Koľko vážia vaše 2,5 ročné dievčatká?
Ahojte dcerka ma 2,4mesiaca a ma 10,8kg a nejak 85cm.Narodila sa s 3410g a 51cm .V nemocnici schudla na 3000g.Lekarka jej porobila rozne vysetrenia,no vravi,ze je drobnejsia.Este ju kojim.Papa ale nie nejak vela.Jej starsia sestra bola az nadmerne tazka v tomto veku.
Chapem,ze kazde dieta je ine.Ale ona si drzi vahu asi polroka takuto.Inak je cula,sikovna,lieta aj na odrazadle.Vela ludi mi vravi,ze je velmi drobna.Nema to niektora mamicka takto podobne?
Nasa ma sice menej,este len bude mat 2 roky,ale tiez ma cca 10kg a uz dlho sa tak drzi..kojena,jedlu neublizi,ale nechudne,prospieva,neriesime..starsia tiez pomalicky priberala,v 3 rokoch mala ledva 13kg,teraz ma 4apol a 16kg,niektore dievcata na okolo maju aj 20..ak je inak zdrava,nechudne 🤷♀️ Ja by som neriesila..este ked pises,ze jej porobili rozne vysetrenia...
@miirkka1 my mame 2.3 roka, 90 cm a 11,7 kg. Ja si myslím ze ste v norme.
Nam lekárka povedala ze v pohode, asi bude skôr spagetka ako buchticka 😊 pokial ti papa,ja by som to absolútne neriešila. Vsak aj ženy mas také, ze jedna zje 3 rezne a nic, druha sa na ne iba pozrie a uz ma kilo na sebe 😉
Cca 90cm a 12/13kg. Uz dlhsie sa nevazila. Pri porode mala 3,36kg a 52 ci cosi take..
Moja 2.5 ročná má okolo 93cm a niečo cez 13kil. Narodila sa predčasne v 37tyzdni a mala 2580g a 49cm po pôrode schudla pod hranicu niečo cez 2300.......je stále kolená na požiadanie. Ja si myslím keď dieťatko papa pije je čulé.....tak je všetko v poriadku. Aj my viacenej stojíme na váhe dlhšiu dobu hore dole to skace. Ako vravíš každé dieťa je iné a je hlúposť riadiť sa dakymi tabuľkami....
pozeram, ze si v nasej skupine ( pod 3%...)
takze hmotnost sa ma vztahovat vzdy k vyske, co je pri vyske 85cm priemerna hmotnost 11-12,5kg. to je 25-75%. cize ste len kusok pod priemerom, co nemusi nic znamenat. teda ta pozicia nemusi nic znamenat, elbo amme v skupine deticky, ktory maju tento pomer hmotnosti a vysky pod 3% a nebolo im zistene ziadne ochorenie, aj ked stale maju pravdepodobnost, ze nejake maju.
no uz to, ze hmotnost nestupa, neico zanemnat moze, ale aj nemusi. doeta by malo priberat, ale nie vzdy to tak je. ak mala skontrolovanu krv a nic zavazne sa tam nenaslo, pravdepodobnost, ze ej to nieco patologicke klesa. vylucena nie je, dolezite je,a j co v krvi dr kontrolovala. urobila krvny obraz? vysetrila stav vyzivy - mineraly, bielkoviny, tuky, lukozu, zelezo? vysetrila pecenove testy? vysetrila hormony stitnej zlazy? a co protilatky na celiakiu, pripadne nejake intolerancie - teda aspon intolerancia laktozy a BKM?
Moja bude mat v sept 4roky a ma 15kg, Je dost vysoka, ale nezmar. Nezastavi sa cely den, od rana kym nezaspi. Jedava vsetko, ale menej, kedze sa musi hybat, ma dobre baterky 😁.
@miirkka1 moja dcéra má 2 roky 3 mesiace a za necelý rok pribrala len 2 kilá ale zato vyrástla 18 CM , teraz má 13.5 kg a moc veľký jedák nieje teda
Naša má 2 roky a cez 10 kg, výška 80 cm. Po polroku som sa konečne s ňou dostala na endokrinológiu. Riešime však výšku a nie váhu.
@pandorra no ved to ,ze mne pride velmi drobna na svoj vek a od marca,kedy ju merali nevyrastla nic.Niektora velkost 92 jej doslova pada.Nepoznam toto,lebo prva bola krasna baculka.Ked bola mala mala alerg.na mlieko.Teraz uz nereaguje ani hnackovanim ani vracanim.Len fliacik na tvari sa jej urobi maly a zmizne.
@miirkka1 zrejme sme si uz pisali. okolo 2-3r sa prejavuje genetika. genetika sa zohladnuje pomocou vysky rodicov, aj ked je tu moznost dedicnosti aj po inych predkoch., no uz cely rodokmen sa zohladnit neda.
tiez neviem ako ju predtym merali a ako teraz, okolo 2r sa prestava merat poleziacky. potom tam vznikaju straty na vyske, lebo poleziacky sa dieta viacnatiahne a postojacky ma prirodzenejsiu polohu. nie ej tak natiahnute. navyse aj deti v tomto veku este nemusia dobre spolupracovat.
dalsia vec, deti mozu rast narazovo. rast veko klesa. za 1r diet arastie v priemere 20-25cm, za druhy rok je to uz o polovicu menej 10-12r, za 3r je to este menej 8-10r. ak sa zacina prejavovat genetiky, moze dieta dokonca narast aj pod normu. no nemalo by to trvat prilis dlho ( niekolko rokov, ma 1-2r ), ale samozrejme treba byt v strehu. no rast je aj tak lepsie hodnotit za rok. merat sa moze castejsie, ale zhodnotit za rok.
zazila som viacere deti, ktore nadpriemerne narastli az okolo 4-5r a tak sa v grafe posunuli vyssie, genetika sa sice zacina prejavovat okolo 2-3r,a le zaradovanie do svojej pozicie trva dlshie. kludne aj 2r
rast podla genetiky nemusi znamenat len to, ze dieta rastie na pozicii, na akej su rodicia. diet amoze zdedit oneskoreny vyvoj, cize sa fyzilogicky moze vyvijat pomalsie a moze mat zaostavanie ( to sa da overit na rtg zapastia- zistuje sa kostny vek ).
stav kosti napovie, v akom stadiu vyvoja sa nachadza dieta. ak ma dieta oneskoreny kostny vek, ma zasotavanie. zial toto vysetrenie nedokazuje, ci je fyziologicke, ci patologicke. no moze byt teda aj fyziologicke, ak mazaostavanie napr, 2r, musi sa o 2r dlhsie vyvjat, vdaka comu bude mat ldhsie rastove obdobie a vdaka comu narastie viac. minimlane o 8-10cm. cim sa v grafe posunie vysie o niekolko %. no to sa uvidi az v obdobi, ked nastae puberta - ta sa samozrejme robieha tiez neskor vdaka zaostavaniu. a potom taketo dieta, hoci bolo cely zivot nizke, moze dorast a byt priemerne vysoke v dospelosti.
opakom je urychleny vyvoj, co je neico podobne,ale opacnym smerom. tke dieta ma skor pubertu, skor sa ukoncuje rastove obdobie. moja dcera ma v rocniku spoluziacku, ktora bola od nej vzdy vyssia o dobrych 12-15cm. je asi o 4m mladsia. jej mamina je odomna vyssia o par cm ( tak 5cm ), jej tatno je vysoky mozno ako nas tatino, mozno ma o 2cm viac. je to len odhad, tak neviem. to dievcatko malo tak urychleny yyvoj, ze uz na zaciatku 3r som si vsimla, ze jej rastu prsia, smaozrejme vyskovy rozdiel medzi nou a mojou dcerou bol este vacsi a v 9r dostalas ms. po puberte sa spomaluje pubertalne urychlenie rastu a nastupuje zostatkovy rast ktory trva 2r - je velmi pomaly a dost indovidulany,a le u mnohych len 1-2cm az tie 2r. takzeod 9r toto dievcatko uz moc nenarastlo a ma tak 158-160cm.
moja dcera ma 11,5r, rastie pomalsie, ma male zasotavanie, no bude rast dlshie. v lepsom pripade dobehne vyskovo jej spoluziacku, hoci bola vzdy o dost nizsia. too su take protichodne priklady vyvoja. este aj kamoska ma dceru, ktora dostala ms v 10,5r. bola vzdy este mensia ako moja dcera, no obe boli drobne a s oboma chodime koli vyske na endokrinologiu. v tych 2-3r jej vychadzala konecna vyska tusim 151cm a mojej 152,5cm - podla toho, aku vysku mali. podla vysky rodicov mali mat obe minimlan okolo 158cm. obe nase dcery absolvovali testy na rastovy hormon, no kamoskynej vysiel nedostatoka tak si pichaju RH a mojej nevysiel. zrejme test absolvujeme znovu ( mozno si citala v skupine ). jej dcera mala zastovanaie 1,5, co bolo zrejme patologicke, inak by nemala takto skoro pubertu a ukoncenie rastu. po ms uz rastie vlemi slabo. za 3m 0,5cm a zajtra maju opat kontrolu po 3m, tak uvidim, kolko este da. no teraz naposledy amla 152,5cm. cize konecna vyska nakoniec bude vlemi podobna,a ko vychadzala v nizkom veku. otazne je, ci b bez pichania RH mala aspon takuto vysku, ci by nemala menej. moja neviem, ta puberta este nei ej moc rozbehnuta, a teraz ma 136cmak by za pubertu narastla apson 19cm ( to ratam ako som narastla ja, od rovnakeho veku, rpiemer za pubertu je 20cm u dievcat ), tak by mala 155cm,c o je tiez podobna vyska,a ko ej v detsve vvchadzala. moja dcera ma oneskoreny vyvoj 7-9m a nevie sa ci sa to nezmenilo ( bolo to kontrolovane napsoeldy v 3r ) a ci je to fyziologicke, ci patologicke. ak by v tomto teste na RH vysiel nedostatok, tak sa bude pichat RH, ak nie, bude to fyziologicke zasotavanie.
@majamat fuuha to boloo vela informacii na mna.Vidiet,ze sa v tom vyznas.Mozem teda sa ta opytat,ci to mam riesit alebo nie.Doteraz som zila v Nemecku ,tam to lekarka neriesila.Ale uz som konecne na Slovensku.
Meraju ju po stojaci,v marci mala 11,3kg,teraz ma 10,8kg.Mozem fakt povedat,ze papa,ked bola mensia,bolo to tazke.Este ju kojim,neviem,ci aj to moze byt problem.Neda sa odstavit,strasne place.Ona je celkovo drobna,merala som ju ,ma do 85cm a ma malinke dlane a tvaricku,hlavu nie, oproti inym detom.Nosi topanky velkost 23.Ma presne 2,4mesiace.Isla by si to prosim ta riesit?
Pokial je zdrava, neries. Moj syn ma v triede 28 deti a jedno je uplne ine ako druhe. Nizsie, vyssie, sirsie, uzsie, s okuliarmi, s pehami, s krivymi zubami, s kratkymi baculatymi chodidlami, s dlhymi uzkymi chodidlami ... tieto reci ake je tvoje dieta take-makove su uplne k nicomu. Zbytocny stres.
@kittykat22 v tomto smere to uplne chapem.Ale aby od marca este polkila schudla,nevyrastla ,od zimy ma velkost topanok 23
@miirkka1 tak jej skus nechat nabrat krv na obraz a uvidis. Ak sa tam nic neobjavi tak neries. Schudla mozno preto, lebo viac beha a deti rastu skokovo. Niekedy preskocia velkost.
@miirkka1 vsak som toho nejak vela napisala a pozeram, ze aj blobo, namiesto cm som dala niekde r. namiesto 3 rocnika, som dala 3r, co vyznieva ako 3roky.
ci to riesit, ani neviem. ak papa dobre a nepribera, moze byt nejaky traviaci problem,a lebo ta stitka, bolo by dobre zistit, ci toto bolo pri vysetreni krvi skontrolovane. ak nei, treba to skontrolovat.
pri zaaznejsich traviacich tazkostiach vznika porucha vstrebavania zivin ( ako aj napr, pri celiakii ) a preto diet aslabo pribera, rpipadne chudne a aj malo rastie.
tiez pri znizenej funkcii stitnej zlazy byva problem s priberanim a rastom. stitna zlaza reguluje metabolizmus a pri znizenej funkcii je cely organizmus spomaleny a teda vsetky pochody, vratane rastu su pomalsie.
@kittykat22 mala by sa najst zlata stredna cesta. neriesit, tiez nie je dobry postoj. mnoho deti by pri nerieseni nemalo odhalene zavazne ochorenie. moja dcera bola na tom vlemi pdoobne. riesili sme a nakoniec mala celiakiu, dcera mojej kamosky bola este drobnejsia a ma nedostatok rastoveho hormonu.
@majamat viem ze jej kontrolovali celiakiu ,nejak a hodnota bola zvysena,no druha to vyvratila.Netusim aka.Viesco nepapa ako ine deti,niekedy malo,ale su dni,ze vela.Ja mam 163cm a muz 180cm.Stitnu jej urcite nepozerali.To jej ale robili ked mala 8m.Ona od zaciatku malo priberala a merala.Nosi oblecenie z minuleho leta a niektore su jej volnejsie.Ja viem,ze viac chodi,ale toto je take zvlastne.
Ako 2-2,5 rocna mala 10-11 kg, dlho si to drzala. V oktobri bude mat 3 a ma 12,4 kg (drzi si tuto vahu uz niekolko mesiacov) a cca 93 cm.
Narodila sa ako 49 cm a 3720 g.
Chodim s nou na gastro a nikto s jej vahou/vyskou nema problem. Krva ma ok.

@miirkka1 ja mám dvojročnú, narodila sa s 2990gramov a 47cm teraz ma 90cm a váži skoro 15kil ale ona je zase veľká na svoj vek.