icon

Nastupujem do práce po skončení materskej - zvoliť pre dieťa jasle alebo opatrovateľku?

24. feb 2025

Maminy, ktore ste najma z prievidze a okolia. Nie som sice priamo z pd, ale ako ste riesili, ked ste museli nastupit do prace hned po skonceni materskej? Odporucite mi jasle? Alebo ste mali opatrovatelku? Nikoho nepoznam, som tu nova. Vdaka

7lenka11
24. feb 2025

Nie som síce z PD, ale mam dve deti a keby som sa ocitla v takej situácii, určite volím jasle.. dieťa je v kolektíve, ma pri sebe pedagogicky dozor, detičky tam pekne napredujú.. my sme 4 mesiace mali opatrovateľku a prakticky si pri dcére len odsedela daný čas.. nijako extra sa s ňou nehrala, nerozvíjala ju, len ponosila na rukách, pokočíkovala..

simona20201309
24. feb 2025

Určite opatrovateľku. Každý jeden psychológ ti odporúča opatrovateľku. Ak už nemôže/nechce byť doma s dieťaťom matka, odporuca sa aby dieťa ostalo doma s niekym ku komu si môže vytvoriť nejakú väzbu.
Kto tvrdí že lepšie sú jasle, v živote nevidel jasle za zatvorenými dverami.

tamitamitami
24. feb 2025

Určite dobrú opatrovateľku, dieťa bude v domácom prostredí, bude mať individuálny prístup. Ty nebudeš musieť riešiť vozenie hore-dole. Môžeš sa s opatrovateľkou dohodnúť že si dáš do obývačky kameru a budeš mať prehľad čo sa doma deje.

autor
24. feb 2025

@7lenka11
@tamitamitami
@simona20201309
Asi maju oboje svoje za a proti. Jasle mam 20 km, pracu 10 km, takze by som do jasiel musela akoby zachadzat. Ba deuhej strane, som na dedine, absolutne netusim, ci by som tu vobec nasla nejaku opatrovatelku, kde to mam vobec hladat. Zatial mam este cas, ale uz si robim prehlad.
Rozmyslam, ze ci by sa dalo aj pracovat z domu, pricom opatrovatelka by bola s malou. Len myslim si, ze by som pracu nevykonala na 100%, ale bola by som pokojnejsia. Ale aj tak asi budem mat problem tu u nas najst niekoho schopneho

7lenka11
24. feb 2025

@simona20201309 ale tak zase nie sú jasle ako jasle.. sú aj jasle, ktoré naozaj fungujú ukážkovo a detičky tam krásne prosperujú.. ani Opatrovatelka nie je výhra.. my sme mali pani, ktorá si u nás odsedela čas a vzala nemalé peniaze.. vôbec nijako dieťa nerozvíjala a nemám pocit, že dcera si k nej vybudovala nejaký špecificky vzťah.. stále sme jej dávali šancu, že sa to môže zlepšiť a nepomohlo ani to, že dcera rástla a bola kontaktnejšia
navyše opatrovateľky berú aj 8-10 eur/hodina.. veď to môže byť aj 80 eur za deň, ak ju autorka potrebuje na 8-10 hodín..

simona20201309
25. feb 2025

@7lenka11 tak to ma mrzí ze ste nemali šťastie na dobrú opatrovateľku. Vždy je to o ľuďoch. Tak ako v škôlke sú dobré aj ,,menej dobre" učiteľky, tak je to všade. Aj jasle môžu byť kvalitne, ale pre dieťa je lepšie mať jednu osobu pre seba, na ktorú sa môže naviazať.

tamitamitami
25. feb 2025

Ak máš možnosť robiť z domu určite do toho aspoň čiastočne choď. Ja robím HO, dieťa mám doma a zatiaľ mi to celkom vyhovuje.
V tomto prípade by si kľudne mohla hľadať aj staršiu pani z dediny/študentku ktorá študuje externe. Určite by cena za takéto stráženie bola priaznivá. Kamarátka to mala takto zariadené a bola spokojná.

7lenka11
26. feb 2025

@simona20201309 to áno, ale keďže sama som si prešla výberovým procesom na opatrovateľku, tak rovno hovorím, že nájsť niekoho kvalitného je ťažké.. obzvlášť ak potrebuje človeka k bábätku, ktoré ešte ani nesedí, nelozi.. tam musí byť Opatrovatelka so skúsenosťami, ktorá ovláda správnu manipuláciu s bábätkom.. napr študentky toto nemali vôbec osvojené, keď sme im povedali, nech nám ukážu, ako budú nosiť našu dcéru, ako ju budú dvíhať z ľahu, tak to bol des.. nehovoriac o tom, že každá chcela dávať malú do pasívneho sedu.. pani dôchodkyne boli na tom lepšie, len tam mnohé mali už nejaké zdravotne problémy a boli v určitých veciach limitované.. a kvalitná opatrovateľka si necha aj zaplatiť.. predpokladám, že v okoli PD berú 5-7 eur/hodina.. u nás berú v priemere 10 eur, príplatky za večery, víkendy, cestovné náklady.. pokiaľ ju autorka potrebuje každý deň, ide to hlboko do peňaženky

autor
26. feb 2025

@tamitamitami robis kolko h denne HO, prosim ta? Normalne plnu prac.dobu?

autor
26. feb 2025

@7lenka11 to si velmi dobre napisala, viem si predstavit, ze studentky pri tak malom babu uplne nevedia co robit, a na druhej strane dochodkyne uz nie su tak fit.

tamitamitami
26. feb 2025

Ja robím 6 hodín denne ale nemám žiadne stráženie.

autor
26. feb 2025

@tamitamitami Takze sa da to uplne v pohodicke zvladnut, hej?

tamitamitami
26. feb 2025

Za mňa určite áno, tých 6 hodín je pre mňa ok aj s dieťaťom doma. Keď nestíham cez deň a musím dokončiť papierovačky tak to robím večer.

autor
26. feb 2025

@tamitamitami dakujem pekne za odpoved 🙂