Má moja 14-mesačná dcéra príznaky autizmu?
ahojte, prosím Vás mám dcérku 14 mesiacov a poslednú dobu mám strach a neviem či preháňam alebo veľa čítam článkov na internete.. je normálne že dieťa v jej veku veľmi nezdieľa so mnou pozornosť? ukazuje na veci a povie "toto" ale nepozrie sa pritom aj na mňa.. keď je poviem ukáž kde je napr.stromček alebo havo, tak ukáže.. pozerá sa na mňa, ale mám pocit, že takým sklenným pohľadom.. keď jej začnem spievať, veľmi ju to nezaujíma..rada si pozerá knihy, donesie mi ich, sadne mi na kolená a pozeráme a ukazujeme, čo je v knihe.. takisto mi dá aj iné hračky, sadne na kolená, ale v podstate je ku mne otočená chrbtom, takže nezdieľame očný kontakt.. niekedy keď ju volám menom, tak sa neotočí (nie je to tak stále) , alebo sa otočí na piaty krát, rýchlo pozrie a pokračuje v tom čo robila.. neopätuje úsmev, skôr sa usmeje, keď ona chce.. s hračkami sa hrá, keď som pri nej, inak sa k nim veľmi nehrnie.. má rada nášho psa, stále za ním chodí, sadá k nemu do pelechu.. rozumie, čo jej hovorím.. poviem jej, že ideme spinkať a sama ide do spálne k postieľke, poviem, že sa ideme kúpať a sama ide do kúpeľne k sprchovaciemu kútu, poviem, že ideme von, tak ide k dverám a podobne.. rozpráva len "toto" "havo" "baba" (žiadne mama, tata) .. nerada sa šteklí, nesmeje sa pri tom, skôr mám pocit, že ma odťahuje.. dáva mi pusu, keď jej poviem a sem tam aj sama od seba.. odkedy chodí (3 týždne), tak mám pocit, že len chodí hore dole a niečo prenáša.. v noci spí celú noc 12 hodín (výnimočne sa stáva, že spustí plač a to ju vezmem na ruky, prestane a dám ju do postieľky a spí ďalej) a cez deň ďalšie 2 hodiny.. zaspáva sama, spí tak už od cca 8 mesiacov (odvtedy nemáme ani cumeľ) .. čo myslíte? preháňam alebo je niečo v neporiadku? vopred ďakujem
To ockovanie s autizmom nic spolocne nema...
@brcanaa no verím ti, ja som mala paniku, už som bola aj v tom, že ho nedám očkovať. Ešte pri jeho príznakoch... Točil si kolieska na auticku aj 10 minút vkuse a podobne. Ale muž je v tomto múdrejší, síce už na tie moje strachy nemá občas nervy, ale on ma väčšinou vyvedie z omylu. Tak som ho nakoniec dala. A potom strachy, či bude mať vyrážky, či nebude mať febrilne kŕče z teploty.. Potom mu začalo zabieha ocko a ja ze z očkovania. Ale to sme potom zistili, že on to robí naschvál, keď sa chce na niečo pozrieť z blízka, proste skúša. Našťastie sa nič neprejavilo. Viem, aký je to strach, je to hrozne, ale nepomôže k ničomu, len ty sa trápis.
Ale prestala robiť teraz niektoré veci, ktoré robila na prvé slovo.. Keď som jej vravela že nech ide dat pusu tatovi tak vždy mu dala a teraz nič.. Alebo že podaj mi, tak nechce mi dať..
@brcanaa uz sme ti napisali, to je dieta, nie cvičená opica. Preco by mala robit to co jej kazes? Ukázala, ze to vie, uz ju to viac nezaujíma
Nic v zlom, mozno by si sa mala porozprávať s psychologickou, si nejak zvláštne fixovaná na svoju predstavu, ze tvoje dieta nie je normalne
@brcanaa máš uplne normálne dieťa.....dieťa robí v danom období čo ho baví.....a je prirodzený aj menší regres....ono je to vidieť anpr.ak dieťa pekne rozpráva a nastúpi do škôlky a zrazu začne rozprávať že mu nerozumieš.....alebo veľa mamičiek sa nalaká ak začne dieťa špičkovaťämôže to byť znak pri DMO) a dieťa to len jednoducho baví , špičkuje 2-3týždne a potom ho zaujme niečo iné....naša napr. začala pekne opakovať, zrazu sek a prestala aj používať nejaké slová čo už vedela a začala svojou hatlaninkou🙂po pár mesiacoch nastúpila do škôlky(bude mať 2roky) a opäť začala opakovať a používať nové slová...a že neurobí čo po nej chceš a doteraz to robila? no už som ti písala, zvykaj si😉zo začiatku naozaj dieťa robí čo po ňom chceš a väčšinu vecí opakuje po tebe ale...dieťa sa vyvíja a začína sa u neho presadzovať jeho osobnosť - ja....ja chcem...za pár mesiacov nastane obdobie vzdoru - čokolvek mu povieš alebo budeš po nom chcieť - všetko bude ne-ne-ne-ne....takže žiadny strach, máš uplne normálne dieťa ktoré si začína uvedomovať svoje ja.....a bude robiť len čo chce ono a nie ty - a nepoteším ťa, niekedy to trvá až do dospelosti😅
Moja tiež prestala robit veci "na povel" a ani len vo sne by ma nenapadlo ze není v poriadku...🤦♀️🤦♀️🤦♀️
(14m bude mať)... Rastie, rozvíja sa, začína mať vlastny rozum, pusu napr da keď ona chce, je to síce moje prve dieťa ale logika mi vraví ze je to úplne normálny vývoj.
Nečítaj toľko, a zvykaj si ze nebude skákať ako ty piskas inak skončíš na psychiatrii.
@brcanaa veď som Ti písala, že v 8 m, keď dieťa robí rúčkou papa a rodič sa smeje a chváli, tak je v 7 nebi o pol roka to už dieťa nebaví a nechce to robiť prestaň ju prehnane sledovať!ona nie je tvoj tieň, že musí k tebe utekať s otvorenou náručou ako ty chces.Nechaj ju voľne žiť ako chce, lebo bude z teba frustrovaná, keď bude musieť stále spĺňať tvoje rozmary.A to myslím v dobrom ona sa vyvíja, mení to, čo robí jeden deň druhý deň už nechce, deti aj často prestanú jesť jedla, ktoré im chutili.Keby si mala urevane zle dieťa nemáš toľko času ju pozorovať 😜
@brcanaa Kazde dieta sa uci spiralovo.To znamena robim to/netobim to/tobim to lepsie/netobim to/ viem to dokonale.Tak isto raz sa vyvijaju zrucnosti (rec, jemna motorika) alebo chodza(lozenie,chôdza, skakanie atd).Cize ak sa teraz uci chodit, tak ju nic ine nezaujima, lebo je v tej faze.Tak to bude striedavo este dlho a je to uplne normalne.
@brcanaa ak chces napíš ip mám autistu 7rocneho doma 🙂 je tam toho ale oveľa viac čo si napísala . V každom prípade sa s ňou hraj kontaktne je ešte drobček uvidíš o pár mesiacov aká bude zmena ale podľa mňa je ok veľa.deti.ma.auti znaky a pritom im nič nieje. Musí alebo by mala spĺňať triadu príznakov
@brcanaa no môj syn sa v živote nehral s hračkami, ani autickami s ničím, jedine s káblami, už od malinka ho fascinovala elektrika a káble a tie rozkazy 😂 to bolo tiež vždy len sama pre seba som si rozkazovala a autista nie je. Maximalne môže mať tak poruchu pozornosti, ale má len 5, takže aj na to je ešte skoro. Inak si myslím, že mala je normálna. Teraz mam 15m syna a ten nepozerá knižky, povie pár slov, ale nič moc a nič nechce opakovať, keď mu čosi poviem alebo ukážem, proste ho zaujímajú iné veci a neriešim to. Vo veľa veciach je úplne šikovný a hra sa s hračkami. Každé dieťa je iné. A to prenášanie veci je obdobie.
Ďakujem za každý názor mamky 😊 vidím, že veľa detí sa správa v takom veku podobne.. Asi som mala nejaké predstavy iné..

@brcanaa uplne normálne reakcie dieťaťa v jej veku.....naša bude mať 2 a stále robí len čo chce....dieťa nie je cvičená opica, nedá sa prinútiť aby niečo urobilo alebo zopakovalo keď to samo nechce....a že ťa "ignoruje",,,no zvykaj si, občas to bude robiť a aaaaž do puberty🙂reakcie na očkovanie - žiadne neboli