icon

Najskôr odplienkovať alebo ukončiť dojčenie?

9. feb 2025

Jedná sa o 2 ročne dieťatko. Plánujem ukončiť dojčenie ako aj začať s odplienkovaním.
Avšak akosi sa neviem rozhodnúť čo skor. Je to jedno alebo čo by ste odporučili? Ďakujem mamičky

minesasubu
9. feb 2025

lepšie je prestať kojiť a ptm odplienkovať kamoška to teraz rieši a chce nato isť takto
a ja som tiež prestala kojiť a čakam kým syn pochopí princíp nočníka 🙂

autor
9. feb 2025

@minesasubu ale asi je dobre medzi tým dať nejaký rozostup až to nie je veľa zmien pre dieťatko či? 🙂)

autor
9. feb 2025

@minesasubu mesiac? Alebo aký časový interval by ste zvolili? 🙂

milanemila
9. feb 2025

Podla mna to je jedno, len hlavne to nerobit naraz.
Ja som ale za to, ze dieta netreba nasilu odplienkovat a 100x za den ho sadat na nocnik a vysedavat tam a potom sa tesit, ze sa z tych 100 pokusov par x vycika 🙈 musi chapt, ze ked ide na neho potreba, tak si stiahne gate a plienku a ide na nocnik, alebo sa vypyta samo. Vykona potrebu a z nocnika odchadza. Ziadne vysedavanie a donekonecna posadzat a pytat sa, ci netreba cikat/kakat.
Asi by som v tvojom pripade najpr prestal kojit a potom nocnik ak uz teda tomu rozumie a dieta je zrele na odplienkovanie.

dobryden
9. feb 2025

Ka by som asi najskor odplienkovala a potom prestala kojit.

minesasubu
9. feb 2025

@autorka
a je dieta na odplienkovanie pripravené ? lebo nato treba byť
kojenie sa dá prestať hoci kedy to zoberiem a nedám a vydržím
ale aby mala dieta nehody a robilo potrebu kade tade to teda nieje dobre
časový interval je irelevantný každé dieťa je iné
syna nekojim už pol roka a stále má plienky 2,5r stále nieje pripravený

tiika
11. feb 2025

Ja by som najskôr odplienkovala. Ak je na to pripravené, pôjde to raz-dva a bez zbytočného trápenia. Pride mi to pre dieťa menej náročné, ľahšie sa s tým vyrovná.
Pokial na to pripravené nie je, tak to treba posunúť a vtedy sa môžeš zamerať a sústrediť na to odstavenie. To mi pride o dost náročnejšie, byt chápajúca, poskytovať emocionálnu oporu, upokojovať, možno i uspavat… dlhšie si trvá, kým si úplne zvykne (i keby sa už hneď na druhý deň nedojcil, či mlieko nepýtal).