Kedy deti začínajú chodiť za ruky?
Dobry den prosim Vas kedy zacinaju deti chodit za ruky?Dakujem za odpovede
@lenka1smejka aj ja som kedysi fajčila 5 rokov a tu som 😉 😀 😉 vieš, niektorým deťom sa nič nestane, iným to môže spôsobiť problémy, a problémom treba predchádzať, raz keď to 10 lekárov z 10 nedoporučuje, tak to nerobme - k tomu, že sa to mohli robiť v minulosti len dodám, mám knihu z roku 1977 (!!!!!) - napísal ju lekár - kde nedoporučuje pavúka a vodenie za ruky !!! 🙂
http://www.mamaaja.sk/index.cfm?module=ActiveWe...
citujem
Vodenie dieťaťa za ruku
Väčšina detí potrebuje od prvého stoja po chôdzu 4 až 5 mesiacov, ktoré trávi lozením a obchádzaním nábytku. Väčšinou si rodičia myslia, že chôdza prichádza oveľa skôr. Často sa stáva, že majú tendenciu túto fázu skracovať vodením za ruku a tým urýchliť nástup chôdze. Vodenie za ruku nemá bohužiaľ nič spoločné s chôdzou a už vôbec ju neurýchľuje. Dieťa sa na vás zavesí a reflexne pohybuje nohami. Vaša dobre myslená pomoc sa obráti skôr proti dieťaťu, nastáva stagnácia vývoja. Dieťa sa fyziologicky nemá kam vo vývoji posunúť a nástup chôdze sa naopak spomaľuje. A tak väčšina detí vodených za ruku začína chodiť až okolo 15. – 18. mesiaca a ich rodičia či babičky často končia v ordináciách rehabilitačných lekárov s bolesťami chrbta. Preto vám odporúčam nechať svojho drobca v pokoji loziť a obchádzať nábytok, nijakým spôsobom nezasahovať do jeho vývoja a chôdza príde tak skoro, ako to bude u vášho dieťaťa možné.
Najviac svojim deťom pomôžete tým, že im nebudete vôbec pomáhať. 🙂 🙂 🙂
Trosku som si pocitala, co ste tu pisali. Tiez si myslim, ze chodenie za ruky a choditko nie su najlepsie riesenie, ale neodsudzujem nikoho. Kazdy vychovava inak, ja len ze pocuvam doktorov a ti su zasadne proti. NEchcem nieco pokazit a potom si to budem vycitat cely zivot.
A inak baby?Moj maly ma 8 a pol mesiaca a vobec ani nechce chodit za ruky. Minule to niekto skusil, a on si hned sadne. To je ok?
no volakedy sa maminy hrbili aby akoze ucili deti chodit a teraz uz som viac krat v odb.liter.citala, ze sa to neodporuca - dietatku to deformujep redstavu o rovnovahe, proste hodne sa spolieha na pridrzanie matkou, rucky hore a brusko vypucene dopredu.....to predsa nie je chodza. takze to netreba silit, dietatko sa samo bude stavat kedy uzna za vhodne a chodit popri stene, nabytku, potom urobi prve krocky....
ved co clovek ziska ak bude dieta ucit chodit? o dva tyzdne skor zacne s chodenim a aj tak nebude chodit poriadne, len pucit brusko dopredu a matka bude mat bolavy chrbat. no dakujem pekne. my sme maleho nevodili vobec a sam pekne zacal. mal asi 13 mesiacov ked opatrne tarbavo stupkal sam.
to je akoby sme deti chceli nasilu ucit pretacat na brusko, plazit sa a pod.....ked sa na to bude citit, urobi to. to su veci co deti musia prezivat same ked su zrele a nie ich silit do toho. jasne, ze opacny pristup vsetky preziju a zvladnu, ale naco ten maly organizmus do niecoho tlacit a silit.
a ked pocujem, ze niekto si mysli, ze dieta sa nauci chodit v choditku, tak fakt neviem co si mysliet o tych ludoch - akoby ani oci nemali a nevideli, ze v tom sa dieta posuva a nestupa na chodidla nesuc svoju vahu. ak si myslia, ze babatko sa potrebuje ucit posuvat v priestore ked ma 8 ci viac mesiacov, nuz co uz....podla mna sa vtedy ma premavat po byte lozenim a skusat stavat popri nabytku, nie sa posuvat.
choditko je aj blby nazov pre tu vec, to je skor mobilny vesiak na dieta.
@januska26 este je malicky, myslim, ze ked sa ma postavit a chodit s niekym za ruky, citi zataz na chbticu a nozky, este su slabe, predstav si akoby ti bolo, keby si pri svojich nohach a chrbtici mala zrazu nieco velmi tazke niest na sebe, ako by ta to klatilo k zemi bolestou - asi taky pocit to musi byt pre kostru co nie je naucena na chodzu...
to ma naozaj este velmi vela casu, deti tu okolo az po roku zacinaju chodit a potom sa to velmi rychlo rozbehne.....
a je dobre, ze si sadne a nepodda sa presviedcaniu a nesnazi sa napriek svojmu nepohodliu, pekne vam da najavo svoj nazor a ked ho respektujete, krasne komunikujete 😉
@mamutka Jeeej, to bolo zlate🙂)No ved ja ho stale nechavam iba stvornozkovat a stat popri nabytku, len som sa tak zamyslela pri mojich dvoch kamoskach, ktore maju asi o mesiac starsich syncekov od mojho a obe chodia s nimi uz dobry mesiac za rucicky...a moj maly to proste nechce🙂Len som tak rozmyslala, ze preco. No asi je mu to nepohodlne a to je vlastne dobre🙂Jasne, viem, ze je este skoro na chodenie, len z uvedeneho dovodu ma to tak napadlo🙂
ahojte ako tak čítam, tak hodím svoje skúsenosti 🙂 dcérka začala už v 10,5 mesiacoch chodiť sama 😀 najprv lozila, chodila okolo steny prechádzala od jedného nábytku k druhému a tak do došlo k tomu, že sa jednoducho pustila a išla 😀 no drobček zase je strašne opatrný 😉 už síce chodíme ale za ručičku jednoducho prilezie ku mne a vypýta si ručičku a to tak, že natiahne svoju ku mne a povie "eh eh" chytí si palec, postaví sa a ideme.... 😀 .. keď mu ho nedám tak ostane sedieť a odlezie preč alebo sa postaví a ide od jednej steny k druhej 😀 ale je vidieť, že je opatrný...
mamina vždy vycíti čo je pre jeho dieťatko to najlepšie, dieťa dokáže s maminou a okolím komunikovať len treba porozumieť ich reči 🙂 😀
@januska26 tak to tie kamosky takto budu par mesiacov uplne zbytocne sa hrbit a trenovat deti na nieco co aj tak urobia same ked sa na to proste budu citit. nechapem na co to tak skoro silia, aby sa mohli porovnavat, ze ich deti budu chodit o par dni skor ako ostatne, netrenovane? no nebudu, ba mozno zacnu neskor, lebo nebudu chapat o com chodza je, kedze ich matky teraz ucia ze to je povesenie sa na matku a trapenie s vypucenym bruskom.
a este sa take maminy stazuju ake to je tazke, ze ich chrbat boli, co sa ony nadru pri detoch......ach jo 😝
@babu9 presne tak, treba detom nasluchat, tvoj si pyta, ponuknes, nesilis, ale take trenovanie, ze babky povedali, tak mamina trenuje, nech je to cim skor...teda neviem....
ahojte idem sa pripojit do debaty,lebo mi to neda,no mi mame za 1tt rok,malý do 11 mesiacov sa nechcel postavit vobec o ruky, uz asi 3 tt behame po vonku za ruky a poviem vam ze som stastna ze chce behat aspon takto doma beha ako sa mu chce vacsinou o nábytok,alebo po styroch,no ale ked sme boli vonku,tak to bola velka kríza ked chcel iba na styri,plakal,lebo chcel lozit,no ja som ho nemohla dat na studenu a spinovú zem lštvornozkovat😒 takze podla mna dieta vie kedy sa o tie ruky postavý
ahojte,,,moj mali mal 7 mesiacob ked sa sám postavil,,,8 ked chodil v postielke a a okolo nabytku,,,a ked som na blýzku nagahuje sa za mnou podam mu ruku a ide z ajednu ruku,,,,no neviem aj v chodítku bol od 6 mesiacov a velmi s mu tam pacilo,,,behal jak diví,,,,podla mna choditko je dobre ked v otm dieta chodi a nie len sedi,,,,moj chodil od zacitku a ked sa mu už nechcelo vybrala som ho,,,,,a od 8 mesiaca tam nechebyt lebo chodi pri nabytku,,za ruky ho vodim trosku vonku ked sa nudi a che von skocika...podla man na tom neni nič zle,,,,,,moj nazor,,,,ja nic neurychlujem,,,sam sa ma chiti ked je na zemi aby sa vedel postavit a ist...a hlada moju ruku ale len jednu a netaham ju len sa o nu pridržiava...neviem podla mna nerobim nic zle,,,,podla mna vtedy to je zle ked dieta neche chodit ani nevie sa postavit a rodic ho nuti za ruky ,,,,
@ajka222223 podla mna nie je velmi prirodzené chodit a pritom drzat ruky hore... aspon nasa rehabilitacna sestra mi to tak vysvetlila
@labaga ja mu nedržím hore ale naboku normalne v tej vyske ako ma ruku len sa prdržiava skor,,,,,pri nabytku sa tiez pridrziava,,,tak isto ako o moju ruku,,,a neprejde kilometre len par krokou k tomu co chce dociahnut alebo kam sa chce dostat,,,no o tom ma nik nepresvedci ze mu to skodi,,,,ked to on sam chce,,,,tak isto ako pri nabytku tak isto pri mojej ruke,,on sa aj o mna opiera tak sa postavi ked je na zemi tak to je už zle leboo niesom nabytok....hm,,,podla mna to je zle ked mu drzis obe ruky do hor a nutis chodit ked ani nevedia,,,ked ho pridrzim aby presiel niekde a kvocim pri nom nenatahujem ho tak to zle iste neni,,,ved on sam chodi len sa ma tak isto ko nabytku pridrži....
Mamicky poradte mi. Mam 13mesacnu dcerku a velmi sa jej paci chodit za ruky. Vsade sa stavia o mna hlavne, v postielke v 0hradke popri gauci a vie aj pekne padat na zadok. Led vsak ideme za ruky a idem ju polozit alebo zobrat ma ruky ked proste chcem aby ma puatila z ulazovakov tak sa drzi ako kliest a zacne sa hnevat lebo chce este chodit. Velmi sa jej to paci aj po schodoch ked ideme sa smeje nahlas. Neviem ako by som jej pomohla. Sama ale neobstoji. Ked ju chytim len za jednu ruku a volam ju nech ide ku mne ked prednou klucim tak sa hneva lebo nema istotu dvoch ruk. Poradite mi? Dakujem
@ajka222223
@labaga
@kuriatko33
mam 10mesacne dieta a teraz sa len uci chodit pekne stvornozkuje aj sa vie postavit aj po pri nabytku aj snou chodime za ruky,,podla vas je normalne ked šmatle ale iba z jednu nozicku ,,
Malá nemala ani pavuka ani bežku. Dokonca som jej dlho ani stolicku nekupila. A za ruky som ju nevodila a pustila sa 12 m chodiť
,dobre napísala Mudr Špániková, chodenie za VYTIAHNUTE RUCICKY nie je správne... ale keď dieťa pekne došlapuje na celé chodidlo nie len špičku, tak sa dá s ním chodiť za ruky tak, že ich má takmer popri tele, síce mamu z toho bolí chrbát, lebo je v oveľa väčšom predklone, ale dieťa to fakt strašne baví. tiež som vobec nechcela vodiť dieťa za ruky, ale ono samo to nejako chce a nevodím ju s vytiahnutými rukami do hora, ona sama si drží ako takú rovnováhu a ja jej len pomáham. Netvrdím, že je to správne, ale myslím, že to nie je uplne choré.. Nejak som tomu podľahla.. Takto za ruky začala chodiť ako 9,5 mesačná a teraz má 11 a ešte stále sa neodvážila sama sa pustiť.. Takže je naozaj možné, že keď mamy takto deti vodia, tak sa dieťa na nich spolieha a oberá ho to o odvahu.. s tým súhlasím, že takéto deti sa možno neskôr naučia samostatne chodiť..
My sme s naším "za ruky" vôbec nechodili. Sám chodil popri nábytku od 8 mesiacov a úplne sám začal chodiť ako 15 mesačný 😊

Mala mala choditko aj som ju vodila za ruky a sme v poriadku