icon

Kedy ste dali novorodenca kočíkovať komukoľvek z rodiny?

30. máj 2023

Asi hlupa tema na diskusiu, mame 6 tyzdnov a nonstop manzelove sesternice, ci svokra, ze chcu kocikovat. Ale ja sa bojim ho este dat z dohladu az je sam bezomna. Mozno som blba ale ako ste to mali Vy?
Asi som len opatrna ale je to vymodlene babatko po 3 neuspesnych tehotenstvach. Nechcem ho drzat len pri mne ale pride mi na to byt sam odo mna este moc malicky.

rhodesian
31. máj 2023

Moja malá malá takmer 7 mesiacov keď som ju prvý krát dala kocikovat môjmu otcovi. Vedela som že bude spať, uspala som si ju v kočíku ja, oni sa na hodinku prešli, dali si punč (kocikovali v januári 😂) a vrátili sa.
Odvtedy a ani dovtedy nekočíkoval nikto iný bez mojej prítomnosti. Necítim sa s tým v pohode.
Staršieho syna kočíkoval prvý krát môj nebohý brat keď mal 4 mesiace, tiež bol jediný kto ho za obdobie kočíkovania mohol zobrať, ku komu som mala dôveru.
Ak s tým Ty niesi v pohode , nerob to. Ale musím tiež povedať že obe moje deti mali veľmi silnú separačnú úzkosť, nechceli nikoho okrem mňa.

denisah6
31. máj 2023

Dávala som kočíkovať prakticky hneď. Ale treba posúdiť okolnosti, preto ti napíšem aj tie moje.
Sme s rodičmi vo viacgeneračnom dome, hore my, dolu oni, dve zvlášť bytové jednotky, zvlášť vchody, spoločný dvor. Mama zvykla brať deti na dvor, že dala som do kočíka, ona ich uspala a sedela na blízku, kým spali, čítala si zatiaľ a podobne = pre mňa čas upratať/oddychovať/pomôcť manželovi s jeho účtovníctvom. Otec ten sa s nimi skôr zahral a zabával, kým boli hore, čiže uspať som dala ja do postele, ale on sa s nimi pohral = opäť čas pre mňa, aj keď len 15-20 minút, to niekedy akurát stačí nahádzať veci do práčky a sušičky, alebo vyložiť a naložiť umývačku... Svokra kočíkovať bola asi raz. S ňou býva jej dcéra, automaticky pomáha skôr jej ako mne, ale aj je to lepšie, ona je ten typ čo píšeš, pochytať, keď spí furt prekrývať aj keď dieťa nechce, proste furt niečo. Švagrinej som kočíkovať nedala, máme medzi deťmi 9 mesiacov čiže sme chodili spolu kočíkovať, nie tak, že mi zobrala deti.
Veľmi závisí na okolnostiach, ja som potrebovala aj čas na papierovačky, keďže máme rodinné podnikanie, takže zopár hodín týždenne mi veľmi pomohlo. Treba si nájsť systém, nejakú rutinu a potom to už ide. A samozrejme dôvera. Ja viem, že ak dám mame a otcovi deti, nebudú ich pchať blbosťami (iba raz za čas a aj to sa opýtajú) ako svokra (k nej prídeme na návštevu už im pchá do ruky sladkosti).
A druhá vec je, teraz to tak veľmi blbo napíšem, že nie každý starý rodič má záujem, svokra je taká tá flegmatička a napríklad aj k nej prídeme, pozrie na dve minúty deti a zdekuje sa. Moji rodičia sú zase takí, že otec príde z nočnej o siedmej, prezlečie sa a príde k nám hore pozdraviť, spýta sa ako sa vyspali, prípadne ich nablázni, že idú do škôlky spolu.

Ty poznáš svoju mamu/svokru lepšie ako my, ak im neveríš, tak nedaj, ale raz sa ti bude hodiť, že dieťa nie je zvyknuté iba na teba.

lula3108
31. máj 2023

@svetlonos prave som tehotna a uz o tyzden rodim, cize ano, kocikovanie som v praxi som este nezazila. Ale za to mi moja mama dosla ozehlit a oprat babatkovske veci, skladali komodu, svokrovci vymalovali detsku, sestra umyvala okna. Vkuse mi hladkaju brusko a zaujimaju sa po kazdej poradni co je nove a ako sa mame. Cize neviem si predstavit ze by potom nechodili kocikovat a starat sa aj o babo a ze by som ich k tomu nepustila, ked sa tak hrozne z toho tesia. A ano babky sa potrebuju vnucatkom aj pochvalit, moje ultrazvuky videla cela rodina aj kolegovia a asi aj sofer autobusu ale ved nech😄

zorkahorka
31. máj 2023

Od zaciatku som davala, ale len skusenym. Ved to nie su dlhe prechadzky. A ja som zatial oddychovala alebo cosi si porobila

lolita555
31. máj 2023

Ja som v tomto mala dobre lebo u nás nikoho nebavilo kocikovat ani svokru ani mamu,manžel ho brával keď tak ,a to spravil rýchlostnú drahu okolo dediny.takze kočík na terasu za akéhokoľvek počasia a spal krásne ,druhý syn nespal v kočíku vôbec lebo nechcel .vieš ono je normálne že ho chcú kocikovat ale keď s tým nie si v pohode tak nedaj.ono zas netreba to preháňať keď ho babka kocikuje na chvíľku zas toľko sa toho nestane a ty si oddýchneš,samozrejme by som jej povedala že žiadne zastavovanie a ukazovanie susedom na tom by som trvala

lenka2232
31. máj 2023

Nie aby si bola rada,ze ti chce niekto pomoct a ty si zatial oddychnes/navaris/upraces,este sa stazujes😀 co by za to niektore dali

beata_k
31. máj 2023

@lula3108 Tak ked porodis, tak napis. Stale je ti len tvoja teoria ako to bude. Drzim prst so spokojnym babatko, ktore ti nebude revat ked si ho vezme na ruky niekto iny. Bo aj teke su.

beata_k
31. máj 2023

Je uplne, ale uplne prirodzene, co citis. Matka instinktivne svoje dietatko chrani a so vztahmi v rodine to nema nic spolocne. Je to dane prirodou, ze odlucenie od tak maleho babatka cerstva mamicka znasa zle. Rob len to, co tebe a dietatku vyhovuje. Nedaj sa zatlacit do veci, ktore su ti neprijemne.

sense
31. máj 2023

Na 7 den keď sme prišli z nemocníce bola mama kočíkov at a potom takmer každý deň aspoň na hodinu

petulda333
31. máj 2023

Hned od zaciatku,nakojila som a sli.

milanemila
31. máj 2023

Je uplne jedno ako sme to mali my! Naozaj rob ako to citis ty, ak ho nechces dat od seba je to uplne normalne a OK a nerob to. Ja som pri prvej tiez mala s tym problem dost dlho, mala som tazky porod, rovno brala antibiotika a necitila som to proste tak, ze by mala byt odomna. Prve vnuca bolo senzacia a toez sa vsetci o nu trhali, teraz mame druhe a uz maly nie je taka “senzacia” a mne to vlastne vyhovuje 🙂

jaskolka
31. máj 2023

Od začiatku. Neviem, ja som to nikdy prehnane neriešila, svokra bez problémov chodila s nimi kočíkom von, netuším kade ani co s nimi robila, obe deti sú živé a zdravé. Mne sa vidí zvláštne, že teraz je často postoj "porodila som a nikto nemôže k nám prísť minimálne celé šestonedelie" alebo ešte dlhšie. Ok, nemusí to byť neviem aká rodina, typu sesternica z 5 kolena.. Ale to ani stari rodičia nesmú prísť? Len "fotky a video hovor?". Veď to dieťa nie je z cukru a zlata, a zase akosi sa mi nechce veriť, že by ozaj ba pre hádže z kočíkom každá jedna suseda ho vytiahla von a oblapavala... Ok, pozriem na sekundu, pochválim... Ale reálne aby niekto ťahal a obzeral cudzie dieťa z kočíka? To ako fakt?
Ale možno len ja mam taky postoj, keďže ja som nikdy nebola typ mamy, ktorá by bola prilepena na dieťaťi a ani teraz taka nie som. Deti bez problémov budú s babkou, tetou, ujom, tešia sa k nim. A tešia sa aj potom domov.

petulda333
31. máj 2023

@jaskolka 👍👍👍 uplne sko u nas

x_mery_x
31. máj 2023

Hm moj otec chodil s nim, asi od mesiaca, casto som.chodila k nim, kedze na byte sa to nedalo vydrzat a ja som.bola rada, ze ho niekto zoberie prec :D

rebeka7501
31. máj 2023

Pri niektorých konentoch mám pocit, že manželov keď boli malí kočíkovala umelá inteligencia. Veď aj svokry boli matkami, mali viac detí, o malinké deti sa starali starší súrodenci......
Nasledovať bude otázka, čo mám robiť, dieťa nechce byť bezo mňa ani sekundu......

floki1994
31. máj 2023

Rob tak ako to citis...ja som svojim sestram kocikovala hned po porode a planujem ze to tak bude aj opacne 🙂 maju moju 100% doveru...to iste moja mama a svokra...kamoskam a podobne to nie 🙂

lucia147852
31. máj 2023

Komukoľvek z rodiny nikdy. To je človek, nie hracka, že niekto si povie a ja dám nech je spokojný

tamtumdo
31. máj 2023

@svetlonos Moja svokra sa mala tendenciu vkladať sa do roly matky.....až natoľko,že povedala môjmu trojročnemu synovj nech ju volá mama,keď ja tam niesom....že ona je jeho mama,keď ja som napríklad v obchode ..moj syn prišiel domov z tým, že babku má volať mama🤦bol z toho dopleteny ,že prečo...ale topka bola to,že svokra sa mi len tak zrazu z ničoho nič zjavila pri pôrode,lebo že nevie to doma vydržať🤦....od vtedy ju neviem zniesť...pchala sa ku mne už na druhý deň po pôrode aj keď,bolo jej zasa povedané, jasné nie...net konca kraja s ňou....

janka1011
31. máj 2023

@autorka ešte ich aj prosiť budeš, aby ti išli pokočikovať...
Takáto prehnaná precitlivelosť naozaj nie je namieste. Dieťaťu je jedno, kto ho kočikuje a fakt sa mu nemá v kočíku čo stať, akurát sa dobre vyspí a ty si oddýchneš alebo kľudne porobíš čo treba. Kľud.

saxana000
31. máj 2023

Cca.4 mesiace ked mala zavedeny rezim a vedela som ze bude tie 3 hodiny v tom kocari spat.skor som sa na to sni necitila.

nikpa
31. máj 2023

Nedala som ani rodičom ani svokrovcom, prvý syn bol predčasne narodený, mali sme dosť problémov v poslednom trimestri a veľmi som sa o neho bála. Teraz už viem, že to bolo až prehnane z mojej strany ale proste vtedy som to tak cítila. Keby som ho spustila z dohľadu asi by mi vtedy preplo. Bolo mi jedno, že svokra sa urazila a moja mama mi hovorila, že mi šibe, nechápali to. Ale po pár neúspešných pokusoch prestali otravovať. Až prišiel čas, dala som im ho, dovtedy si museli počkať. Rob ako to uznáš za vhodné, je to tvoje dieťa.

svetlonos
31. máj 2023

@tamtumdo
prerusila by som uplne kontakt s nou. Predsa sa nenecham "dusit" ani svoje dieta. Robila som operku a to 5 rocne dievcatko mi pri hre pelar krat povedalo mama. Ja by som za nu bola dala zivot, bola mi ako vlastna. Vedela som ze je to v zapale hry, obcas som ju opravila. Jej mama bola aj je izasna mama aj clovek. Raz to zacula a videla som, ze sa jej to trochu dotklo. Potom som jej vravela, ze mi je luto. A ona poveda, je rada ked ma mala so mnou taky krasny vztah. Ona bola chvala Bohu zena sebavedoma, vedela ze ju mala lubi najviac na svete.
Ale aby som cielene toto chcela od dietata z pozicie babky ci kohokolvek ineho, je chore na hlavu! Ja som aj dr pri porode prerusila pocas vysetrenia hrubou silou 🤣 Svokru by som aj cez bolest vyhodila urcite 😁. Alebo dala vyhodit sestrou, doktorom. Toto nie je pre mna. Co si v zivote zmeskali, nech nedohanaju na vnucatach!

mandarinka555
31. máj 2023

@svetlonos Porozumela som až veľmi dobre...navarené zožrať, to by sa ti hodilo...A potom také individuá ako ty, sa čudujú, že chlapi sú "mamin cecok" ☹ Budeš ho "strážiť" ešte aj keď bude mať tridsať...Katastrofa tieto premotivované matky 👎

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
animus
1. jún 2023

Nedala som nikdy, čakáme druhé a ani to nedám. Stačila mi len jedna jediná spoločná prechádzka s mojím svokrom, ktorého priateľka a on začali dcéru (cca mesačnú) štípat do líc a budiť so slovami, čo máš čo spať keď sme ťa prišli pozrieť. Urobila som scénu jak svet a viac malú nikomu nedala. Viem ako fungujú tieto stráženia bez dozoru, dotyčný si robia čo chcú (svorka si napríklad dcéru fotí a vešia fotky na internet aj napriek nášmu zákazu) a je jedno v akom je dieťa veku. Teraz má dcéra tri roky a pchali by do nej piate cez deviate. Keď a ňou chcú byť tak jedine s nami.

dankabetka
1. jún 2023

ahoj, tak ja budem asi za "zlu" mamu, ale ja som dala syna kočíkovať hned a komukolvek z rodiny...kto sa ponukol, dokonca priatel mojej mami bol nadseny, ze mu syna dam a on s nim chodil po vonku aj 3 hodiny a to dieta pri nom v kociku vzdy spalo vyborne. Syna som vzdy nakojila, nachystala do kocika a ked odisiel sla som spat aj ja. V noci sa budil "len 2x" ale ja som napriek tomu bola znicena maximalne, takze som vyuzila kazdu pomoc co mi bolo ponuknuta od kohokolvek. Pri druhom synovi to iste. Dnes uz maju 4 a 7...a vsetci sme to zvladli 😉

svetlonos
1. jún 2023

@mandarinka555
ja nechapem, ako mozes takto subjektivne posudzovat niekoho, koho nepoznas. Si ty uz tak stara, ze sa takto velmi osobne dotklo?
Skutocne mi to pride akoby si mala obavy, ze sa chovas podobne ako som opisala.
A k neprestrihnutiu pupocnej snury - mala som tu cesť mat takeho priatela. U mna nehrozi.
Len uz nemam 17st a dokazem vyhodnotit situaciu na zaklade vlastnych skusenosti s ko kretnymi osobami. Ja nepisem na teoretickej rovine.
Pokial mas ty ako mama mensich deti/ novorodencov uzasne skusenosti s opatrovanim u mamy/ svokry - blahozelam. A prajem harmoniu aj po cely zivot.
Pokial mas zle skusenosti ako svokra/ mama - co ti piviem. Clovek si nerad priznava svoje chyby.
Nazrat sa? Precobsa nevyjadrujes slusne?
Ja by som to iste urobila pre nevestu/ dceru keby chcela. Nezabudaj, ze sa tu vedie diskusia ani nie 2mesacnom dietatku. Je to o povahe a respekte. A respekt bohuzial vacsine rodicom 50+ chyba. Poznam len malo takych, ktori dokazu s pokojom respektovat svoje dospele deti a ich rozhodnutia.
Vies, mnohokrat "dobre mieneny" pristup rodinnych prislusnikov k detom je na skodu a nie na osoh.
Skoda, ze ty vidis len jednu stranku mince a ides hned do utoku.

svetlonos
1. jún 2023

@elizabet173
To su reakcie, ked sa niekomu " stupi na otlak" ako ja svojim komentarom 🙂 Esteze je dost ludi ako tybaj tu vo fore so zdravym pohladom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal