icon

Kedy vám začali chodiť deti narodené s nízkou pôrodnou váhou?

7. nov 2019

Ahojte mamičky, ktoré máte alebo ste mali deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, kedy vám začali chodiť ? Na koľko mesiacov? Chodili ste aj na rehabilitácie?

autor
7. nov 2019

@mogaa a ked dieta ma 9 m a nestvornozkuje ani sa nestava popri nabytku iba sa pretaca,je to ok?

mogaa
7. nov 2019

jasne že ano....v 9.mesiacoch má čas, veľa detí začína od 10, aj v 11-12mesiaci.....do roka je uplne v pohode ak sa snaží akýmkoľvek spôsobom dostať k hračke - či už plazením, válaním sudov, odrážaním na zadku v sede, štvornoškovaním alebo chodením...ak je na brušku alebo sedí na zemi stimuluj ho hračkami - meter dva dávaj do strany hračky, dieťa musí samo prísť na spôsob ako na hračku dočiahne....sú deti ktoré začnú štvornoškovať z plazenia, deti čo sa naučia ísť na štyri zo sedu ale aj deti čo štvornoškovanie uplne preskočia a začnú rovno chodiť a až následne sa naučia štvornoškovať...dôležité je neučiť dieťa žiadnemu pohybu, príde naň skôr či neskôr samo....samozrejme dieťa môže mať aj určitý problém, napr.oslabenie určitých partií ale to už lekár na poradni zbadá, ak sa mu niečo nezdá pošle k neurológovi alebo rovno na cvičenie....zdravé dieťa nepotrebuje vojtovku, vojtovka je pre deti ktoré majú evidentný problém alebo zaostávajú vo vývoji niekoľko mesiacov.

saja1
Autor odpoveď zmazal
nebeskabrana
7. nov 2019

Porodna hmotnost 1300g v 33tt stvornoskovanie v9. Kroky v 12 chce to trpezlivost 🙂

autor
7. nov 2019

@saja1 a ako si ju presvedcila na to lozenie?? aké cviky vám dali ?

autor
7. nov 2019

@nebeskabrana wau krásne skoro všetko dobehol/a

annaanna
7. nov 2019

35 TT, 1900 g, chodiť začala v 13 mes

autor
7. nov 2019

@annaanna uprimne závidim 🙂

nebeskabrana
8. nov 2019

Vo všetkom bol potom asi 3 mesiace pozadu

bobricek1979
8. nov 2019

@ub ja som tiež pila kávu a pohoda nič si nevycitam proste to tak niekedy vyjde neovplivnis niekedy bolo to placentou

autor
8. nov 2019

@nebeskabrana ale dobehol to?

autor
8. nov 2019

@saja1 nelozila či neštvornozkovala ?

autor
8. nov 2019

@mogaa mne to príde divné napríklad že dám hračku dalej a ona je na brušku ale nevie sa za tou hračkou doplaziť ..

janne1308
8. nov 2019

nas drobec je teda o dost nizsia vahova kategoria 😊
ma uz coskoro 11mesiacov a ma len do 5500g. a len sa kotula,hracku si nejakym sposobom dociahne.😁
nesedi,nestvornozkuje,nestoji.. chodime k fyzio aj neuro a cvicime vojtu. ale teda on je extremne predcasniatko 😉

nebeskabrana
8. nov 2019

Ano dobehol teraz momentalne mame problem ze nerosprava a podozrenie na autizmus co je vraj u predcasnikou bezne

janne1308
8. nov 2019

@nebeskabrana a mali ste nejake podozrenie aj vy rodicia,ze s nim nieco nie je v poriadku?

nebeskabrana
8. nov 2019

@janne1308 ano mal priznaky trepanie rucickami ocny kontakt zatial to riesia ako narusenu komunikaciu a nezrelost cns

autor
8. nov 2019

@nebeskabrana ako myslíš to trepanie ručkami?

janne1308
8. nov 2019

@nebeskabrana a v ktorom tyzdni sa syn narodil?

nebeskabrana
8. nov 2019

Ked sa z niecoho tesi tak skace z nohy na nohu hmka a trepe rucickami lebo sa nevie vyjadrit .... V parkoch nas ohovaraju a ukazuju prstom co nieje prijemne

nebeskabrana
8. nov 2019
nebeskabrana
8. nov 2019

@janne1308 ale v brusku sa uz 2 tyzdne nevyvijal talze. Skor 31

autor
8. nov 2019

@nebeskabrana ale ked sa dieta teší tak robí tak s ručkami nie?

snehulienka8
8. nov 2019

v porodnici na JISke mi vraveli (jedna z osetrujucich sestier) ze vsetky predcasniatka cvicia vojtovku..ci je to tak, alebo nie, neriesila som..ale ked sme boli u neurologa v cca 5mesiacoch veku (od objednania sme cakali viac ako mesia), pytala som sa na to neurologicky, hoci tvrdila, ze dieta je ok - sirsej norme, po mojej otazke o vojtovke a rehabilitacii nas poslala k fyzioterapeutke..hoci to na zaciatku, vizeralo celkom ok, casom sa ukazako, ze zaostávame viac a viac..

nebeskabrana
8. nov 2019

Ano ale je to aj priznak autizmu ako aj tocenie okolo svojej osi behanie z izby do izby .....v teste u p. Dr janosikovej sme mali skore "kritické,,

nebeskabrana
8. nov 2019

@snehulienka8 Nam ju nakazali kvoli tomu ze nedrzal hlavicku ale odmietli sme spravili sme si to po svojom a uspesne bez placu a trapenia nas vsetkych

janne1308
8. nov 2019

@nebeskabrana ja mam syna v 24tt, ma teda.skoro 11mesiacov a takychto diagnoz sa strasne bojim aj ked je relativne zdravy.. drzte sa 😊

mogaa
8. nov 2019

a plazila sa ti predtým? len za hračkou sa nechce plaziť? alebo sa ešte vôbec neplazila?...je bežné ak preskočí niektoré etapy napr.plazenie, štvornoškovanie....spomeň to najbližšie u doktorky , ona sa ti nemusí plaziť , stačí ak je tam náznak pohybu že sa snaží dostať k hračke...9.mesiacov je ešte málo, ak sa ti pretáča tak je otázkou času kedy ti začne robiť sudy, teda viac otočiek za sebou a tým sa dostane aj k hračke...nikto na MK ti nepovie či je ok, lebo nikto ju nevidel....pokiaľ napreduje a ostatný vývoj je ok, tak to nerieš....dieťa nemusí robiť daný pohyb podľa tabuliek - tie sú len orientačné, veľa detí je lenivých a začnú so všetkým neskôr....ak sa budeš pýtať na rehabilitáciu tak ťa tam s ňou pošlú ale počítaj s tým že tam s ňou budeš chodiť pokiaľ sa nepostaví...vojtovka by sa mala cvičiť ak je tam zjavný pohybový problém alebo dieťa zaostáva vo vývoji(napr.ak sa mal plaziť už pred 3-4mesiacmi a stále nič, ale nemala by sa dávať že teraz sa má plaziť a neplazí sa tak dáme vojtovku)...vojtovka nie je zázrak, stlačením určitých bodov sa stimuluje sval aby vykonal daný pohyb...ale pre veľa detí je veľmi "dráždivá", dieťa musí byť na silu v danej polohe aj keď mu nie je príjemná, tak plače...sú neurológovia ktorí ak je dieťa inak zdravé račej počkajú či dieťa na daný pohyb(napr.plazenie, pretáčanie, štvornoškovanie) časom nabehne samo a aj takí čo ťa pošlú preventívne hneď cvičiť...ak pôjdeš rovno na rehabku tak tam ti dajú cvičenie a cvičíš pokiaľ sa dieťa nepostaví(teda podľa toho koľko majú detí)....pravdou však je, že väčšina detí na daný pohyb nabehne skôr či neskôr sama....ano vojtovka sa dáva cvičiť aj pri predčasniatkach ale skôr tam kde je predpoklad že budú neskôr nejaké problémy - čiže ak bolo dieťa nedokysličené alebo prebehol ťažký pôrod...bežne vo svete sa vojtovka necvičí - len na Slovensku a v Čechách

nebeskabrana
8. nov 2019

@janne1308 každé dieťa je ine netreba si to nahovarat zbitocne a dakujeme

autor
8. nov 2019

@janne1308 aké diagnozy??