Keď na dieťa kričí cudzí človek
kto mi poradi. odpovie...myslite ze je to normalne, ked na 4rocne dieta krici uplne cudzi clovek. priklad- sused. .. viem ze moja mala je certica..ale aj tak si myslim,ze veci ohladom dietata, by sa mali riesit s matkou .. myslim,ze existuje na to aj zakon, len nie som si ista.
@trish31 tieto ani nie su fungl nove to doniesla niektora z tych predavaciek po svojich detoch
;)
@krasneleto len na mrago keby si videla kd evsade s aten tovar vala predtym nez je v regale tak ti rucim ze topanky dietata su este hygienicky bezchybne!!! 😀 😀 😀
na otazku neviem nebola som v sitiacii ked sa ti stalo co sa ti stalo tazko , povedat ale jedno je iste ze nasa generacia rastla sama teda bez rodicov hovorim o 30 a viac nasi rodiacia boli v praci a my sme boli sami , takze vela krat sused suseda na nas kricali, 😀 😀
osobne nevidim na tom nic zle ked neaky sused normalnym tonom povie aj mojmu dietatu toto nerob alebo uplne cuzdi clovek.. niekedy to urobim aj detom dobre uzemnit ich... a vtedy nie sme prave my matky tie zle!!!!potrebuju vediet kde je hranica.....
teraz su cuzdi ludia ktori neznasaju doslova deti a kazdy mozny krok alebo cin dietata je doslova hriesny precin ktory treba hned komentovat a hned potrestat kazdy mame hranice limitu nasich deti niekde inde....
osobne n aposledy ked som bola na slovensku mma pocit ze matky su neustalme za zadkom svojich deti nerob toto nechod tam, styl druhe dieta nedotykaj sa mojeho a hlavne toto je jeho hracka!!! a nie tvoja!!
slovensky sposob vychovy je svojsky dany nasej krajine ale jedno je iste ze nie je dokonaly a kazda krajina ma svojsky zivotny styl
zbytok bez komentara 😉
@krasneleto zaujimavy postreh 😀, ale tiez vozim obcas deti v nakupnom voziku, ked uz boli velmi unavene, mensi isiel do vozika tam kde sa sedi / mimochodom toto je presne na to urcene, cize pre dieta na sedenie, takze to ti nema co vadit / a druhy syn isiel do vozika, kedze mam ruky 2 a 2 voziky by som neutiahla, takze tak. Potraviny sa nekladu nezabalene do vozika , castokrat aj tie masa co tam predavaju, tak tecie z nich tekutina a pod. to je podla mna ovla vacsi humus, ako topanky dietata, navyse tam moje dieta sedelo na zadku a to ti garantujem,ze moje deti maju kazde oblecenie oblecene len 1 den, napriklad a hned sa ide prat.
@krasneleto ved o par desatroci mozno bezne obchody zaniknu a vsetko sa bude predavat v e-shopoch, takze budes mat po starosti , inak ja uz vacsinovo nakupujem najma kvoli detom takymto sposobom, teda napr oblecenie pre mna, deti nosievam len na bezny nakup do potravin ci DM
@prasiatko30 no ale ja hovorim realnu skusenost. deti olizuju dvere, zrkadla, pulty atd... vylievaju malinovky.. prepac som tolerantna.. ale tiez nie som platena za to aby som po niekoho dietati upratovala len preto ze mamicka ma na haku, ja stale hovorim ze dieta za to nemoze... ale matka
@vejula nemyslim si ze som zakomplexovana preto, ze mi vadi ze niektore deti sa nevedia chovat.. stale hovorim ze deti za to nemozu, ale rodicia... tym by som dala po papuli, nie detom
@zuzana76 nikto nehovoril o tom ze dieta nema sediet tam kde sedi... co ste vsetky vztahovacne... ja nehovorim ze mi vadi tvoje dieta v obchode, vadi mi ked decko hulaka a reve po celom obchode zatial co si mamicka veselo nakupuje, par krat co som videla som teda dost zirala...
ja v principe s tym nemam problem. vadi mi co nechaju matky svoje deti robit a co je podla nich este stale "normalne"
@krasneleto ale za čo nemôžu deti???? Za to, že su prirodzene hravé, a že pre dieťa nieje prirodzene sedieť ticho na riti a pozerať po okolí. A matka, ktorá chápe a toleruje, že deti su iné ako dospelí ich zle vychovala? JA zas lutujem deti, ktoré sa už boja byť deťmi a tak su radšej tie "poslušné ", ktoré chudatka nevedia čo je to detstvo a bohužial museli kvôli nechapavým rodičom dospieť velmi velmi skoro... Ak chceli mať vo svojom živote relativnu pohodu
@vejula ale ty uplne pretacas moje slova a myslienky... ja hovorim ze som mala krasne detstvo, prepac ale nikdy som nelizala v obchode zrkadlo ani sa nevesela na lampu pomaly,. nikto nekaze detom dospiet a vziat im detstvo, ale na to je predsa ihrisko... a nie napriklad obchod. kazde druhe dieta dojde s niecim v ruke do obchodu. nikto nerespektuje ze sa s jedlom proste po obchodoch nechodi... deti nemozu za to, ze robia veci, ktore im dovolia rodicia
Na SK sme zial podla mojich pozorovani prilis upejpani a vychova spociva casto v akoze slusnosti - nikoho nerusit, nijak sa neprejavovat, dieta ako mala zmensenina dospeleho. Mozno pozostatok komunizmu kde sa musela drzat huba a krok, uslapnuti sme ako narod celkovo. Stadovitost potom aj skolach/skolach a potom v pracach...
Nie som v ziadnom pripade za volnu vychovu bez hranic, prilisnu drzost rada usmernim, ale tu sa skor stretavam s tym ze aj tvorive aktivity ktore nikomu neublizuju su chapane ako otravovanie a nepatricne.
Akoze keby dieta v obchode aj zrkadlo olizlo tak co? Je to predsa dieta. A ked ostrejsie trhne za klucku - no aspon sa otestuje ci je dost pevna. Ja neviem ale mam dojem ze v zahranici celkovo, povedze zap.eu sa tak nejak detom lahsie dycha, memej riesia prkotiny...a potom aj dospelym...
@libka1 Libuska, neviem, mozno mam kus dlhe vedenie, ale netykala sa povodne otazka toho, ci dovolim, aby niekto cudzi krical na moje dieta? Odpoved je: NIE, NEDOVOLIM ... aby to pochopil kazdy. A garantujem ti, ze ziadne z mojich deti by na nikoho neslo s nozom .... Ale mozno mas takuto skusenost s najekym dietatom ... neberiem, rodicia byvaju rozni. A skricanie typu: DAVAJ POZOR - ako moment upozornenia pred niecim, co dieta nepredvida, ci nevidi, neberiem ako vyhresenie dietata cudzim clovekom. Ale nejaku prednasku s krikom od cudzieho cloveka o tom, ze nieco dieta urobilo - nechcelo to, netusilo, nevedelo, tak to si vyprosim.
A opat na vysvetlenie pre hladajucich skryte slovicka: kricat na ne moze tato ... ale AK JE TO NEPRAVOM, tak sprdnem aj jeho ... (nie krikom, moja, nemam potrebu udupavat autoritu mojho muza pred detmi a ani ukazovat seba ako neomylneho cloveka)
Dufam, ze je to uz jasnejsie. Ziadne skryte vyznamy, ake si si vydedukovala v tom neboli ...
Este jedna vec ma napadla, ked som si zalistovala trosku vyssie - zda sa, ze sme kazda totalne inak pochopili prvotnu otazku, nakolko SKALKA 22 neuviedla danu situaciu a dovod kriku (ak je to nizsie, necitala som to vsetko).
Ty, Libka, si to pochopila ako ochranu vlastneho dietata pred cudzim dietatom - beriem add tvoje priklady - aj ked je krik a krik a tiez dieta a dieta.
Ja som to pochopila ako neopravnene zjapanie cudzieho cloveka na male dieta, co beriem ako nepripustne - priklad: nase decka potrebuju, tak ako ostatne, vzdy a vsade vidiet, co sa deje. Tak je to aj pri plateni v obchode. Ak niekto poznate Carrefourovske pokladne, vie, ze su krasne pripravene na to, aby male dieta, ktore nedovidi na pult si vyskocilo na stupienok urceny zrejme na tasky a pozeralo sa, co sa tam deje. Takto su nase decka zvyknute vyskocit si zakazdym na ten stupienok, cakaju na tovat a pomahaju ho odkladat do kosika. Robia to vzdy a stale. Minule sa nam vsak stalo, ze opat takto vyskocil nas trojrocny, cely stastny, ze uz bude opat pomahat odkladat tovar a na to na neho pokladnicka zrukla: Vypadni dolu zasran, po tom sa neskace.
Do mna udrelo sto bleskov, ale kedze uvazujem, povedala som len tak mimochodom, bez kriku tej panej: Mozete prosim prestat kricat na toho maleho? Nic zle neurobil a vy ste na neho velmi neprijemna.
To co sa zacalo odohravat potom, hranicilo s reakciou normalneho cloveka ... zenska sa rozvrieskala na mojho syna. V tomto pripade som uz nemohla ostat pokojna ... Starsi stal ako omraceny, maly zacal plakat. Zenska za pokladnou zacala nadavat aj mne. Do toho sa uz zaangazoval nas tatinko a s kludom anglicana si dal zavolat veducu. No, dalsej to rozvadzat nebudem, ale teda mala som vo svojich prispevkoch namysli taketo pripady, nie dieta s noznicami na ihrisku ... (na druhej strane musis uznat, ze tam nebude nieco OK s jeho matkou ...), ci velkymi vyrastkami ...
ja neviem aka bola situacia ale ak robila nieco zle u neho doma tak potom mal pravo ju vyhresit... dieta by malo respetkovat aj druhých ludi-samozrejme malemu dietatu obcas ani rodic nevysvetli, no ale ak mal na to dovod tak krical-bezdovodne by to asi nerobil.
@krasneleto ale prosim ťa, čo ťa dieťa s piškotou v ruke ohrozuje? Alebo čo si už zas dôležitá. Ja proste nechapem ludí, čo robia z komara somara. Nikto nehovorí o vešaní sa na lustre. Ale z tvojich prispevkov mam pocit, že si velmi zatrpknutá. Skutočne nechapem, prečo sa niekto ide pohoršovať na dieťati vo voziku, či papajucom piškotku. Bože mať tvoje problemy 😅
@krasneleto k tým nákupným vozíkom... mám 2 malé deti, nákupy s nimi sú max. pohoda, nejačia, nerobia zle, nestrhávajú tovar. jeden sedí na tom mieste pri rúčke a druhý v nákup.vozíku - áno tam, kde sa potom dáva tovar. Teba vadí, že napr. moje dieťa ten vozík ušpiní topánkami a ty si tam ukladáš potom tovar (dnes je všetko balené, pochybujem, že pečivo si tam dávaš bez sáčku). Ale že tie košíky sú vonku na parkovisku, kde je prach a špina z ulice, smog z áut, to ti nevadí?? 😕 Taký košík je podľa teba čistý a tam si ten tovar môžeš uložiť??? Moje dieťa nemá na topánkach inú špinu ako je tá na tom parkovisku a aká je už v tom košíku... A ak by mňa niekto upozornil, že takto si deti voziť nemám, tak by som mu povedala pár milých teplých slov 😝
@aliza ja teda neviem ci rozumiem tvojej vyberanej mluve z vyssej spolocnosti, ale pisala si , ze nemas rada generalizovanie a napriek tomu hovoris , ze vsetky deti z rodin z vyssej spolocnosti su slusne a deti robotnikov, pristahovalcov a utecencov su neposlusne?. (ano vynechavam asocialov, aj ked tam su deti skor tyrane ako nevychovane). To mi pride teda dost zjednodusene.
@krasneleto ty mas deti? lebo tento nazor som mala aj ja,kym som nemala dieta...ze preboha, co to dieta v obchode hulaka a reve, to co?......az pri vlastnom som to pochopila, nikdy nevies, co takemu dietatu je, ci nie je chore, ci je akekolvek, co ma maminka s takym uplankancom robit len kvoli takym ako ty? zalepit mu usta? ci mu ma za odmenu kupit cokoladku, len nech nereve a nerusi take panicky ako ty? ked si to vyskusas, potom to mozno pochopis...... (ano, niektore veci sa daju obmedzit....vesanie sa po lustroch som ja teda osobne u ans este nevidela, ale placuce dieta?.....no predstav si, deti bezne placu....)
@vejula necitas co pisem? hovorim o detoch ktore chodia ku mne do obchodu a su ufulane od jedla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie o tvojom ktore si je piskotu v kauflande pri nakupovani
@sorciera24 nehovorim o detoch chorych, ubolenych, o tých ktore placu... atd.. hovorim o detoch nevychovanych a mamickach lahostajnych...
@awalancha3 situaciu v UK si popisala velmi triezvo a verne
to all
to myslite vazne? ja som pisala o detoch ktore chodia ku mne do obchodu. do obchodu kde sa predava spodna bielizen. nie do obchodu , do kauflandu... to som spomenula na zaklade jedneho prispevku od trish ze ju tam manzel dal.. co hovorim ze nie je vozik na to urceny. kto pise ze mi vadi ze vase deti placu v obchode alebo jedia rozok?
ja hovorim ze som videla mamicky ktore nechali bycillovat deti po bille.. a to je sorry ale moc... kto hovori ze mi vadi ufulane vase dieta v obchodaku,? vadi mi , ze mamicke nevadi ze take ufulane dieta chyta spodne pradlo, ktore mam ja predavat inej mamicke... ze im nevadi ze dieta lizatko nalepuje na zrkadlo a ze sa v kabinke vesaju na zavesy a pomaly na lustre lezu... co sem pletetie svoje deti a ich bezne detske navyky?
uplnu kravu tu zo mna idete urobit, jak keby som bola vadna ze nechapem ze dieta je dieta. chapem... ale bud ste to nezazili co pisem alebo ste nasilu vztahovacne... ja tu nehovorim o beznych detskych veciach
ja hovorim o tom, co robia 7 rocne deti u mna v obchode.. nie vseobecne o vsetkych detoch sveta... boze, niekedy fakt skoda pisat lebo si to vsetky, ktore cpete deti do kosikov a jedia vam rozky po predajni zosobnite ako keby som pisala ze mate vadne deti a ste uplne najhorsie matky..... OPAKUJEm, dufam ze posledny krat... ze som hovorila o niecom uplne inom
@sorciera24 a co si ty voci mne drza? jaka som ti panicka?
@krasneleto pisala si, ze dieta hulaka a place na cely obchod a mamina dalej nakupuje.....a pritom to dieta vobec nemusi byt nevychovane...resp. ked mi dieta zacne plakat, tak tiez nakupujem dalej......(a nie preto, ze som alhostajna, ale vychovne zamerne to robim.....)...ja som vyslovene reagovala na ten plac.....ako vravim, dieta povesane po lampach ci bicyklujuce sa po obchode som teda ja este nevidela..........
@lucka33 ano vadi mi to... ale neposeriem sa kvoli tomu a dokonca som ani jednej mamicke nepovedala nech si vozik po sebe laskavo kym ja do neho nalozim veci umyje... pretoze to neriesim.. ale ten vozik nie je primarne na vyvazanie deti. neviem preco je to tazko pochopitelne... a to ze sa to mne nepaci, neznamena ze tu urobim osvetu proti tomu
@sorciera24 ja hovorim o konkretnom pripade co som videla,. nie o malych detoch, 5 rocne chodi a reve po celom obchode... reve,nie place, reve- hulaka atd... este tolko vidim ci dietatu nieco je alebo sa proste len neciti a nie je toho kto by mu povedal. ze tam nie je sam.. thats all
skoda ze si nevidela. ja pracujem v obchode kde su aj detske veci... a moja znama nedavno zavesila video ako natacala maleho ako sa bicykluje po bille a po tretom kolecu ked sa choval ako na ihrisku mu milo oznamila ze asi uz stacilo. o tom ja hovorim
@krasneleto no tak si az teraz cele vysvetlila, tak prepac, ze sme vsetky tu tak zareagovali, nik doteraz netusil, ze robis v obchode so spodnou bieliznou, ze tie dive deti maju viac ako 7 rokov a pod. ....fakt ako ja som to pochopila az teraz, predtym si napsiala, len, ze ti vadi, ze dieta po obchode hulaka a reve !13.11), ja som netusila, co vsetko podtym myslis..... 😕
@sorciera24 nie som vadna aby mi vadil detsky plac... a pisala som niekde vyssie co robia tie deti niekedy v obchodoch ze by vam sanky padli. a to ja za nevychovanost povazujem , aj ked stale so zretelom ze je to dieta a matka ho tak vychovala... nehovorim o beznych veciach. ved vsetky sme cpali detom rozky do ust aby vydrzali nakup... atd.. hovorim o skutocnych extremoch...
@krasneleto ok, uz som to pochopila (ale fakt az teraz 😅 ), tak sorry...
suhlasim s @erikasadek a tym, ze matky su za zadkom deti...a @horana to vystihla...
ja som zila v UK a nikdy som nemala problemy s detmi, matkami (aj ked co si niektore deti dovolovali na svojich rodicov som len pozerala - ale to sa moze stat aj v SR) sok som zazila, ked som povazovala UK benevolentnejsi pristup za normu a prisla na SR a potom do CR, kde som videla, ze tu je ta vychova uplne niekde inde... 😖 este stale si neviem zvyknut ake prkotiny tu matky riesia... 😲 a z okrikovania deti som v soku - hlavne ak je to zbytocne... zazila som situaciu, ked kamoska okrikla dieta mojej dalsej kamosky (tak na nu kricala, ze aj ja som sa zlakla) uz len za to, ze si myslela, ze ide urobit nieco zle (ja som tam nic nevidela) dovod preco na to dieta kricala bol, ze jej sa zdalo, ze ide kusnut jej dceru...z toho som este stale v soku a neviem ci vobec dokazem v takom prostredi byt s dietatom... 🤐

@skalka22 dam par prikladov kedy som ja kricala na cudzie dieta a tvrdim ze opodstatnene:
1. trojrocne dieta chodi medzi ostatnymi detmi na ihrisku s tymi spicatymi kadernickymi noznicami 😅 ako nech sa nikto na mna nehneva ale ked ho s tymto matka pustila na ihrisko tak neverim tomu ze ona mu dokaze rozumne dohovorit 😅
2. mala sa hojdala v plnej rychlosti na hojdacke a prisla k nej o hlavu vyssia kocka a zacala ju za jazdy z tej hojdacky strhavat lebo sa chcela hojdat ona... ked som jej normalnym tonom povedala ze nech chvilu pocka a pustime ju tak ma normalne ignorovala... tak som zvysila hlas a ona na mna ze to ide povedat mame... tak som jej povedala ze nech mi sem tu mamu rovno zavola, ze aj ja si s nou chcem pohovorit, neukazala sa uz ani mala a ani jej matka 😝
3. sedeli sme na lavicke a vedla nas sedel asi 10 rocny cudzi chalan, cize nie moje dieta, zrazu prisiel druhy a normalne vo vyskoku ho z celej sily kopol do rebier.. az mna to zabolelo ked som pocula ten naraz... a ked mu moj muz povedal ze to co bolo tak sa nam rehotal do ksichtu s prepacenim... 😕 ja som bola akurat v 6 mesiaci a hned ma napadli hororove predstavy ze co keby bol kopol do brucha mna 😅 som bola normalne na nervy a to nie som nejaka citlivka...
Takze odpoved na tvoju otazku: ano, su opodstatnene situacie ked kludne na cudzie dieta skriknem a nemam vycitky svedomia... ked ma v tom aby urobila poriadok nepredbehne jeho matka/otec, nic ine mi neostava 🙄