Našli ste svoje dieťa v knižke Malý tyran?
Nasli ste niekto svoje dieta do bodky v knizke "Maly tyran"? Podarilo sa Vam ho prevychovat, aby vam viac neskakalo po hlave?
Dakujem vsetkym. Ono su situacie ked je jasne ako sa zachovat, otazky bezpecia, slusnosti, spolocenskeho spravania. Tam nemam problem nastavit jej hranice a vyzadovat dodrziavanie. Pre mna su problematicke take denne situacie, uvediem par prikladov z tohto vikendu: ideme si poobede lahnut a naschval vyskoci na manzelsku postel v papuciach. Poviem jej, ze v papuciach sa na posteli nebeha a ked ich vyzujeme a idem ich polozit na zem, zacne skriekat ze maju byt na druhej strane postele. A ja ich prelozim na druhu stranu postele, aby bol pokoj. A teraz, spravila som dobre alebo zle? Mne na tom nezalezi kde budu, jej hej, prelozim ich aby bol pokoj. Ale zaroven sa citim zmanipulovana. Zvlast, ked sa podobny scenar opakuje x krat za den v roznych variaciach-
pribor kladiem na stol a zacne krik ze mam vymenit vidlicku a lizicku, ideme von a zacne krik ze chcela ist po schodoch a nie po ceste, poviem ideme si umyt ruky a povie nie, iba s tatom. Tak poviem ked ho pekne poprosi, moze ist s tatom.
Ja mam pocit ze casto so mnou hra aspon o polovicne vitazstvo, ked uz sa musi obliect tak aspon nieco ine ako som vybrala- alebo ako si sama vybrala predtym ako sa rozhodla zostat hola, ked uz odsat z nosa tak druhym rodicom, ked ma zjest polievku tak nech jej pritom citam.
@mirkaandrej
@domak2
@ludp no urcite by som nevyhovela pokiaľ skrieka a rozkazuje mi. Priklad s papucami je super, nemám problém ich dať na druhu stranu, pokiaľ ma o to normálne poprosi alebo si ich tam dá v klude sama. Ak mieni robiť cirkus v poriadku ale bezo mňa, rátam do 3/ odchádzam/ignorujem, keď sa ukľudni porozprávame sa, že takto sa so mnou baviť nebude a veci sa dajú robiť inak.
Presne dnes v autobuse, mama vravi dievčatku, pod tu si sadneme a ona zvrestala nieee, ja chcem sedieť taaam. A mama ju tam vzala, že no dnes si daka neposlusna 😳😅 Ja v klude ustupim, spravím kompromis, pokiaľ to situácia dovoľuje, ale nie tak že po mne bude dieťa skriekat, ja to jej nerobím tiež.
@ludp skus pocuvat svoju intuiciu, ked sa citis zmanipulovana, tak sa tejto manipulacii skus vyhnut tym, ze zapojis dceru do cinnosti a skus ju predbehnut. Povedz jej, nech ona vyberie, kde polozite papuce a nech si ich tam polozi sama. A ked zacne skriekat, ja by som ju ignorovala. Budem sa rozpravat a pocuvat vtedy, ked nebude pistat. Z mojich vlastnych skusenosti a zo skusenosti mojej sestry ti radim, bud na deti prisna. Moja sestra mala dost opiciu materinsku lasku, behala okolo deti ako obeznica, decka uskriekane vsetky tri. Moj muz mi nedovolil tolko okolo deti skakat (stara skola), on bol dost prisny a pri nom som zas ja nemohla polavovat, ale nam sa to osvedcilo. Nase decka nikdy neskriekali za kraviny. Obcas syn urobil scenu, ked udalosti neboli podla jeho predstav, ale rozhodne to nebolo kazdy den a za zalezitosti ako tvoje papuce.
To, ze budes prisna, je pre jej dobro. Ty jej tym robis sluzbu pomoci vtesnania sa do mantinelov co ano a co uz nie. Ty jej tym pomahas prekonavat detsku frustraciu, ktoru sa musi naucit prekonavat, aby bola odolnejsia v dalsom zivote. Ked jej budes zametat cesticku, bude si mysliet, ze je kralovna sveta a raz dostane silny uder od zivota, ked zisti, ze sa vsetko netoci okolo nej. Musi sa naucit, ze je jedna z mnohych a je sucastou rodiny, kolektivu, ktory ma nejake pravidla a rozhodne tu nie je ona na to, aby pravidla ona vytvarala, ale aby ich respektovala.
@ludp Vies, niekto si povie ze je to hlupost, ze urob dietatu radost, ale ked si spominam teraz spätne, takto to zacinalo na takychto bezvyznamnych veciach, dieta jednoducho skusa a hlada si osobu, s ktorou moze manipulovat a ako u nas aj u vas si vybrala mamu, rada by som ta potesila ze to bude lepsie ale nebudu, nam toho psychologa odporucil detsky doktor, dal dcere 3 (! ) sance na vysetrenie, prehliadku - prvykrat s muzom plakala, kopala, vrieskala . Druhykrat somnou plakala ale urcite veci spravila, ja som po cely cas ostala kludna ( neviem ako som to dokazala 🙈 ) a dr ma pochvalil ze je to to najlepsie a po treti krat sme tam boli s muzom spolu, uz od domu plakala ze ako ona nechce ist, u dr tiez nechcela spolupracovat so sestrickou, ta ju nechala nech sa upokoji a potom spravila vsetko, no ked prisiel dr sice neplakala ale nechcela spravit to co od nej ziadal - a vtedy povedal ze bude najlepsie poradit sa s psychologom - ktory nam povedal ze dieta to robi preto, lebo nerespektuje ludi a v takej situacii musia byt pravidla, hranice aj rezim, ak sa to nedokazala/nechcela naucit bez toho vsetkeho, musime zmenit taktiku bezohladu nato co kto povie alebo si mysli, a opakujem ze to nepovazujem za zlyhanie vo vychove! Inak by bol problem s obidvomi detmi,skor je to o tom ze sme my ako matky dovolili aby s nami detmi manipulovali - aj takymito bezvyznamnymi situaciami ako to kde budu papuce ci ako pojdeme vonku 🙈

@mirkaandrej ,,snazime sa ich oboch vychovavat rovnako no co plati na jedneho na druheho zase nie.,,
A prečo to robíte keď sama tvrdíš že na každého platí niečo iné.
To si fakt myslíš že dať deťom všetko je vychovne správne?
Ak sa snazis akokoľvek mocne silno a nekonecne nosiť bodu v sitku asi to nepôjde že???
Nie lepšie a efektívnejšie zamyslieť sa nad spôsobom ktorý bude mať efekt?