sme v takej dobe ,pisala som o zdravej ceste strednej ceste .tiez keby jej dam telefon sedi tam aj hodinu comu som sa zatial uspesne vyhla.

zuza.m
autor
14. feb 2025

@cyberk ona chvilu posedi aj v kociku a tiez sa snazim vysvetlovat ze sa nebeha a nechyta vsetko.preto ju sem tam vezmem aj do obchodov ved nech neni ako z dzungle ked bude mat o rok dva viac

minesasubu
14. feb 2025

syn 2,5r a mobil mu nedávam vobec do ruky ked sme niekde vonku avsak
bolo obdobie ked si chcel pozerat svoje videa v mobile to sme vyuzivali v reštike ale len tam
v obchode proste bud tlačil malý detsky vozil , knizku , hracky a pod
snažil sa ,, rebelovať,, vzdy som ho chytila a odisli sme z obchodu a vysvetlila mu , myslim ze to bolo v obdobi ked zacinal chodit a chcel vsade ist sam tak mi jedna mamička poradila ze predtym na ihrisko a v obchode bol klud lebo bol unavený

jablkovastrudla
14. feb 2025

Toto strasne zalezi od dietata ale mobil som nepouzivala ani pri starsom, teraz uz skoro 7 rocnom. Ja som na decka sama od rana so vecera, muz ma pracu taku ze sa vidime pol hodinu vecer a to on ma na starosti deti a ja idem do sprchy. S mladsim som chodila do obchodu, on bol strasne urevane dieta ale tak hladni sme nemohli zostat. Teraz ma rok a tiez nakupujem, je v kociku a moze sa jedovat kolko chce. Ma zavesenu hracku, hra sa s nou. Ked je nekludny tak mu dam do ruky nejaku ovocnu tasticku a tu drzi. Nenechala by som ho v obchode behat, sama to nemam rada a vzdy sa bojim ze so nejakeho dietata nechtiac narazim.
Zlata stredna cesta je nedovolit dietatu vsetky veci co chce ale aby nemuselo trpiet okolie. Deti placu, to ze sa to cudzim ludom nepaci, nuz zial tiez by som bola radsej keby je syn viac usmievave dieta, samu ma jeho plac nebavi pocuvat. Pomoc rodiny nemame, nakup si vzdy vybavim v ramci prechadzky a mam dost jedla aby som ho zabavila.
A syn sa nikdy s nicim nehral 20 minut, u nas su to 5 minutove zabavky

earlgrey
14. feb 2025

Kľudne ten rohlík, piškótu alebo neviem čo, chrumku kukuričnú tomu dieťaťu daj...veď ročné dieťa textil chytať ťažko bude nie? Či myslíš, že ťa vyhodia z obchodu?
A na tvoju otázku, nie, nikdy som dieťaťu mobil do ruky v obchode nedala...ale moja ani nikdy nevystrájala...a aj keby, tak ju po obchodoch nevláčim...zbytočný stres pre dieťa a aj matku

zuza.m
autor
14. feb 2025

@minesasubu super tip

andreatytler
15. feb 2025

@zuza.m O tomto nemozes mat objektivnu debatu, lebo tam mama co ma kludne dieta povie ze by dietatu nikdy mobil nedala, lebo stacilo ze dala dietatu v kociku hracku.
Mama co ma dieta ako ty pouzije mobil v situacii kedy sa inac neda. Ja som nakupovala bez syna ak som potrebovala nieco vyberat, ale ty nemas tu moznost.

777januska777
15. feb 2025

Veľmi sme odstránili deti z našich životov. Hlavne nech sú ticho, nech o nich nevieme, chceme mať svoj kľud. Ano sama za seba priznám, že kým som nemala deti som deti nemala rada a vadili mi a to presne preto, ze som malé deti videla len mimo rodiny. Dnes je veľmi málo veci co na deťoch nedokážem tolerovať a chápať ich. Ale to ma naučili moje "divé" deti, naučili ma vnímať nás svet inak. A dnes keď vidím nejaké vystrajajuce dieta v obchode, tak sa skôr zasmejem ako urazim. A zlata stredná cesta nie je, ludia budú ohovárať a zazerat vždy, niekedy ma to tiež trapi, ale časom som sa naučila, ze mi to môže byť jedno a nie je moja úloha sa obránit pred tými co zazeraju, ale pochopiť tých co prechádzajú rovnakou situáciou.

frantisska
15. feb 2025

@zuza.m myslela som porovnávanie sa medzi mamičkami, nie porovnávanie vlastných detí.
Tak ta moja tretia má už dva roky ale cumiet do telefónu ju zatiaľ nebaví, maximálne tak ťukať by chcela, tak občas si spolu pozrieme fotky
Ale ako vravím, ak by to inak nešlo dala by som možno aj ja, len fakt tie deti sú potom na tom závislé a ani sa nenajedia bez tabletu. A ak je dieťa veľmi živé, možno sa to zdá že mobil ho upokojí, priklincuje k stoličke, ale všetky tie podnety aj tak mozog musí spracovať a niekde na tím správaní sa to prejaví.

Strana
z2