Náročné dieťa
Dievčatá prosím poraďte mi, mam dcéru bude mať 3 roky v januári, ale je maximálne nesamostatná trošku sa s niečím pohrá ale stále visí na mne. Teraz keď sú sviatky tak aj manžel je s nervami v koncoch. Poviem príklad ja umývam riad manžel niečo robí tiež a malá príde padá mi copík , upravím ho jej potom o minútu padá sponka zasa upravím, zasa o 5 minut príde upraviť cop, potom ju niečo tlačí v punčochách, o 3 minúty, chce šaty, o 6 minút chce prezlieť šaty chce niečo iné, zasa to spravím. Trochu pokoj asi 10 minút a zasa padá sponka, upraviť rukáv, obuť papuče, zasa padá cop a ja si pripadám ako na psychiatrii nič nespravím iba dookola jej behám kolo zadku. Čo robiť ??
možno jej ukázať ako si vie sama napraviť cop? obliecť / vyzliecť šaty, dať papučky... mne sa zdá trojročné dieťa na takéto úkony už dosť veľké..
dcéra si vynucuje pozornosť, vie, že keď príde s tým, že chce šaty, ty skočíš a prezlečieš ju. Prečo to robíš? Trojročná sa môže prezliecť sama, ak jej to nejde, tak počká, to je nesmierne dôležité, aby dieťa zistilo, že síce rodičia sú to preň, ale že nebudú robiť za ňu to, čo už dokáže a že aj oni majú svoje potreby. Najvyšší čas ju viesť k samostatnosti, robí to preto, lebo jej to umožňujete. Obuť papuče? Trojročnej? Žartuješ? Čo myslíš, kto obúva papuče 22 trojročným deťom v škôlke?
Nerob všetko hneď. Okrem samostatnosti ju uč aj trpezlivosti. Áno sú veci, ktoré nepočkaju ale prezliekať šaty jej nemusís. Povedz jej nech počkáz alebo že jej ich jednoducho neprezlecies
Ne skákať jej okamžité okolo zadku.... Mala chce sponku ty skocis, mala chce šaty t skončíš ale mala už nechce šaty chce sukňu a ty skocis....
Nuž prepáč, ale mali by ste čím skôr začať učiť ju tomu, že je šikovná a určite všetky tieto jednoduché úkony zvládne aj sama. Moja mamka je učiteľka v škôlke ... a bohužiaľ, tam keď prídu takéto deti, tak veľmi rýchlo zistia, že učiteľka jednoducho nemôže okolo každého jedného s banalitou lietať a tak sa naučia často už ako 2-3 ročné obuť sa, prezliecť a základné veci urobiť.
Keď príde rodič, tak to isté dieťa, ktoré v škôlke pekne tieto veci ovláda sa zrazu začne premazovat a pri odchádzani žiada rodičov a prezutie a prezlečenie a zrazu sa hrá na dieťa, ktoré nič nevie. Rodičia hneď okolo tých detí skáču a neuvedomujú si, že to dieťa sa s nimi pohráva.
Jednoducho - určite je šikovná a urobila by to, ale musíte ju tomu naučiť. Že nie je stredobodom vesmíru, aj keď ju milujete, ale že je určite šikovná a zvládne to sama, lebo aj mamka aj ocko potrebujú nejaké veci urobiť sami.
Samozrejme ... Na začiatku jej s tým trochu pomôžte, ale treba ju čím skôr učiť, že banality vie vyriešiť sama ... Inak vás bude bohužiaľ zneužívať.

A co keby ju manzel vzal na prechadzku a trochu by si si od nej oddychla. Inak, mne ako narocna nepripada, uplne normalne dieta.