Kedy sa vaše deti vedeli samé obliecť a obuť?

viki128
27. júl 2023

Mám čerstvo 3 ročného, teraz mal len narodeniny pred pár dňami. Chodí do jaslí a od septembra ide do škôlky. No nevie sa obliecť a obuť. Vyzuť sa vyzuje, nohavice si vyzlečie, ale dnes mi učiteľka v jasliach povedala že všetci jeho rovesníci sa už obliekať vedia a že aj on sa to musí stihnúť do škôlky naučiť. To akože všetky 3 ročné deti sa vedia už samé obliecť a obuť? Skúšame, ale normálne neviem či je teraz s mojim dieťatkom niečo v neporiadku. Učiteľka mi povedala že to všetci už vedia. Mne sa nezdá že by bol nejaký zaostalý, príde mi to naňho skoro. Dúfam že ho nebrzdím ja týmto, ale snažím sa mu dať priestor. Ale on ani nechce.. No neviem ako ho to idem naučiť teraz za mesiac.
Kedy to vedeli vaše detičky?

avonladyba
27. júl 2023

Nevedia všetky, a keby aj vedeli, má právo "byť pozadu". Nie každé dieťa zaujímajú tieto pre neho nepodstatné činnosti. A nie každé je na to zrelé a schopné to už zvládnuť.

patka06
27. júl 2023

Mám síce dievča, pred nástupom do škôlky /3 r/ sa vedela obliecť, obuť až na pančušky, ale tie nenosila.
Po mesiaci v škôlke sa deti obliekali samé, učiteľky len pomohli, ak bolo treba
Syn to možno aj vie, ale spolieha na pomoc - máte ešte mesiac nechaj ho nech skúša, len poraď neobliekaj ho

majka176
27. júl 2023

Môžem ťa ukľudniť, nie všetky 3 ročné sa nevedia samé obliecť(aj keď sa to vyžaduje), mám tiež 3 ročného a veru je na to podobne ako ten tvoj🤔Tiež nastupuje do škôlky tak som sama zvedavá, ako to zvládneme.

vandica
27. júl 2023

@viki128 môj mal v júni 3 a v septembri išiel do škôlky. No snažil sa obuť, ale moc mu to nešlo. Ale potom zachvilu sa to v škôlke naučil. S tým ale učiteľky rátajú že tým drobcom treba pomáhať a hlavne v zime. Nerobila by som si preto stres. A ešte do septembra môžete trénovať.

araavdva
27. júl 2023

moja nastúpia do školky ako 2,5 ročná s tým ž si nevedela obliecť úplne všetko. Po týždni v škôlke sa vedela obliecť sama. Pani učitelky iba pomohli alebo naviedli ako co. takže nerob si stresy ked sa to nenaučí do septembra v školke sa to určite naucí.

marianarem
27. júl 2023

@viki128 Moj ma 3.5r, vie sa obut a to vedel uz aj pri nastupe do skolky ako 2.5r. Len teda este si vue pomylit pravu a lavu. Obliect si vie gate a tricko tiez, ak ma dostatocne velku dieru na hlavu. Ked je uzka, tak trochu bojuje. Bundu alebo sveter si velmi obliect nevie, ciastocne ano, ale potrebuje asistenciu. Obliekanie ho nikdy nebavilo, v podstate by asi najradsej chodil holy 🙂

mamamasama
27. júl 2023

Moje vedeli 🤷🏼‍♀️ Iné netuším

mikadooo
27. júl 2023

@viki128 moje keď šli do škôlky, tak nevedeli. Naučili sa tam. Neboj. Tiež panie učiteľky sú zvyknuté pri tých najmenších detíčkách, veľa im ešte aj pomáhajú, ukážu a tak. Môj malý si sadol a proste čakal, kým ho niekto oblečie/obuje (vyzlečie/vyzuje). Do týždňa pochopil, že sa to samo nespraví 😁😁😁. Netvrdím, že hneď to vedel, ale aspoň bola snaha z jeho strany. Doma stále "nevie" a ja neriešim, nahádžem na neho veci a utekáme do škôlky. Nemám čas sa ráno nad tým nerváčiť. Dve staršie baby sú už školáčky, takisto sa samé doma neobliekali ráno, ale už z toho vyrástli 🙂 (bolo by asi divné, keby som 12-ročnú obliekala 🤭).

pininka1
27. júl 2023

Pracujem v škôlke a rozhodne sa nevedia všetky trojročné deti samé obliecť aj vyzliecť skôr výnimočne

4stanka4
27. júl 2023

Moja ma o mesiac 3 a vie sa sama obliecť (keď chce) len doma je jednoduchšie nervacit a kričať mamina pomôž miiiii 🤔 obuť sa vie, to zvládala už keď mala 2. Ale nevie si vyzliecť tričko. Bundu a mikinu si oblecie som ju naučila myslím ze podla Montessori? a úplne super hneď to vedela.

oriesocek
27. júl 2023

Moja sa vedela obliecť aj obuť. Nedávala som jej zložité veci. Topánky iba na suchý zips, legíny, tepláky, tričká, šaty. Všetko, čo nemusí zložito zapínať a viazať.

ava11
27. júl 2023

Dcéra sa vedela komplet obliect, vyzliect, obut, zapnut zips v 2 rokoch. Syn este aj 4-rocny obcas streckoval.
Robim v skolke, tento rok som mala malickych, vacsina potrebovala pripomoct, hlavne tricko tahat cez hlavu, ponozky natiahnut atd. Kazda normalna ucitelka s tym u malych pocita a pomaha, nauci. Nerob si z toho ziadny stres, nauci sa bez problemov v procese.

x_mery_x
28. júl 2023

Ma 3,5r a este nevie uplne, ponozky vobec, ani obut sa ani tricko dat. Ide prvykrat do skolky zaciatkom oktobra, tak este snad dotrenuje. :D

ariannazara
28. júl 2023

Môj 4 ročný nevie 😂 a chodí už rok do škôlky tam sa asi oblieka ale doma sa mu nechce, trvá mu to dlho

milanemila
28. júl 2023

@viki128 no ja neviem ako ostatne deti, ale ako 2 rocna sa normalne vyzliekla/obliekla a aj vyzula/obula (samozrejme nie snurovacie topanky ale kupujeme na suchy zips). Potrebovala pomoc iba ak mala sveter na gombiky a uz aj tie si teraz ako 3,5 rocna zvladne poroesit sama.
Nemyslim, ze tvoj syn je zaostaly, ale skor dlhodobo robis tieto veci za neho, takze ich nevie a ked uz si ho naucila ze to robia ty, tak sa mu zrejme ani nechce. My sme ju od malicka nechavali skusat, prve si vedela nohavice to bolo uz ked isla ako 1,5 rocna do jasliciek. Ked ti ucitelka hovori, ze vsetky ostatne deti to vedia, tak by ti mohlo byt jasne, kde je norma a ze to nie je skoro 🤷🏼‍♀️

ivangeline
28. júl 2023

3r a dalsie 3 a pol.

beata_k
28. júl 2023

Nevedia vsetky deti vsetko. Moj si nevedel tricko zobliect akokolvek som sa snazila. V skolke sa rychlo naucil.

tani777
28. júl 2023

Starsia do asi 4 rokov sa jednoducho nechcela obliekat sama..ale do skolky sla az vtedy..doteraz neznasa ked sa musi obliect,takze aj ako takmer 6rocnu ju obcas obleciem ja..mladsia od 2.5 skusa sama,lebo chce..obut sa vie perfektne,obliect podla nalady..horsie je to,ze aj ked jej ocividne nieco nejde a trapi sa s tym,radsej sa bude pri tom nervovat,ale ani za svet nedovoli pomoct 🙈 takze,je to prudko individualne..on sa to raz nauci,a nie,naozaj to nemusi vediet presne v den ako nastupi do skolky 🙂

nwnw
28. júl 2023

@viki128 v 4r starsi horko tazko. Hanbila som sa, ze som ho to nenaucila, no neslo to.. nieje to pre neho dolezite. Mladsi 3r savie ale zase nevie rozpravat dobre, co starsi vedel.