icon

Máte obavy v akom svete budú vyrastať naše deti?

akonetopier
26. okt 2020

Ahoj, máte aj vy niekedy obavy v akom svete budú musieť naše deti vyrastať? Klimatická zmena, ktorá so sebou nesie obrovské množstvo problémov (migrácia, nové choroby, oteplovanie... ), stále vačšie napatie v spoločnosti, zvyšujúci sa extrémizmus, aj ľudia sú akoby čím ďalej tým horší, sebecí, až krutí jeden na druhého. Bez hejtu prosím. Je to len taká teoretická debata.

habibim
26. okt 2020

@ice8 neviem to povedať koľko stojí, ako som písala vyššie ľudia si tu svoje drevo zo svojich lesov zadovážiť na traktoroch... Momentálne sme si aj my 10kubikov a nakladá ho do pece na ktorej varím a pečiem, podotýkam moderná ktorá mi výhre je aj celý dom, a necítim drevo.. Práve naopak... Chlieb v nej je chutnejšie než v elektrickej rure😝 a to e tebe smrdí aj keď horí les, tak si iná citlivka...

ice8
Odpoveď bola odstránená
habibim
26. okt 2020

@ice8 lenže to nesmrdi týmpádom drevo, ale smetie, ktoré do toho ohnna hádžu, aby sa netrápilo separovanim atď... Nikto sa neotravil z toho, že horí les (ak smrdí, tak smrdí to smetie, čo tvoje deti po nedoslednych ludoch čistia) ale to, že plyn vybuchne v paneláku, alebo suseda stará si chce uvariť polievku a zapne plyn ale už iskru nedá, alebo výpary z uhlia... To je väčší problém, než samotné drevo... To sa tu snažím celý čas tebe vysvetliť... Drevo nesmrdi, smrdí to smetie, co popri nemu hori.. Ja tiež teraz keď chcem, aby sa mi prádlo krásne na slnku vysusilo, a neznesiteľný sused si ide páliť smetie co pohrabe okolo domu, haluzi a triesku a na hádže do toho textil, lebo sak staré osuchane vyblednute, na tony toho kúpené a už to nosiť nebude, tak zasmradi nim pol údolia a môžeš prať znova... Preto vravím, že drevo nesmrdi... Smrdí ľudská nezodpovednosť, a ta ubíja túto planétu... A preto len na nás rodičoch záleží, ako deti výchovame a čomu ich v živote naucime

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
27. okt 2020

@habibim vravis ze: Nikto sa neotravil z toho, že horí les... no neviem ale pred par tyzdnami bolo v spravach ze vo Vancouvery ludom nedoporucaju sportovanie vonku a vychadzky chorim ludom, koli zlej kvalite ovzdusia v dosleku lesnych poziarov.

kittykat22
27. okt 2020

Nie, vobec. Myslim si, ze nase deti caka lepsi zivot ako nas. Tak ako my mame lepsi zivot ako nasi rodicia.

habibim
27. okt 2020

@andreatytler ale to nebolo v dôsledku horenia dreva... Ako som písala.. Drevo nesmrdi, smrdia výpary zo smeti a, ktoré je okolo neho... Keď ti horí dom počas požiarov v Kalifornii Venkuvri atď.ktory je postavený z drevotriesky, dnu všelijaké nabytky, textil drogéria atď. Tak jasne, ze sa zámorí ovzdušie... Samotné drevo nesmrdí... Mam les cca 1km vzdušnou čiarou, lepšie povedané horu... Išla žena igelitové tašku plnú smeti a zapáliť u seba na záhrade, zafukal vietor, chytilo to seno a prešlo to na horu... 50ha lesa zhorelo a nic sme necítili, žiaden smrad, žiadne zamorenie ovzdušia, keďže do tej hory slabo ľudia chodia, nemajú tam ako znecistovat... Len sme počuli pukanie dreva a kto bol blízko tak aj teplo... Žiaden smrad nič..

habibim
27. okt 2020

Inak, len tak na margo, keď už tu prispievam... Všimli ste si, že od kedy je korona, tak sa už aj zabudlo na tu aktivistku Gretu, či ako sa vola?

ice8
Odpoveď bola odstránená
habibim
27. okt 2020

@ice8 chceš mi povedať, že každý kto ma doma kozub, a zapáli so v ňom drevo a chce prežiť romantické chvíle alebo zahriať dom, že nadáva doma ako to smrdí? Véd to je sucas dreva, ten zápach.. Ja to volám vôňa dreva a nie smrad... Dub horí najdlhšie, najviac zahreje dom.. Trieska z 500rocnej borovice to poslúži namiesto papiera, aby si ho zapálil a drží plamienok aj na vetre, keď chceš vonku zapáliť, ta trieska vonia ako kadidlo v kostole... Preto vravím, že si nejaká citlivka... A celý čas vravím, že drevo zo všetkých palív najmenej, podotýkam najmenej znecistuje ovzdušie a prirodu

akonetopier
autor
27. okt 2020

@zuzudrnda ty si presne vystihla ako to ja cítim a aj čo sa preto snažím robiť. 👏 nenakupovať zbytočne, čo najviac bezobalovo, mna to napr. priviedlo aj k šitiu detských vecičiek, dajú sa kúpit krásne látky aj v GOTS kvalite (bio bavlna + fair trade), venovat tomu trochu casu a mam peknu a kvalitnu vec. Nejdem na kvantitu, iba vyslovene ked nam nieco chyba, mimo to tiež iba bazár. S odevným priemyslom je to úplne šialené, nenormálne znečistuje planétu, mnohých ludí uvrhuje do chudoby a choroby a potom vyše 80 percent fast fasion skončí na skládkach. Je mi z toho strasne smutno. Deti sa snažím učit, ze obliekat sa máme aby nám nebola zima a nie aby sme mali 300 sukničiek, s ktorých polovicu ani neoblečieme. Ale je to ťažké v dnešnej dobe plnej prebytkov, príde puberta a bude po výchove 🙂 (teda dúfam, že nie)

akonetopier
autor
27. okt 2020

@ice8 ahoj, ja si myslím, že v prijateľnej miere sa to dá. Odhadujem, že ženy nenosia cca 75 percent svojho šatníka. Nie je zložité mať 5 sukní za 20 e, lebo zlava, lebo impulzívny nákup, lebo na to mám... atď. a potom nosiť jednu. Je lepšie mať dve za 50 € od lokálneho predajcu a nosiť ich ako druhú kožu 🙂 Niekde som čítala, že dobrý a kvalitný výrobca/predajca, u ktorého sa viete dopátrať odkial pochádza materiál až pomaly po meno krajčírky, ktorá ten kúsok ušila, jednoducho nie je schopný dať zľavu viac ako 5-7 max. 10 percent, lebo by proste išiel pod cenu, alebo by to musel šiť zadarmo. Takže výpredaje 50 - 75 percent sú úplný nonsence a hovorí to za všetko. Treba zmeniť myslenie v tom, že oblečenie je proste drahá vec a stačí mi pár kúskov. Namiesto toho sa oblečenie stalo extrémne lacné a dostupné.. za cca 20 rokov čo tu máme fast fasion sa odevný priem. stal druhým najvacsím znečisťvateľom planéty. Nasla som toto pekné video o ceste jedného trička k nám domov

https://www.youtube.com/watch?v=BiSYoeqb_VY

Myslím teda, že problém je v myslení, nie v cene.

hefo
27. okt 2020

@habibim Tak pri tom kozube prevažná časť dymu ide tak či tak do komína, inak by sa ľudia v dome zadusili.

Keď je pekné počasie, dym stúpa nahor a necítiť ho, ale pri inverzii je všetko zamorené dymom; občas som v takých podhorských dedinách bez privedeného plynu pobýval a v zime je to na nevydržanie, najmä keď to v starých kachliach každý druhý dusí a tak sa to spaľuje nedokonale (ale miestni si zvykli, čo im ostávalo). Oproti tomu je dym zo zemného plynu jemným morským vánkom.

Ale nesporím sa, že voči uhliu (a najmä tej rašeline, čo ťažia Hornonitrianske bane, a ktorá sa musí miešať s lepším uhlím, aby to vôbec horelo) je dym z dreva príjemnejší. S uhlím nemám praktické skúsenosti.

habibim
27. okt 2020

@hefo ja osobne si myslím, že pokiaľ sa kurilo v stredoveku aj neskor (pokiaľ došiel plyn a uhlie) drevom, tak menej bolo chorôb na svete (teraz napíšeš, ze boli aj vtedy z toho chori, ale nevedelo sa o tom, nebola taká lekárska starostlivosť atď)... Ale vážne... Drevo je z prírody, nie umelo vytvorené a najmenej škodí zdraviu a prostrediu a ovzdušiu...odjakziva tu drevo bolo s človekom... A odjakziva sa viac využívalo než plyn a uhlie... Môj otec 40rokov robil v koksovni vo fabrike (koks, ruda, plyn, dennodenne to dýchal) keď došiel k nám na Balkán na týždeň tu návštevu, nevedel si zvyknúť na čistý vzduch (najbližšiu fabriku mame 58km od nás), všade okolo nás lesy hory a pripomína mi to Oravu na Slovensku... Aj mu to zničilo život, ani 63r.sa nedožil.. Tak ako si pisal/a, že si ľudia zvykli, čo mali robiť, keby sa to ťahalo aj ďalej, menej chorôb vo svete by bolo..jasne, plyn je uľahčenie zivota... Ale dokedy..

ice8
Odpoveď bola odstránená
oli18
27. okt 2020

@ice8 Viem, o čom píšeš. Bývam v rod dome a toto mám dookola. Prišlo do módy kúrenie drevom, veľa susedov si zriadili nové kotly a spaľujú drevo. Pritom bývam v krajskom meste, plyn je tu štandardom. Súdiac podľa zápachu, spaľujú staré topánky, lakované nábytky a "co dum dal". My zo záhrady vozíme konáre do zberného dvora, iní pália na záhrade. Toto je nepostihnuteľné.

ice8
Odpoveď bola odstránená
habibim
27. okt 2020

@ice8 ako je to s čistením komínov na svk? Lebo pokiaľ môj otec žil, každý rok museli byť vyčistené kotol komín, inak ti vedeli prísť na kontrolu a dali aj pokutu, kuri sa tam plynom... Tu na Balkáne si my, (neviem ako iní) čistíme komín sami každý rok, niekedy aj dvax do roka, keďže sa kuri výlučne len drevom, ešte ani papierik z cukríka nehodím do kotla, a nie to textilie a smetie z domu.. Kotol nemáme, mame pec, ktorá sa využíva na varenie pečenie, vyhrev vody aj kúrenie v dome

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
ice8
Odpoveď bola odstránená
marca12
27. okt 2020

Ano mam. Oni sa prisposobia,lebo ine nezazili. To len my vidime svet horsimi ocami. Aj nam rodicia hovoria,ze volakedy bolo lepsie. Jedine,coho sa bojim,aby nezazili vojnu. Zaujima ma historia a nechcem,aby zazili tie pocity beznadeje ako zazivali ludia v minulosti

marca12
27. okt 2020

@habibim ale nevykurovali cely dom. Volakedy sa drevom setrilo a k tym chorobam. Ludia umierali mladi. Umierali na bezne choroby.

habibim
27. okt 2020

@marca12 tak ako teraz umierajú, len si média vyberajú co budu viac prezentovať... Napr.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
habibim
27. okt 2020

@anita1978 ved aj teraz nás zabíjajú, len v momentálnej dobe na to majú iný vyraz🤢

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
anita1978
Odpoveď bola odstránená
zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
kutuska
Odpoveď bola odstránená