icon

Kto sa stará o vaše deti?

alex31
13. dec 2013

Aky mate nazor na tieto novinky od februara 2014?
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/stat-prekva...

Ja neviem ... ale mne osobne sa to nepaci ... trochu mam strach co z toho nakoniec vznikne a kto vlastne chce kontrolovat nase deti? Poslanci tvrdia ze takto chcu lepsie chranit nase deti ... myslite ze toto je naozaj ten najlepsi sposob ?

seemani
13. dec 2013

ježiš to nechápete o čom to celé je?? "naplniť štátnu kasu" alebo za čo si postavíme dom? Tu vôbec nejde o práva detí.. to je len zásterka... Si zoberte koľko mamičiek toto zabudne nahlásiť, alebo nebudú o tom vedieť.. Počet si vynásobne 23-ma (eurá) a nadobudnuté číslo zase vynásobte 12timi ( a to len za rok). Toto je zas len o peniazoch.. Ako moja kamarátka prehlásila,zachvílu sa bude merať, kto koľko vys*re a ten kto viac vys*re bude aj viac platiť...Už fakt tieto ku*vy špinavé nevedia, odkiaľ sa nahrabať... 😠

cmulinko
13. dec 2013

ja zijem v Irsku a tu funguje nieco podobne.Pravidelne mi chodi domov list,formular zo Social Service pre Child Benefit,kde sa musim podpisat a napisat do ktorej skoly chodia moje deti a adresu nasho lekara a oni si vsetko kontroluju....ci mam narok na tie peniaze,ci sa staram o deti,ktore realne ziju so mnou-ci mi chodia do skoly a ci sa o ne staram ked su chore..atd..Ja uz to robim ako na beziacom pase...furt to iste vypisovat a poslat nazad co najskor...jedine dobre v tom je len to,ze postovne neplatim.

k_a_j_k_a
13. dec 2013

My sme sa o tom akurát bavili. Ked ideš do roboty pred 3tim rokom dietata, tiez musis udavat, kde je. Takisto Ta kontrolujú, aby islo do prvej triedy a vychodilo povinnú školskú dochadzku. Kedysi sa chlapi museli hlasit na odvody. Ked ideš niekam do zahranicia, musis sa Ty alebo majitel ubytka hlasit na policii alebo miestnom urade (teraz neviem presne kde). Ako kontrolovani sme vzdy. Od malicka (vid ockovanie navstevy dr.). Cize ja na tom nevidím nic divneho. Podľa mna tym chcu kontrolovať kde sa nachadzaju romske deti, lebo od 6-7rokov ich ma zase podchytena skola.

reni93
13. dec 2013

@cmulinko o tom to prave je, ze si berieme za vzor SS, kde sa za jej posobenia deju mnohe cudesne veci...

matozazzo
13. dec 2013

@barcelona94901 Bola by si prekvapena, ake cachry-machry sa robia... porovnam to s niecim inym - stale je tu kopu otazok a staznosti, ze nevzali dieta do skolky... a v tomto vidim uz ja pozitivum a nechapem, preco je tak tazke ist nahlasit, kde a kto sa o dietatko stara... Ja v tom ziaden problem nevidim. Ked sme zili v CR ci Rakusku, a hlavne potom, ked sme sa vratili na SR, tiez som musela hlasit, kde pracuje manzel, ja, ci som doma s dietatom alebo nie, kto sa o nho stara...

barcelona94901
13. dec 2013

@k_a_j_k_a romske deti kde sa nachádzaju..to by nekontrolovali zamestnaných rodičov,ale tých nezamestnaných..

cmulinko
13. dec 2013

@reni93 tu sa nad tym nikto ani nepozastavuje...kazdy vie,ze ak ten list obratom neposles,tak ti beru vsetky peniaze na co mas narok...a nemaju s tym problem ani tunajsi cesky ci slovensky romovia. Vdaka prisnemu SS deti im chodia do skoly bez problemov a dokonca sa velmi dobre ucia,maju ciste saty,pomerne slusne sa chovaju-primerane k puberte,vybornu anglictinu a tych co tu poznam z videnia,tak vsetci maju starsie deti na strednej skole....bezne pubertacke maniere vidiet...tak isto ako u irov (napr u stredoskolakov fajcenie smerom do skoly a zo skoly)...ale to som videla aj za mojej stredoskolskej kariery 😀 Tu beru romske deti ako kazde ine.Jednoducho nemaju typicku slovensku nalepku na sebe,ze je to '' cigan''. Ked im vysvetlite rozdiel,tak len cumia na vas,lebo oni maju vlastny '' cigansky'' problem takzvanymi travellermi a ak mam porovnat co je horsie,tak radsej mat za suseda z lunika ako irskeho gypsyho.

ritusuk
13. dec 2013

ja si myslim,ze Slovensko potichu podpisalo dohodu s UK,ked vydali Boorovej chlapcov.a takto pekne potichucky bude zavadzat nove a nove bludy.

zuzkat1
13. dec 2013

@ritusuk a co by z toho uk malo?

Inak suhlasim totalna kravina. To ako ked dam ze dieta je v skolke a napr. Bude pre nieco mesiac doma tak uz je zle?

moni244
13. dec 2013

@cmulinko hej, ale tebe ten list chodí domov, vypíšeš a zanesieš, tu budeš musieť zobrať dieťa, ísť preplnenou mhn, vystáť radu na úrade a pekne ísť domov, 😠

hemetre
13. dec 2013

....Rodičom pribudne od februára budúceho roka nová povinnosť. Keď ich dieťa dovŕši tri roky, budú musieť úradu práce nahlásiť, kto a kde sa im oň postará až do začiatku povinnej školskej dochádzky....

„Spôsob a forma zisťovania bude pritom plne v kompetencii príslušného úradu. Môže napríklad skontaktovať predškolské zariadenie, aby zistil, či doň dieťa pravidelne chodí. Prípadne, ak rodič nahlási osobnú starostlivosť o dieťa doma, môže zvoliť aj osobnú návštevu,“ spresňuje.

Postavene na hlavu, to si nas chcu len pekne kontrolovat, diskriminácia....som zvedava ci to bude platit na vsetkych,alebo to nase osady zase obide, to si mozu vytvorit specialne ministerstvo, ktore by ich malo kontrolovat, lebo tolko uradnikov nemaju... 😉

cmulinko
13. dec 2013

@moni244 ...kde to bolo pisane,ze musis dieta zobrat?

moni244
13. dec 2013

@cmulinko nikde ale ja ju nemám kde nechať 😉 babky ďaleko a priateľ od nevidím do nevidím v práci a mne ju v 3 rokoch do škôlky nezoberú, lebo je januárová a v septembri by mala len 2 roky a 9 mesiacov a to nehrozí aby ti zobrali dieťa do škôlky. Ja viem že sa to môže ešte zmeniť, kým to bude pre nás aktuálne ale dosť o tom pochybujem

zuzkat1
13. dec 2013

Ako citam tak deti co uz mali 3roky pred feb.2014 sa to netyka.

bastika
13. dec 2013

@matozazzo ked chodí dieťa do jasiel musí brat na úrad príjmovy doklad z jasiel takze to sa obísť neda ani opatrovatelka kedze ťa doklad neda pobera sa rodičovský príspevok. A s tou zodpovednostou je to tiez blbosť kedze za dieťa sú zodpovední rodičia ako zakonni zastupcovia vzdy bez ohladu na to kde dieta je. a je na ich zodpovednosti komu dieťa prenechaju. Moja dcéra chodila do jasiel plus ked bola chora mala som 2 opatrovatelky na striedacku. Absolútne nechápem opodstatnenosť celej tejto veci. Kde je záruka ze rodic nahlási skutočný stav a ze sa tento nebude meniť jasle opatrovatelky a pod. A aky je vlastne primárne význam ? Aby sme neboli o pár rokov cipovani a sledovaní 😀

cmulinko
13. dec 2013

@moni244 ja uplne chapem tvoju situaciu,ale ty si tu moju vyhodnotila bez toho,ze by si co to vedela o tej mojej.Ano ja len to vypisem a odnesiem a medzi tym robim 100 dalsich veci pri 3 detoch a tiez bez babky,ktore su cca 2500 km od nas.Myslim si,ze tu nie je podstatne kto je tym ako viac zatazeny....pisomna ci elektronicka moznost hlasenia tu bude....problem je v principe.

tova
13. dec 2013

@luba28 haha ze stat sa a starat ci deti maju co jest co obliect??? a rodicia su naco aby sa len plodili deti??????? si mimo pointy. Ked mas dieta stat sa chce uistit ze sa vies o to dieta aj postarat. Nie ze treba 2-3 deticky stihnut pred 30 lebo bio hodiny tikaju a potom nadavat.

tova
13. dec 2013

@zuzkanik jasne stat by mohol zabezpecit aj steriliaciu lebo ochrana by bola malo, aby zeny nemuseli rodit deti ked nevedia sa o ne postarat.

luba28
13. dec 2013

@tova zajdi do nejakej osady a tam skus predniest tuto rec,mozno,ze ta vypocujuuuu tiii uzasnyyy rodicia,....

myska_lili
13. dec 2013

no ja dúfam že dokial bude naša dcérka mat 3 roky tak tento blbý zákon aj zrušia.... idoti

zuzana76
13. dec 2013

v clanku sa pise, ze to bude platit pre deti, ktore dovrsia 3 roky az po februari 2014, takze nas sa to uz netyka, ktori mame starsie deti, teda 3 roky uz mal.

dejnas
13. dec 2013

súhlasím s @katka444
mne osobne neprekáža, že štát chce vedieť, čo je s našimi deťmi - práve v tom období od 3 do 6tich rokov, resp. do začiatku školskej dochádzky ( kauza "lucka" k tomu prispela v značnej miere)
tento zákon, či novela je ale veľmi nepodarený pokus....
nič nerieši, kontrola nula bodov... chcú kontrolovať len zamestnané matky? nejakým vyhlásením na papieriku??? papier znesie všetko ... veľmi úbohý nástroj na "krytie chrbtov" kompetentných 😒
radšej povinné ročné pediatrické prehliadky, tam sa oklamať nedá

fidka79
Odpoveď bola odstránená
moni244
13. dec 2013

@cmulinko ja som nemyslela priamo na teba, ale na princíp, že v Írsku ten papier dojde domov a stačí vyplniť a zaniesť na poštu, zatiaľ čo tu sa človek musí furt trepať na úrady, keď si vymyslia nejaké podobné kraviny

zuzana76
13. dec 2013

@dejnas to ano, len aby nas nenutili preventivne na kazdej rocnej prehliadke ockovat 😀

dejnas
13. dec 2013

@zuzana76 nuž, ťažko predpokladať, čo sa pánom poslancom zrodí v hlavičkách 😝 😀
ale mala som na mysli takú klasickú, napr. "trojročnú".. vtedy sa neočkuje, len sa dieťa meria, váži, kontroluje sa klenba, chlapcom napr. dr. skontroluje pipík atď,
veru myslím, že by to nebolo ani na škodu... ja som napr. len sama úplne náhodou spozorovala, že dcérka zrejme nevidí úplne ok (a to sa ani bližšie ku telke neťahala, ani nič podobné a dioptrie má slabunké, ale musí ich teraz nosiť stále).... na každoročnej prehliadke by aj toto mala byť samozrejmosť, prípadne nejaké ďalšie veci "vychytať" 😉 aby to splnilo účel i z hľadiska zdravotného, nielen "kontrolného"

matozazzo
14. dec 2013

Stale nechapem, preco vam to vadi, kvoli comu? Pytala som sa rodicov v skolke, ci im to vadi, nikomu to nevadi, nevidia dovod... Ja v tom tiez dovod nevidim... A robia sa rozne machinacie, mozno aj tomu chcu predist...

beata79
14. dec 2013

@cmulinko a to tiež robíš za 23 eur? 🙂

cmulinko
14. dec 2013

@fidka79 nepisala som,ze je to to iste...pisala som,ze je to podobne a chodi mi to odkedy mam svoje deti a nie za posledne 3 roky a chodi to nie len zahraniciarom,ale aj irom a nie len za ucelom ci si v danej krajine.oni tebe nemaju preco volat....nato si tam mas davit udaje o skole,skolke ci lekarovi...keby volali tebe samozrejme,ze povies,ze si v irsku a mas pri sebe deti....skola a lekar je pre nich pravdivejsi zdroj informacii.v danom, formulary je az tusim 6 bodov-zmien,ktore musis pri zmene hlasit...a jeden z nich je aj umrtie dietata...velmi podobna situacia k tomu nasemu slovenskemu,kde za mrtve dieta poberali rodicia davky....a este raz opakujem,nepisala som nikde,ze je to to iste co sa pripravuje na slovensku,ale podla mojho nazoru podobnost v nej je.

cmulinko
14. dec 2013

@beata79 co mam robit za 23 eur?ja ten system nepodporujem,tak nechapem preco sa teraz navazate do mna...chcete,aby som vas lutovala viac,lebo vy na slovensku to budete mat horsie ako to co je tu...samozrejme,ze som tak isto proti tomu ako vy...pisala som len to ako to funguje tu.....ale nic viac s tym nespravim,tak ma nemusite '' tlacit do kuta'' len preto,lebo tento irsky system je ulahceny a ja nemusim platit za to ci priamo ist pre tlacivo na urad.zazinam sa tu citit ako idealna obet pre tie pohorsene,len zabudate,ze ja nie som fico.