icon

Môžem začať s odplienkovaním 17-mesačného syna?

13. mar 2023

Syn má 17m, občas sme ho už posadili na nočník ale nič neurobil ani asi nepochopil ze co to je.. Doteraz bolo kakanie v pohode, kakal 2-3x cez deň, väčšinou po nejakom jedle, ale posledne dni kaka cez noc keď spí. Spím s nim v izbe, zobudím sa na smrad a v spánku ho prebalujem lebo ho tak nechcem nechať. Myslíte že už máme skúšať nočník viackrát? Alebo prečo sa toto deje? Nieje ani chorý, ani sa nič nezmenilo, sme doma stale, nemá nejaký strach alebo niečo, ze by kvôli tomu kakal v noci..

angel993
13. mar 2023

Ja som nikdy neposadzala na nočník, popravde nerozumiem tomu prečo sa to robí. Syn bol odplienkovany v 18 mesiacoch za jeden deň, žiadne nehody. Jednoducho som cítila že už na to dozrel. Bolo leto, nechala som ho nez plienky len kraťasy mal. A plienku dostal iba na spánok. Teóriu ovládal, lebo chodil so mnou na wc. Hneď ako potreboval dobehol na nočník, nikdy som sa ho nepýtala či potrebuje. Išla som na to s tým že ak ešte nie je na to pripravený, nevadí, dáme plienku a skúsime o 2 mesiace. Ale už sme nedali plienku, iba teda na noc, tam sa odplienkoval až ako 2 ročný. Všade sme so sebou nosili nočník lebo on hneď aj kakal do nočníka.
V lete sa chystám odplienkovať mladšieho, bude v podobnom veku, tak som zvedavá či bude pripravený.
Teraz v zime by som s tým nezačínala, jedine ak by dieťa odmietalo plienku. Predsa len môžu byť ešte nehody a teraz to je nebezpečné aby bol vonku mokrý. A zas raz nedávať plienku a raz dávať môže byť pre dieťa mätúce.
Čo sa týka kakania v noci aj môj mladší mal také obdobie že kakal v noci. Horšie bolo že on sa na to zobudil a potom som ho nanovo uspavala. Ale prešlo to po mesiaci.

simona20201309
13. mar 2023

@angel993 trochu si protirecis... nikdy si neposadzala, ale všade ste nosili so sebou nočník?
Ty si sa 18mes pýtala, či je na to pripravený a ci to môžte skúsiť, alebo to odložiť o 2 mesiace?
Wau, ty máš prudko inteligentné dieta.

Autorka, určite to môžeš skúsiť. Skus to robiť tak, ako v jaslickach. Posad ho ráno, po raňajkách, pred vychadzkou, po návrate pred spaním..... proste CASTO. Nie na silu a nenechávaj ho tam sedieť dlho. Ak sa náhodou podarí urob okolo toho veľké haló, aby mu bolo jasné, že urobil niečo super. Časom uvidis, že bude cikat viac do nocnika a bude mať suchšie plienky, tak potom je čas na to, aby ste to skúsili bez plienky.
Ak nepochopí a odmieta nočník, tak tu už ja neporadím.

vilma7
14. mar 2023

Ja som čakala.kym.na.to.moje dieťa dozrelo. A to.som pozorovaním krásne videla.
Potom bolo odplienkovanie radosťou
Žiadne nehody, žiadne vláčenie nočnika sebou, žiadne mláky po byte. atď.

andreatytler
14. mar 2023

@simona20201309 Nocnik nosis zo sebou, lebo ak potrebuje ist cikat/kakat ked ste na ihrisku alebo v obchode, tak nevydrzi kym dobehnete domov. Az neskor sa nauci zadrziavat. Urcite sa nepytala dietata ci je pripraveny. Jednoducho by to zistila ze ak by mal nehody miesto toho aby siel na zachod, tak este pripraveny nebol a vratila by sa k plienkam.

andreatytler
14. mar 2023

Verim ze to nocne prebalovanie musi byt neprijemne. Jasne ze ho v tom nemozes nechat. Aspon ze sa na to nezobudi a nemusis uspavat. Ja by som skusila zmenit stravu. Cize ked kaka jeden krat za den (momentalne v noci), trva mu 24 hodin, kym jedlo vykaka. Skusila by som mu na ranajky davat kasu z ovsenych vlockiek a vela ovocia a vody... proste nieco co podporuje kakanie a potom by hadam to hovienko prislo skor ako v noci. Aky ma momentalne jedalnicek. Mozno ma na veceru nieco co mu sposobi to vyprazdnovanie pocas noci, ze to nevydrzi do rana.
Ja verim tomu ze na odplienkovanie musi byt dieta pripravene, potom nepotrebuje vobec ziadny trening. Znaky pripravenosti su ze sa zaujima o to co sa robi na zachode, schovava sa ked kaka, oznamuje ked sa vykakal alebo vycikal, nechce plienku, zaujima sa o svoje hovienko. Nas syn sa zacal schovavat ked mal asi 2 roky, ale hrozne mu vadilo si sadnut holou ritkou na studeny nocnik. Okamzite z neho vyletel. Tak som cakala este 6 mesiacov na letne horucavy kedy ten nocnik nebol studeny a odplienkoval sa za 1 den.

ls56
14. mar 2023

Dieta je na odplienkovanie vraj pripravene medzi 18-20mesiacom. A to naozaj vo vacsine pripadov. Takze nechala by som si to na teplejsie mesiace,kedy bude moct chodit bez plienky.

lenja123
14. mar 2023

Svoje deti som na nočník naučila podstatne skôr, ako tu píšete. Ale ja som ešte stará škola. Autorka - predovšetkým, keď začneš odúčať od plienok, musíš byť o tom presvedčená aj ty. Myslím, že najhoršie je to tvoje : občas sme ho posadili na nočník. Dieťa v tom bude mať chaos, ako občas má robiť potrebu do nočníka a občas do plienky?

zuzkaa1991
14. mar 2023

Zalezi od dietata moja ako 2r sa odplienkovala kedze som dostala nervy(od.mala bol velky boj ju zabalit) na velku noc covid bol.akurat takze som vedela.ze nik nepride tak.som dala.igelit na gauč a nocnik chodila od 1r. Ked sa nahodou vycikala.do nočníka pochválila som ju počas prebalovania som ju davala.moja pochopila az na 12tyz den ze sa ma.pytat nehovorila do 3r
Rada ci vidim ze robia mamicky chyby(brigsdujem v skolke) deti to myli moja plienky mala.len pocas spanku inac nemala.ked.som.raz.dala.dole.tak.nemala vobec ale urcite lepsie ked je teplejsie nema na sebe vela vrstvy aj vonku.

simona20201309
14. mar 2023

@andreatytler ja tomu rozumiem, ale tak na ten nočník logicky posadzala nie? Ci postojačky?

andreatytler
14. mar 2023

@simona20201309 Nie, neposadzala. Nechala to na dieta. Vysvetlila ze ked pride pipi/pupu, ma utekat na nocnik a on tak urobil.

simona20201309
14. mar 2023

@andreatytler tak to je veľmi šikovné dieta. Možno keby ho posadzala (prosím nevysvetlujme si to slovo ako niečo násilné- normálne posadiť v rámci prezliekania, pred odchodom z domu a pod) Tak by sa bol možno naučil ešte skôr. Keďže bol veľmi šikovný a chápavý.
Ja som teda posadzala od kedy vedelo dieta sedieť a od 17mes bola odplienkovana definitívne aj cez noc. Cez deň nepotrebovala plienky už ani neviem presne...ale veľmi veľmi skoro . . .okolo 14mes určite. Preto ja v posadzani zmysel vidím, a nevidím na tom nič zlé. Tak ako učíme dieta umývať ruky, zuby, jest samé, tak ho učíme aj sadnúť na nočník.
Ono je to veľmi individuálne, pretože niektoré deti sú šikovnejšílie a pochopia to skoro, ale niektoré nie.l, preto môžu potom čakať aj 3r a nepríde to. Potom sú mamicky frustrovsne, lebo ich tlači čas- nástup do MS. Preto by som odporúčala ,,posadzat". Niekto to skratka potrebuje naucit.

andreatytler
14. mar 2023

@simona20201309 Ano, su dva tabory pri odplienkovani. Mne to posadzanie pride ako strata casu. Ja skor verim tomu ze dieta zacne robit potrebu do nocnika ked na to dozreje. Prirodzene mu zacnu plienky vadit a zacne mat potrebu chodit na nocnik a myslim ze niekedy v tom case aj pochopi ako vedome zacat cikat, lebo dovtedy je to len samovolne. Cize kym sa toto neudeje tak to dieta sa do nocnika vycika ked ho tam mama posadi, ale je to len zhodou nahod ze mu akurat vtedy bolo treba cikat.

simona20201309
14. mar 2023

@andreatytler mam iný názor aj iné skúsenosti, ale to nevadí 🙂
Koniec koncov si aj tak každý rodič zariadi tak, ako on uzná za vhodne.

andreatytler
14. mar 2023
angel993
14. mar 2023

@simona20201309 nie neposadzala som. Odkedy dieťa vedelo sedieť do 18 mesiacoch som ho na nočník neposadila. Keď som zobrala plienku tak sa posadil sám. Tak neťahaj za slovíčka. To či je dieťa pripravené na odplienkovanie sa ho predsa nemusíš pýtať. Každá mama si predsa všíma na dieťati znaky, že si to začína uvedomovať. A porovnávať to s hygienou rúk? Na odplienkovanie dieťaťu musí dozrieť mozog, to nie je zvyk alebo niečo čo sa dá naučiť. Toto si dieťa musí uvedomiť.
Nemusíš sa tu ironicky vyjadrovať na adresu môjho dieťaťa, keď v zápätí píšeš že svoje si odplienkovala dokonca skôr. Ja nemám potrebu písať ti niečo o prudko inteligentnom dieťati ani o tom že si mala začať ešte skôr, možno hneď po narodení.
Kde si čítala že som sa pýtala dieťaťa či je pripravené?
Mne tento spôsob vyhovoval, vďaka tomu že som počúvala svoj materinský inštinkt sme to zvládli za jeden deň. Ja som to napísala autorke ako príklad, ty si napísala svoj príklad. Je viacero spôsobov ako to robiť, každá mama si vyberie ten svoj, ktorý vyhovuje jej aj dieťatku. Ale toto čo si písala na moju adresu si si mohla odpustiť.

milanemila
14. mar 2023

@angel993 ja uplne s tebou suhlasim. U nas tiez nebolo ziadne posadzanie a dokola otazky ci jej treba a ani ziadne citanie/hranie na nocniku. Jednoducho sme jej vysvetlili naco nocnik je a mala ho v obyvacke na ociach. Obcas sme jej pripomenuli, ze tam ho ma a sama zacala odmietat zrazu plienku. U nas bol problem len to, ze bol januar 🙈😂 takze aj vonku to bolo komplikovanejsie v zime.

simona20201309
14. mar 2023

@angel993 ospravedlňujem sa ti, keď sa ta to tak dotklo. Až takú iróniu v tom nehľadaj. Naozaj si myslím, že máš veľmi inteligentné dieta. Musí to byť šikovný, bystrý chlapcek. Musíš uznať, že na dnešnú dobu ste to zvládli extrémne rýchlo. Obzvlášť keď ste nenacvicovali pol roka, ako my.

angel993
14. mar 2023

@simona20201309 ďakujem